Aanbieding

Duitse herder

Wat zijn de beste waakhonden?

© Unsplash

Top 10 beste waakhonden

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Alle honden zijn loyaal, maar sommige zijn loyaler dan anderen. En dat zijn de honden die de beste waakhonden zijn. 

Beste waakhonden: wat maakt een waakhond goed

Bepaalde hondenrassen zijn natuurlijke beschermers, het zit in hun dna. Dit gaat terug tot duizenden jaren geleden toen de eerste landbouwkolonisten werden beschermd tegen roofdieren. De honden bewaakten het vee en gewassen speelden daarbij een cruciale rol bij het ontstaan van de eerste permanente dorpen en steden. 

Waakhonden zijn grote en krachtige beesten. Ze waarschuwen je voor indringers en hebben een instinctief gevoel voor gevaar. Echter, bij zulke krachtige honden komt ook een bepaalde verantwoordelijkheid. Deze honden hebben een goede opvoeding en socialisatie nodig. Zonder vormen ze een gevaar voor jezelf, anderen en voor zichzelf. 

Top 10 beste waakhonden

Duitse herder

Over het algemeen genomen zijn het de beste werkhonden voor alle soorten werk. De Duitse herder is een grote waakhond, snel en gespierd. Ze hebben ook een goed stel hersens waardoor ze iemand met kwade bedoelingen snel doorhebben. Ze staan tevens bekend om hun karakter, zijn loyaal, zelfverzekerd en moedig. Het is niet gek dat deze honden over de hele wereld door de politie worden ingezet. Het zijn de beste waakhonden ter wereld. Nogmaals, wel is de opvoeding en socialisatie ontzettend belangrijk. Een volwassen agressieve Duitse herder kan te veel van het goede worden, zelfs voor ervaren hondenbezitters.  

Rottweiler

Een van de meest populaire en bekendste waakhonden zijn de Rottweilers. Ze staan bekend om hun intimiderende uiterlijk, enorm harde blaf en zijn erg beschermend van aard. Ze werden vroeger al gebruikt als veehond en natuurlijk als waakhond. Onder het norse uiterlijk gaat een liefdevol en speelse hond schuil met een grote persoonlijkheid. 

Bullmastiff

De Bullmastiff is extreem groot en intimiderend en zal zelden iets anders hoeven te doen dan staren naar indringers. Ze zijn uitzonderlijk sterk en dominant, en iedereen die niet welkom is zal dit snel merken. Daarentegen zijn ze als pup erg vriendelijk, dus zo lang ze goed gesocialiseerd worden zijn het geweldige huisdieren. Ondanks hun grootte hebben ze niet veel beweging nodig, maar ze eten wel veel. Vanwege hun grootte en kracht krijg je ze soms moeilijk onder controle. Het zijn dus serieuze honden, dus denk goed na voordat je er een adopteert. 

Bouvier des Flandres

Bouvier des Flandres zijn grote, stevige honden en worden van oudsher gebruikt als herders- en veedrijvers, maar ze zijn ook hele goede waakhonden vanwege hun vastberadenheid, intelligentie en beschermende aard.

Boxer

Boxers staan bekend om hun levendige persoonlijkheid, moed en loyaliteit. Ze zijn van nature waakzaam en kunnen snel reageren op verdachte geluiden of activiteiten. Desondanks zijn deze viervoeters ook hele goede gezelschapshonden. Ze worden beschouwd als de beste oppashonden in hun soort.

Mechelse herder

De Mechelse Herder, ook bekend als de Mechelaar of de Belgische Herder, is een goede keuze als waakhond vanwege zijn alertheid, intelligentie, trainbaarheid en sterke beschermende instincten. Deze honden zijn van oorsprong gefokt als herdershonden, maar vanwege hun eigenschappen worden ze vaak ingezet als politie- en militaire honden, evenals waakhonden bij particuliere gezinnen.

Akita

Als je nog bewijs zoekt of de Akita een goede waakhond is hoef je alleen maar te onthouden dat ze zijn ontstaan ten tijde van de samoeraijkrijgers in Japan. Ze beschermden leden van heersende families en werden gebruikt voor de jacht op wilde zwijnen, herten en zelfs beren! Het behoeft geen verdere uitleg dat dit uitstekende waakhonden zijn. Al die spierkracht komt niet zonder een prijs. Akita's zijn robuust, maar ook ontzettend eigenwijs. Bepaal al vroeg je eigen grenzen en houd je hier aan. Je wil jezelf niet in een wilsstrijd begeven met een volwassen Akita. 

Rhodesian Ridgeback

De Rhodesian Ridgeback is gefokt om op leeuwen te jagen. Het is dus geen verrassing dat deze honden buitengewoon atletisch en zeer intelligent zijn. Ze zijn echter niet gemakkelijk te trainen en hun eigenzinnige karakter is een grote uitdaging voor beginnende hondenliefhebbers. Als je dat eenmaal onder de knie hebt wordt je beloond met een trouwe hond die jou en je gezin tegen vrijwel alles kunnen beschermen. 

Dobermann Pinscher

De Dobermann werd gefokt in de 19e eeuw. Ze zijn sterk, wendbaar en erg slim. Dobermanns staan ook bekend om hun uitzonderlijk alerte en loyale karakter wat ze uitstekende waakhonden maakt voor ieder gezin. Zoals veel intelligente honden kan de Dobermann wat eigenwijs zijn. Daarnaast hebben ze veel beweging en stimulans nodig. Het kunnen geweldige gezelschapshonden zijn, maar alleen door voldoende aandacht en training van de verzorger.   

Is de Duitse Dog een goede waakhond?

Hoewel het Duitse Dog ras van nature groot en imposant zijn, worden ze over het algemeen niet beschouwd als ideale waakhonden vanwege hun vriendelijke en zachtaardige temperament. Hoewel deze viervoeters beschermend en toegewijd kunnen zijn ten opzichte van hun gezin, hebben ze vaak niet de alertheid en waakzaamheid die nodig zijn voor een effectieve waakhond.
 

Hoewel je door een waakhond rustig kan slapen, is het belangrijk om de risico's en verantwoordelijkheden in overweging te nemen. Ten eerste wil je dat je hond beschermend is en gehoorzaam, maar mag je ze nooit trainen om agressief te zijn tegenover vreemden. Dit kan averechts werken en is niet nodig. Waakhonden hebben bepaalde genen waardoor ze weten wanneer er gevaar dreigt. Mocht je het geïnteresseerd zijn in het trainen van een waakhond kun je het beste advies inwinnen bij experts. 
 

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

1 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen