Cirneco Dell'Etna

Andere naam: Faraohond

Cirneco Dell'Etna
Volwassen Cirneco Dell'Etna © Shutterstock

De Cirneco Dell'Etna, ook wel bekend als de Faraohond is een originele jachthond die voorheen vooral werd gebruikt voor de jacht op wilde konijnen. In Nederland is hij nu echter vaker te vinden op hondenrenbanen.

Algemene informatie Cirneco Dell'Etna

Hoe oud wordt een Cirneco Dell'Etna? :

7

19

12

14

Karakter :

Jager

Grootte Cirneco Dell'Etna :

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

Er wordt aangenomen dat de Cirneco Dell'Etna dezelfde voorouders heeft als de honden die tot de categorie windhonden behoren: de Podenco Ibicenco. Er kan worden aangenomen dat de windhonden, die sinds de oudheid overal in het Middellandse Zeegebied voorkomen, door de Feniciërs werden geïmporteerd in alle regio's waar ze handel drijven. Zo zijn ze waarschijnlijk naar Sicilië gekomen, waar het Italiaanse ras tot op de dag van vandaag nauwelijks veranderd is.

FCI groep

FCI groep

Groep 5 - Spitsen en oertypen

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Cirneco Dell'Etna

Cirneco Dell'Etna
Cirneco Dell'Etna
Cirneco Dell'Etna
Cirneco Dell'Etna
Cirneco Dell'Etna

Grootte Cirneco Dell'Etna

Teef : 44 tot 48 cm

Reu : 46 tot 50 cm

Gewicht Cirneco Dell'Etna

Teef : 8 tot 11 kg

Reu : 10 tot 13 kg

Vachtkleur Cirneco Dell'Etna

Vachttype

Oogkleur Cirneco Dell'Etna

Bruin

Uiterlijke kenmerken Cirneco Dell'Etna

De Cirneco Dell'Etna is een oertype hond met een lichte bouw die sterk lijkt op die van een windhond. De schedel is van bovenaf gezien plat en ovaal van vorm. De snuit wordt gekenmerkt door rechte lijnen. De snuit is puntig en bijna net zo lang als de schedel. De ogen zijn klein. De oren zijn driehoekig, rechtopstaand en stijf gedragen. De opening is naar voren gericht. De staart is over de gehele lengte even dik en wordt in rust sabelvormig gedragen. Wanneer de hond alert is, draagt ​​hij deze in sikkelvorm over de rug. De poten zijn lang en sterk.

Goed om te weten

Karakter

66%

Aanhankelijk

Het is een hond die zachtaardig is tegenover zijn baasjes. Maar wees voorzichtig, want hij is erg gevoelig en zelfs kleine dingen kunnen een ernstige impact hebben op de relatie tussen deze hond en zijn baasjes.

66%

Speels

De Faraohond is een vrolijke hond die graag tijd doorbrengt met zijn baasjes.

33%

Rustig

Deze hond is in huis erg gereserveerd, maar in werkelijkheid heeft hij een vurig karakter dat naar voren komt als hij buiten is.

66%

Intelligent

Volgens de officiële rasstandaard is het de oudste en meest erkende jachthond die er bestaat; en het is geschikt voor veel verschillende taken.

100%

Jager

Deze jachthond werd tot voor kort beschouwd als een speurhond: hij is een expert in het jagen op konijnen in ruw terrein zoals lavasteen, waar het volgen van prooien uiterst moeilijk is.

100%

Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

Tegenover vreemden is hij gereserveerd. Zijn vertrouwen is niet gemakkelijk te winnen, maar hij gedraagt ​​zich nooit agressief.

66%

Onafhankelijk

Zoals veel oerhonden is ook deze relatief zelfstandig. Het is belangrijk om rekening te houden met deze karaktereigenschap voordat je een dergelijke hond adopteert, om te voorkomen dat hij niet bij zijn adoptanten past.

Gedrag Cirneco Dell'Etna

66%

Kan goed alleen zijn

Deze oerhond kan alleen zijn, maar alleen als aan alle behoeftes is voldaan en de hond iets te doen heeft gedurende die tijd.

33%

Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

Deze sterke, nerveuze, extreem actieve en vrij onafhankelijke hond is niet gemakkelijk te trainen. Het wordt aanbevolen om het alleen in ervaren handen achter te laten. 

Een luide of brute toon werkt niet voor deze gevoelige hond. Zijn opvoeding moet streng en zachtaardig tegelijk zijn.

33%

Blaft graag

Ze blaffen weinig.

66%

Neiging om weg te lopen

Zijn jachtinstinct kan ervoor zorgen dat hij wegrent om een ​​spoor te volgen. Zijn omgeving moet dus veilig zijn en aan zijn behoefte aan lichaamsbeweging moet worden voldaan.

