Aanbieding

Ontmoet de leukste kleine hondenrassen

Twee rennende kleine hondjes

Er zijn zowel kortharige kleine hondenrassen als langharige kleine hondjes

© Shutterstock

Wil je een klein hondje adopteren, maar weet je nog niet zo goed welk ras écht bij je past? Wij zetten de leukste kleine hondenrassen voor je op een rij. 

Door Maya van Tol

Bijgewerkt op

Door de eeuwen heen hebben kleine hondenrassen allerlei verschillende rollen vervuld, van herder tot jachthond. Maar vandaag de dag beschouwen we ze als het ideale gezelschapsdier in een appartement. Omdat dit honden zijn die klein blijven, lijken ze hier wel voor gemaakt!

Voor je zomaar een willekeurige viervoeter in huis haalt, moet je wel op de hoogte zijn van zijn/haar behoeftes en karakter. Sommigen kleine rassen hebben bijvoorbeeld echt een tuin nodig, en andere kan je niet lang alleen laten. Ook qua verzorging zit hier een groot verschil in. Dit is mede afhankelijk van de soort vacht die ze hebben, er zijn zowel kortharige kleine hondenrassen als langharigen. 

Kleine kortharige honden

Dwergpinscher

De Dwergpinscher
©Shutterstock

De Dwergpinscher, ook wel Toypinscher genoemd, is kleine trouwe vietvoeter met een korte vacht. Door hun korte haar, en het gebrek van een ondervacht, hebben ze niet veel verzorging nodig. Het gewicht van een volwassen Dwergpinscher varieert van 3 tot 5 kg en de schofthoogte is niet groter dan 30 cm.

Ondanks hun energieke en levendige persoonlijkheid, hebben ze een matige behoefte aan lichaamsbeweging, wat ze erg geschikt maakt om in een appartement te wonen. Wel moet je er rekening mee houden dat deze kleine opdonder flink kan blaffen, wat niet altijd leuk is voor je buren.

Mopshond

Mopshond
©Shutterstock

Samen met je nieuwe beste vriend lekker hangen op de bank? De Mopshond is ervoor gemaakt! Ze vinden het herlijk om tijd door te brengen met hun verzorger en te kroelen. Het is een echte huismus, dus een appartement in de stad is perfect. Houd er wel rekening mee dat ze - net als iedere andere hond - een passende dosis lichaamsbeweging nodig hebben. 

Daarnaast zijn het bijzonder vrolijke dieren, leergierig, gemotiveerd en goed met kinderen. Ze zijn niet graag alleen, dus zorg ervoor dat je ze een activiteit geeft als je even van huis bent. 

Hun korte vacht heeft niet veel - maar wel regelmatige verzorging nodig. Een wekelijkse borstelbeurt in over het algemeen voldoende. 

Jack Russell Terriër

Jack Russell Terriër
©Shutterstock

In tegenstelling tot de Mopshond, is de Jack Russell Terriër totaal geen bankhanger. Dit is een jachthond in hart en nieren. Tegenwoordig vervullen ze voornamelijk de rol van gezelschapsdier, maar je moet je vergeten dat het een écht terrier is en het DNA van een rattenvanger en vossenjager nog sterk aanwezig is.

Ze zijn dapper, levendig en hebben veel beweging nodig. Neem deze hond daarom gerust mee als je gaat wandelen - en vergeet niet een bal mee te nemen. Spelen met hun verzorgers doen ze maar al te graag. 

Hun korte vacht vereist weinig aandacht. Daarnaast kan de Jackrusselterrier best eigenwijs en koppig zijn, hierdoor moet je als verzorger wel tijd investeren in een goede, consistente training. Dat geeft je een hele enthousiaste en lieve hond!

Meer kleine kortharige hondenrassen:

Kleine langharige honden

Bichon frisé

Bichon Frisé
©Shutterstock

De Bichon Frisé is een typisch voorbeeld van een sier- en gezelschapshond; deze sneeuwwitte kleine honden werden vanaf begin af aan gehouden om schattige uiterlijk en aanhankelijkheid, maar niet alleen. Ze werden ook gebruikt als circushonden. Omdat ze zo gedomestiseerd zijn, passen ze zich makkelijk aan. Daarom voelen ze zich zowel thuis op het platteland als in een appartment in de stad - zolang ze maar niet te lang alleen hoeven te zijn. 

