Aanbieding

Man die hond uitlaat in een bos

Laat je hond alleen los op de plekken die aangewezen zijn als hondenlosloopgebieden.

© Gajus | Shutterstock

De beste en mooiste losloopgebieden van Nederland per provincie

Door Faïrouz Ben Salah Journalist

Online sinds

Samen met de hond een frisse neus halen of energie kwijtraken? In elke provincie van Nederland vind je prachtige honden losloop gebieden.

Onze tips voor wandelen met de hond los

  1. Laat je hond alleen los op de plekken die aangewezen zijn als hondenlosloopgebieden. Die vind je meestal in grotere natuurgebieden. Op andere plekken moet je hond zijn aangelijnd, dit mede in verband met het behoud van de natuur.
  2. Leer je kameraad terug te komen als je zijn naam noemt. En hou deze ook tijdens een wandeling in een hondenlosloopgebied, in de gaten.
  3. Hou eventueel iets achter de hand voor het geval je hond niet meer reageert als deze geroepen wordt. Een snoepje bijvoorbeeld of iets om te spelen.
  4. Niet alle honden zijn even dol op heel warm weer. Als je hond zich flink aan het uitleven is, ligt oververhitting op de loer. Je kan dit voorkomen door koud water mee te nemen of de wandeling ‘s morgens vroeg of ’s avonds te plannen, of door voor een van onze mooie hondenstranden te kiezen.
Ook interessant: Help! Mijn puppy wilt niet wandelen

Hondenlosloopgebieden in de provincie Noord- Holland

Amsterdamse bos, Noord- Holland

Dit prachtige natuurgebied ligt vlakbij de hoofdstad. Op veel plekken mag je wandelen met de hond los, als je deze tenminste hebt geleerd op afroep terug te komen.

Je vindt er vele soorten natuur, van bos, tot veenplas tot polder. Om dit te behouden, mag je kameraad niet door de natuur struinen of andere bezoekers tot last zijn. Bij plaatsen waar de hond aangelijnd moet blijven, staat dit aangegeven.

Buitenplaats Beeckestijn, Noord-Holland

Een mooi gebied. Wandel je hier, dan mag jij je hond op verschillende plekken loslaten. Wel geldt er overal een opruimplicht, dus neem poepzakjes mee.

Hondenlosloopgebieden in de provincie Zuid-Holland

Recreatiegebied Reeuwijkse Hout

Neem eens een kijkje in het recreatiegebied Reeuwijkse Hout. Hier ligt een redelijk groot losloopgebied met bos en water. Er is zelfs een klein hondenstrandje.

Jullie zijn dus van harte welkom, als jij je hond hebt geleerd terug te komen als deze geroepen wordt. Buiten de losloopplekken kan je terecht als je je kameraad aangelijnd houdt. Alleen de ligweiden zijn in de zomer een ‘no go area’ voor viervoeters.

Credit: Aleksey Boyko | Shutterstock

Duinbos, Den-Haag

Een ander zeer mooi hondenlosloop gebied is het Duinbos, ten noorden van het zeer bekende landgoed Clingendael.

Hondenlosloopgebieden in de provincie Noord-Brabant

Hier neem jij je hond mee naar toe in Noord-Brabant:

Loonse en Drunense Duinen

Hier wandel je over heidevelden, door bossen. Dit gebied is het grootste stuifzandgebied van Europa.

Je vindt er twee mooie hondenloslooproutes (van 4 en 4, 5 kilometer waarin je hond (en jijzelf) zich fantastisch kan uitleven. Kies je voor de 4,5 km route? Dan kom je langs een ven waar je hond even een duik kan nemen.

Hondenlosloopgebieden in de provincie Limburg

Losloopgebieden op de Brunsummerheide

In dit gebied liggen drie hondenlosloopgebieden, maar liefst: de Hekstenberg, met uitgestrekte zandpaden en heuvels is de grootste.  Parkeren doe je op de Kamperheideweg in Heerlen. Je kan van de ene naar het andere losloopgebied lopen, waarbij je de hond tussendoor moet aanlijnen.

