Dalmatiër

Andere namen: Dalmatinski pas, Carriage Dog, Spotted Coach Dog, Leopard Carriage Dog, Firehouse Dog, Plum Pudding Dog

Dalmatiër
Volwassen Dalmatiër © Shutterstock

De Dalmatiër is misschien wel een van de meest herkenbare honden. Deze gevlekte hond heeft echter een majestueus karakter waar je veel rekening mee moet houden voordat je dit ras adopteerd. De Dalmatiër is niet erg gemakkelijk in de omgang en alleen geschikt voor ervaren verzorgers die bereidt zijn om tijd en energie te investeren in het opvoeden van deze hond.

Algemene informatie Dalmatiër

Hoe oud wordt een Dalmatiër? :

5

17

10

12

Karakter :

Aanhankelijk Speels Intelligent Jager

Grootte Dalmatiër :

Herkomst en geschiedenis

De oorsprong van de Dalmatiër wordt door veel landen geclaimd. Volgens de FCI is de Dalmatiër officieel een Kroatisch ras, terwijl andere specialisten beweren dat het een Oosters of Engels ras is. Engeland wordt over het algemeen gezien als het ‘tweede vaderland’ van dit ras. Hoewel de hond oorspronkelijk een jachthond was, veranderde dit al snel in een gezelschapshond. Toch is dit ras nog steeds uitstekend in jagen. De eerste officiële rasstandaard werd opgesteld in 1890, tegelijkertijd met de oprichting van de Engelse Dalmatian Club. De FCI publiceerde deze standaard in 1955.

 

FCI groep

FCI groep

Groep 6 - Lopende honden en zweethonden

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Dalmatiër

  Grootte Dalmatiër

  Teef : 54 tot 60 cm

  Reu : 56 tot 62 cm

  Gewicht Dalmatiër

  Teef : 24 tot 32 kg

  Reu : 24 tot 32 kg

  Vachtkleur Dalmatiër

  Vachttype

  Oogkleur Dalmatiër

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Dalmatiër

  De Dalmatiër heeft de uitstraling van een actieve hond: gespierd, symmetrische lijnen en eigenlijk nooit gedrongen of zwaar. Het hoofd heeft een goede lengte, met een vlakke schedel die vrij breed tussen de oren ligt. De snuit is lang en eigenlijk nooit puntig. De ogen zijn middelgroot, rond, scherp en intelligent. De hoog aangezette oren zijn van middelmatige grootte en hangen naast het hoofd. Belangrijk is dat de oren altijd sterk gevlekt zijn: volledig zwarte oren, zoals bij Pongo uit ‘101 Dalmatiërs’, zijn een fout. De staart is vrij lang en wordt licht gebogen gedragen.

  Goed om te weten

  De Dalmatiër werd voornamelijk populair door de Disneyfilm ‘101 Dalmatiërs’. Deze populariteit zorgde voor een risico doordat er vervolgens veel puppy’s werden gefokt, die niet altijd van uitstekende kwaliteit waren. Daarom mag een Dalmatiër alleen nog gekocht worden van gespecialiseerde fokkerijen.

  Karakter Dalmatiër

  • 100%

   Aanhankelijk

   De Dalmatiër is een zachtaardige hond met een vrij goede houding heeft naar de leden van de sociale groep toe. Deze groep wordt dan ook erg gewaardeerd door deze hond, ondanks de onafhankelijke houding van dit ras.

  • 100%

   Speels

   Dit ras heeft een eindeloze energie. Dit kan worden getemd door veel met de hond te spelen. De Dalmatiër geniet enorm van spelen en zal alles proberen, zolang de spellen maar niet te veel verplichtend zijn.

  • 66%

   Rustig

   De Dalmatiër is als de kalmte na de storm: de hond kan zeer kalm zijn, mits aan alle behoeften is voldaan.

    

  • 100%

   Intelligent

   Deze slimme hond kan je voor de gek houden wanneer de Dalmatiër een commando niet wil uitvoeren. Dit ras zal trucs bedenken om aan vervelende geboden te ontsnappen, ongeacht wat de verzorger hiervan vindt.

  • 100%

   Jager

   Deze Kroatische hond heeft een zeer uitgesproken jachtinstinct en kan wat jaloers zijn op andere jachthonden. Tegenwoordig wordt de Dalmatiër vaker gekozen als gezelschap of showhond dan als jachthond.

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   De officiële standaard beschrijft de Dalmatiër als een hond met een aangenaam karakter en een vriendelijke houding, die niet te verlegen, nerveus of aggressief is. Dit ras kan wat terughoudend zijn bij mensen die de hond niet kan inschatten.

  • 33%

   Onafhankelijk

   De Dalmatiër wordt vaak beschouwd als onafhankelijk, maar heeft eigenlijk een sterk karakter en heeft moeite met commando’s. Dit klinkt als onafhankelijkheid, maar is dit niet. Deze hond is namelijk dol op de sociale groep en waardeert de aanwezigheid van anderen meer dan wat dan ook.

   Gedrag Dalmatiër

   • 33%

    Kan goed alleen zijn

    De Dalmatiër is zeer gehecht aan de familie of sociale groep en kan daarom geen hele dagen alleen thuis zijn. Wanneer dit wel regelmatig voorkomt kan de hond verschillende gedragsstoornissen ontwikkelen zoals blaffen of dingen kapotmaken. Dit gebeurt ook wanneer de hond wel in de gelegenheid is om de tuin in te gaan. Wanneer de gezelschapshond van jongs af aan gewend is aan korte periodes zonder de verzorgers, kan de hond dit wel verdragen.

   • 33%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    De Dalmatiër wordt vaak gezien als onafhankelijk en dit komt voornamelijk door het eigenwijze karakter van de hond. Wanneer de verzorger deze hond niet ‘begrijpt’ en de relatie tussen hond en verzorger volgens de Dalmatiër niet gelijk is, kan dit ras vrij eigenwijze trucs vertonen. Het is dus geen gemakkelijke hond om te trainen. Hierdoor wordt de Dalmatiër ook wel gezien als het stokpaardje van hondentrainers.

    Het is belangrijk om grenzen te stellen en de hond hier al op jonge leeftijd aan te laten houden. Beginnende of lakse verzorgers zullen al snel moeite krijgen met deze hond als ze dit ras geen stevige opvoeding kunnen geven. Alleen met geduld en vastberadenheid kunnen de verzorgers van een Dalmatiër resultaten boeken.

   • 100%

    Blaft graag

    De Kroatische hond blaft eigenlijk alleen wanneer deze verveeld is. Blaffen is voor deze gezelschapshond een manier van het tonen van ongenoegen.

   • 66%