Australian Shepherd

Andere namen: Australische Herder, Aussie

#7

Wamiz's top rassen

Australian Shepherd

De Australian Shepherd is aanhankelijk, speels, slim en energiek tegelijk. Niet gek dus, dat dit ras in veel Europese landen in de top 10 van meest populaire hondenrassen staat.  En een sportief talent! Deze hond doet het uitstekend in diverse hondensporten zoals behendigheid, gehoorzaamheid, treibball, gehoorzaamheid, cani-cross. 

En, zolang je respect toont voor hun behoeften, passen deze sportievelingen zich bij bijna elke levensstijl aan.  

Algemene informatie Australian Shepherd

Hoe oud wordt een Australian Shepherd? :

8

20

13

15

Karakter :

Aanhankelijk Speels Intelligent

Grootte Australian Shepherd :

Herkomst en geschiedenis

Hoewel er over de oorsprong van de Australische herder verschillende theorieëen de rondgang doen, ontwikkelde het ras zich vooral in de Verenigde Staten. De term "Australisch" werd aan het ras gegeven omdat ze deden denken aan de herdershonden die in de 19de eeuw vanuit Australië in de Verenigde Staten aankwamen. 

 

 

FCI groep

FCI groep

Groep 1 - Herdershonden en veedrijvers

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Australian Shepherd

  Hoe groot wordt een Australische Herder?

  Teef : 46 tot 53 cm

  Reu : 51 tot 58 cm

  Gewicht Australian Shepherd

  Teef : 19 tot 26 kg

  Reu : 25 tot 34 kg

  Vachtkleur Australian Shepherd

  Vachttype

  Oogkleur Australian Shepherd

  Blauw
  Groen
  Bruin
  Diverse kleuren

  Uiterlijke kenmerken Australian Shepherd

  Aussi's zijn heel slim, lenig en energiek. Hun schofthoogte is middelgroot en het lichaam iets langer dan hoog. Zeer gespierd, maar nooit grof. Door de speelsheid, tomeloze energie en ontwapenende vrolijkheid maakt deze hond iedereen blij. 

   

  Goed om te weten

  Opvallend: eigenlijk is de Australische herder alles behalve Australisch. Het ras ontwikkelde zich in de Verenigde Staten. De 'kleine broer' van de Aussi, de Amerikaanse herder, werd oorspronkelijk de Miniature Australian Shepherd of Dwerg Australian Shepherd genoemd en kreeg pas later de huidige naam. 

  Karakter Australian Shepherd

  • 100%

   Aanhankelijk

   Dit is een ontzettende lieve, fijne hond.  De Australische herder zoekt graag het gezelschap van de verzorgers en laat graag blijken dat het van ze houdt. 

  • 100%

   Speels

   Aussi's zijn super speels en vinden het heerlijk om te ravotten en zich uit te leven, liefst met bekenden. 

  • 33%

   Rustig

   De Australische herder is een ideale hond voor sportievelingen. Het bruist van de levenslust en moet regelmatig de energie kwijt kunnen, anders wordt het doodongelukkig. 

  • 100%

   Intelligent

   Zoals andere werkhonden, is de Aussi superslim en pakt het dingen makkelijk op. 

   Het zijn echte sportieve talenten die uitblinken in behendigheid, gehoorzaamheid, treibbal en natuurlijk schapendrijven.

   De Australische herdershond doet zijn naam graag eer aan en is de ideale hulp voor iedere schapen- of rundveehouder.

    

    

  • 33%

   Jager

   Jagen is niet het sterkste punt.  Hoogstens zal het achter kleine prooien aangaan, als het gewend is aan de aanwezigheid van kleine huisdieren zoals katten of knaagdieren.

   Liefst houdt het 'de kudde' bij elkaar. De Aussi past liever op andere dieren dan dat hij op hen jaagt. 

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Australische herdershonden zijn van nature vrij sociaal en vriendelijk, al zullen zij in het begin misschien eerst een beetje de kat uit de boom kijken. 

   Het is, je had het al uit de naam opgemaakt, een echte herder. Deze hond doet er alles aan om de vertrouwde omgeving te beschermen. Dit maakt dat zij zich in eerste instantie wat wantrouwig, bij tijd en wijle misschien zelfs agressief kunnen opstellen om hun verzorgers tegen mogelijk onheil te behouden. 

  • 33%

   Onafhankelijk

    Australische herders zijn zeer sociaal en gehecht aan hun omgeving, en daarom niet erg onafhankelijk. 

   Als werkhond, bij het drijven van kuddes, zal het zelfstandig beslissingen kunnen nemen en eigen initiatief tonen. Maar als huishond is het graag omringd door de verzorgers. 

   Gedrag Australian Shepherd

   • 33%

    Kan een Australian Shepherd goed alleen zijn?

    Hun sociale karakter heeft voor- en nadelen. Een nadeel kan zijn dat je ze beter niet te lang alleen kan laten. 

    Je kan dit oplossen door van jouw afwezigheid iets positiefs te maken. Dit kan bijvoorbeeld door een leuk speeltje of activiteit aan te bieden als je weggaat. 

   • 66%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Zoals andere herdershonden, zijn Aussi's gehecht aan hun verzorgers en een echte 'pleasers'.

    Alleen, maak hier geen 'misbruik' van Ontwikkel een aanpak die bij ze past en zorg voor een positieve opvoedingsstijl, waarin goed gedrag steeds beloond wordt.

    Als er eenmaal een goede relatie is opgebouwd, zal deze kameraad makkelijk te trainen zijn. Begin zo vroeg mogelijk, wees consequent en zorg voor een zorgvuldig opgebouwd schema.

    Ook dan kan deze hond, toegegeven, in het begin misschien wat koppig doen. Maar door de juiste mix van jong beginnen en een gevarieerde training bouw je een goede band op en heb je aan de Aussi een fantastische kameraad. 

     

   • 66%

    Blaft graag

    Australische herders blaffen instinctief als dit nodig lijkt om 'de kudde bij elkaar te houden' of als zij zich alleen voelen. 

    Met andere woorden, de Aussi pup blaft als het zijn zin niet krijgt, opgewonden is of als het zich verveelt. 

    Maar, met dit karaktertrekje valt prima te leven, zolang je zorgt voor een mix van de juiste houding, een goede trainingsaanpak en respect voor de behoeften 

   • 33%