Border Collie

#40

Wamiz's top rassen

Border Collie
Volwassen Border Collie

Of het nu op een boerderij is of bij verschillende hondensporten: de Border Collie is gemaakt om te werken. Dit hondenras is volhardend, intelligent en eigenzinnig, wat de Border Collie de perfecte kameraad van een sportieve verzorger maakt.

Algemene informatie Border Collie

Hoe oud wordt een Border Collie? :

8

21

13

16

Karakter :

Aanhankelijk Speels Intelligent

Grootte Border Collie :

Herkomst en geschiedenis

De Border Collie heeft misschien wel het vreemdste verhaal van alle hondenrassen. Het ras zelf is al eeuwenoud, zo blijkt uit citaten uit de 17e eeuw. In deze tijd bestonden de ‘rassen’ zoals wij ze tegenwoordig kennen nog niet. De ‘Border Collie’ is dan ook een vrij algemene definitie: in het Engels noemen we alle Schotse honden ‘collies’ en de term ‘border’ komt van de ‘Borders’, het grensgebied tussen Schotland en Engeland. Het bijzondere is dat rond de eeuwwisseling men zich realiseerde dat de Borders-herders vrijwel identieke honden hadden. Het ras is pas in 1982 officieel erkend, wat de Border Collie dus een van de oudste rassen en een van de jongste rassen die we tegenwoordig kennen maakt.

FCI groep

FCI groep

Groep 1 - Herdershonden en veedrijvers

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Border Collie

  Grootte Border Collie

  Teef : 48 tot 52 cm

  Reu : 50 tot 55 cm

  Gewicht Border Collie

  Teef : 15 tot 20 kg

  Reu : 15 tot 20 kg

  Vachtkleur Border Collie

  Vachttype

  Oogkleur Border Collie

  Blauw
  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Border Collie

  Deze hond heeft een evenwichtige en harmonieuze manier van lopen. Het is een duurzame hond met een goed spierstelsel, gemaakt om dagelijks met een kudde te werken. De grote fysieke en mentale capaciteiten zorgen er ook voor dat de Border Collie uitblinkt in activiteiten zoals behendigheids- en gehoorzaamheidsactiviteiten, cani-races en treibball.

  Goed om te weten

  De Border Collie is de enige hond die profiteert van LOF-bevestiging op criteria die verband houden met kuddemanagement en niet op schoonheidscriteria.

  Karakter

  • 100%

   Aanhankelijk

   Deze hond is dol op de verzorger en zal altijd het best mogelijke doen om de verzorger blij te maken. Dit zorgt er ook voor dat de hond vrij gevoelig kan zijn. Thuis is de hond graag dichtbij de familie.

  • 100%

   Speels

   De Border Collie vindt het heerlijk om te spelen en doet dit graag met jong en oud.

   De beste spelletjes geven deze hond niet alleen een fysieke maar ook een mentale uitdaging. Dit is erg goed voor de gezondheid van de hond.

  • 33%

   Rustig

   De Border Collie wordt vaak gezien als hyperactieve hond en moet constant worden gestimuleerd om zich optimaal te voelen.

   Zolang er aan de behoeften wordt voldaan, wordt de hond vanzelf rustiger. Toch blijft deze herder altijd alert. De minste daden en gebaren van de verzorgers worden geobserveerd en geanalyseerd.

  • 100%

   Intelligent

   Deze schapendrijver wordt gezien als de meest intelligente van de herdershonden. De Border Collie vindt het belangrijk om de verzorger te vermaken en leert snel, waardoor het belangrijk is om oefeningen snel moeilijker te maken.

   De intelligentie van de Border Collie zorgt ervoor dat we deze hond onder meer vaak op podia van cani-races terugzien.

    

  • 66%

   Jager

   Deze hond kiest ervoor om dieren te hoeden in plaats van dieren op te jagen. Toch is het niet ongewoon om af en toe een Border Collie met een goed ontwikkeld jachtinstinct tegen te komen.

  • 100%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   De Border Collie is zeer gevoelig en erg gehecht aan de verzorger, waardoor de hond ietwat wantrouwend tegenover vreemden kan zijn.

   Bovendien kan dit wantrouwen, wat verband houdt met het kudde-instinct van de hond, ervoor zorgen dat de Collie om een vreendeling heencirkelt en gaat blaffen. Daarom is het belangrijk om waakzaam te zijn en altijd de controle te houden, zodat deze karaktereigenschap niet verandert in agressiviteit.

  • 33%

   Onafhankelijk

   De onvoorwaardelijke gehechtheid aan de verzorger en de sociale groep zorgt ervoor dat de Border Collie geen erg afhankelijke hond is.

   Tijdens het werk zal de hond zonder moeite initiatieven tonen maar zodra het werk is voltooid zal de hond blijven wachten op commando’s van de verzorger.

   Gedrag Border Collie

   • 33%

    Kan goed alleen zijn

    De Border Collie vraagt constant om activiteiten en kan flinke gedragsproblemen krijgen als de hond te vaak alleen is.

    Veel Borders komen in opvangcentra terecht omdat hun verzorgers negatief verrast zijn door de constante energie en de grote vraag naar beweging van dit ras.

   • 66%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Omdat de Border Collie een intelligente hond is, wordt dit ras vaak ook gezien als makkelijk om te trainen. Helaas kan dit soms vies tegenvallen doordat deze herder soms erg terughoudend kan zijn wanneer de hond geen zin heeft om te leren.

    De opvoeding moet passend, consistent, eerlijk en respectvol zijn om de hond graag te laten leren.

    Als aan al deze criteria wordt voldaan zal de hond snel begrijpen wat er wordt verwacht. Dan wordt de relatie tussen de Border Collie en de verzorger alleen maar sterker.

   • 66%

    Blaft graag

    Net als veel andere herdershonden kan de Border Collie gemakkelijk blaffen wanneer de hond niet genoeg aandacht krijgt. Dit is voor dit ras een manier om de overtollige energie kwijt te raken of, van oudsher, om beweging te creëren in de kuddes.

   • 33%