Dalmatiër

Andere namen : Dalmatinski pas, Carriage Dog, Spotted Coach Dog, Leopard Carriage Dog, Firehouse Dog, Plum Pudding Dog

Dalmatiër
Volwassen Dalmatiër © Shutterstock

De Dalmatiër is misschien wel een van de meest herkenbare honden. Deze gevlekte hond heeft echter een majestueus karakter waar je veel rekening mee moet houden voordat je dit ras adopteerd. De Dalmatiër is niet erg gemakkelijk in de omgang en alleen geschikt voor ervaren verzorgers die bereidt zijn om tijd en energie te investeren in het opvoeden van deze hond.

Algemene informatie Dalmatiër

Hoe oud wordt een Dalmatiër? :

5

17

10

12

Karakter :

Aanhankelijk Speels Intelligent Jager

Grootte Dalmatiër :

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

De oorsprong van de Dalmatiër wordt door veel landen geclaimd. Volgens de FCI is de Dalmatiër officieel een Kroatisch ras, terwijl andere specialisten beweren dat het een Oosters of Engels ras is. Engeland wordt over het algemeen gezien als het ‘tweede vaderland’ van dit ras. Hoewel de hond oorspronkelijk een jachthond was, veranderde dit al snel in een gezelschapshond. Toch is dit ras nog steeds uitstekend in jagen. De eerste officiële rasstandaard werd opgesteld in 1890, tegelijkertijd met de oprichting van de Engelse Dalmatian Club. De FCI publiceerde deze standaard in 1955.

 

FCI groep

FCI groep

Groep 6 - Lopende honden en zweethonden

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Dalmatiër

Dalmatiër
Dalmatiër
Dalmatiër
Dalmatiër

Grootte Dalmatiër

Teef : 54 tot 60 cm

Reu : 56 tot 62 cm

Gewicht Dalmatiër

Teef : 24 tot 32 kg

Reu : 24 tot 32 kg

Vachtkleur Dalmatiër

Wit

Vachttype

Oogkleur Dalmatiër

Bruin

Uiterlijke kenmerken Dalmatiër

De Dalmatiër heeft de uitstraling van een actieve hond: gespierd, symmetrische lijnen en eigenlijk nooit gedrongen of zwaar. Het hoofd heeft een goede lengte, met een vlakke schedel die vrij breed tussen de oren ligt. De snuit is lang en eigenlijk nooit puntig. De ogen zijn middelgroot, rond, scherp en intelligent. De hoog aangezette oren zijn van middelmatige grootte en hangen naast het hoofd. Belangrijk is dat de oren altijd sterk gevlekt zijn: volledig zwarte oren, zoals bij Pongo uit ‘101 Dalmatiërs’, zijn een fout. De staart is vrij lang en wordt licht gebogen gedragen.

Goed om te weten

Karakter Dalmatiër

100%

Aanhankelijk

De Dalmatiër is een zachtaardige hond met een vrij goede houding heeft naar de leden van de sociale groep toe. Deze groep wordt dan ook erg gewaardeerd door deze hond, ondanks de onafhankelijke houding van dit ras.

100%

Speels

Dit ras heeft een eindeloze energie. Dit kan worden getemd door veel met de hond te spelen. De Dalmatiër geniet enorm van spelen en zal alles proberen, zolang de spellen maar niet te veel verplichtend zijn.

66%

Rustig

De Dalmatiër is als de kalmte na de storm: de hond kan zeer kalm zijn, mits aan alle behoeften is voldaan.

 

100%

Intelligent

Deze slimme hond kan je voor de gek houden wanneer de Dalmatiër een commando niet wil uitvoeren. Dit ras zal trucs bedenken om aan vervelende geboden te ontsnappen, ongeacht wat de verzorger hiervan vindt.

100%

Jager

Deze Kroatische hond heeft een zeer uitgesproken jachtinstinct en kan wat jaloers zijn op andere jachthonden. Tegenwoordig wordt de Dalmatiër vaker gekozen als gezelschap of showhond dan als jachthond.

66%

Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

De officiële standaard beschrijft de Dalmatiër als een hond met een aangenaam karakter en een vriendelijke houding, die niet te verlegen, nerveus of aggressief is. Dit ras kan wat terughoudend zijn bij mensen die de hond niet kan inschatten.

33%

Onafhankelijk

De Dalmatiër wordt vaak beschouwd als onafhankelijk, maar heeft eigenlijk een sterk karakter en heeft moeite met commando’s. Dit klinkt als onafhankelijkheid, maar is dit niet. Deze hond is namelijk dol op de sociale groep en waardeert de aanwezigheid van anderen meer dan wat dan ook.

