Bergamasco

Andere naam: Knut

Bergamasco
Volwassen Bergamasco

De voorloper van het Bergamasco-ras is ontstaan in Perzië (het vroegere Iran) en werd westwaarts gebracht door migrerende boeren en maatschappelijke drift. Sinds de conceptie in het midden van de 19e eeuw wordt het ras gebruikt voor het hoeden en jagen. De hond is uiterst zeldzaam in Nederland.

Algemene informatie Bergamasco

Hoe oud wordt een Bergamasco? :

8

20

13

15

Karakter :

Speels Rustig Intelligent

Grootte Bergamasco :

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

De voorvader van de Bergamasco kwam uit Perzië. Volgens onderzoekers op het gebied van de hondengeschiedenis kan zo'n hond meer dan zeven millennia geleden hebben bestaan. Het migreerde westwaarts te midden van eeuwen van maatschappelijke verschuivingen om zijn recentere thuis (1850) te vinden in de Italiaanse Alpen, nabij de stad Bergamo. Uit genetische ‘pootafdrukken’ blijkt dat rond deze tijd de eerste Bergamasco werd geboren.

FCI groep

FCI groep

Groep 1 - Herdershonden en veedrijvers

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Bergamasco

Bergamasco
Bergamasco
Bergamasco
Bergamasco
Bergamasco

Grootte Bergamasco

Teef : 54 tot 58 cm

Reu : 58 tot 62 cm

Gewicht Bergamasco

Teef : 26 tot 32 kg

Reu : 32 tot 38 kg

Vachtkleur Bergamasco

Vachttype

Oogkleur Bergamasco

Bruin

Uiterlijke kenmerken Bergamasco

Een middelgrote hond met een overvloedige matte vacht. De hond is gedrongen en stevig; zijn lichaam ziet er bijna vierkant uit. De snuit is tamelijk vlak en breed, leidend naar een geleidelijk aflopende stop en naar boven toe naar een middelgrote en redelijk platte schedel. De oren zijn hoog aangezet en hangen, maar liggen niet plat tegen de wang.

Goed om te weten

Karakter

66%

Aanhankelijk

De Bergamasco is een goedgehumeurde hond en vormt een zeer hechte band met zijn baasje. De hond zal zichzelf beschouwen als de bewaker van het gezin.

100%

Speels

Sommige Bergamasco's zijn speels, maar andere kunnen een beetje afstandelijk zijn.

100%

Rustig

De Bergamasco is geen nerveuze hond en schrikt niet snel. Hij is altijd alert en is daarom niet gevoelig voor schrik of nervositeit.

100%

Intelligent

De uitzonderlijke intelligentie van de Bergamasco leent zich voor uitstekende gehoorzaamheid, maar geeft ook aanleiding tot kenmerken van manipulatie en koppigheid.

33%

Jager

Bergamasco's zijn herdershonden. Ze hebben geen instinct om prooien te volgen, maar ze zullen het leuk vinden om andere dieren en mensen te hoeden (soms met een enkele hap).

66%

Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

De Bergamasco is op zijn hoede voor vreemden; De wil van de hond om het gezin te beschermen komt naar voren wanneer hij onbekende mensen ontmoet. De vriendelijke aanmoediging en het geduld van de eigenaar zijn vereist om de angsten van de hond weg te nemen.

66%

Onafhankelijk

Deze hond is in alle opzichten onafhankelijk, zozeer zelfs dat hij waarschijnlijk zal proberen de controle over het huis over te nemen als hij daartoe de kans ziet.

Gedrag Bergamasco

66%

Kan goed alleen zijn

De Bergamasco tolereert eenzaamheid, maar alleen in kleine doses. Als de Bergamasco te lang alleen wordt gelaten, raakt hij geïrriteerd en van streek.

100%

Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

De Bergamasco is wilskrachtig en niet gemakkelijk te trainen. Gezien hun onafhankelijkheid zullen ze enkel iets leren op het moment dat ze daar zin in hebben. 

66%

Blaft graag

Deze hond staat niet bekend om zijn overmatig blaffen.

33%

Neiging om weg te lopen

Je moet ze goed onder commando hebben willen ze altijd terugkomen. Ze zijn bijzonder onafhankelijk en laten zich niet graag controleren buiten.

66%

Neiging om dingen kapot te maken

De Bergamasco kan destructief zijn als hij gestrest of eenzaam is.

66%

Eetlust

Er is weinig informatie bekend over hun eetlust, maar zoals met veel van dit soort honden geldt dat als ze overgewicht hebben dit komt door te weinig beweging.

100%

Geschikt als waakhond

De alertheid van de Bergamasco maakt dit ras tot een waardevolle waakhond.

100%

Geschikt als eerste hond

Een Bergamasco moet zowel fysiek als mentaal uitgedaagd worden om uit de problemen te blijven. Het is een actieve, veerkrachtige, zelfverzekerde en manipulatieve hond die de vaste hand en zelfverzekerde aanpak van de eigenaar vereist. Dit is niet de ideale eerste hond.

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Helaas...
Er is momenteel geen adoptieaankondiging voor Bergamasco ...

Dieren ter adoptie

Is het ras Bergamasco geschikt voor jou?

Doe de test

Levensstijl

33%

Kan de Bergamasco in een appartement leven?

De gelukkigste Bergamasco’s zijn degenen die op het platteland wonen en vrij kunnen rondlopen. Deze hond zal het niet goed doen als hij opgesloten zit in een flat die het grootste deel van de dag leeg is.

100%

Behoefte aan beweging/ sportief

De Bergamasco is een actieve hond die gewend is aan eindeloze solo-verkenningen. Als deze honden niet voldoende bewegen, zal dit ertoe leiden dat ze zich asociaal gaan gedragen.

33%

Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

Eenmaal getraind, zijn Bergamascos uitzonderlijk gehoorzaam en comfortabel om mee te reizen.

Gezelschap

100%

Kan een Bergamasco samen met katten?

De Bergamasco tolereert een huiskat, maar alleen als hem wordt geleerd (en eraan wordt herinnerd) hoe hij zich moet gedragen.

100%

Kan een Bergamasco samen met honden?

Bergamasco's kunnen goed omgaan met andere honden.

100%

Is de Bergamasco een kindvriendelijke hond?

Deze hond kan soms onstuimig zijn en vanwege zijn formaat kan hij kleine kinderen omverwerpen. De Bergamasco zullen ook proberen kinderen te hoeden en kunnen naar hen happen om ze in het gareel te krijgen.

66%

Is een Bergamasco geschikt voor ouderen?

Omdat het een hond is die veel verzorging en beweging nodig heeft, is de Bergamasco misschien niet de perfecte hondkeuze voor sommige ouderen.

%}

Wat kost een Bergamasco?

De aankoopprijs voor een Bergamasco-puppy ligt tussen € 700 en € 1.000. Het kost ongeveer € 60 per maand om deze hond te houden.

Verzorging

De vacht van de Bergamasco verandert in textuur en kwaliteit gedurende de eerste jaren van de hond; het is de moeite waard om uitgebreid te lezen over hoe je de vacht van de hond moet behandelen. Tegen de tijd dat de vacht volledig gevormd is (wanneer de hond 3 jaar oud wordt), moet deze niet verzorgd worden.

Haaruitval

De Bergamasco-vacht wordt beschouwd als niet-afstotend en ‘hypoallergeen’.

Voeding Bergamasco

Het is altijd de moeite waard om een Bergamasco een hoogwaardig en speciaal samengesteld dieet te geven in plaats van standaard brokken.

Gezondheid Bergamasco

Hoe oud wordt een Bergamasco?

De Bergamasco wordt al eeuwenlang met succes gefokt en is over het algemeen gezond en robuust. De levensverwachting is 13 tot 15 jaar.

Sterk/ bestendig

Dit specifieke herdershondras is een van de meest winterharde.

Kan goed tegen warmte

Door de isolerende kwaliteit van de vacht verdraagt de Bergamasco warm weer, maar heeft tijdens de zomermaanden toch genoeg vers water nodig.

Kan goed tegen kou

De dubbele vacht van de Bergamasco houdt de hond warm, zelfs tijdens het wandelen in de regen en sneeuw.

Neiging om snel aan te komen

Gewichtstoename kan een kenmerk zijn van de Bergamasco. Als jouw Bergamasco niet zo regelmatig beweegt als zou moeten en te veel menselijk of ondermaats voedsel krijgt, zal hij zwaarlijvig worden.

Veelvoorkomende ziektes

  • Heupdysplasie
  • Oog problemen
  • Overgewicht
  • Opgeblazen gevoel/maagtorsie
Laat een reactie achter over dit ras
Log in om een reactie te plaatsen