Border Collie

Border Collie
Volwassen Border Collie

Of het nu op een boerderij is of bij verschillende hondensporten: de Border Collie is gemaakt om te werken. Dit hondenras is volhardend, intelligent en eigenzinnig, wat de Border Collie de perfecte kameraad van een sportieve verzorger maakt.

Algemene informatie Border Collie

Hoe oud wordt een Border Collie? :

8

21

13

16

Karakter :

Aanhankelijk Speels Intelligent

Grootte Border Collie :

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

De Border Collie heeft misschien wel het vreemdste verhaal van alle hondenrassen. Het ras zelf is al eeuwenoud, zo blijkt uit citaten uit de 17e eeuw. In deze tijd bestonden de ‘rassen’ zoals wij ze tegenwoordig kennen nog niet. De ‘Border Collie’ is dan ook een vrij algemene definitie: in het Engels noemen we alle Schotse honden ‘collies’ en de term ‘border’ komt van de ‘Borders’, het grensgebied tussen Schotland en Engeland. Het bijzondere is dat rond de eeuwwisseling men zich realiseerde dat de Borders-herders vrijwel identieke honden hadden. Het ras is pas in 1982 officieel erkend, wat de Border Collie dus een van de oudste rassen en een van de jongste rassen die we tegenwoordig kennen maakt.

FCI groep

FCI groep

Groep 1 - Herdershonden en veedrijvers

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Border Collie

 • Border Collie
  Border Collie
 • Border Collie
  Border Collie
 • Border Collie
  Border Collie
 • Border Collie
  Border Collie
 • Border Collie
  Border Collie
 • Border Collie
  Border Collie

  Grootte Border Collie

  Teef : 48 tot 52 cm

  Reu : 50 tot 55 cm

  Gewicht Border Collie

  Teef : 15 tot 20 kg

  Reu : 15 tot 20 kg

  Vachtkleur Border Collie

  Vachttype

  Oogkleur Border Collie

  Blauw
  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Border Collie

  Deze hond heeft een evenwichtige en harmonieuze manier van lopen. Het is een duurzame hond met een goed spierstelsel, gemaakt om dagelijks met een kudde te werken. De grote fysieke en mentale capaciteiten zorgen er ook voor dat de Border Collie uitblinkt in activiteiten zoals behendigheids- en gehoorzaamheidsactiviteiten, cani-races en treibball.

  Goed om te weten

  De Border Collie is de enige hond die profiteert van LOF-bevestiging op criteria die verband houden met kuddemanagement en niet op schoonheidscriteria.

  Karakter

  • 100%

   Aanhankelijk

   Deze hond is dol op de verzorger en zal altijd het best mogelijke doen om de verzorger blij te maken. Dit zorgt er ook voor dat de hond vrij gevoelig kan zijn. Thuis is de hond graag dichtbij de familie.

  • 100%

   Speels

   De Border Collie vindt het heerlijk om te spelen en doet dit graag met jong en oud.

   De beste spelletjes geven deze hond niet alleen een fysieke maar ook een mentale uitdaging. Dit is erg goed voor de gezondheid van de hond.

  • 33%

   Rustig

   De Border Collie wordt vaak gezien als hyperactieve hond en moet constant worden gestimuleerd om zich optimaal te voelen.

   Zolang er aan de behoeften wordt voldaan, wordt de hond vanzelf rustiger. Toch blijft deze herder altijd alert. De minste daden en gebaren van de verzorgers worden geobserveerd en geanalyseerd.

  • 100%

   Intelligent

   Deze schapendrijver wordt gezien als de meest intelligente van de herdershonden. De Border Collie vindt het belangrijk om de verzorger te vermaken en leert snel, waardoor het belangrijk is om oefeningen snel moeilijker te maken.

   De intelligentie van de Border Collie zorgt ervoor dat we deze hond onder meer vaak op podia van cani-races terugzien.

    

  • 66%

   Jager

   Deze hond kiest ervoor om dieren te hoeden in plaats van dieren op te jagen. Toch is het niet ongewoon om af en toe een Border Collie met een goed ontwikkeld jachtinstinct tegen te komen.

  • 100%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   De Border Collie is zeer gevoelig en erg gehecht aan de verzorger, waardoor de hond ietwat wantrouwend tegenover vreemden kan zijn.

   Bovendien kan dit wantrouwen, wat verband houdt met het kudde-instinct van de hond, ervoor zorgen dat de Collie om een vreendeling heencirkelt en gaat blaffen. Daarom is het belangrijk om waakzaam te zijn en altijd de controle te houden, zodat deze karaktereigenschap niet verandert in agressiviteit.

  • 33%

   Onafhankelijk

   De onvoorwaardelijke gehechtheid aan de verzorger en de sociale groep zorgt ervoor dat de Border Collie geen erg afhankelijke hond is.

   Tijdens het werk zal de hond zonder moeite initiatieven tonen maar zodra het werk is voltooid zal de hond blijven wachten op commando’s van de verzorger.

   Gedrag Border Collie

   • 33%

    Kan goed alleen zijn

    De Border Collie vraagt constant om activiteiten en kan flinke gedragsproblemen krijgen als de hond te vaak alleen is.

    Veel Borders komen in opvangcentra terecht omdat hun verzorgers negatief verrast zijn door de constante energie en de grote vraag naar beweging van dit ras.

   • 66%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Omdat de Border Collie een intelligente hond is, wordt dit ras vaak ook gezien als makkelijk om te trainen. Helaas kan dit soms vies tegenvallen doordat deze herder soms erg terughoudend kan zijn wanneer de hond geen zin heeft om te leren.

    De opvoeding moet passend, consistent, eerlijk en respectvol zijn om de hond graag te laten leren.

    Als aan al deze criteria wordt voldaan zal de hond snel begrijpen wat er wordt verwacht. Dan wordt de relatie tussen de Border Collie en de verzorger alleen maar sterker.

   • 66%

    Blaft graag

    Net als veel andere herdershonden kan de Border Collie gemakkelijk blaffen wanneer de hond niet genoeg aandacht krijgt. Dit is voor dit ras een manier om de overtollige energie kwijt te raken of, van oudsher, om beweging te creëren in de kuddes.

   • 33%

    Neiging om weg te lopen

    Een Border Collie is absoluut geen wegloper. Dit is in strijd met het karakter van de herdershond, tenzij dit valt onder een taak die aan de hond is gegeven.

   • 66%

    Neiging om dingen kapot te maken

    Als er niet genoeg aan de behoeften van de hond wordt voldaan, kan de Border Collie destructief gedrag vertonen.

   • 66%

    Eetlust

    De Border Collie is geen echte fijnproever, maar zal de traktaties die als motivatie tijdens leersessies worden gegeven wel erg waarderen.

   • 66%

    Geschikt als waakhond

    Door het gevoelig karakter kan deze herdershond een hele goede waakhond zijn. Veel herdershonden hebben een sterk waakinstinct. Dit is niet overdreven veel, maar wel altijd aanwezig.

   • 66%

    Geschikt als eerste hond

    De Border Collie kan een geweldige eerste hond zijn als de verzorgers niet bang zijn om veel werk en tijd in de opvoeding van deze energieke hond te steken.

    Een goed opgevoede Border Collie kan een hele goede metgezel zijn, maar kan ook al snel te moeilijk zijn voor beginnende verzorgers.

    Deze hond is dus niet voor iedereen weggelegd. Over het algemeen komen Border Collies toch iets meer tot hun recht bij ervaren verzorgers.

    Lees verder na de advertentie

    Advertentie laden ...

    Border Collie adopteren

    • Nala, teefjes ter adoptie
     9 Maanden
     Border Collie
     Hilversum

    Is het ras Border Collie geschikt voor jou?

    Doe de test

    Levensstijl

    • 33%

     Kan de Border Collie in een appartement leven?

     Hoewel het karakter van de Border Collie ervoor zorgt dat de hond zich kan aanpassen aan veel situaties en levensstijlen, is het leven in een appartement echt niet geschikt voor dit ras. Idealiter woont deze herdershond op een boerderij, anders in een huis met een tuin. Belangrijk is dat de Border Collie elke dag wordt uitgelaten en gestimuleerd wordt.

    • 100%

     Behoefte aan beweging/ sportief

     Deze herdershond is dol op activiteit en heeft dan ook regelmatig beweging nodig. Om goed aan de behoeften van deze harde werker te voldoen, kun je het beste regelmatig activiteiten met een mentale uitdaging geven.

     Activiteiten die te maken hebben met de natuurlijke instincten van de hond, zoals kuddemanagement of treibball, hebben de voorkeur van de Border Collie. Maar ook mensen die van hardlopen of wielrennen houden kunnen gerust met deze herdershond op pad.

    • 66%

     Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

     Door de gemiddelde grootte kan de hond de verzorger vaak makkelijk volgen. De hond kan zowel met de trein als met de auto reizen, op voorwaarde dat er hier op vrij vroege leeftijd mee wordt getraind.

     Gezelschap

     • 66%

      Kan een Border Collie samen met katten?

      Als een Border Collie pup met katten wordt opgevoed, kunnen ze het over het algemeen goed met elkaar vinden.

     • 66%

      Kan een Border Collie samen met honden?

      Als er op vroege leeftijd goede socialisatie wordt aangeboden, kan de Border Collie goed samenwonen met anderen.

      Pas op voor mannetjes, deze kunnen soms niet zo goed omgaan met andere niet-gecastreerde mannetjes.

     • 100%

      Is de Border Collie een kindvriendelijke hond?

      Deze herder kan goed overweg met kinderen. Wel is het belangrijk dat er goede regels worden ingevoerd om ervoor te zorgen dat zowel de hond als de kinderen met plezier kunnen spelen.

      Pas op voor zeer gevoelige honden die de energie van kinderen soms niet kunnen waarderen.

     • 33%

      Is een Border Collie geschikt voor ouderen?

      Deze werkhond is niet geschikt voor zittende mensen. De Border Collie heeft actieve verzorgers nodig die aan al de behoeften van de hond kunnen voldoen.

      %}

      Wat kost een Border Collie?

      De prijs van een Border Collie varieert op basis van oorsprong, leeftijd en geslacht. Gemiddeld kost een  Border Collie met stamboom rond de €1000,-. 

      Maandelijks kost de verzorging van een Border Collie tussen de €60,- en €80,-.

      Verzorging

      De verzorging hangt volledig af van het vachttype van de hond : voor kort haar is regelmatig borstelen genoeg. Voor honden met langer haar is het belangrijk om naast het borstelen ook de vacht regelmatig te ontklitten.

       

      Haaruitval

      De Border Collie heeft twee ruilperiodes per jaar (lente en herfst), waarbij de hond vrij veel haar verliest.

      Voeding Border Collie

      Deze energie werkhond heeft maaltijden nodig die zijn aangepast aan de dagelijkse activiteiten van de hond. De maaltijden kunnen nat, droog of rauw zijn. Pas wel op met natvoer, dit alleen is niet voldoende!

      Gezondheid Border Collie

      Sterk/ bestendig

      Deze hond heeft een vrij robuuste bouw. Helaas zorgen de vele genetische defecten ervoor dat de Border Collie vrij gevoelig is.

      Kan goed tegen warmte

      Deze herder kan de hitte weerstaan als de hond niet constant actief bezig is.

      Kan goed tegen kou

      De zachte, strakke ondervacht geeft de Border Collie een goede bescherming tegen nat en koud weer.

      Neiging om snel aan te komen

      Deze hond heeft niet snel overgewicht, wat komt door de vrijwel permanente drang om te bewegen.

      Veelvoorkomende ziektes

      • Heupdysplasie
       Een aandoening die helaas regelmatig bij honden voorkomt, is heupdysplasie (HD). 'Dysplasie' betekent 'het abnormaal gevormd zijn'. In dit geval gaat het om het heupgewricht dat verkeerd gevormd is, zodat de onderdelen niet goed op elkaar passen. Dat geeft pijn en problemen bij het lopen.
      • Progressieve Retina Astrofie (PRA)
       PRA is een erfelijke aandoening waarbij het netvlies verslechtert. Een van de eerste symptomen van deze ziekte is nachtblindheid en de aandoening leidt vrijwel altijd tot totale blindheid.
      • Maagverwijding
      • Epilepsie
      • Genetische defecten

       

      Zoals bij alle Collies wordt het aangeraden om je hond te laten testen op het MDR1-gen. Als de hond drager van dit gen is, kunnen bepaalde medicijnen, zoals ontwormingsmiddelen en vlooienproducten, giftig zijn.

      Laat een reactie achter over dit ras
      Log in om een reactie te plaatsen

      1 reacties

      • Spooky
       Spooky
       Jullie hebben een prachtige en vooral leerrijke site, hadden we deze eerder gevonden dan hadden we niet de verkeerde keuze van ras gemaakt.
       We hebben altijd een hond gehad, maar na het overlijden van Queenie een basterdje king charles met chitsu en een echt schoothondje voor mensen op leeftijd waar we ook bij horen 67 en 65 jaar, dan snap je wel dat we niet meer de energie hebben om onze Spooky te volgen. één ding weet ik zeker hij zal nooit uit huis gedaan worden want hij is een echt schatje waar we van houden.
      Verwijderen bevestigd

      Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

      1 reactie op 1