Husky

Andere namen: Siberische Husky, Chukcha, Sibe,

In sommige delen van Europa wordt de Siberische Husky nog gebruikt als sledehond bij wedstrijden, maar over het algemeen wordt deze gekozen als gezelschapsdier. Deze mooie, zachte hond is de ideale metgezel voor iedereen die houdt van primitieve rassen die zo dicht mogelijk bij de “wolf” staan. Doordat de husky met iedereen bevriend raakt (hierdoor is de husky niet geschikt als waakhond), is het een absoluut ongevaarlijk ras. Echter is de hond erg onafhankelijk en een echte jachthond. Zorg ervoor dat je veel informatie hebt verzameld voordat je voor dit ras kiest.

Husky
Volwassen Husky © Shutterstock

Algemene informatie Husky

Hoe oud wordt een Husky? :

7

19

12

14

Karakter :

Aanhankelijk Jager

Grootte Husky :

icon dog-gauge
icon dog-gauge
icon dog-gauge
icon dog-gauge

icon breed/origins
Herkomst en geschiedenis

De husky heeft erg oude, Noordse roots en komt oorspronkelijk uit Siberië (vandaar de naam). De Chukchies indianen fokten dit ras omdat ze op zoek waren naar honden die sleeën konden trekken, jagen en spelen met kinderen. Volgens de legende is de Siberische Husky de verbintenis tussen de wolven en de maan. Daarom lijkt de Husky op een wolf, draagt hij zijn staart in een halve maan-vorm en huilt hij op avonden waarop het volle maan is. Het selectieve fokken van dit ras begon in de Verenigde Staten, grotendeels dankzij Eva “Short” Seeley. Zij kan worden gezien als de “moeder” van dit ras en van de Alaskan Malamute. De American Kennel Club erkende het ras officieel in 1930. De rasvereniging werd acht jaar later opgericht. In Frankrijk arriveerden de eerste Siberische Husky’s in de jaren ’70, waar ze bij de club “Reunion of Samoyed and Nordic Dog lovers” hoorden. Pas in 1992 kreeg het ras een eigen club.

FCI groep

FCI groep

Groep 5 - Spitsen en oertypen

Rubriek

icon breed/physic
Uiterlijke kenmerken Husky

  Grootte Husky

  Teef : 50 tot 56 cm

  Reu : 54 tot 60 cm

  Gewicht Husky

  Teef : 15 tot 23 kg

  Reu : 20 tot 28 kg

  Vachtkleur Husky

  Vachttype

  Oogkleur Husky

  icon breed/blue-eye
  Blauw
  icon breed/brown-eye
  Bruin
  icon breed/wall_eyes-eye
  Diverse kleuren

  Uiterlijke kenmerken Husky

  De Siberische Husky is een middelgrote, goed geproportioneerde hond met een soepele en elegante uitstraling. De schedel is licht afgerond; de snuit, van gemiddelde breedte, loopt taps toe naar de neus. De ogen zijn amandelvormig, iets hellend. De oren zijn klein, driehoekig, rechtopstaand en dicht bij elkaar. Ze zijn enigszins puntig en goed voorzien van haar, zelfs in het oor. De poten zijn recht en gespierd. De staart wordt gedragen als een sikkel: hij mag niet over de rug vallen of opzij krullen.

  icon idea
  Goed om te weten

  De blauwe ogen die voor het daverende succes van deze hond zorgen, zijn niet ‘verplicht’ en verhogen de waarde van de hond niet. Evenmin vormen ze een ontaarding zoals sommige auteurs beweren. 

  De witte Siberische husky met blauwe ogen is vooral populair bij fans van dit ras, 

  icon breed/personality
  Karakter

  • 100%

   icon breed/temperament/dog-affectionate

   Aanhankelijk

   Deze hond is erg aanhankelijk naar leden van zijn sociale groep, die erg belangrijk voor hem zijn. Omdat de Siberische Husky een echte roedelhond is, moet hij omringd zijn door anderen om zich echt goed te voelen.

  • 66%

   icon breed/temperament/dog-playful

   Speels

   De Siberische Husky-pup is speels, maar dit vermindert naarmate hij ouder wordt. Hij vindt het fijner om dingen alleen te doen (wetende dat hij omringd is) dan om te spelen met leden van zijn sociale groep (mens of hond).

  • 66%

   icon breed/temperament/dog-calmness

   Rustig

   Hoewel de hond erg actief is, kan de Siberische Husky thuis erg zachtaardig en kalm zijn, vooral als aan alle basisbehoeften wordt voldaan.

  • 66%

   icon breed/temperament/dog-cleverness

   Intelligent

   De Siberische Husky is intelligent. Hij begrijpt snel de bevelen die hij krijgt, maar gehoorzaamt niet blindelings als de aanwijzingen niet consistent zijn. 

