Labrador Retriever

De Labrador: Super lief, innemend, speels en altijd vrolijk: deze hond staat niet voor niets al jaren bovenaan de top met populairste hondenrassen.  Het is ook een heel veelzijdige hond. Door de intelligentie en het zachte en meegaande karakter is deze hond zowel zeer geschikt als jachthond, gezelschapshond of hulphond. Het past zich heel makkelijk aan en heeft talent voor talrijke hondensporten, omdat de labrador alles doet om het de verzorgers naar de zin te maken.  

#35

Wamiz's top rassen

Labrador Retriever
Volwassen Labrador Retriever © Shutterstock

Algemene informatie Labrador Retriever

Hoe oud wordt een Labrador Retriever? :

5

19

10

14

Karakter :

Aanhankelijk Speels Intelligent Jager

Grootte Labrador Retriever :

icon dog-gauge
icon dog-gauge
icon dog-gauge
icon dog-gauge

icon breed/origins
Herkomst en geschiedenis

Honden van het Labrador ras lijken erg veel op Newfoundlanders, beiden soorten laten zich soms moeilijk van elkaar onderscheiden. In 19e eeuwse teksten wordt vaak 'Labrador' of 'Newfounder' gebruikt, door elkaar heen, als beschrijving voor de waterhonden afkomstig uit het Canadese kustgebied. Vermoedelijke voorouder is de 'St; Johns-waterhond, een kleinere versie van de Newfounder dat zich ongeveer tegelijkertijd in Canada ontwikkelt heeft. Ook de Cão de Castro Laboreiro heeft vermoedelijk bijgedragen tot het ontstaan van de Labrador Retriever. Daarna werd dit ras overgebracht naar Groot Brittannië, om zich daar razendsnel te verspreiden. Groot Brittannië staat ook bekend als het moederland van dit ras. 

FCI groep

FCI groep

Groep 8 - Retrievers, Spaniëls en Waterhonden

Rubriek

icon breed/physic
Uiterlijke kenmerken Labrador Retriever

  Grotte Labrador

  Teef : 54 tot 56 cm

  Reu : 56 tot 57 cm

  Gewicht Labrador

  Teef : 30 tot 35 kg

  Reu : 35 tot 40 kg

  Vachtkleur Labrador Retriever

  Vachttype

  Oogkleur Labrador Retriever

  icon breed/brown-eye
  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Labrador Retriever

  Hoe herken je een Labrador? Het is een sterke, stevige en heel zware hond. Het hoofd staat qua omvang in verhouding tot de grootte van het mooie, fijn gevormde lichaam, de wangen zijn niet al te vol. De schedel is breed en krachtig. Deze hond heeft middelgrote ogen en een intelligente gezichtsuitdrukking. Niet al te grote of zware oren die, iets naar achteren, dicht tegen het hoofd hangen. De borst is breed en diep met gewelfde ribben, in de vorm van een ton. Zowel de benen als de rug zijn kaarsrecht.  Ook karakteristiek: de staart: dik aan de aanzet en geleidelijk uitlopend in een punt, een 'otterstaart'. 

  icon idea
  Goed om te weten

  De ontelbare en onmiskenbare kwaliteiten van de Labrador maakt deze hond nog niet per sé ook het meest geschikt voor jou. Dus: voor je er eentje in huis neemt, vraag jij je zelf dan af of je dit dier kan geven wat het nodig heeft. 

  In dit verband, is het aardig om te weten dat, volgens verzorgers, trainers en fokkers, de Chocolade Labrador wat rustelozer is dan bruine of zandkleurige honden van hetzelfde ras. 

  Verder, veel mensen geloven in het bestaan van 'miniatuur Labradors', maar dit is niet een specifieke categorie, maar simpelweg een kleiner uitgevallen exemplaar of het resultaat van een kruising met een ander ras. 

  icon breed/personality
  Karakter Labrador

  • 100%

   icon breed/temperament/dog-affectionate

   Aanhankelijk

   Dit is een hele zachte, liefdevolle hond. Dol op gezelschap en een allemansvriend die lief is voor iedereen die het koestert en aandacht geeft. 

  • 100%

   icon breed/temperament/dog-playful

   Speels

   Een van de meest vriendelijke, speelse en vrolijke honden ter wereld. Hoewel de Labrador ook heel hard kan werken, wil het eigenlijk alleen plezier maken en gelukkig zijn. Met dit gezelschapsdier heb je een natuurlijk middel tegen depressies in huis. 

  • 66%

   icon breed/temperament/dog-calmness

   Rustig

   Hun temperament past zich aan en is afhankelijk van de verzorgers. Anders gezegd: het karakter van een Labrador hangt af van de manier waarop het is opgevoed.

   Bijvoorbeeld: Wanneer je als verzorger rustig en stabiel bent, zorgt voor een evenwichtig trainingsschema en de behoeften respecteert kan de Retriever als het moet prima een tijd rustig zijn. 

  • 100%

   icon breed/temperament/dog-cleverness

   Intelligent

   Zoals alle Retrievers is de Labrador een onvermoeibare werker, zachtmoedig en makkelijk te trainen. Hoewel deze hond al jaren wordt gezien als een fantastische gezelschapshond, kan het een goede jager zijn, of hulphond. 

  • 100%

   icon breed/temperament/dog-hunter

   Jager

   Als begenadigd wildjager, kan de Labrador Retriever goed de verzorgers vergezellen tijdens jachtexpedities of meedoen aan wetstrijden waarin een beroep wordt gedaan op de natuurlijke instincten.  Hoe dan ook, jaagactiviteiten zijn erg aan deze hond besteed. 

  • 33%

   icon breed/temperament/dog-wariness

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Labrador Retrievers zijn nooit agressief, en altijd heel erg vriendelijk, ook ten opzichte van vreemdelingen.  In wezen vindt het iedereen even lief,  wat wel eens lastig kan zijn (met bepaalde indringers bijvoorbeeld).

  • 33%

   icon breed/temperament/dog-independence

   Onafhankelijk

   De Labrador doet van nature alles om de verzorgers een plezier te doen. Deze hond wil niets liever. Daarom is het wel wat afhanklijk van de verzorgers. 

   icon breed/personality
   Gedrag Labrador Retriever

   • 66%

    icon breed/behaviors/dog-loneliness-standing

    Kan goed alleen zijn

    Omdat het erg gehecht is aan zijn omgeving, houdt de Labrador Retriever er niet van lang alleen te zijn. Maar in het geval je het van jongs af aan aanleert, kan deze hond zichzelf prima af en toe redden, zeker als deze tijdens jouw afwezigheid iets te doen heeft. 

   • 100%

    icon breed/behaviors/dog-obedience

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Labrador puppy's zijn echte wildebrassen die zich niet makkelijk in toom laten houden. Maar als volwassen hond zijn zij erg makkelijk in de omgang.

    Zolang je heel vroeg met de training begint, is de opvoeding eigenlijk een koud kunstje. Nogmaals, dit hondje is 'gemaakt' om te helpen, en niet voor niets de meest populaire blindengeleidehond. 

      De Labrador leert het beste spelenderwijs. Voor het beste resultaat kies je dus voor een trainingsaanpak met veel spelletjes. 

   • 66%

    icon breed/behaviors/dog-talkative

    Blaft graag

    Zeker, dit hondje blaft, maar altijd beschaafd. Behalve.. als je het te lang in de tuin laat zonder dat het er even kan ontsnappen. 

   • 66%

    icon breed/behaviors/dog-runaway

    Neiging om weg te lopen

    De Labrador kan een 'weglopertje' zijn, zeker als het de energie niet heeft kwijt gekunt  of als de aandacht getrokken wordt door iets interessants. Tenslotte is en blijft het een echte jachthond.  

   • 100%

    icon breed/behaviors/dog-destroyer

    Neiging om dingen kapot te maken

    Dit hondje is in staat je huis te veranderen in een ruïne als hij te lang alleen gelaten wordt of niet genoeg aandacht krijgt. 

   • 100%

    icon breed/behaviors/dog-gluttony

    Eetlust

    Een echte smulpaap, die Labrador Retriever! Hij kan de hele dag door eten. Het is daarom heel belangrijk dat je zijn consumptiepatroon een beetje in de gaten houdt, zodat hij niet te dik wordt.  

   • 66%

    icon breed/behaviors/dog-watchdog

    Geschikt als waakhond

    Zijn ontzettend sociale karakter maakt de Labrador niet de beste waakhond. Omdat hij zo gehecht is aan zijn omgeving kan hij, wanneer hij, onraad vermoedt, wel zijn tanden laten zien, maar nooit agressief of aanvallend. 

   • 100%

    icon breed/behaviors/dog-first-dog

    Geschikt als eerste hond

    Labrador Retrievers zijn razendpopulair als eerste gezinshond. Hij wordt vaak gekozen door families die een huisgenoot willen die leuk met de kinderen speelt, lief is voor gasten en genoeg energie heeft om mee te gaan rennen. 

    Vind je ze allemaal leuk en weet je niet welk ras je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

    Levensstijl

    • 66%

     icon breed/lifestyle/dog-apartment-living

     Kan de Labrador Retriever in een appartement leven?

     In principe hoeft een een flat geen probleem te zijn.  Alleen als het nog jong is, vraag je dan af of het appartement genoeg 'puppy bestendig' is. Als volwassene is deze hond iets rustiger, maar door de natuurlijke ongeremde levenslust stel jij je de Labrador toch eerder voor in een huis met een tuin. 

     Waar dan ook, je moet de Labrador Retriever altijd meerdere keren op een dag uitlaten zodat het de energie kan uitleven. 

    • 100%

     icon breed/lifestyle/dog-sporty

     Behoefte aan beweging/ sportief

     Feit blijft dat de Retriever in eerste instantie een echte werkhond is en een uitstekende hulp tijdens de jacht. Ook als je het kiest als gezelschapshond, zie dit huisdier dan nooit als simpel 'schoothondje'.  

     Deze hond zit pas echt lekker in zijn vel als het zich dagelijks kan uitleven, zowel lichamelijk, geestelijk, sociaal als qua reukzintuigen

     Verder is het een echte sportieveling. Aarzel niet je Labrador mee te nemen activiteiten als canicross, cani-rando, behendigheid, gehoorzaamheid, kunstjes leren, jacht, speuren, enz. 

    • 66%

     icon breed/lifestyle/dog-travelling

     Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

     Omdat het zo ontzettend sociaal is, kan het overal mee naar toe. Hooguit dat de omvang tijdens het reizen voor complicaties kan zorgen. 

     Maar voor de rest, Labrador Rertrievers staan bekend om hun aanpassingsvermogen, vooral als dit van jongs af aan getraind is. 

     Gezelschap

     • 100%

      icon breed/compatibility/dog-cats-sociability

      Kan een Labrador Retriever samen met katten?

      Hoewel het jachtinstinct erbij sommige Labradors goed ingebakken zit, blijft dit hondje makkelijk in toom te houden. Over het algemeen gaan zij daarom uitstekend samen met katten, zeker als zij dit vanaf het begin af aan gewend zijn. 

     • 100%

      icon breed/compatibility/dogs-sociability

      Kan een Labrador Retriever samen met honden?

      Deze honden doe je geen groter plezier dan al vanaf heel vroeg een veilige omgeving te bieden waarin zij hun sociale vaardigheden kunnen ontwikkelen. Een soortgenoot als speelkameraad vinden ze fantastisch, zolang de kennismaking prettig is verlopen. 

     • 100%

      icon breed/compatibility/dog-children-sociability

      Is de Labrador Retriever een kindvriendelijke hond?

      Voor opgroeiende kinderen is deze hond totaal ongevaarlijk. Alleen kan het, door ongebreideld enthousiasme, een beetje ruw zijn omdat de Labrador Retriever zich niet altijd bewust is van zijn omvang.  Met andere woorden: leer je kinderen de 'gebruiksaanwijzing' van hun kameraadje, zodat er van beiden kanten een goede klik ontstaat. 

     • 33%

      icon breed/compatibility/dog-elderly-persons-sociability

      Is een Labrador Retriever geschikt voor ouderen?

      Ondanks het aanpassingsvermogen is de Retriever niet zo erg geschikt voor mensen met een rustige, wat bezadigde levensstijl. Deze actieve en geestdriftige hond heeft veel aandacht en lichaamsbeweging nodig om zich helemaal senang te voelen. 

      %}

      icon breed/price
      Wat kost een Labrador pup?

      De prijs van een Labrador varieert al naar gelang zijn stamboom, leeftijd en geslacht. Ga uit van ongeveer €1000 voor een 'gemiddelde' stamboom. Voor de mooiste stambomen kan de prijs oplopen naar €2000.

      Voor wat betreft het maandelijkse budget voor onderhoud, reken op circa €80 per maand (voeding, verzorging en verzekering).

      Verzorging

      Deze hond is alles behalve lastig in het onderhoud. Door de dikke en volle vacht kan je volstaan met af en toe borstelen om hem schoon en mooi te houden.

      Omdat het echte waterratten zijn: maak hen goed droog na een zwempartij. Houdt ook de licht hangende oren een beetje in de gaten en vergeet niet deze regelmatig schoon te maken. 

      Haaruitval

      icon breed/grooming
      icon breed/grooming
      icon breed/grooming

      Nadeeltje: Labradors verliezen veel haar. Door regelmatig borstelen zorg je ervoor dat het hanteer blijft. Tijdens de ruiperioden moet dit zelfs elke dag. 

      Voeding Labrador Retriever

      Deze veelvraat eet letterlijk alles wat los en vast zit, en dat is waarschijnlijk hun minst prettige karaktertrek. Labradors hebben nogal wat aanleg om dik te worden, dus voorkom dat je huisgenootje te veel eet.

      Wat je ook geeft: brokken, biologisch/rauw (B.A.R.F) of een zelfklaargemaakt voedsel, kies altijd voor goede kwaliteit en voorkom dat hij onbeperkt uit zijn kom kan eten. Vul de kom tweemaal per dag op vaste momenten: een lichtere maaltijd in de ochtend en 's avonds een iets zwaardere. 

      Waarschuwing: deze actieve hond moet zich voor- en na de maaltijd tenminste een uur rustig houden. Dit ter voorkoming van maagklachten, waaraan het zelfs zou kunnen overlijden. 

      icon breed/care
      Gezondheid Labrador Retriever

      Hoe oud wordt een labrador?

      De gemiddelde levensverwachting is 12 jaar.  

      Sterk/ bestendig

      Door de bank genomen is het een sterk ras, maar Retrievers lijden vaak aan overgewicht hetgeen kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

      Kan goed tegen warmte

      Tijdens warme zomermaanden is het beter teveel lichamelijke inspanning te vermijden. Labrators kunnen behoorlijk onder de hitte te lijden hebben. Regel daarom een plekje in de schaduw en geef water naar believe. 

      Kan goed tegen kou

      Dankzij de dikke ondervacht kan de Labrador Retriever zeer goed tegen extreme kou en water (gelukkig is het een echte waterrat). 

      Neiging om snel aan te komen

      Pas op: deze hond houdt van eten en heeft neiging tot overgewicht. Voldoende lichaamsbeweging en een evenwichtig voedingspatroon is het devies! 

      Veelvoorkomende ziektes

      Heup- en elleboogdysplasie
      Losse knieschijf
      Progressieve atrofie van het netvlies
      Cataract
      Retinale dysplasie 
      Parakeratotische hyperkeratose van de neus of HNPK (huidaandoening)
      Door inspanning veroorzaakte collaps (ziekte van het neuromusculaire systeem) 

      Laat een reactie achter over dit ras
      0 reacties
      Verwijderen bevestigd

      Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

      Log in om een reactie te plaatsen