Aanbieding

Hond geeft poot

Grote kans dat jij meer leert van een hondentraining dan je hond!

© Christian Mueller | Shutterstock

Moet je je hond trainen? Alles over hondentraining van A tot Z

Door Sabine van Westerop Hondentrainer | Hondengedragsdeskundige

Bijgewerkt op

Hondentraining is een breed begrip: het kan verschillende doelen hebben, en er zijn verschillende manieren om die doelen te bereiken. We leggen het je uit!

Als we het hebben over ‘hondentraining’ dan denk je al gauw aan een gehoorzaamheidscursus. Maar je kunt ook denken aan politiehonden africhting, gedragstherapie of het aanleren van trucjes in je achtertuin. 

De basis van hondentraining

Veel mensen die een pup verwelkomen, kiezen ervoor om een puppycursus te volgen. Vaak worden ze hier ook toe aangezet door de fokker of een dierenarts. Niet gek, want in een puppycursus leert je pup vaardigheden die handig zijn in het dagelijks leven. Zelf leer je veel over je pup: je krijgt tips over de opvoeding, leert wat je pup nodig heeft, hoe je pup communiceert en hoe je bepaald gedrag aan kunt leren. Loop je ergens tegenaan, dan kun je hier terecht met je vragen. 

Sommige hondenscholen maken onderscheid tussen een ‘gewone’ puppycursus en een ‘socialiseringscursus’. In de puppycursus worden dan basisoefeningen aangeleerd, zoals ‘zitten’ en ‘hier komen’, terwijl in de socialiseringscursus de dagelijkse praktijk centraal staat. Zo leert je pup bijvoorbeeld dat het niet eng is om op de onderzoekstafel bij de dierenarts te staan, hoe je om moet gaan met soortgenoten en dat je in de auto niet zelf achter het stuur mag kruipen. Vaak is er echter sprake van één puppycursus die deze beide soorten vaardigheden aan bod laat komen. 

Is het je eerste hond? 
Grote kans dat je bij de puppycursus meer leert dan je pup! 

Gehoorzaamheidscursussen voor honden

Het afronden van een puppycursus geeft toegang tot een reeks aan vervolgcursussen. Soms hebben deze namen als ‘jonge hondencursus’ en ‘pubercursus’ en soms heten ze gewoon ‘gehoorzaamheid A’, ‘gehoorzaamheid B’, enzovoorts. Is jouw hond geen pup meer, maar is een gehoorzaamheidstraining welkom, dan stroom je vaak in bij een vervolgcursus. 

De moeilijkheidsgraad van de oefeningen neemt toe en er is oog voor de ontwikkelingen die je hond doormaakt. Binnen deze cursussen leert je hond bijvoorbeeld netjes met je mee te lopen, terwijl er afleiding is van de andere honden. Ook kan jouw hond aan het einde van de cursus waarschijnlijk al een paar minuten op afstand blijven liggen. 

Gehoorzaamheid voor knappe koppen

‘FCI Obedience’ en 'FHN GG' kunnen gezien worden als de hogescholen van de gehoorzaamheid. Deze cursussen richten zich niet op de opvoeding van je hond, maar op het netjes uitvoeren van oefeningen. Er wordt op de kleinste details gelet: je hond moet niet alleen met een ontspannen lijn meelopen, je maatje moet ook ter hoogte van je been blijven lopen. Waar je jouw hond nog bemoedigend toesprak bij de puppycursus, is bij obedience maar een beperkt aantal commando’s toegestaan.

De oefeningen zijn bij iedere hondenschool hetzelfde. Wat het extra spannend maakt, is dat de examens worden afgenomen door een speciaal hiervoor opgeleide keurmeester. Durf je het aan, dan kun je ook wedstrijden gaan lopen binnen het niveau waarop je traint.  

Hond in training

© Grisha Bruev | Shutterstock

Lekker sporten met je hond

Hondentraining draait zeker niet alleen om nuttige vaardigheden. ‘Hondenmensen’ zullen beamen dat samen trainen leuk is en dat het de band met je hond versterkt. Veel mensen gaan dan ook trainen om niets anders dan de fun! Met deze gedachte in het achterhoofd zijn er ook steeds meer hondensporten ontstaan. Enkele bekende sporten zijn behendigheid (agility), flyball, dogfrisbee, treibball en doggydance. 

Door mee te doen aan een workshop kun je kijken of een bepaalde sport jou en je hond aanspreekt.

