Aanbieding

maagkanteling hond

Hondenconsultatie bij de dierenarts

© SeventyFour / Shutterstock.com

Maagtorsie bij de hond: symptomen, oorzaken en behandeling

Door Kaami Kanje

Bijgewerkt op

Een maagtorsie bij honden is een zeer ernstige aandoening die ontstaat door een plotselinge uitzetting van de maag, vaak in combinatie met een maagdraaiing. 

Maagtorsie of maagkanteling bij de hond is een aandoening die wordt gekenmerkt door een uitzetting van de maag van de hond als gevolg van gas, met het risico snel gecompliceerd te worden door een maagdraaiing. Deze aandoening komt voornamelijk voor bij honden, aangezien hun maag aanzienlijke mobiliteit vertoont, met name rond hun grote as.

Symptomen van een maagtorsie of maagkanteling bij de hond

De symptomen van maagtorsie bij de hond zijn essentieel om te herkennen. De maag vult zich met gas, wat druk uitoefent op de lever en vervolgens op de maag, resulterend in schommelende bewegingen. Dit kan leiden tot de breuk van een ligament dat de maag en milt ondersteunt. De hond ervaart hevige pijn, probeert over te geven, loopt rondjes, en de buik zwelt op. Onmiddellijke veterinaire hulp is cruciaal, aangezien het overlijden van het dier snel kan optreden. Na intensieve medische zorg en chirurgische ingreep is de prognose voor herstel 90%.

De prognose voor maagtorsie na intensieve medische zorg en chirurgische ingreep is 90%.
torsion estomac chien

Oorzaak van een maagtorsie bij honden

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan maagdilatatie:

  • Een grote hap eten die te gulzig wordt opgeslokt. Om dit te voorkomen, kun je anti-schrokbakken voor honden gebruiken.
  • Lichamelijke activiteit direct na de maaltijd.
  • Overmatig drinken tijdens de maaltijd: dit bevordert enerzijds de uitzetting van de maaginhoud en anderzijds overgewicht, vaak pijnlijk, wat spasmen van de cardia en de pylorus veroorzaakt.

Andere oorzaken hebben betrekking op de kenmerken van het voedsel:

  • Voedingsmiddelen met een hoog absorptievermogen, zoals soep, zwellen op in de maag na het drinken.
  • Voedingsmiddelen die gasvorming veroorzaken, zoals brokken die lucht vrijgeven die ze vasthouden in de maag.
  • Voedingsmiddelen die kunnen fermenteren: dit zijn voedingsmiddelen die rijk zijn aan suikers of zeer goed gekookte granen die snel in de maag fermenteren.

Bij welke hondenrassen komt een maagtorsie voor?

Over het algemeen zien we maagtorsies grotendeels bij grote hondenrassen en honden met een diepe borstkas, zoals de Dobermann, de Sint Bernard, de Duitse Herder, Duitse Dog, en Ierse Setter. Deze grote rassen hebben een grotere kans op een maagtorsie. Mogelijk heeft de maag bij deze rassen meer ruimte om te draaien, maar dit is echter niet wetenschappelijk bewezen. 

Behandeling van een maagtorsie

In geval van maagkanteling is een spoedontlasting van het gas en inhoud van de maag noodzakelijk, gevolgd door chirurgische fixatie om herhaling te voorkomen aangezien een hond meerdere malen een maagtorsie kunnen krijgen. De operatie omvat het openen van de buik en de maagwand, het legen van de maaginhoud en het terugplaatsen van de maag. Het is een delicate ingreep vanwege de shocktoestand van het dier. De hond krijgt antibiotica, pijnstillers en ontstekingsremmers via een infuus. Een maagsonde wordt ingebracht om gas uit de maag vrij te laten en de maag te reinigen. Als de maag te veel gedraaid is om een sonde in te brengen, wordt een trocar (een grote holle naald) in de zijkant van de maag geplaatst op de meest opgezwollen plek. In dit geval neemt het risico op abdominale infectie toe. Preventief vastzetten van de maag aan de buikwand (gastropexie) via laparoscopie is een minimaal invasieve techniek die het risico op maagtorsie helpt voorkomen.

Succespercentage van de operatie en terugval percentage: de overlevingskans van een hond na zo'n operatie is ongeveer 50%. Als de hond alleen wordt gesondeerd en niet geopereerd, is het terugval percentage ongeveer 80%.

De hond wordt dan goed in de gaten gehouden. Na ongeveer 2 dagen kan worden vastgesteld dat het dier geen gevaar meer loopt op een nieuwe maagkanteling.

Maagtorsie voorkomen

Preventiemaatregelen zijn essentieel. Ze omvatten:

  • De maaltijden opsplitsen door de dagelijkse portie over twee of drie maaltijden te verdelen.
  • Ervoor zorgen dat de waterinname gelijkmatig over de dag plaatsvindt.
  • Kiezen voor voedingsmiddelen die weinig volume hebben, dus energierijk zijn, niet fermenteren en minder kans hebben om op te zwellen bij het opnemen van vocht.

Een rustige omgeving handhaven wanneer de hond eet, om nervositeit en onrust te vermijden;

  • De hond geen zware inspanning of intensieve lichaamsbeweging laten doen na de maaltijd (risico op kantelen van de verzwaarde maag).

De producten voor het voorkomen van een maagtorsie

De maagdraaiing bij honden is een zeer ernstig gezondheidsprobleem. Er zijn echter minder ernstige spijsverteringsproblemen die ongemak kunnen veroorzaken voor je huisdier. Er zijn veel voedingssupplementen voor honden die bedoeld zijn om de spijsvertering te vergemakkelijken, de darmgezondheid te versterken en eventuele spijsverteringsproblemen te verlichten. Aarzel niet om natuurlijke producten te verkennen die gericht zijn op het verbeteren van het welzijn van je hond. 

 

De medische inhoud van dit document is opgesteld met de vriendelijke medewerking van Dr. Cyrill Poncet, dierenarts, gespecialiseerd in chirurgie, afgestudeerd aan de ECVS in Frankrijk

De medische inhoud van dit document is opgesteld met de vriendelijke medewerking van Dr. Cyrill Poncet, dierenarts, gespecialiseerd in chirurgie, afgestudeerd aan de ECVS in Frankrijk

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

2 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen