Cane Corso

Andere namen : Cane Corso Italiano, Italiaanse Dog, Italiaanse Mastiff, Italiaanse Molosser

#32

Wamiz's top rassen

Cane Corso
Volwassen Cane Corso © Shutterstock

De Cane Corso is een uitstekende waakhond en zijn erg gehecht aan hun sociale groep en beschermen ze graag. Het is geen aanhankelijke hond, maar desalniettemin een prima maatje voor elke dag. Ze zijn bijzonder intelligent en analyseren situaties zorgvuldig wat het niet makkelijk maakt om het vertrouwen van deze honden te winnen. Ze hebben de tijd nodig om een persoon of situatie in te schatten. 

Algemene informatie Cane Corso

Hoe oud wordt een Cane Corso? :

5

16

10

11

Karakter :

Intelligent

Grootte Cane Corso :

Herkomst en geschiedenis

Cane betekent hond en Corso is, zo neemt men aan, een verbastering van het Griekse woord Cortos, dat binnenhofbescherming betekent. En dat maakt tevens duidelijk waarvoor de hond ooit bedoeld was. Als bewaker van het landgoed en bescherming van vee tegen wolven en veedieven. De Cane Corso behoort tot de groep van Molossers, welke afstammen van de honden van de Molossiërs (zogenaamde grens-Grieken) die in de oudheid in het zuiden van Albanië en Noord-Griekenland woonden. Het ras is zeer geschikt als gezelschaps-, waak- en erfhond maar heeft tegelijkertijd ook een temperamentvol karakter. Voor mensen zonder enige ervaring met honden is dit ras niet altijd de beste keuze. Training en socialisatie op jonge leeftijd zijn cruciaal in de opvoeding van een pup. Als hier op de juiste wijze mee wordt omgegaan is het een kameraad voor het leven!

Rasgroep en FCI sectie Cane Corso

FCI groep

Groep 2 - Pinchers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Cane Corso

Cane Corso
Cane Corso
Cane Corso
Cane Corso
Cane Corso

Grootte Cane Corso

Teef : 58 tot 64 cm

Reu : 62 tot 68 cm

Gewicht Cane Corso

Teef : 40 tot 45 kg

Reu : 44 tot 50 kg

Vachtkleur Cane Corso

Vachttype

Oogkleur Cane Corso

Bruin

Uiterlijke kenmerken Cane Corso

Deze Italiaanse Molosser is erg groot, en indrukwekkend genoeg om mensen met slechte bedoelingen af te schrikken. Ondanks hun robuustheid en weerstand is de Cane Corso een zeer elegante, lichtvoetige hond met fijne, sterke spieren.

Lees verder na de advertentie

Lees verder na de advertentie

Goed om te weten

Karakter Cane Corso

66%

Aanhankelijk

Deze Italiaanse boerderijhond is een uitstekende waakhond, en ze hebben een sterk beschermend instinct ten opzichte van hun sociale groep, waaraan ze erg gehecht zijn. Deze hond vertoont misschien niet al te veel tekenen van genegenheid, maar het is een zachtaardige, liefhebbende hond, vooral voor kinderen.

66%

Speels

De Cane Corso brengt graag tijd door met het gezin en vergezelt de kinderen zonder aarzelen op hun avonturen. Het zijn gereserveerde en rustige honden, maar eenmaal gemotiveerd spelen ze graag buiten. 

66%

Rustig

In het dagelijks leven zijn deze honden kalm. Wanneer ze gevaar zien zullen ze geen moment aarzelen om hun verzorger te beschermen. 

100%

Intelligent

Deze Italiaanse honden zijn erg intelligent en hebben veel potentie. Ze weten een situatie snel te analyseren en vervolgens te handelen. Wanneer ze de opvoeding niet snappen kunnen ze koppig overkomen en aarzelen om commando's op te volgen. Dit is een indicatie van buitengewone intelligentie. 

66%

Jager

In het land van herkomst werd deze vriendelijke reus voornamelijk gebruikt om het huis en de bewoners te beschermen en vergezelde hij de verzorgers wanneer ze op beren en ander groot wild jaagden. Sommige verzorgers gebruiken deze hond nog steeds als jachthond, maar dit is vrij zeldzaam geworden.

100%

Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

De Cane Corso heeft een sterk beschermingsinstinct en is daarom van nature wantrouwend tegenover vreemden. Ze zullen iemand niet snel vertrouwen, en ze nemen de tijd om het gedrag van een vreemde te analyseren om uit te zoeken of er gevaar op de loer ligt. 

66%

Onafhankelijk

De Cane Corso is relatief onafhankelijk, wat betekent dat ze op eigen kracht een gebouw kunnen bewaken en het erg belangrijk voor ze is om hun missie te vervullen. Toch houden ze er niet van om uren alleen te zijn.

Buiten dat heeft deze hond geen constant contact nodig met de leden van hun sociale groep en houden ze er niet zo veel of slechts af en toe van aangehaald te worden. Toch zijn ze erg gehecht aan hun sociale groep. 