  • 100%

   icon breed/temperament/dog-hunter

   Jager

   Als een echt roofdier houdt de primitieve kant van de Siberische Husky zijn jachtinstinct intact. Hierdoor kan het lastig zijn om de hond zonder riem te laten lopen: de hond komt pas terug als hij hier zelf voor kiest.

  • 66%

   icon breed/temperament/dog-wariness

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   De Husky is erg opgewekt en joviaal naar anderen toe, en kent de betekenis van het woord agressiviteit niet. Alleen als hij denkt dat andere leden van zijn sociale groep in gevaar zijn, kan hij op zijn hoede zijn en zelfs een indringer afschrikken.

  • 66%

   icon breed/temperament/dog-independence

   Onafhankelijk

   De hond is erg aanhankelijk bij zijn hondenvriend, maar hij is ook erg onafhankelijk, zoals elke zichzelf respecterende primitieve hond is. Pas op: De Siberische Husky is onafhankelijk maar absoluut niet solitair.

   icon breed/personality
   Gedrag Husky

   • 33%

    icon breed/behaviors/dog-loneliness-standing

    Kan goed alleen zijn

    Oorspronkelijk is de husky een sledehond en dus een roedelhond. Hij moet deel uitmaken van een groep en een goed sociaal leven hebben (met honden of mensen). Eenzaamheid is niets voor de Siberische Husky, die het moeilijk vindt om alleen te zijn.

   • 33%

    icon breed/behaviors/dog-obedience

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    De Siberische Husky is duidelijk niet de meest gehoorzame hond. Hij moet vanaf jonge leeftijd onder toezicht staan, want zodra hij een puppy is kan de opvoeding van deze prachtige Noordse hond beginnen.

     

    Zijn onafhankelijke karakter dwingt hem om voortdurend de geboden van zijn hondenvriend in twijfel te trekken. Een zeer sterke band gebaseerd op respect en vertrouwen is dan ook meer dan nodig om samen te werken met deze primitieve hond, 

     

    Het is niet nodig om van hem een ‘circushond’ te maken, want hij zal weinig plezier beleven aan het uitvoeren van de verschillende oefeningen. De educatieve commando’s (wandelen, roepen, statische posities) moeten gedurende het hele leven van de hond herhaald blijven: de Husky krijgt een commando nooit helemaal onder de knie.

   • 100%

    icon breed/behaviors/dog-talkative

    Blaft graag

    Net als zijn primitieve neven heeft de Siberische Husky een neiging naar ‘wolvengedrag’, waardoor hij eerder huilt dan blaft. Hij blaft dus niet erg, maar is op zijn eigen manier erg spraakzaam wanneer hij zich verveelt of zich eenzaam voelt.

   • 100%

    icon breed/behaviors/dog-runaway

    Neiging om weg te lopen

    Dit is een van de belangrijkste kenmerken van dit hondenras: ze hebben de neiging om weg te lopen. De Siberische Husky heeft geen gevoel van territorium; hij voelt zich overal thuis en kent geen grenzen. Daarom is het belangrijk om uw omgeving zo veilig mogelijk te maken met een hoge, stevige omheining.

   • 100%

    icon breed/behaviors/dog-destroyer

    Neiging om dingen kapot te maken

    Een verveelde husky kan veel schade aanrichten, vooral als hij zich in een krappe ruimte bevindt (bijvoorbeeld een appartement of een kamer in huis).

   • 66%

    icon breed/behaviors/dog-gluttony

    Eetlust

    Deze hond is vrij zuinig. Hij is al met weinig tevreden en is dan ook niet vraatzuchtig.

   • 33%

    icon breed/behaviors/dog-watchdog

    Geschikt als waakhond

    De Siberische Husky is nooit bang of wantrouwend tegenover vreemden en vooral niet agressief, wat hem geen goede waakhond maakt. De hond is van nature niet bezitterig en is vriendelijk tegen iedereen.

   • 33%

    icon breed/behaviors/dog-first-dog

    Geschikt als eerste hond

    Het kiezen van een primitief ras als eerste hond is lastig. Dit is meer een uitdaging dan een simpele adoptie. Het is het beste als de Siberische Husky wordt vergezeld door ervaren, beschikbare en atletische mensen. 

    In elk geval mag je dit ras niet alleen op basis van zijn fysieke kenmerken kiezen!

    Vind je ze allemaal leuk en weet je niet welk ras je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

    Levensstijl

    • 33%

     icon breed/lifestyle/dog-apartment-living

     Kan de Husky in een appartement leven?

     De ideale omgeving is een tuin waarbij de omheining absoluut veilig is, anders in huis. Het appartementsleven past dan ook totaal niet bij deze primitieve hond, die veel ruimte en vrijheid nodig heeft om zich volledig te ontwikkelen.

    • 100%

     icon breed/lifestyle/dog-sporty

     Behoefte aan beweging/ sportief

     De Siberische Husky is erg populair bij sledehondenwedstrijden en is duurzaam, snel en zeer efficiënt.

     De hond heeft dagelijkse lichaamsbeweging nodig om zowel fysiek als mentaal te ontpoppen. Kleine wandelingen in de buurt bevredigen hem niet; hij heeft lange, stimulerende wandelingen nodig om tevreden te zijn. 

      

     Uiteraard zijn alle hondentractiesporten welkom voor deze sledehond (cani-cross, cani-mountainbike, cani-scooter, cani-rando, etc.).

    • 66%

     icon breed/lifestyle/dog-travelling

     Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

     Alleen zijn grootte kan het reizen mogelijk belemmeren, maar als de eigenaren zijn voorbereid en de hond goed opgeleid en gesocialiseerd is, kan de Siberische Husky zonder problemen meereizen.

     Gezelschap

     • 33%

      icon breed/compatibility/dog-cats-sociability

      Kan een Husky samen met katten?

      Het uitgesproken roofzuchtige instinct maakt het samenwonen met kleine huisdieren lastiger.

     • 66%

      icon breed/compatibility/dogs-sociability

      Kan een Husky samen met honden?

      Deze roedelhond is nogal terughoudend van zijn leeftijdsgenoten, maar kan over het algemeen goed met ze overweg. Dit is vooral zo als de puppy al vroeg en op een goede manier in contact komt met anderen. Maar pas op: hij weet hoe hij zich moet verdedigen als hij wordt aangevallen en kan schade aanrichten.

     • 66%

      icon breed/compatibility/dog-children-sociability

      Is de Husky een kindvriendelijke hond?

      De Siberische Husky kan een zeer goede metgezel zijn voor vrij grote kinderen. Kleinere kinderen zal hij negeren.

     • 33%

      icon breed/compatibility/dog-elderly-persons-sociability

      Is een Husky geschikt voor ouderen?

      De vele sportieve behoeften van deze hond passen niet bij het voornamelijk zittend leven dat kan worden geboden door ouderen/gepensioneerden.

      %}

      icon breed/price
      Wat kost een Husky?

      De prijs van een Siberische Husky varieert afhankelijk van zijn afkomst, leeftijd en geslacht. Gemiddeld kost een hond met stamboom zo'n €1000,-. De hoogste bloedlijnen kosten maximaal €3000,-. 

      Met betrekking tot het gemiddelde budget om aan de behoeften van een hond van deze omvang te voldoen, kost het verzorgen ongeveer €95,- per maand.

      Verzorging

      De vacht van deze primitieve hond moet regelmatig geborsteld worden. Baden of vachtverzorging moet zo veel mogelijk worden vermeden, tenzij de hond erg vies is. 

      Het harsen van bepaalde haren is toegestaan bij showhonden.

      Haaruitval

      icon breed/grooming
      icon breed/grooming
      icon breed/grooming

      De hond kan erg ruien, wat vaak enkele weken duurt. Buiten deze periodes verliest dit hondenras niet veel haar.

      Voeding Husky

      Voor deze rustieke, primitieve hond is het beter om te kiezen voor een traditioneel dieet (B.A.R.F of zelfgemaakt eten) dat rijk is aan eiwitten en lipiden om te voldoen aan de grote energiebehoeften van deze atletische hond. 

      Brokjes van topkwaliteit kunnen geschikt zijn, maar veterinaire controle wordt aanbevolen om te voorkomen dat uw hond over- of ondervoed raakt.

      icon breed/care
      Gezondheid Husky

      Hoe oud wordt een Husky?

      Life expectancy is estimated at 13 years.

      Sterk/ bestendig

      De Siberische Husky is een zeer robuuste, primitieve hond doordat er weinig aanpassingen door mensen zijn gedaan.

      Kan goed tegen warmte

      In tegenstelling tot wat veel mensen denken, lijdt de husky niet veel meer in de hitte. In de zomer verliest hij zijn ondervacht. Zo past zijn vacht zich perfect aan het klimaat aan.

      Kan goed tegen kou

      De Siberische Husky kan bij -40° leven, wat niet per se betekent dat hij er gelukkig van wordt!

      Neiging om snel aan te komen

      Wanneer er niet genoeg tijd aan beweging wordt besteed, kan de Siberische Husky inderdaad snel te zwaar worden.

      Veelvoorkomende ziektes

      • Kanker
      • Neurologische aandoeningen
      • Hartziekte
      • Gastro-intestinale aandoeningen
      • Juveniele staar
      • Corneadystrofie
      • Progressieve retinale atrofie
      Laat een reactie achter over dit ras
      0 reacties
      Verwijderen bevestigd

      Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

      Log in om een reactie te plaatsen