Aanbieding

Hondenspelletjes: Jack Russel Terrier speelt hersenspelletje voor honden

Wat mindfullness kan doen voor de mens, doet een denkspel voor je hond.

© alexei_tm | Shutterstock

Honden spelletjes: hersenwerk voor onze geliefde viervoeters

Door Sabine van Westerop Hondentrainer | Hondengedragsdeskundige

Online sinds

Je ziet ze steeds vaker: denkspelletjes voor je hond. Mentale spelletjes dagen je hond uit, nemen verveling weg, maken hen blij en geven een voldaan gevoel.
 

En naast dat de denkspelletjes goed zijn voor de hond, is het voor de verzorger ook hartstikke leuk om de hond mentaal uit te dagen. We leggen je hier uit wat alle mogelijkheden zijn voor hersenspellen voor je hond.

Ga ik nu monopolyen met mijn hond? 

Hondenspelletjes heb je in allerlei soorten en maten, maar ze zijn toch net even wat anders dan de gezelschapsspellen die we voor mensen kennen. Samen met je hond ravotten, een speeltje gooien, een ‘wedstrijdje’ hardlopen, allemaal vormen van spel voor je hond. Er zijn echter ook spelletjes die nog net een stapje verder gaan: ze dagen je hond uit om de hersenen te gebruiken! Vaak zijn dit spelletjes waarbij je hond zijn of haar neus in moet zetten en oplossingen moet bedenken om bij een geliefd voorwerp, persoon of voertje te komen. 

Omdat een hondenspelletjes je viervoeter flink aan het denken zet, wordt het ook wel ‘hersenwerk’ genoemd.  

Wat is het effect van spelletjes op je hond? 

Honden zijn dol op spelletjes! Naast het plezier dat ze er aan beleven zijn er nog meer redenen om regelmatig een denkspelletje met je hond te spelen. Zodra je hond zich op de taak stort, worden alle zintuigen geprikkeld en vergeet je maatje even de wereld om zich heen.

Drukke, over alerte honden kunnen zich hierdoor focussen en zullen door de mentale inspanning sneller voldaan zijn. Na de tijd lukt het ze vaak wel om de nodige rust te pakken. Angstige en onzekere honden hebben er baat bij dat er geen druk op het spel ligt. Als deze leuk genoeg is, heeft je maatje steeds minder oog voor de zaken daaromheen die hij of zij spannend vindt. Zorg je er dan ook nog voor dat de moeilijkheidsgraad aanpast wordt op het niveau van je hond, dan zal het hebben van succes een boost zijn voor het zelfvertrouwen. 

Wat mindfullness kan doen voor de mens, doet een denkspel voor je hond.

Een spelletje als entertainment voor je hond

Een spelletje doen werkt goed tegen de verveling! Voordat je een hond in huis neemt, overweeg je natuurlijk of je voldoende tijd en aandacht hebt voor een viervoeter. Alsnog kent iedereen van die dagen waarop je uren tekort komt. Is het weer zo’n dag, probeer dan vaker een spelletje met je hond te spelen. Het kost weinig tijd en je onderbreekt de saaie dag van je hond.

Ook zijn er spelletjes die je hond alleen kan spelen. Deze spelletjes zijn ook ideaal voor de momenten waarop je hond even alleen thuis moet zijn. Een hond voelt zich minder eenzaam en alleen als er afleiding is, en de kans is groter dat je hond daarna lekker gaat luieren. Honden moeten het leren om alleen te blijven en een spelletje kan hen daar op deze manier bij helpen. Wie weet besluit je maatje te gaan spelen in plaats van het deurkozijn op te eten! Zorg er wel voor dat het spel veilig is. Je kunt tenslotte geen toezicht houden.

Laagdrempelig vermaak

Er is altijd wel een mogelijkheid om een spelletje te spelen met je hond. Sommige spelletjes voor honden lenen zich er heel goed voor om in huis te spelen. Ideaal als het weer ons even in de steek laat en je er liever voor kiest om je hond binnen te vermaken. Ook kunnen dit goede activiteiten zijn voor oudere honden of honden die moeten revalideren. Het valt vaak niet mee om een hond voor een lange tijd rustig te houden, die moet herstellen na een blessure. Denkspelletjes die je hond – bij wijze van spreken – vanuit de mand kan doen, zorgen ervoor dat de dag van je maatje wordt doorbroken.  

Hondenspelletjes: hond speelt
© Lenti Hill | Shutterstock

Er is een legio aan spelletjes te bedenken: kant-en-klare spelletjes die je in de winkel koopt, spelletjes die je makkelijk zelf kunt maken en spelletjes waarbij je gebruik kunt maken van de natuur. Een spelletje hoeft dan ook geen geld te kosten. Laat je creativiteit in de vrije loop en kijk waar jouw hond echt blij van wordt!

Heb je een vraag? Of wil je een ervaring delen? Schrijf een bericht!