Koumenberg, Heerlen

Een groot, groen recreatiegebied waar honden het hele jaar door los mogen lopen.

Hondenlosloopgebieden in de provincie Gelderland

Rozendaalse veld

Op de Veluwezoom ligt een groot heideveld waar jij je hond los mag laten. Hier wandel je over zandpaden, heuvels en heide. Of een grote modderpoel, als het regent. Er is een parkeerplaats aan de Kluizenaarsweg bij Rozendaal. Hou rekening met fietspaden en ruiterpaden die je oversteekt.

Ermelosche Heide

Dit bos (380 ha) is een paradijs voor mensen en honden die zin hebben om zich lekker uit te leven. De heide wordt begraasd door een schaapskudde met Veluwse Heideschapen. Tussen 0:800 uur en 16:00 zijn hier daarom geen loslopende honden toegestaan. Maar buiten deze tijden kunnen jullie bijna over terecht.

Hondenlosloopgebieden in de provincie Overijssel

Landgoed Stroink

Dit is het enige natuurgebied in beheer van landschap Overijssel waar honden op een deel van de wandelroute los mogen. Op alle andere plekken moeten deze aan de lijn of zijn ze zelfs helemaal niet welkom. Hou er rekening mee dat de speciale loslooproute alleen open is tussen 15 juni en 15 maart.

Hondenlosloopgebieden in de provincie Drenthe

Boswachterij Schoonloo, Drenthe

Dit bos ligt rond een grote zwemplas, Ellertshaar, waar je hond heerlijk kan zwemmen. Er is ook een groot losloopgebieden waar je met de hond los wandelingen kan maken door bos en heide. Energie over? Dan loop je, met de hond aangelijnd, verder door bossen en open vlakten.

Credit: veronika_tvrda | Shutterstock

Hondenlosloopgebieden in de provincie Utrecht

Lockhorsterbos (7,5 ha)

Niet al te groot, maar erg leuk en gevarieerd. Als je je hond hebt geleerd terug te komen als het geroepen wordt, dan mag deze overal los. Voor honden die wat heftig kunnen reageren op paarden is er een voordeel dat er geen ruiterpaden zijn. Langs de oostgrens loopt het Heiligenbergbeek met aflopende oevers waar je kameraad heerlijk kan zwemmen of poedelen.

Hondenlosloopgebieden in de provincie Flevoland

Bos der Onverzettelijken

Dit grote park met zwemwater is een van de populairste losloop gebieden van Almere. Een perfecte plek om je hond te trainen. Met uitzondering van het Herdenkingsveld mag je hond het hele jaar door loslopen.

Hondenlosloopgebieden in de provincie Groningen

Hondenpark : Noorderplantsoen

Een flink park, midden in de stad Groningen. Hier vind je drie grote losloopvelden: 1 in het Noorden en 2 in het Zuiden. Aan de Reitdiepzijde (Zuiden) is speciaal een gazon ingericht waar honden en hun verzorgers elkaar kunnen ontmoeten.

Blijhamsterbos

In dit kleine, maar mooie bos, verscholen aan de zuidkant van de gemeente Blijham, vlak onder Winschoten en ten oosten van Oude Pekela (provincie Groningen), mogen honden het hele jaar door los.

Hondenlosloopgebieden in de provincie Friesland

Froskepolle

Een charmant eilandje aan de zuid-oostkant Leeuwarden. Bos, riet, vijverpartijen en prachtige uitzichten geven je een echt vakantiegevoel. Op het westelijke deel van het eiland mag je hond het hele jaar door loslopen (na het bruggetje rechts).

Mocht jij nog een mooi losloopgebied kennen die niet in de lijst staat, laat het ons dan vooral weten!

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen