Mastino Napoletano

Andere namen : Napolitaanse Mastiff, Italiaanse Mastiff

Mastino Napoletano
© Shutterstock

De Mastino Napoletano is een uitgebalanceerde hond die niet zomaar agressief of gemeen is. Als gezinshond zijn ze zachtaardig en ongevaarlijk voor kinderen en worden ze pas gevaarlijk wanneer ze geïrriteerd raken. De Mastino is een uitgesproken waakhond, maar ook een familie-, gezelschaps- en showhond. Van alle Molossers zijn ze misschien wel de stilste.

Algemene informatie Mastino Napoletano

Hoe oud wordt een Mastino Napoletano? :

3

15

8

10

Karakter :

Rustig

Grootte Mastino Napoletano :

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

Zoals alle Molossers stamt de Mastino Napoletano zeer waarschijnlijk af van de originele Tibetaanse mastiff. Het zijn afstammelingen van de Romeinse Molossers en oorlogshonden, ook wel Romeinse vechthonden genoemd, die inheems waren in Zuid-Italië meer dan tweeduizend jaar geleden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam er bijna een einde aan zijn ras. Ze danken hun redding aan de Italiaanse schrijver en cynoloog Piero Scanziani, die vanaf 1946 systematisch opnieuw begon te fokken met de weinige overgebleven exemplaren. Het Italiaanse ras is sinds 1956 officieel erkend door de FCI.

Uiterlijke kenmerken Mastino Napoletano

Mastino Napoletano

Grootte Mastino Napoletano

Teef : 60 tot 68 cm

Reu : 65 tot 75 cm

Gewicht Mastino Napoletano

Teef : 50 tot 60 kg

Reu : 60 tot 70 kg

Vachtkleur Mastino Napoletano

Vachttype

Oogkleur Mastino Napoletano

Bruin

Uiterlijke kenmerken Mastino Napoletano

De Mastino Napoletano is een grote, zware, gedrongen hond met een typisch dikke, gerimpelde huid. Hun hoofd is kort en massief, de schedel rond en plat tussen de oren en van voren bekeken. Hun snuit is recht, breed en hoog met een grote neus. De lippen zijn vlezig, dik en hangend. De ooglid openingen van de goed uit elkaar geplaatste ogen zijn bijna rond, maar zien er door de huidplooien van de wenkbrauwen nogal ovaal uit. De oren zijn klein in verhouding tot de massa van de hond, driehoekig, plat, dicht tegen de kop en boven de jukbeen boog geplaatst. Het lichaam is langer dan hoog, met een massieve nek en keelhuid, en een breed, goed gespierd achterwerk. .

Goed om te weten

Karakter

66%

Aanhankelijk

Het zijn loyale, liefdevolle en zeer aanhankelijke honden die trouw zijn aan hun adoptiegezin. Ze hebben nabijheid nodig, en wanneer ze zin hebben, worden ze graag aangehaald. 

66%

Speels

De Mastino's hebben geen uithoudingsvermogen en houden liever van korte spelletjes met kinderen. Als pup en jonge hond zijn ze nog dynamisch en speelser, maar dat neemt met de leeftijd geleidelijk af. 

100%

Rustig

Het zijn zeer rustige honden die uren kunnen slapen, maar toch hun ogen en oren openhouden voor wat er om ze heen gebeurt. Wanneer ze gevaar voelen voor hun gezin, zijn ze direct wakker. 

66%

Intelligent

Hun intelligentie blijkt uit het feit dat ze situaties kunnen analyseren en inschatten. Ze bekijken en schatten het gevaar van een situatie in en handelen ernaar. Ze zijn nooit agressief zonder reden en gedragen zich niet ondoordacht. 

33%

Jager

Zelfs al kunnen ze in de tuin kleinere prooien achtervolgen dan nog zal hun slechte jachtinstinct ze waarschijnlijk in de steek laten. Ze zullen enkel jagen om ze weg te jagen, niet om te vangen.  

100%

Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

Deze honden zijn zeer aanhankelijk, maar van nature gereserveerd en wantrouwend tegenover vreemden. Ze tonen zich alleen agressief wanneer ze zelf of hun familie bedreigd wordt. Als ze dan reageren, kan dit heel heftig zijn en kunnen ze bijten. 

66%

Onafhankelijk

Het zijn relatief onafhankelijke honden, maar hebben menselijk contact nodig om zich te ontwikkelen. Hun sterke beschermingsinstinct en hun waakzaamheid spreken voor een sterke band met hun sociale groep. 

Gedrag Mastino Napoletano

33%

Kan goed alleen zijn

Ondanks hun imposante voorkomen zijn het gevoelige honden, en hebben ze de nabijheid van hun gezin nodig om zich goed te voelen. Je kunt ze daarom absoluut niet aan een ketting leggen of ze de hele dag buiten laten. 

Wanneer ze te lang alleen zijn zullen destructief gedrag, verlatingsangst of agressiviteit vertonen.

66%

Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

Deze honden zijn niet geschikt voor onervaren hondenbezitters. 

Ze hebben van jongs af aan een zekere en consistente opvoeding nodig zodat ze weten waar hun grenzen liggen. Gezien hun grootte is het belangrijk om ze snel de gedragsregels aan te leren en zorgen voor goede socialisatie. 

Ze moeten in een vroeg stadium van de opvoeding reeds aan de riem kunnen lopen zonder hard te trekken, zodat je niet door hun wordt uitgelaten. 

Ze mogen nooit hardhandig behandeld worden, maar je moet altijd de principes van positieve opvoeding volgen. De relatie moet immers gebaseerd zijn op wederzijds begrip en vertrouwen. 

33%

Blaft graag

Ze hebben een diepe grom, maar blaffen niet veel. Hun imposante voorkomen alleen is genoeg om indringers af te schrikken. 

33%

Neiging om weg te lopen

Ze zijn zo gewetensvol en waakzaam dat ze hun vertrouwde omgeving en verzorgers nooit zullen verlaten, zelfs niet zonder goede omheining. 

100%

Neiging om dingen kapot te maken

Wanneer ze zich vervelen of niet voldoende lichaamsbeweging krijgen kunnen ze alles vernietigen wat op hun pad komt. Leer ze daarom het commando aan waarop ze iets los moeten laten, zodat ze niet alles wat ze slopen doorslikken. 

100%

Eetlust

Ze eten veel en graag. Je moet er voor zorgen dat ze niet te veel in eens eten, anders kan hun maag kantelen. 

100%

Geschikt als waakhond

Het zijn van nature prima waakhonden. Ze zijn bereid hun leven te geven voor mensen van hun sociale omgeving. Ze zijn constant alert en missen geen enkel geluid of beweging. 

Ze dienen meer als afschrikmiddel dan als aanvalshond. Ze zullen alleen agressief worden en bijten wanneer ze geïrriteerd raken of als een lid van hun adoptiegezin wordt aangevallen. 

33%

Geschikt als eerste hond

Door hun temperament, imposante gestalte en instincten hebben ze een ervaren hondenbezitter nodig. In de verkeerde handen of door gebrekkige opvoeding kunnen het gevaarlijke honden worden. 

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Helaas...
Er is momenteel geen adoptieaankondiging voor Mastino Napoletano ...

Dieren ter adoptie

Is het ras Mastino Napoletano geschikt voor jou?

Doe de test

Levensstijl

33%

Kan de Mastino Napoletano in een appartement leven?

Ondanks hun forse afmetingen nemen ze door hun geringe lichaamsbeweging weinig ruimte in beslag. Dit betekent echter niet dat ze geschikt zijn voor het leven in een appartement. 

Ze moeten in een huis met tuin worden gehouden, waar ze de benen kunnen strekken en ze hun bewakingsrondes kunnen lopen. 

Toch zijn het een honden puur voor het buitenleven. Ze hebben contact met mensen nodig en moeten zeker binnen zijn wanneer de temperaturen dalen. 

33%

Behoefte aan beweging/ sportief

Veel beweging hebben ze niet nodig, ze worden snel moe en zijn geen geweldige atleten. 

Een dagelijkse wandeling, of twee, is genoeg voor ze, maar mag niet verwaarloosd worden. Ze hebben die rondes met name nodig voor fysiek en mentale stimulatie, en om aan hun sociale behoeftes te voldoen. 

Loop niet te snel tijdens de wandelingen, dit in verband met hun gevoelige gewrichten. 

33%

Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

Door hun grootte kun je ze niet overal mee naartoe nemen, bovendien zijn ze op sommige plekken verboden. 

In het belang van socialisatie is het desalniettemin raadzaam om ze met zo veel verschillende plaatsen, dieren, mensen en situaties te laten kennismaken. 

Gezelschap

33%

Kan een Mastino Napoletano samen met katten?