Trainen en spelen combineren

Omdat je hond bij hersenwerk zowel fysiek als mentaal wordt uitgedaagd, vindt er een leerproces plaats. Je zal zien dat je de moeilijkheidsgraad van spelletjes steeds een beetje op kunt hogen, omdat je maatje heel vindingrijk wordt. 

Naast dat het spelen van een spel een leermoment op zich is, kun je het ook goed combineren met bepaalde (gehoorzaamheids)oefeningen. Zo heb je een goede ‘blijf’ en beheersingsoefening als je hond al wel een spelletje voor zich heeft staan, maar nog moet wachten op je commando om het spel ook echt te mogen spelen. Ook kun je je achter een boom verstoppen bij het ‘hier komen op commando’.

Hondenspelletje buiten
© Ryan Brix | Shutterstock

Het koppie leegmaken 

Omdat er geen druk op het spelen van spelletjes ligt, kun je het ook inzetten als onderbreking van een andere vorm van training. Honden kunnen zich beter concentreren als ze niet steeds dezelfde oefeningen achter elkaar hoeven te herhalen. Zo blijft je hond er met het koppie bij! 
Ook kan het zijn dat je hond ondanks een positieve trainingsmethode toch wat druk tijdens de training ervaart. Honden zijn heel gevoelig voor onze stemmingen en pikken iedere vorm van verwachtingen op! Een spelletje is dan een welkome onderbreking en laat jullie als team weer ontspannen. 

Lichaamstaal en voorkeuren

Zelf kun je ook veel leren als je hond een spelletje speelt. Honden zijn dan heerlijk expressief: allerlei vormen van hondentaal komen langs! Vooral wanneer een ervaren trainer met je meekijkt en benoemd wat hij of zij ziet, kun je veel leren over de hondentaal in het algemeen en het herkennen ervan bij je eigen hond. Zo leer je je maatje beter begrijpen.

Tijdens het spel kun je onder andere de voorkeuren van je hond leren kennen. Als honden een spelletje spelen waarbij voertjes verstopt zitten achter schuifjes en klepjes of in laatjes en onder bakjes, dan hebben ze verschillende stijlen om dit ‘probleem’ op te lossen. De ene hond zal vooral de poten inzetten om ergens bij te komen, waar de ander hond vooral met de snuit werkt.

Misschien is je hond heel beheerst of gaat je maatje juist lomp te werk. Heeft je hond moeite met het oplossen van het spel? Dan verklapt je maatje vast iets over zijn of haar leerstijl: de ene hond gaat zelf een andere werkwijze uitproberen, waar de andere hond duidelijk hulp gaat ‘vragen’ aan de verzorger.

Wanneer je hond een spelletje speelt, kun je inzicht krijgen in het gedrag en de voorkeuren van je maatje.

Welke hondenspelletjes kan ik met mijn hond spelen?

Om je wat inspiratie te geven volgt hier een lijstje met spelletjes voor (jou en) je hond. Maar er zijn natuurlijk veel meer spelletjes te bedenken! 

  • Neem drie bekertjes en verstop onder één van de bekertjes een voertje, terwijl je hond toekijkt. Hussel daarna de bekertjes. Weet je hond (nog) waar het voertje onder ligt?
  • Zet een doolhof uit. Je hond moet de uitgang vinden naar jou, het favoriete speeltje of wat lekkers.
  • Doe brokjes in een lege petfles. De dop blijft er af en je prikt een gaatje in de fles, zodat deze niet vacuüm kan trekken als je hond er een voertje uit probeert te halen. Nu is het aan je hond om de fles zo te bewegen dat de voertjes er uit vallen. 
  • Verstop voertjes voor je hond in huis. Hiervoor breng je je hond eerst naar een andere ruimte, zodat je maatje niet kan zien waar jij het voer verstopt. Je kunt het zo moeilijk maken als je zelf wilt, door de brokjes in zicht of juist uit zicht te verstoppen. Is alles verstopt, dan laat je je hond binnen: ‘Zoek brokjes!’. 
  • Is jouw hond gek op speeltjes? Laat je hond even binnen en verstop zijn of haar favoriete speeltje ergens in de tuin. Laat je hond er weer bij en vraag je maatje waar het speeltje is. Zodra je hond hem heeft gevonden, gaan jullie er natuurlijk even samen mee spelen! 
  • Geef je hond een snuffelkleed om deze te doorspitten op zoek naar voertjes. Je hebt ze in allerlei vormen en maten en de handige Harry of Harriët kan ze ook zelf maken! Sommige kleedjes hebben alleen veel reepjes stof waar je voertjes tussen kunt stoppen, andere hebben allerlei verschillende flapjes. 
  •  Verstop het balletje van je hond in een doos of bak gevuld met wc-rollen. Durft je maatje zijn of haar snuit er in te stoppen en lukt het om de bal er uit te vissen? 

Have fun! 

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen