Berner Sennenhond

Andere namen: Berner Senner, Berner Sennenhund, Dürrbächler, Bernese Cattle Dog, Berne's cowboy

Berner Sennenhond
Volwassen Berner Sennenhond © Shutterstock

De Berner Sennenhond is een grote krachtige hond met een spectaculair uiterlijk. Het is een echte teddybeer waar jong en oud volop van kunnen genieten. Deze hond is geen roofdier, maar is wel een hele goede bewaker en houdt van het landelijke leven. Dagelijkse beweging is voor de Berner Sennenhond van groot belang.

Algemene informatie Berner Sennenhond

Hoe oud wordt een Berner Sennenhond? :

3

15

8

10

Karakter :

Aanhankelijk Intelligent

Grootte Berner Sennenhond :

Herkomst en geschiedenis

Deze hond is van Zwitserse afkomst (de naam komt van de plaats Bern). Net als alle andere honden van de Molosser categorie stamt deze af van de Tibetaanse mastiff. Die hond is geadopteerd door het oude Rome, voordat deze hond zich heeft verspreid door Europa. De Tibetaanse mastiff is de Romeinse legioenen gevolgd door Europa. Van deze hond stamt de Zwitserse herdershond af, ook wel asielhond genoemd. De Berner Sennenhond stamt af van de Zwitserse herdershond. Recente geschiedenis laat verschillende soorten zien, de variatie is afhankelijk van de geografische regio.

Vanuit vroeger is deze hond altijd gebruikt voor zijn kwaliteiten om de bewaken en te hoeden. Tegenwoordig is de Berner Sennenhond hoofdzakelijk een familiehond, ondanks dat deze hond af en toe nog wordt gebruikt voor reddingsacties in de bergen.

FCI groep

FCI groep

Groep 2 - Pinchers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Berner Sennenhond

  Grootte Berner Sennenhond

  Teef : 58 tot 66 cm

  Reu : 64 tot 70 cm

  Gewicht Berner Sennenhond

  Teef : 40 tot 45 kg

  Reu : 50 tot 60 kg

  Vachtkleur Berner Sennenhond

  Vachttype

  Oogkleur Berner Sennenhond

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Berner Sennenhond

  De Berner Senner is een grote en evenwichtige werkhond. Het opmerkelijke uiterlijk is harmonieus en het lichaam is krachtig, flexibel en in goede proporties.

  Goed om te weten

  Michael D. Higgins, de President van Ierland, is de trotse verzorger van twee Berner Sennerhonden: Bród and Síoda. De President houdt zoveel dan de honden dat deze meegaan naar officiële gelegenheden. 

  Karakter Berner Sennenhond

  • 100%

   Aanhankelijk

   Deze grote Zwitserse teddybeer is heel aanhankelijk en houdt van familie.

  • 66%

   Speels

   Deze hond houdt ervan om met kinderen te spelen (maar hou wel een oogje in het zeil).

   De Berner Sennenhond blijft lang onvolwassen, spelen is een goede manier om de grote hoeveelheid aan energie kwijt te raken. Probeer het spelen altijd te combineren met opvoeden.

  • 66%

   Rustig

   ”De kalme kracht” is de perfecte omschrijven voor deze grote teddybeer. Rustig, gemeten, beheerst en lief, deze viervoeter is de perfecte vriend voor jong en oud.

   Maar let wel op, de Berner Senner heeft dagelijks veel lichamelijke en mentale uitdaging nodig om rustig te blijven.

  • 100%

   Intelligent

   Net als herdershonden heeft deze Zwitserse berghond de capaciteiten om zich goed te concentreren en te luisteren naar de verzorger.

  • 33%

   Jager

   De Berner Sennenhond heeft een beperkt jacht instinkt, dit zorgt ervoor dat deze hond behoorlijk sociaal is tegenover andere huisdieren.

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   De Berner Sennenhond heeft een duidelijk aanwezig instinkt om te bewaken, en kan achterdochtig zijn tegen onbekenden. Als deze viervoeter niet als waakhond wordt gebruikt, is deze aardig tegen iedereen.

   Ondanks dat de Berner Senner erg achterdochtig is, zal deze nooit aanvallen. De voorkeur zal zijn om af te wachten, en als het nodig is zal de viervoeter gedrag vertonen die duidelijk maakt dat wat er gebeurd niet gewenst is.

  • 33%

   Onafhankelijk

   Deze teddybeer houdt van het landelijke leven, apart gehouden worden van de familie kan deze hond niet waarderen. Hieruit kan je opmaken dat de Berner Senner zeer afhankelijk en aanhankelijk is. Aangezien deze hond erg beschermend en trouw is, heeft de Berner Senner veel interactie en liefde nodig.

   Gedrag Berner Sennenhond

   • 33%

    Kan goed alleen zijn

    Deze Zwitserse hond is heel trouw naar de  familie. Alleen gelaten worden zal deze viervoeter niet waarderen. Het is belangrijk om te voldoen aan de behoeften die de Berner Senner nodig heeft.

   • 66%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Net als herdershonden heeft deze Zwitserse berghond de capaciteiten om zich goed te concentreren en te luisteren naar de verzorger.

    Ondanks dat duurt het langer voordat deze hond volwassen is (meestal 2 tot 3 jaar langer dan andere hondenrassen). Het is van groot belang dat je veel geduld hebt en de oefeningen heel vaak herhaald. Op deze manier zal de Berner Senner alles leren wat de hond wordt aangeleerd.

    De opvoeding moet je vroeg mee beginnen bij dit ras, zeker omdat deze hond groot wordt. Reutjes kunnen tot 60 kg wegen.

    Het is noodzakelijk om de Berner Sennenhond een strenge maar zachte opvoeding te geven. Dit vanuit een positieve training en op eigen tempo van de hond.

    Leer de Berner Senner zo snel mogelijk om aan de lijn te lopen zonder te trekken, dit voor de veiligheid tijdens het wandelen.

   • 66%

    Blaft graag

    De Berner Sennenhond heeft een opvallende blaf, deze zal zonder aarzeling aan je gedemonstreerd worden als een onbekende zich aandient op jouw terrein. Als de Berner Senner op een andere manier kan communiceren, dan zal dat zeker de voorkeur hebben van deze hond.

   • 33%