Gedrag Dalmatiër

33%

Kan goed alleen zijn

De Dalmatiër is zeer gehecht aan de familie of sociale groep en kan daarom geen hele dagen alleen thuis zijn. Wanneer dit wel regelmatig voorkomt kan de hond verschillende gedragsstoornissen ontwikkelen zoals blaffen of dingen kapotmaken. Dit gebeurt ook wanneer de hond wel in de gelegenheid is om de tuin in te gaan. Wanneer de gezelschapshond van jongs af aan gewend is aan korte periodes zonder de verzorgers, kan de hond dit wel verdragen.

33%

Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

De Dalmatiër wordt vaak gezien als onafhankelijk en dit komt voornamelijk door het eigenwijze karakter van de hond. Wanneer de verzorger deze hond niet ‘begrijpt’ en de relatie tussen hond en verzorger volgens de Dalmatiër niet gelijk is, kan dit ras vrij eigenwijze trucs vertonen. Het is dus geen gemakkelijke hond om te trainen. Hierdoor wordt de Dalmatiër ook wel gezien als het stokpaardje van hondentrainers.

Het is belangrijk om grenzen te stellen en de hond hier al op jonge leeftijd aan te laten houden. Beginnende of lakse verzorgers zullen al snel moeite krijgen met deze hond als ze dit ras geen stevige opvoeding kunnen geven. Alleen met geduld en vastberadenheid kunnen de verzorgers van een Dalmatiër resultaten boeken.

100%

Blaft graag

De Kroatische hond blaft eigenlijk alleen wanneer deze verveeld is. Blaffen is voor deze gezelschapshond een manier van het tonen van ongenoegen.

66%

Neiging om weg te lopen

Deze geweldige hardloper is dol op jagen. Dit gebeurt voornamelijk wanneer de hond niet genoeg stoom af kan blazen tijdens de wandelingen met de verzorgers.

100%

Neiging om dingen kapot te maken

Deze hond is erg actief en kan voornamelijk buiten energie kwijt. Wanneer de Dalmatiër niet genoeg stoom kan afblazen, kan de hond de neiging hebben om dingen kapot te maken.

100%

Eetlust

Deze hond is een zeer goede eter en zal dan ook niet snel een maaltijd laten staan. Deze gulzigheid kan ook zeer goede helpen bij het opvoeden van deze eigenwijze hond: traktaties zijn een prima manier om de hond te motiveren.

100%

Geschikt als waakhond

Tegenwoordig is de hond voornamelijk een gezelschapshond, maar de Dalmatiër doet het ook erg goed als waakhond. Deze hond wordt niet snel agressief maar kan alsnog een goed afschrikmiddel zijn. Ook helpen waakzaamheid en alertheid deze hond om goed op te passen. Door te blaffen kan de hond de verzorgers waarschuwen.

33%

Geschikt als eerste hond

De Dalmatiër is een zeer intelligente, gevoelige hond met een erg sterk karakter. Dit karakter kan voor wat negatieve eigenschappen zorgen. Deze Kroatische hond moet begrepen worden en geliefd zijn om hoe het ras is, maar dit maakt dit ras niet voor iedereen geschikt.

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Helaas...
Er is momenteel geen adoptieaankondiging voor Dalmatiër ...

Dieren ter adoptie

Is het ras Dalmatiër geschikt voor jou?

Doe de test

Levensstijl

33%

Kan de Dalmatiër in een appartement leven?

De Dalmatiër heeft een tuin nodig om regelmatig in te kunnen rennen en op deze manier wat energie kwijt te kunnen. Veel bewegen is voor deze hond nodig ongeacht de leefomgeving.  Dit ras kan dus wel in een appartement wonen, maar zal zich hier duidelijk niet helemaal gelukkig voelen.

100%

Behoefte aan beweging/ sportief

De Dalmatinski pas, zoals de hond in Kroatië genoemd wordt, zit vol energie en moet dus veel naar buiten. Een sportieve verzorger is dan ook echt een must voor deze hond.

Bij voorkeur gaat deze hond drie keer per dag naar buiten. Dit moeten meer dan drie wandelingen zijn wanneer de hond in een appartement woont.

Door het verleden als koetshond is de Dalmatiër dol op paarden. Hierin is de hond een ideale metgezel voor fietsers, ruiters of joggers.

Als de hond niet genoeg energie kwijt kan, kan de Dalmatiër al snel een vervelende, oncontroleerbare hond worden.

66%

Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

Door de gemiddelde bouw kan deze hond gemakkelijk met de verzorgers mee. De prachtige vacht zorgt ervoor dat dit ras niet lang onopgemerkt blijft. Desalniettemin is het belangrijk om de Dalmatiër van jongs af aan te laten wennen aan verschillende omgevingen.

Gezelschap

66%

Kan een Dalmatiër samen met katten?

De Dalmatiër kan goed overweg met andere huisdieren, waaronder katten. Toch blijft het het beste om de hond te laten opgroeien met katten.

66%

Kan een Dalmatiër samen met honden?

Vroege socialisatie is nodig voor de Dalmatiër om te zorgen dat de hond geen angst voor andere honden oploopt.

 

100%

Is de Dalmatiër een kindvriendelijke hond?

Door het speelse karakter is de Dalmatiër een perfecte kameraad voor kinderen. Het is belangrijk dat kinderen de rust respecteren en er enkele regels zijn opgesteld die het harmonieus samenwonen tussen hond en kind verbeteren.

Deze regels zijn bijvoorbeeld:

 

 • Niet de hond storen wanneer deze in de mand ligt
 • Niet met de hond spelen zonder ouderlijk toezicht
 • Laat de hond niet op de bank als er kinderen bij zijn
 • Niet trekken aan de staart/oren/etc. van de hond
 • Leer de waarschuwingssignalen, zoals grommen en het laten zien van de tanden, van de hond herkennen

33%

Is een Dalmatiër geschikt voor ouderen?

Het sterke karakter en de eindeloze energie van de Dalmatiër zorgen ervoor dat de hond niet goed kan samenleven met ouderen. Deze hond heeft actieve verzorgers nodig die zo vaak mogelijk met de hond gaan rennen.

%}

Wat kost een Dalmatiër?

De prijs van een Dalmatiër is afhankelijk van afkomst, leeftijd en geslacht. Gemiddeld kost Dalmatiër met stamboom ongeveer €1300-.

Per maand moet je rekening houden met een budget van €70 a €90 (voeding, verzorging en verzekering).

Verzorging

De korte, slanke vacht van deze Kroatische hond heeft niet veel verzorging nodig. De hond hoeft alleen maar in bad wanneer deze echt vies is. Wel moet de vacht wekelijks geborsteld worden.

 

Haaruitval

De ruiperiodes van de Dalmatiër vinden plaats in het voorjaar en het najaar. Hoewel de haaruitval maar matig is, helpt dagelijks poetsen om de vacht gezond en mooi te houden.

 

Voeding Dalmatiër

De Dalmatiër is dol op eten en daarom moet het dieet van deze hond goed in de gaten gehouden worden. Brokjes van goede kwaliteit zijn erg geschikt voor dit ras. Pas de hoeveelheid brokjes aan de fysieke conditie aan.

Gezien de grote energie van deze hond is het raadzaam om de Dalmatiër twee keer per dag een maatlijd te geven: een lichte in de ochtend en een wat zwaardere ’s avonds. Let op dat er niet direct na het eten met de hond wordt gewandeld of gespeeld. Om maagklachten te voorkomen is het belangrijk dat de hond niet te veel eet.

Om de groei te bevorderen is het belangrijk dat puppy’s het eerste jaar niet te veel bewegen en regelmatig door de dierenarts gecontroleerd worden.

Gezondheid Dalmatiër

Hoe oud wordt een Dalmatiër?

De gemiddelde leeftijdsverwachting is 11 jaar.

Sterk/ bestendig

De Dalmatiër is een actieve, vrij robuuste hond.

Kan goed tegen warmte

Bij rassen met kort haar of waarvan de vacht overwegend wit is het belangirjk om op te passen voor verbranding in de zon. Daarom is het noodzakelijk om tijdens de zomer de wandelingen te verplaatsen naar ’s morgens vroeg en ’s avonds laat. De hond kan niet te lang in de zon blijven.

Kan goed tegen kou

De korte, gladde vacht geeft de Dalmatiër niet veel bescherming tegen koud en nat weer.

Neiging om snel aan te komen

Gelukkig is de dalmatiër een erg sportieve hond, anders zou deze grote eter flink overgewicht kunnen krijgen!

Veelvoorkomende ziektes

 • Doofheid
  Doofheid is vrij kenmerkend voor Dalmatiërs. Door de goede acties van fokkers komt dit minder vaak voor.
 • Nierstenen
  Nierstenen treden op als gevolg van een urinezuurgehalte dat hoger is dan gemiddeld.
 • Heupdysplasie
  Een aandoening die helaas regelmatig bij honden voorkomt, is heupdysplasie (HD). 'Dysplasie' betekent 'het abnormaal gevormd zijn'. In dit geval gaat het om het heupgewricht dat verkeerd gevormd is, zodat de onderdelen niet goed op elkaar passen. Dat geeft pijn en problemen bij het lopen.
 • Mega-slokdarm
Laat een reactie achter over dit ras
Log in om een reactie te plaatsen