Gedrag Cane Corso

33%

Kan goed alleen zijn

De Italiaanse Corso is geen hond die graag uren alleen is. Ze kunnen destructief worden als ze te lang alleen zijn. Ze hebben dagelijkse stimulatie nodig om hun bekende balans te behouden. 

66%

Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

De Cane Corso is erg intelligent en kan een beetje eigenwijs zijn wanneer ze het nut niet inzien van het gehoorzamen van een commando. De verzorgers moeten deze grote hond daarom een ā€‹ā€‹coherente, rechtvaardige en rigoureuze opvoeding geven om resultaten te bereiken.

De opvoeding moet van jongs af aan worden gestart om excessen op volwassen leeftijd te voorkomen. Hun enorme omvang vereist een perfecte controle van de kant van de verzorgers om ieders veiligheid te garanderen.

33%

Blaft graag

De Cane Corso heeft een kalm en evenwichtig karakter en blaft zelden. Ze blaffen enkel wanneer het echt nodig is. Dit is praktisch in het dagelijks leven, want wanneer je deze hond hoort blaffen weet je dat dit niet zonder reden is. 

33%

Neiging om weg te lopen

Deze Italiaanse boerderijhonden staan heel dicht bij hun sociale groep. Ze willen altijd een oogje in het zeil houden op degenen die ze geacht worden te beschermen, dus weglopen is er niet bij. 

100%

Neiging om dingen kapot te maken

Zoals veel grote honden heeft ook deze grote Molosser de bijzonderheid pas laat volwassen te worden.

Daarom kan het gedrag van adolescenten, waaronder destructiviteit, lange tijd aanhouden. Dit geldt des te meer als niet aan de fysieke en mentale behoeften van de Cane Corso wordt voldaan.

66%

Eetlust

Deze honden eten graag, maar niet overdreven veel. Een goede opvoeding zorgt er voor dat ze niet te gulzig worden en dat ze niet bedelen aan tafel. 

100%

Geschikt als waakhond

Natuurlijk is de Cane Corso DE waakhond bij uitstek, die te herkennen is aan hun naam: het komt van het Latijnse "cohors", wat "beschermer, bewaker van de binnenplaatsen" betekent.

Deze Italiaanse Molossers hebben de bescherming van hun dierbaren in hun bloed en aarzelen geen seconde om hen te verdedigen als ze een gevaarlijke situatie voelen aankomen. 

33%

Geschikt als eerste hond

Door hun indrukwekkende omvang en soms ontwapenende intelligentie zijn deze grote Molossers niet echt een aanrader voor beginners.

Je hebt ervaring nodig om deze honden op te voeden, in hun behoefte te voorzien en op een intelligentie manier te controleren. 

Lees verder na de advertentie

Wil je een hond van het ras Cane Corso?

Helaas...
Er is momenteel geen adoptieaankondiging voor Cane Corso ...

Dieren ter adoptie

Is het ras Cane Corso geschikt voor jou?

Doe de test

Levensstijl

66%

Kan de Cane Corso in een appartement leven?

Deze honden kunnen zich aanpassen aan een leven in een appartement. Ongeacht of je nu in een huis met tuin of in een appartment woont, ze hebben iedere dag minimaal 30 minuten beweging nodig. 

66%

Behoefte aan beweging/ sportief

Deze honden willen nuttig zijn en hebben dus dagelijkse fysieke en mentale stimulatie nodig. 

De Cane Corso heeft die stimulatie nodig om al hun energie kwijt te raken, met name in de eerste jaren van hun leven. Dit kunnen bijvoorbeeld lange boswandelingen zijn. 

Men moet de fysieke en mentale ontwikkeling van deze hond altijd nauwlettend in de gaten houden. 

33%

Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

Door hun enorme omvang kunnen deze Molossers natuurlijk niet zonder problemen overal naartoe reizen.

Je moet bijvoorbeeld meerdere stoelen reserveren in een trein zodat deze voldoende ruimte heeft en andere reizigers niet stoort.

In de auto hebben ze, zeker op lange ritten, voldoende ruimte nodig om zich op hun gemak te voelen. Je hebt dus alleen voor de hond de hele achterbak nodig, wat soms problematisch kan zijn.

Gezelschap

66%

Kan een Cane Corso samen met katten?

Wanneer deze honden opgroeien met een kat gaat dit probleemloos. Dat betekent echter niet dat ze met alle katten overweg kunnen. 

Men moet dus voorzichtig zijn, met name vanwege het verschil in formaat. 

33%

Kan een Cane Corso samen met honden?

Wanneer een Cane Corso puppy goed en vroeg wordt gesocialiseerd kunnen ze goed overweg met andere honden. 

De mannelijke Cane Corso is echter aanzienlijk minder sociaal dan de vrouwelijke en kan wat makkelijker ruzie krijgen. 

Uiteraard zijn er uitzonderingen, maar met een goede opvoeding verlopen ontmoetingen met andere honden over het algemeen goed. 

Voorzichtigheid is wel geboden bij wat kleinere honden. 

66%

Is de Cane Corso een kindvriendelijke hond?

Wanneer de kinderen onderdeel zijn van hun sociale groep behandelen deze honden ze voorzichting met liefde. Ondanks hun formaat zijn het gevoelige honden en kunnen ze zich snel ongemakkelijk voelen wanneer ze in contact komen met voor hen onbekende kinderen. 

Je moet zeker gedragsregels opstellen zodat de kinderen weten hoe om te gaan met de hond, en aandacht van de verzorger is hierbij essentieel. 

33%

Is een Cane Corso geschikt voor ouderen?

De Cane Corso is zowel voor beginners als voor senioren geen goede match. 

Door hun indrukwekkende grootte, kracht en behoefte aan fysieke inspanning zijn ze niet geschikt voor senioren met mobiliteitsproblemen. 

%}

Wat kost een Cane Corso?

De prijs van een Cane Corso varieert afhankelijk van de herkomst, leeftijd en geslacht. Een hond met een stamboekinschrijving kost gemiddeld € 1100. De meest waardevolle lijnen kunnen worden verkocht voor maximaal €2500.

Het gemiddelde maandbudget is ongeveer €120 per maand om aan de behoeften van deze geweldige Italiaanse Molosser te voldoen. Dit omvat hoogwaardige voedings- en verzorgingsproducten om hem in goede gezondheid te houden en uiteraard een verzekering.

Verzorging

Dankzij hun korte vacht zijn ze niet moeilijk te verzorgen. Ze hebben geen speciale behandeling nodig, en 1 maal per week borstelen volstaat om hun vacht glanzend te houden. 

Wel moeten regelmatig de ogen en oren gecontroleerd en schoongemaakt worden. 

Haaruitval

Afgezien van de jaarlijkse ruiperiode in het voor- en najaar heeft deze Italiaanse Molosser nauwelijks haaruitval.

Voeding Cane Corso

Deze hond heeft een dieet van droog of rauw voedsel nodig dat aangepast moet worden aan hun leeftijd, gewicht en de hoeveelheid fysieke activiteit. Gezien hun imposante omvang hebben twee maaltijden per dag de voorkeur, zodat ze niet te veel voedsel tegelijk binnenkrijgen.

Gebruik overigens verhoogde voerbakken zodat deze grote hond niet te laag hoeft te bukken om te eten. Dit komt de spijsvertering ten goede.

Gezondheid Cane Corso

Hoe oud wordt een Cane Corso?

Ze worden gemiddeld 10 jaar oud. 

Sterk/ bestendig

Zoals veel grote honden is de volwassen Cane Corso een robuuste maar tegelijkertijd gevoelige hond. Bovendien biedt hun dunne ondervacht onvoldoende bescherming tegen extreme weersomstandigheden.

Kan goed tegen warmte

De Cane Corso kan last hebben van extreme hitte of zelfs een zonnesteek krijgen, maar door voldoende vers water te geven voorkom je dit.

Kan goed tegen kou

Deze hond kan de kou aan, maar de dunne ondervacht is niet voldoende om ze tegen de vrieskou te beschermen.

Neiging om snel aan te komen

Wanneer ze goed eten, tussen de maaltijden door niet te veel traktaties krijgen en voldoende bewegen blijven deze honden prima op gewicht. 

Let er dus op dat ze voldoende beweging krijgen! 

Veelvoorkomende ziektes

  • Dysplasie
  • Maagkantelingen
  • Epilepsie
  • Gewrichtspijn

Lees verder na de advertentie

Laat een reactie achter over dit ras
Log in om een reactie te plaatsen

reacties

  • Ribrub
    Ribrub
    Grote hond die veel liefde kan geven. Vereist tijd en energie, maar alles wat je in ze steekt krijg je dubbel en dwars terug.
    Goed trainbaar en geweldig met kleine kinderen. Goede waakhond, maar bij goede opvoeding en socalitatie geweldig voor iedereen.
    Veel energie en speelsheid
  • Super lief. Zijn idd heel slim qua vreemden vertrouwen. Als je bij ze komt kunnen ze intimiderend overkomen. Maar ze zijn ook behoorlijk slim, dus behandel ze met liefde en respect dan krijg je dat ook terug. En dan bouw je een super loyale en beschermende band met hem op. Dan Heb je een maatje en beschermer erbij. Want als je de hond aankan en je hebt hem goed en strikt opgevoed. En niet veel aan agressie bloot stelt. Zal die jouw en zijn familie koste wat kost beschermen. Pittig karakter en heeft in zijn puppy jaren. Wel een goeie strakke en consequente, maar ook lieve opvoeding nodig. Omdat die zo slim is kan die koppig zijn. Maar laat zien en merken wie de baas is op een goeie manier ipv slaan met iets of een zogenaamde "corrigerende tik" op de neus. Zou deze hondenras niet nemen als 1e hond. Beste is ervaring met dit soort grote (wilde/buiten/bescherm)honden. Qua zelf al een soort gelijke hond te hebben gehad. Of een paar x per week tijd doorbrengt met dit soort honden.
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

2 reacties op 2

Lees verder na de advertentie