Specifieke trainingen voor werkhonden

Er is ook een groep trainingen die zich richt op het aanleren van specifieke vaardigheden, die horen bij een bepaald ‘hondenberoep’. Binnen deze trainingen zie je veel - maar niet alleen - rassen die al doelgericht zijn gefokt voor die bepaalde taak. Enkele voorbeelden van deze trainingen zijn:

  • schapendrijven
  • detectiewerk
  • mantrailing
  • reddingshondentraining
  • jachttraining
  • politiehondentraining
  • waterwerk
  • windhondrennen
  • assistentiehonden training 

Vaak is er een opdeling tussen trainingen voor honden met een echte taak en trainingen gericht op het recreatief bezig zijn met je hond. Op deze manier hoeven er geen drenkelingen te zijn om als Leonberger de redder uit te hangen en hoeft de Mechelse Herder niet per se een echte boef te vangen om zich politiehond te voelen. 

Hond speurt

© Dragosh Co | Shutterstock

Gedragstherapie: problemen voorkomen of oplossen

Zelfs de beste hondenverzorgers kunnen tegen problemen aanlopen. Waar bij de hondencursus het aanleren van ‘nieuw’ gedrag centraal staat, beginnen mensen vaak aan gedragstherapie als ze de hond iets willen afleren. Toch gaat het tijdens deze trainingen vaak ook om het aanleren van nieuw gedrag.

Je gaat samen met de gedragstherapeut kijken welk gedrag gepaster zou zijn in de betreffende situatie. Dit nieuwe gedrag gaat het oude (ongewenste) gedrag vervangen. Zo kun je een hond die gaat blaffen en opspringen zodra er bezoek binnenkomt, leren om naar ‘de plaats’ te gaan. Gedragstherapie wordt vaak individueel gegeven. 

Behavior Adjustment Training (BAT) is een vorm van gedragstherapie die vaak wordt ingezet bij angstagressie. Je leert als verzorger de grenzen van je hond kennen, door goed naar de lichaamstaal te kijken. Om je hond over de angst heen te helpen, ga je je maatje regelmatig confronteren met datgene wat angst oproept. Je maakt het alleen niet té spannend. Je zorgt bijvoorbeeld voor voldoende afstand.

Aan de lichaamstaal van je hond kun je zien waar de grens ligt. Het vertrouwen van je hond groeit, omdat je maatje ontdekt dat hem of haar niets overkomt. Je hond gaat zich meer ontspannen en kan kiezen voor ander (gewenster) gedrag dan uitvallen. Als je hond ontspannen blijft, kun je het een klein stapje moeilijker maken. Zo wordt toegewerkt naar het eindresultaat, waarbij je hond onder normale omstandigheden niet meer de behoefte voelt om zichzelf te verdedigen. 

Hond met knuffel

© Chebakalex7 | Shutterstock

Verschillen tussen hondenscholen: hondentraining tips

Hoe een training precies vormgegeven wordt, verschilt per hondenschool. Soms is een werkwijze beter dan de ander, maar vaak is het een kwestie van smaak. Verschillen kunnen onder andere zitten in de trainingsmethode, de groepsgrootte, de locatie en de aanwezige kennis. We lichten het allemaal toe. 

De trainingsmethode van de hondenschool

De meeste methoden spelen in op de motivatie van je hond. Hondenscholen die je hond wat (af)leren door middel van straf, kun je beter vermijden. Het is voor het welzijn van je hond en voor jullie band fijner om ‘positief’ te trainen. Dit betekent dat je met name goed gedrag gaat belonen en zo ‘versterkt’. Een specifieke training die hieronder valt is de ‘clickertraining’. 

De groepsgrootte van de hondenschool

Ongeveer zes verzorgers en hun honden, is redelijk gangbare groepsgrootte, maar meer of minder (en zelfs individueel) komt ook voor. Over het algemeen geldt: hoe kleiner de groep, hoe meer individuele aandacht voor jou en je hond. In een groepje trainen heeft als voordeel dat je van elkaar kunt leren; je kunt tips delen en oefenen met afleiding van andere honden.

De trainingslocatie

Hondenscholen hebben meestal een eigen trainingslocatie in de vorm van een groot grasveld. Sommige hondenscholen trainen op een openbaar terrein of bijvoorbeeld in het bos. Met name individuele trainingen kunnen ook gebruikmaken van verschillende openbare locaties, zoals in een winkelcentrum of op het station. Dit zijn nuttige plekken om je pup te socialiseren en habitueren. De instructeur kan ook bij jullie thuis komen. Dit laatste is vaak het geval bij gedragstherapie.  

De aanwezige kennis van een hondenschool

Wie wil er nu niet leren van de beste! Vaak geeft de website van de hondenschool al een beeld over de aanwezige kennis. Zo niet, dan mag je hier gerust naar vragen. Als een instructeur aangeeft jarenlange ervaring te hebben, zegt dit nog niet alles. Beter is het als een instructeur ook geschoold is en de kennis op pijl houdt. 
 

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen