Husky

Andere namen: Siberische Husky, Chukcha, Sibe,

Husky
Volwassen Husky © Shutterstock

In sommige delen van Europa wordt de Siberische Husky nog gebruikt als sledehond bij wedstrijden, maar over het algemeen wordt deze gekozen als gezelschapsdier. Deze mooie, zachte hond is de ideale metgezel voor iedereen die houdt van primitieve rassen die zo dicht mogelijk bij de “wolf” staan. Doordat de husky met iedereen bevriend raakt (hierdoor is de husky niet geschikt als waakhond), is het een absoluut ongevaarlijk ras. Echter is de hond erg onafhankelijk en een echte jachthond. Zorg ervoor dat je veel informatie hebt verzameld voordat je voor dit ras kiest.

Algemene informatie Husky

Hoe oud wordt een Husky? :

7

19

12

14

Karakter :

Aanhankelijk Jager

Grootte Husky :

Herkomst en geschiedenis

De husky heeft erg oude, Noordse roots en komt oorspronkelijk uit Siberië (vandaar de naam). De Chukchies indianen fokten dit ras omdat ze op zoek waren naar honden die sleeën konden trekken, jagen en spelen met kinderen. Volgens de legende is de Siberische Husky de verbintenis tussen de wolven en de maan. Daarom lijkt de Husky op een wolf, draagt hij zijn staart in een halve maan-vorm en huilt hij op avonden waarop het volle maan is. Het selectieve fokken van dit ras begon in de Verenigde Staten, grotendeels dankzij Eva “Short” Seeley. Zij kan worden gezien als de “moeder” van dit ras en van de Alaskan Malamute. De American Kennel Club erkende het ras officieel in 1930. De rasvereniging werd acht jaar later opgericht. In Frankrijk arriveerden de eerste Siberische Husky’s in de jaren ’70, waar ze bij de club “Reunion of Samoyed and Nordic Dog lovers” hoorden. Pas in 1992 kreeg het ras een eigen club.

FCI groep

FCI groep

Groep 5 - Spitsen en oertypen

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Husky

  Grootte Husky

  Teef : 50 tot 56 cm

  Reu : 54 tot 60 cm

  Gewicht Husky

  Teef : 15 tot 23 kg

  Reu : 20 tot 28 kg

  Vachtkleur Husky

  Vachttype

  Oogkleur Husky

  Blauw
  Bruin
  Diverse kleuren

  Uiterlijke kenmerken Husky

  De Siberische Husky is een middelgrote, goed geproportioneerde hond met een soepele en elegante uitstraling. De schedel is licht afgerond; de snuit, van gemiddelde breedte, loopt taps toe naar de neus. De ogen zijn amandelvormig, iets hellend. De oren zijn klein, driehoekig, rechtopstaand en dicht bij elkaar. Ze zijn enigszins puntig en goed voorzien van haar, zelfs in het oor. De poten zijn recht en gespierd. De staart wordt gedragen als een sikkel: hij mag niet over de rug vallen of opzij krullen.

  Goed om te weten

  De blauwe ogen die voor het daverende succes van deze hond zorgen, zijn niet ‘verplicht’ en verhogen de waarde van de hond niet. Evenmin vormen ze een ontaarding zoals sommige auteurs beweren. 

  De witte Siberische husky met blauwe ogen is vooral populair bij fans van dit ras, 

  Karakter

  • 100%

   Aanhankelijk

   Deze hond is erg aanhankelijk naar leden van zijn sociale groep, die erg belangrijk voor hem zijn. Omdat de Siberische Husky een echte roedelhond is, moet hij omringd zijn door anderen om zich echt goed te voelen.

  • 66%

   Speels

   De Siberische Husky-pup is speels, maar dit vermindert naarmate hij ouder wordt. Hij vindt het fijner om dingen alleen te doen (wetende dat hij omringd is) dan om te spelen met leden van zijn sociale groep (mens of hond).

  • 66%

   Rustig

   Hoewel de hond erg actief is, kan de Siberische Husky thuis erg zachtaardig en kalm zijn, vooral als aan alle basisbehoeften wordt voldaan.

  • 66%

   Intelligent

   De Siberische Husky is intelligent. Hij begrijpt snel de bevelen die hij krijgt, maar gehoorzaamt niet blindelings als de aanwijzingen niet consistent zijn. 

  • 100%

   Jager

   Als een echt roofdier houdt de primitieve kant van de Siberische Husky zijn jachtinstinct intact. Hierdoor kan het lastig zijn om de hond zonder riem te laten lopen: de hond komt pas terug als hij hier zelf voor kiest.

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   De Husky is erg opgewekt en joviaal naar anderen toe, en kent de betekenis van het woord agressiviteit niet. Alleen als hij denkt dat andere leden van zijn sociale groep in gevaar zijn, kan hij op zijn hoede zijn en zelfs een indringer afschrikken.

  • 66%

   Onafhankelijk

   De hond is erg aanhankelijk bij zijn hondenvriend, maar hij is ook erg onafhankelijk, zoals elke zichzelf respecterende primitieve hond is. Pas op: De Siberische Husky is onafhankelijk maar absoluut niet solitair.

   Gedrag Husky

   • 33%

    Kan goed alleen zijn

    Oorspronkelijk is de husky een sledehond en dus een roedelhond. Hij moet deel uitmaken van een groep en een goed sociaal leven hebben (met honden of mensen). Eenzaamheid is niets voor de Siberische Husky, die het moeilijk vindt om alleen te zijn.

   • 33%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    De Siberische Husky is duidelijk niet de meest gehoorzame hond. Hij moet vanaf jonge leeftijd onder toezicht staan, want zodra hij een puppy is kan de opvoeding van deze prachtige Noordse hond beginnen.

     

    Zijn onafhankelijke karakter dwingt hem om voortdurend de geboden van zijn hondenvriend in twijfel te trekken. Een zeer sterke band gebaseerd op respect en vertrouwen is dan ook meer dan nodig om samen te werken met deze primitieve hond, 

     

    Het is niet nodig om van hem een ‘circushond’ te maken, want hij zal weinig plezier beleven aan het uitvoeren van de verschillende oefeningen. De educatieve commando’s (wandelen, roepen, statische posities) moeten gedurende het hele leven van de hond herhaald blijven: de Husky krijgt een commando nooit helemaal onder de knie.

   • 100%

    Blaft graag

    Net als zijn primitieve neven heeft de Siberische Husky een neiging naar ‘wolvengedrag’, waardoor hij eerder huilt dan blaft. Hij blaft dus niet erg, maar is op zijn eigen manier erg spraakzaam wanneer hij zich verveelt of zich eenzaam voelt.

   • 100%