33%

Neiging om dingen kapot te maken

Wanneer aan zijn behoeften wordt voldaan, is deze hond relatief kalm. In de regel voelt hij geen angst tijdens perioden van afwezigheid van zijn baasjes (wat vaak tot destructief gedrag leidt).

66%

Eetlust

Lekkernijen kunnen een grote hulp zijn bij het bestrijden van zijn soms eigenwijze persoonlijkheid en het behalen van goede resultaten in zijn training.

100%

Geschikt als waakhond

Ondanks zijn niet-intimiderende uiterlijk is hij een zeer goede waakhond. Zijn wantrouwen tegenover vreemden brengt hem ertoe zijn baasjes te beschermen, maar zonder ooit agressief te worden.

33%

Geschikt als eerste hond

Als eerste hond kun je beter een ras kiezen dat makkelijker in de omgang, gehoorzamer en vooral socialer is.

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Helaas...
Er is momenteel geen adoptieaankondiging voor Cirneco Dell'Etna ...

Dieren ter adoptie

Is het ras Cirneco Dell'Etna geschikt voor jou?

Doe de test

Levensstijl

33%

Kan de Cirneco Dell'Etna in een appartement leven?

Dit is een hond die niet geschikt is voor het leven in de stad of in een appartement. Het zou het beste voor hem zijn om op het platteland te wonen in een huis met een grote tuin waar hij vrij rond kan rennen. Dit is echter nog steeds geen vervanging voor dagelijkse wandelingen.

100%

Behoefte aan beweging/ sportief

Deze volhardende, sterke en nerveuze hond moet elke dag de kans krijgen om zijn overtollige energie kwijt te raken, zodat hij zijn fysieke en psychologische evenwicht kan behouden. 

Hoewel hij geen windhond is, kan deze hond uitstekende resultaten behalen bij het coursen met kunstaas.

66%

Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

Door zijn middelgrote formaat kan hij zijn baasjes overal vergezellen. Dit vereist echter een uitgebreide socialisatie en een goede opvoeding vooraf.

Gezelschap

33%

Kan een Cirneco Dell'Etna samen met katten?

Deze hond kan de kat van zijn adoptiegezin als een potentiële prooi beschouwen. Het wordt daarom afgeraden om de Cirneco Dell'Etna samen te laten leven met een kat.

33%

Kan een Cirneco Dell'Etna samen met honden?

Omdat deze hond niet overdreven sociaal is, is het soms moeilijk om te socialiseren, maar niets is onmogelijk. Hij heeft uitgebreide socialisatie nodig als je hoopt dat ontmoetingen met andere honden respectvol zullen zijn.

33%

Is de Cirneco Dell'Etna een kindvriendelijke hond?

Hij is erg ongeduldig met kinderen. Daarom is het belangrijk om de kleintjes te leren rekening te houden met de behoefte aan rust van hun huisdier.

33%

Is een Cirneco Dell'Etna geschikt voor ouderen?

Deze hond past niet echt bij oudere mensen, omdat die vaak niet actief genoeg meer zijn voor de bewegingsbehoeftes van dit ras. 

%}

Wat kost een Cirneco Dell'Etna?

De prijs van een Faraohond varieert afhankelijk van de herkomst, leeftijd en geslacht. Door de lage verspreiding van dit ras in Nederland kunnen er geen betrouwbare uitspraken gedaan worden over de prijs van een Cirneco Dell'Etna pup met stamboekinschrijving. 

Het gemiddelde budget ligt rond de €30,- maand om aan de behoeften van een hond van dit formaat te voldoen.

Verzorging

Deze hond heeft een korte en op sommige plaatsen zeer korte vacht. Hij heeft geen speciale vachtverzorging nodig. Hij moet echter regelmatig worden geborsteld om de schoonheid en gezondheid van zijn vacht te behouden.

Haaruitval

Gemiddeld.

Voeding Cirneco Dell'Etna

Het dagrantsoen van deze hond moet worden aangepast aan zijn levensstijl en de hoeveelheid dagelijkse beweging die hij doet. Ongeacht of er traditioneel of industrieel geproduceerd voer gevoerd wordt, de gebruikte producten moeten van hoge kwaliteit zijn.

Gezondheid Cirneco Dell'Etna

Hoe oud wordt een Cirneco Dell'Etna?

ronde de 13 jaar.

Sterk/ bestendig

Zoals de meeste oerhonden is deze zeer veerkrachtig en geniet hij over het algemeen een goede gezondheid.

Kan goed tegen warmte

Tijdens warme dagen dient dit ras beschermd te worden.

Kan goed tegen kou

De Cirneco Dell'Etna heeft geen problemen met zowel koude als natte omstandigheden.

Neiging om snel aan te komen

Als deze hond te weinig beweging krijgt kan hij snel aankomen. Wees daarom voorzichtig met voeden en zorg voor voldoende beweging.

Veelvoorkomende ziektes

Er zijn geen ras specifieke ziektes bekend.

Laat een reactie achter over dit ras
Log in om een reactie te plaatsen