Aanbieding

Borador: kruising Labrador x Border Collie

Zwart-witte Borador

© Annette Shaff | Shutterstock

De Borador: Border Collie x Labrador kruising

Door Marieke ten Donkelaar Redacteur

Online sinds

Wanneer je een Border Collie met een Labrador Retriever kruist, krijg je de zogenaamde 'Borador': een sportieve hond die er alles aan doet om jou blij te maken.

De Borador in het kort

De Borador is een middelgrote hond die er harmonisch en atletisch uitziet. De Borador dankt de actieve aard aan de Herdershond en Retriever genen. Deze hondenrassen waren in het verleden allebei werkhonden, de Borador wil heel graag leren en de verzorger plezier bezorgen. Zoals met veel designerhonden, is de geschiedenis van deze mix niet goed vastgelegd. Het is waarschijnlijk in de laatste tien tot vijftien jaar in de Verenigde Staten ontstaan.

De Border Collie mix Labrador is een absolute sporter! Deze hybride hond is dan ook niet geschikt voor mensen die een rustig vooral zittend leven leiden. Naast meerdere uren beweging per dag houdt deze hond ook van hondensporten zoals jogging, canicross, Flyball, hond frisbee, rally, apporteren en zwemmen.

Naast deze activiteiten heeft de Borador een goede balans nodig tussen rust en actie. 's Morgens joggen, 's avonds behendigheid, en tussendoor nieuwe trucjes leren? Dat is duidelijk te veel van het goede. In dat geval bestaat het gevaar dat de Border Collie mix Labrador geen rust krijgt en dag na dag stress ervaart, en hypergedrag kan gaan vertonen.

De ouders van de Borador

De Border Collie

De slimme sporter: de Border Collie werd gefokt om te hoeden en is bijgevolg intelligent, onbevreesd en volhardend. In het verleden waren herdershonden gericht op werkprestaties.

Vandaag de dag oefent het middelgrote hondenras nauwelijks nog de oorspronkelijke taak uit. Aan de andere kant levert de Collie topprestaties in hondensporten zoals behendigheid en vindt deze een thuis bij dynamische mensen.

De Labrador Retriever

De beste vriend! Met een Labrador Retriever komt er een trouwe vriend en een brave hond bij. Het Amerikaanse hondenras staat soeverein op de eerste plaats van de meest populaire hondenrassen.

In het verleden, als Retriever, stond deze hond betrouwbaar bij jagers aan de Canadese kust. Tot de absolute favoriete bezigheden van de Labrador behoren apporteren en zwemmen.

Uiterlijke kenmerken van de Borador

Een Border Collie mix Labrador wordt naar verwachting zo'n 50 tot 57 centimeter groot, en zal tussen de 18 en 26 kg wegen. 

Het is moeilijk om de mogelijke vachtkleuren van een Border Collie mix Labrador te beperken. De kleurvariëteit van beide hondenrassen is vrij groot. Maar één vachtkleurencombinatie komt bijzonder vaak voor bij een Borador: zwart en wit.

De vacht is ofwel kort en enigszins ruw zoals die van een Labrador. Ook mogelijk is een dichte, halflange vacht. Beide vachttypes bieden de Borador een goede bescherming tegen de kou dankzij de dichte ondervacht.

Typisch Borador; het karakter van een Labrador Border Collie mix

De aard en het temperament van een Border Collie mix Labrador puppy scoren met vele positieve kenmerken:

  • intelligent
  • leergierig
  • gehoorzaam
  • responsief
  • vriendelijk
  • mensgericht
  • actief
  • aanhankelijk

Bij Labrador Retrievers en Border Collies zijn er verschillen binnen het eigen ras. Sommigen komen uit de zogenaamde show lijn. Puppy's van dit ras zijn meer geschikt voor hondenbeginners en gezinnen. Honden die uit de werklijn komen, daarentegen, zijn veeleisend en volhardend en willen de oorspronkelijke activiteit voortzetten.

Tip: Bij een volwassen Borador kan een sterk kudde- of jachtinstinct aanwezig zijn. Om ervoor te zorgen dat het gezinsleven en de wandelingen in de natuur harmonieus verlopen, is het van belang om de Border Collie mix Labrador van het begin af aan in de juiste richting te sturen.

Verzorging van de Borador

Ongeacht of de vacht kort of lang is, beide vachttypes vergen meer onderhoud. Border Collie mix Labrador vachten van gemiddelde lengte moeten regelmatig geborsteld en gekamd worden om klitten te voorkomen. Bij een kortere vacht wordt een borstel of verzorgingshandschoen gebruikt om de losse ondervacht te verwijderen.

De Borador heeft de neiging om veel te verharen. Dit is vooral het geval bij vachtwisselingen.

Omdat beide ouders hangende oren hebben, controleren Border Collie mix Labrador verzorgers regelmatig de oren. Vooral na een plons in het water is een inspectie op zijn plaats, anders kunnen vervelende oorontstekingen het gevolg zijn.

Borador: Gezondheid en leeftijdsverwachting

Een Border Collie mix Labrador is mogelijk vatbaar voor de volgende ziekten:

Bij de Border Collie is het absoluut noodzakelijk dat vóór een dekking een MDR1-genentest wordt uitgevoerd. Anders bestaat het risico dat de nakomelingen overgevoelig worden voor bepaalde geneesmiddelen, zoals ontwormingsmiddelen. Het is van groot belang om een fokker te zoeken met grote verantwoordelijkheid.  Op de juiste manier fokken van de Border Collie mix Labrador houdt in dat ouders met erfelijke ziekten niet met elkaar mogen paren.

Ondanks enig risico op ziekte is een Borador een winterharde viervoeter. De levensverwachting van de Border Collie mix Labrador is vrij hoog voor een middelgrote hond, variërend van 14 tot 15 jaar.

Waar koop je een Borador? 

Is de Borador de hond voor jou? Neem de tijd om een goede fokker te vinden, dit kan best lastig zijn. Er is maar een beperkte controle op deze Border Collie mix Labrador nestjes. Dit is anders dan bij stamboomhonden, hiervoor zijn diverse gezondheidsonderzoeken voorgeschreven.

Let erop dat bij een nestje Border Collie mix Labrador puppy's de ouders gezond zijn en sociaal gedrag vertonen. Overdrijvingen in het uiterlijk kan erfelijke ziektes en aandoeningen vergroten. Lukt het niet om een goede fokker van de Borador te vinden? Je kan natuurlijk ook kiezen voor een Labrador of Border Collie, dit zijn echte rashonden. of je zou kunnen overwegen een hond te adopteren uit een asiel.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen