Aanbieding

Allergie voor honden maar toch een hond? 7 Hypoallergene honden

Vrouw snuit neus met hond op achtergrond

Hypoallergene honden zijn niet volledig allergie vrij maar wel meer geschikt dan de doorsnee hond

© Shutterstock

Allergie voor honden maar toch een hond? Wij hebben de populairste hypoallergene honden voor je op een een rij gezet.

Door Maya van Tol

Bijgewerkt op

Hypoallergene honden, bestaan ze echt? Hondenhaar is één van de meest krachtige dierlijke allergieen die binnenshuis voorkomt. In feite is de allergie alleen niet voor het haar, maar voor de huidcellen van de hond. Die komen log zodra de hond verhaart, en veroorzaakt de klachten.

In feite zijn er geen allergievrije of hypoallergene hondenrassen. Wel zijn er hondenrassen die minder verharen, en daardoor geen allergische reactie veroorzaken. Voor het gemak noemen we deze rassen allergievrij of hypoallergeen. Lees verder om kennis te maken met de beste honden voor mensen met een allergie!

De populairste hypoallergene honden

1. Bichon frisé

De Bichon Frisé
©Shutterstock

Waar je ook vraagt naar een hypoallergene hond, de Bichon Frisé zal vast en zeker benoemd worden! Dit kleine, vrolijke gezelschapshondje pakt je in met z'n schattige uiterlijk, unieke karakter en uitzonderlijke toewijding. Een volwassen Bichon weegt tussen de 4,5 en 7 kg.

Deze kleine viervoeten - wit, klein van stuk en wollig - doet denken aan een sneeuwbal of een wattenbolletje. Hun lange, witte krullen verharen niet of nauwlijks, maar eisen veel verzorging: veelvuldig kammen en een regelmatig bezoekje aan de kapper.

De Bichon Frise is een hond die de aanwezigheid van zijn of haar verzorger(s) nodig heeft: knuffelen doen ze maar al te graag, en - als je het toelaat - volgen ze iedere stap die je zet. Ze zijn speels en hebben veel energie, waardoor ze heel geschikt zijn voor gezinnen met kinderen. Ook zijn ze zachtaardig tegenover vreemden, zolang ze goed gesocialiseerd zijn. Niks maakt jouw gasten blijer dan het ontvangst van dit kleine bundeltje van geluk!

2. Maltezer

De Maltezer
©Shutterstock

De zachtaardige en gevoelige Maltezer is klein van stuk maar heeft een geweldig karakter! Hun witte, lange, zijdeachtige én allergievrije vacht zorgt ervoor dat ze er echt elegant uitzien. Show Maltees honden pronken graag met hun lange vacht, maar hier kan voor de verzorger best wat werk in gaan zitten. Als je geen waarde hecht aan de lange lokken van de Maltezer, kun je ze ook een lekker kort kapsel geven.

Hoewel de Maltezer een kleine hond is met een schattig, mascotte-achtig uiterlijk, mag hun training niet worden verwaarloosd. Gelukkig is het trainen van een Maltees een genot! Ze zijn van nature heel speels, slim en gehoorzaam. 

3. Poedel

De poedel
©Shutterstock

 

De Poedel komt is verschillende soorten en maten. Ze verschillen niet alleen van uiterlijk, maar ook hun karakter verschilt per soort Poedel. De kleinste is de Toypoedel, die - zoals de naam al aangeeft - op speelgoed lijkt. De Dwergpoedel is een ander klein poedelras. Beiden zijn erg vrolijk en speeld, maar kunnen ook luidruchtig zijn. De middenslagpoedel en de Koningspoedel zijn groter en over het algemeen ook kalmer. Alle poedelrassen zijn geschikt voor mensen met een hondenallergie. 

Waar de poedel bekend om staat, is hun vacht. Deze is wollig, overvloedig, zacht en heeft de neiging om te krullen. Het grote voordeel van Poedels is dat ze niet verharen! Hun specifieke vacht heeft wel speciale en regelmatige verzorging nodig. Borstelen is iedere paar dagen nodig en eens per 2 - 3 maanden is het tijd voor een knipbeurt. 

De Poedel is heel geschikt voor verzorgers die nog niet eerder een hond hebben gehad - met name de grotere poedels. Zij staan bekend om hun gehoorzamheid en drang om nieuwe vaardigheden op te doen. Kleine Poedels zijn ook vrijwel probleemloos; coöperatief, vriendelijk en levendig. Wel moet je ervoor zorgen dat de kleine poedelrassen genoeg lichaamsbeweging krijgen. 

4. Shih tzu

De Shih tzu
©Shutterstock

De Shih tzu is een Chinese rashond. Deze kleine viervoeter weegt 4 tot 8 kg, reikt tot 30 cm bij de schoft en heeft mooi, lang (allergievrij) haar. Ze kunnen allerlei verschillende kleuren hebben, zowel effen als gevlekt. 

De Shih tzu is een uitstekende hond voor mensen met allergie, maar houd er wel rekening mee dat er flink wat werk zit in het verzorgen van hun vacht. Ze moeten regelmatig geborsteld worden als je wilt dat hun vacht er stralend en netjes uit blijft zien. Als je dat niet zo ziet zitten, is er natuurlijk ook de optie om ze een fris, kort kapsel te geven - maar ook dat moet bijgehouden worden.

De Shih tzu is de ideale hond voor gezinnen met kinderen, maar zijn ook heel geschikt voor hondenliefhebbers die veel van huis zijn. Ze hebben een slaperig karakter, dus doen gerust een dutje wanneer jij buiten de deur bent - mits ze hun energie die dag al kwijt hebben gekunt. Als ze niet genoeg lichaamsbeweging hebben gehad, kunnen ze destructieve neigingen hebben. Puur uit verveling.

Deze vrolijke, rustige hond blijft mentaal gezond door hem genoeg liefde en aandacht te schenken. De Shih tzu is een toegewijde, trouwe en knuffelige hond, maar ze hebben wel iets weg van katten; zij beslissen wanneer het tijd is om te kroelen.

Shih tzu-honden zijn vriendelijk, opgewekt en evenwichtig. Spelen graag met kinderen - mits zij weten dat de hond geen speelgoed is - en gaan ook goed samen met andere huisdieren, zoals katten. Voor lange wandelingen is dit ras niet gemaakt, maar zorg er wel voor dat ze voldoende lichaamsbeweging krijgen.

5. Basenji

De Basenji
©Shutterstock

De Basenji is hét voorbeeld van een hypoallergene hond die geen heel ongebruikelijke vacht hebben. De Basenji is een middelgrote hond, een volwassen mannetje is ongeveer 43 cm groot en een vrouwtje - 40 cm. Ze zijn er in verschillende kleuren, een typische combinatie is zwart, wit en rood.

Wat dit ras onderscheidt van andere honden - en wat de Basenji tot een geweldig ras maakt voor mensen met allergie - is dat ze heel goed in staat zijn zichzelf schoon te houden. Ze wassen zichzelf dagelijks met hun poten en door te likken, net als katten. Daarnaast hebben ze meer gelijkenissen met katten: Basenji's zijn individualistisch, intelligent en eigenwijs. Daarnaast zijn ze buitengewoon nieuwsgierig, en hebben ze onuitputtelijke energie. 

Ze raken erg gehecht aan hun verzorgers, haten afsluiting en staan graag in het middelpunt van de belangstelling. Je moet geduldig en consequent zijn bij het opvoeden en trainen. Omdat ze koppig en onafhankelijk kunnen zijn, wordt dit ras niet aangeraden voor mensen die nog niet eerder een hond hebben gehad. Ze zijn ook geen goede match met gezinnen die weinig thuis zijn. Uit verveling kunnen ze namelijk je meubels gaan slopen. 

6. Ierse waterspaniël

De Ierse waterspaniël
©Shutterstock

De Ierse waterspaniël is de grootste hond in de spaniëlfamilie. Ze hebben een donkerbruine vacht, die dik en krullend is en hun hele lijf bedekt. Alleen hun snuit en staart hebben kort haar. Een volwassen, mannelijke Ierse waterspaniël weegt 25-30 kg en een vrouwelijke hond weegt 20-26 kg. 

Er zijn helaas minder grote hypoallergene honden dan kleine allergievrije hondenrassen. Maar, als je een liefhebber bent van grote honden, zal je binnen no-time verliefd worden op de Ierse waterspaniel! Dit is een lieve, betrouwbare en beschermende hond die gek is op jagen, spelen en lange wandelingen. Ze zijn heel zachtaardig en opgewekt, wat ze de ideale hond maakt voor kinderen met een hondenallergie. 

7.  Goldendoodle en Labradoodle

Goldendoodle
©DBjorgo / Shutterstock​​​​​

De Goldendoodle is een gemengd ras, dit is een kruising tussen een poedel en een golden retriever. De Labradoodle is ook een mixhond, zij dragen de genen van de Labrador en de Poedel. Beide rassen zijn geweldige keuzes voor mensen met een allergie!

Ze bereiken allebei een schofthoogte van ongeveer 60 tot 65 centimeter. Het gewicht van een volwassen Goldendoodle of Labradoodle ligt tussen de 20 en 35 kilo en ze hebben een levensverwachting van 13 tot 15 jaar.

Qua karakter zijn de honden uitzonderlijk evenwichtig en gemakkelijk te trainen. Deze zeer kindvriendelijke metgezellen zijn ideaal voor grote gezinnen omdat ze extreem mensgericht zijn. 

Meer hypoallergene honden:

 • Airedaleterriër
 • Bedlington terriër
 • Vlaamse koehond
 • Coton de Tuléar
 • Zwarte Russische terriër
 • Griffon Korthals
 • Chinese gekuifde naakthond
 • Irish soft-coated wheaten terrier
 • Kerry blue-terriër
 • Komondor
 • Mexicaanse naakthond
 • Affenpinscher
 • Samojeed
 • Schnauzer
 • Yorkshireterriër
Laat een reactie achter
0 reacties
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

Log in om een reactie te plaatsen