Het leven met katten kan een probleem zijn, want zelfs al zijn ze goed gesocialiseerd bestaat de kans dat ze de kat blijven achtervolgen. 

33%

Kan een Mastino Napoletano samen met honden?

Ze vertonen een uitgesproken dominant gedrag richting andere honden. Vooral ontmoetingen met honden van hetzelfde geslacht moet je zorgvuldig aanpakken. Ze willen altijd de overhand hebben, wat bij sommige honden tot problemen kan leiden. 

Juist daarom is het belangrijk ze van jongs af aan te laten wennen aan het contact met andere honden om zo de gedragsregels te leren. 

66%

Is de Mastino Napoletano een kindvriendelijke hond?

Het zijn goedzakken die graag met kinderen spelen. Zoals bij alle honden, en zeker bij grote honden, moet je ze nooit alleen laten en moeten de gedragsregels worden gehanteerd. 

33%

Is een Mastino Napoletano geschikt voor ouderen?

Ook al zijn het relatief rustige honden zijn ze niet erg geschikt voor ouderen. Wanneer deze honden te weinig lichaamsbeweging krijgen kunnen ze agressief worden. 

Bovendien zijn ze vaak simpelweg te sterk voor senioren. 

%}

Wat kost een Mastino Napoletano?

De prijs van een Mastino Napoletano is afhankelijk van hun herkomst, leeftijd en geslacht. Voor een exemplaar met een stamboekinschrijving moet gemiddeld € 2.000, - worden gerekend. Dit maakt ze een van de duurste hondenrassen.

Daarnaast zijn er voor een hond van deze omvang onderhouds- en verzorgingskosten van gemiddeld € 80, - per maand voor een volledige voeding en de gebruikelijke veterinaire kosten (vaccinaties, ontwormingsmiddelen etc.)

Verzorging

Gezien hun korte, dichte vacht is het verzorgen van deze Mastino Napoletano niet erg tijdrovend, maar mag niet worden verwaarloosd. Ook al hoeven ze niet dagelijks geborsteld worden te worden, moeten hun huidplooien wel regelmatig worden gecontroleerd en schoongemaakt om infecties en andere huidproblemen te voorkomen. 

Daarnaast moet je ook regelmatig hun ogen controleren en schoonmaken

Haaruitval

Ze verliezen weinig haar, zelfs tijdens de ruiperiode. 

Voeding Mastino Napoletano

Ze hebben een uitgebalanceerd dieet nodig dat is aangepast aan hun behoeftes. Met name als puppy is het belangrijk dat ze alle vitamines en voedingsstoffen binnenkrijgen die ze nodig hebben om te groeien. 

Zelfgemaakt hondenvoer gemaakt van rauw vlees, zetmeelrijk voedsel, granen en verse groenten wordt aanbevolen. De dagelijkse hoeveelheid moet worden aangepast aan hun leeftijd, gewicht en fysieke activiteiten. 

Ze moeten twee maal per dag een maaltijd krijgen om te vermijden dat ze teveel tegelijkertijd eten. Serveer het voer in een verhoogde kom om hun spijsvertering te vergemakkelijken. 

Gezondheid Mastino Napoletano

Hoe oud wordt een Mastino Napoletano?

Ze worden gemiddeld tussen de 8 en 10 jaar oud. 

Sterk/ bestendig

Voor hun formaat zijn ze redelijk robuust, ook al is hun levensverwachting niet erg hoog. Gezondheidsproblemen worden vaak veroorzaakt door hun grootte en bouw. 

Kan goed tegen warmte

De Mastino's komen uit Italië en kunnen goed tegen de hitte. 

Kan goed tegen kou

Ze zijn gevoelig voor de kou. Ze kunnen tijdens de warmere en zonnige uren van de dag buiten blijven, maar moeten 's nachts en als het kouder wordt binnen wonen. 

Neiging om snel aan te komen

Het zijn niet de meest sportieve honden en hebben de neiging om dikker te worden wanneer ze niet genoeg beweging krijgen. Ze moeten daarom regelmatig lange wandelingen maken in een rustig tempo en is het belangrijk dat ze een uitgebalanceerd dieet volgen. 

Veelvoorkomende ziektes

  • Heup- en elleboogdysplasie
  • Cardiomyopathie (hartspierziektes)
  • Oogproblemen (entropion, ektropion, cataract, klierverzakking)
  • Huidproblemen (demodicose, dermatitis etc.)
Laat een reactie achter over dit ras
Log in om een reactie te plaatsen