Hun mooie, volle, krullende vacht vereist wel de nodige aandacht en verzorging. Dagelijks borstelen zal ook nodig zijn om klitten te voorkomen. 

Ze zijn buitengewoon levendig en enthousiast. Ze hebben een blij en speels karakter en spelen graag met kinderen (zolang ze maar niet plagen). Ze leren snel en showen graag de trucjes die je ze leert. 

Japanse spaniël

Japanse spaniël
©Shutterstock

De Japanese spaniel, ook bekend als de Japance chin, is echte Japanse royalty! Door hun zijdezachte, weelderige vacht en schattige gezicht, is dit kleine hondje een echte eye-catcher. 

Ze zijn klein van stuk, maar een echte vulkaan van energie! Ze spelen graag en zijn buitengewoon vriendelijk tegen iedereen. Ze maken binnen no-time nieuwe vrienden, maar blijven altijd het meeste gehecht aan hun verzorgers. Ze zijn uitzonderlijk loyaal.

De Chin is er bijna voor gemaakt om in een appartement te wonen, maar een huis met tuin vinden ze ook prima. De verzorging van hun vast is niet moeilijk - maar moet wel gebeuren. Eens per week borstelen volstaat. 

Chihuahua

Chihuahua
Chihuahua
©Shutterstock

De Chihuahua is een van de meest populaire kleine hondenrassen. Iedereen kent ze wel. Vroeger werden ze vooral gebruikt voor religieuze doeleinden. Bij de Azteken stonden ze zelfs nog wel eens op het menu! 

Deze extreem schattige, kleine honden zijn bijzonder strijdlustig en energiek. Ze hebben de neiging om veel te blaffen, raken snel gehecht aan hun verzorgers en tolereren eenzaamheid slecht, daarom zijn ze niet heel geschikt voor hondenliefhebbers die veel de hort op gaan. Gelukkig kun je ze wel gemakkelijk overal mee naartoe nemen. 

Er zijn Chihuahua's met een korte vacht en Chihuahua's met een lange vacht. Als hun vacht kort is, heb je er niet veel werk aan. Maar is hun haar langer, hebben ze wel een regelmatige borstelbeurt nodig. 

Maltezer

Maltezer
©Shutterstock

Ook dit kleine hondenras behoeft geen introductie! De Maltezer is een erg populair ras omdat ze zich makkelijk aanpassen. Hierdoor zijn ze een goede match voor vrijwel ieder gezin. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat hun prachtige, lange vacht dagelijks verzorgd moet worden. Na iedere wandeling moet deze geborsteld en ontklit worden - vooral als ze op het platteland wonen. 

Het is een vrolijke, energieke viervoeter die van menselijk contact houdt. Het is zeker eerder een schoothond dan een atleet, maar je kunt alsnog veel verschillende spellen en sporten met ze doen, zolang behendigheid. 

West Highland white terrier

West Highland white terrier
©Shutterstock

Last but not least: nog een superleuk sneeuwwit hondje, de West Highland white terrier. Met als de Jackrussellterrier is dit hondje zowel een uitstekende vossenhond als rattenvanger. Ook al nemen ze nu veelal de rol in van gezinshond, kunnen hun wortels en de daaruit voortvloeiende behoeften niet worden vergeten.

Het is een erg opgewekte, energieke, intelligente en dappere hond. Van te veel bankhangen worden ze ongelukkig, dus zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Omdat ze zo graag spelen en ravotten, wordt hun mooie, witte vacht gemakkelijk vuil. Deze moet daarom regelmatig gewassen en geborsteld worden. 

Meer kleine langharige hondenrassen:

  • Boston terrier
  • Langharige Teckel
  • Yorkshireterriër
  • Pekingees
  • Tibetaanse spaniël
Laat een reactie achter
0 reacties
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

Log in om een reactie te plaatsen