Labrador Retriever

#35

Wamiz's top rassen

Labrador Retriever
Volwassen Labrador Retriever © Shutterstock

De Labrador: Super lief, innemend, speels en altijd vrolijk: deze hond staat niet voor niets al jaren bovenaan de top met populairste hondenrassen.  Het is ook een heel veelzijdige hond. Door de intelligentie en het zachte en meegaande karakter is deze hond zowel zeer geschikt als jachthond, gezelschapshond of hulphond. Het past zich heel makkelijk aan en heeft talent voor talrijke hondensporten, omdat de labrador alles doet om het de verzorgers naar de zin te maken.  

Algemene informatie Labrador Retriever

Hoe oud wordt een Labrador Retriever? :

5

19

10

14

Karakter :

Aanhankelijk Speels Intelligent Jager

Grootte Labrador Retriever :

Herkomst en geschiedenis

Honden van het Labrador ras lijken erg veel op Newfoundlanders, beiden soorten laten zich soms moeilijk van elkaar onderscheiden. In 19e eeuwse teksten wordt vaak 'Labrador' of 'Newfounder' gebruikt, door elkaar heen, als beschrijving voor de waterhonden afkomstig uit het Canadese kustgebied. Vermoedelijke voorouder is de 'St; Johns-waterhond, een kleinere versie van de Newfounder dat zich ongeveer tegelijkertijd in Canada ontwikkelt heeft. Ook de Cão de Castro Laboreiro heeft vermoedelijk bijgedragen tot het ontstaan van de Labrador Retriever. Daarna werd dit ras overgebracht naar Groot Brittannië, om zich daar razendsnel te verspreiden. Groot Brittannië staat ook bekend als het moederland van dit ras. 

FCI groep

FCI groep

Groep 8 - Retrievers, Spaniëls en Waterhonden

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Labrador Retriever

  Grotte Labrador

  Teef : 54 tot 56 cm

  Reu : 56 tot 57 cm

  Gewicht Labrador

  Teef : 30 tot 35 kg

  Reu : 35 tot 40 kg

  Vachtkleur Labrador Retriever

  Vachttype

  Oogkleur Labrador Retriever

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Labrador Retriever

  Hoe herken je een Labrador? Het is een sterke, stevige en heel zware hond. Het hoofd staat qua omvang in verhouding tot de grootte van het mooie, fijn gevormde lichaam, de wangen zijn niet al te vol. De schedel is breed en krachtig. Deze hond heeft middelgrote ogen en een intelligente gezichtsuitdrukking. Niet al te grote of zware oren die, iets naar achteren, dicht tegen het hoofd hangen. De borst is breed en diep met gewelfde ribben, in de vorm van een ton. Zowel de benen als de rug zijn kaarsrecht.  Ook karakteristiek: de staart: dik aan de aanzet en geleidelijk uitlopend in een punt, een 'otterstaart'. 

  Goed om te weten

  De ontelbare en onmiskenbare kwaliteiten van de Labrador maakt deze hond nog niet per sé ook het meest geschikt voor jou. Dus: voor je er eentje in huis neemt, vraag jij je zelf dan af of je dit dier kan geven wat het nodig heeft. 

  In dit verband, is het aardig om te weten dat, volgens verzorgers, trainers en fokkers, de Chocolade Labrador wat rustelozer is dan bruine of zandkleurige honden van hetzelfde ras. 

  Verder, veel mensen geloven in het bestaan van 'miniatuur Labradors', maar dit is niet een specifieke categorie, maar simpelweg een kleiner uitgevallen exemplaar of het resultaat van een kruising met een ander ras. 

  Karakter Labrador

  • 100%

   Aanhankelijk

   Dit is een hele zachte, liefdevolle hond. Dol op gezelschap en een allemansvriend die lief is voor iedereen die het koestert en aandacht geeft. 

  • 100%

   Speels

   Een van de meest vriendelijke, speelse en vrolijke honden ter wereld. Hoewel de Labrador ook heel hard kan werken, wil het eigenlijk alleen plezier maken en gelukkig zijn. Met dit gezelschapsdier heb je een natuurlijk middel tegen depressies in huis. 

  • 66%

   Rustig

   Hun temperament past zich aan en is afhankelijk van de verzorgers. Anders gezegd: het karakter van een Labrador hangt af van de manier waarop het is opgevoed.

   Bijvoorbeeld: Wanneer je als verzorger rustig en stabiel bent, zorgt voor een evenwichtig trainingsschema en de behoeften respecteert kan de Retriever als het moet prima een tijd rustig zijn. 

  • 100%

   Intelligent

   Zoals alle Retrievers is de Labrador een onvermoeibare werker, zachtmoedig en makkelijk te trainen. Hoewel deze hond al jaren wordt gezien als een fantastische gezelschapshond, kan het een goede jager zijn, of hulphond. 

  • 100%

   Jager

   Als begenadigd wildjager, kan de Labrador Retriever goed de verzorgers vergezellen tijdens jachtexpedities of meedoen aan wetstrijden waarin een beroep wordt gedaan op de natuurlijke instincten.  Hoe dan ook, jaagactiviteiten zijn erg aan deze hond besteed. 

  • 33%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Labrador Retrievers zijn nooit agressief, en altijd heel erg vriendelijk, ook ten opzichte van vreemdelingen.  In wezen vindt het iedereen even lief,  wat wel eens lastig kan zijn (met bepaalde indringers bijvoorbeeld).

  • 33%

   Onafhankelijk

   De Labrador doet van nature alles om de verzorgers een plezier te doen. Deze hond wil niets liever. Daarom is het wel wat afhanklijk van de verzorgers. 

   Gedrag Labrador Retriever

   • 66%

    Kan goed alleen zijn

    Omdat het erg gehecht is aan zijn omgeving, houdt de Labrador Retriever er niet van lang alleen te zijn. Maar in het geval je het van jongs af aan aanleert, kan deze hond zichzelf prima af en toe redden, zeker als deze tijdens jouw afwezigheid iets te doen heeft. 

   • 100%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Labrador puppy's zijn echte wildebrassen die zich niet makkelijk in toom laten houden. Maar als volwassen hond zijn zij erg makkelijk in de omgang.

    Zolang je heel vroeg met de training begint, is de opvoeding eigenlijk een koud kunstje. Nogmaals, dit hondje is 'gemaakt' om te helpen, en niet voor niets de meest populaire blindengeleidehond. 

      De Labrador leert het beste spelenderwijs. Voor het beste resultaat kies je dus voor een trainingsaanpak met veel spelletjes. 

   • 66%

    Blaft graag

    Zeker, dit hondje blaft, maar altijd beschaafd. Behalve.. als je het te lang in de tuin laat zonder dat het er even kan ontsnappen. 

   • 66%