Mopshond

Andere namen: Mops, Pug

Mopshond
Volwassen Mopshond

De Mopshond is een kleine en mollige jachthond die gewaardeerd wordt om de grote vriendelijkheid, jovialiteit en het geweldige karakter. Speels, aanhankelijk en gezellig, deze hond is een zeer aangenaam maatje en vooral geschikt voor het leven in een appartement. Deze kleine hond houdt van een zekere comfort en heeft constante aandacht nodig om goed te groeien.

Algemene informatie Mopshond

Hoe oud wordt een Mopshond? :

7

20

12

15

Karakter :

Aanhankelijk Speels

Grootte Mopshond :

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

De Mopshond werd zeer lang geleden in China geschapen en geselecteerd, het was de lievelingshond van de Marijnen. In Nederland en in Engeland is de Mops een zeer populair ras. Deze twee landen hebben ook het vaderschap van het ras opgeëist op grond van het zeer goede selectiewerk dat de landen vroeger hebben gedaan. Uiteindelijk werd het ras toegeschreven aan Groot-Brittannië. Deze hond heeft moeilijke tijden gekend, maar de Mopshond wordt opnieuw gewaardeerd vanwege de eerlijke waarde.

FCI groep

FCI groep

Groep 9 - Gezelschapshonden

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Mopshond

 • Mopshond
  Mopshond

  Grootte Mopshond

  Teef : 25 tot 33 cm

  Reu : 30 tot 40 cm

  Gewicht Mopshond

  Teef : 6 tot 8 kg

  Reu : 6 tot 8 kg

  Vachtkleur Mopshond

  Vachttype

  Oogkleur Mopshond

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Mopshond

  Deze kleine jachthond is "multum in Parvo", als je dit vertaald dan betekend het “in een grote dichtheid in een klein volume”. Het lichaam is compact, mollig en de spiermassa is zichtbaar. De Mopshond, zoals deze genoemd wordt, heeft geen korte of lange benen, en deze viervoeter mag niet mager zijn.

  Goed om te weten

  Door de voortplanting van hyper-type honden met een steeds vlakkere snuit, worden honden van dit ras duidelijk gehandicapt geboren, met zware ademhalingsproblemen.

  Bij deze kleine jachthond veroorzaakt deze aandoening een vrij aanzienlijk snurken en een zeer luid geluid als de Mops ademhaalt. Dit is vooral te wijten aan de vernauwing en versmalling van de neus. Het kan tot gelach leiden, maar het is het resultaat van een echte misvorming, veroorzaakt door de meedogenloosheid van sommige fokkers om meer en meer getypeerde exemplaren te produceren.

  Karakter Mopshond

  • 100%

   Aanhankelijk

   De Mopshond is een bijzonder vriendelijke hond, zeer gehecht aan de verzorgers en dol op iedereen. Zolang de hond in het middelpunt van de belangstelling staat, is deze gelukkig.

  • 100%

   Speels

   Deze kleine jachthond is een echte clown die graag mensen amuseert. De hond kan het heel goed vinden met kinderen omdat deze graag speelt en 'grapjes maakt'. De viervoeter is erg speels en zal zowel jong als oud plezieren.

  • 66%

   Rustig

   De Mopshond pup is wat onstuimig maar deze is kalm als de hond eenmaal volwassen is.

  • 66%

   Intelligent

   De capaciteiten van deze kleine hond zijn bekend maar worden vaak te weinig benut. De hond is zeer volgzaam en begrijpt wat er verwacht wordt als je de tijd neemt om deze viervoeter goed te leren kennen.

  • 33%

   Jager

   De Mops, zoals deze wordt genoemd, heeft geen roofinstinct. Als de hond een prooi tegenkomt, dan zal deze hond zich enigszins onverschillig tonen, een beetje geïntrigeerd en nieuwsgierig, maar nooit roofzuchtig.

   De koppigheid kan echter soms de overhand nemen, maar dat doet niets af aan de fijne vaardigheden.

  • 33%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Deze hond is niet angstig of agressief in de buurt van vreemdelingen, de hond verwelkomt iedereen  enthousiast, vooral als de hond verwend is. Als mensen echter geen belangstelling tonen, dan zal de hond die mensen negeren.

  • 33%

   Onafhankelijk

   Alleen met de verzorgers zal deze jachthond van klein formaat gelukkig zijn. Deze hond is erg gehecht aan de sociale groep, soms zelfs te veel. In feite is het risico van het ontwikkelen van extreme gehechtheid zeer aanwezig.

   Gedrag Mopshond

   • 33%

    Kan goed alleen zijn

    De Mopshond houdt er niet van om alleen te zijn, de hond is ongelukkig als de verzorger afwezig is en zal wraakzuchtig zijn wanneer deze terugkomt. Het meest ideaal voor de Mops is om altijd bij de verzorger te zijn, en overal mee naartoe te mogen. 

   • 100%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Deze hond is gemakkelijk op te voeden, al wordt vaak anders over gedacht. Je moet gewoon de juiste houding hebben en geduld tonen om resultaten te boeken. 

    De opvoeding moet vastberaden en constant zijn om de soms aanwezige koppige kant te compenseren, maar je mag nooit brutaal zijn. Deze hond is zeer gevoelig en heeft een opvoeding nodig die gebaseerd is op respect en de principes van positief opvoeden. Als je dit doet samen met het bekrachtigen van goede daden en niet het systematisch bestraffen van slecht gedrag, dan zal opvoeden geen problemen met zich meebrengen.

    Het is belangrijk om te weten dat deze hond, ondanks de kleine afmeting, goed moet worden opgevoed zodat deze past in onze samenleving.

    In feite worden kleine honden vaak niet zo goed opgevoed als grote, simpelweg omdat de gevolgen van een slechte opvoeding als minder gevaarlijk worden gezien. Ongeacht wat je hebt gehoord, is dit onjuist en moet er vroegtijdig worden opgevoed, ongeacht de grootte van de hond.

     

     

   • 33%

    Blaft graag

    Zeer discreet, de Mopshond blaft erg weinig. Wel kan de hond luidruchtig zijn bij de komst van gasten, maar dit zal zonder overdrijven gebeuren.

   • 33%

    Neiging om weg te lopen

    De Mopshond is zeer gehecht aan de verzorger maar ook aan het comfort, dus deze kleine jachthond beweegt zich niet weg van de familie cocon. Als de hond alleen buiten komt te staan zou dat het ergste zijn wat de viervoeter kan overkomen.

   • 66%

    Neiging om dingen kapot te maken

    De mopshond pup kan wild zijn en daardoor soms vernielzuchtig. Dit gedrag is vaak gekoppeld aan het emotionele ongemak als de hond alleen is.

   • 100%

    Eetlust

    De Mops heeft een vrij gulzige aard, dus deze hond is niet verlegen met de verzoeken. Dit is de reden waarom je voorzichtig moet zijn met het gewicht.

    De vraatzucht maakt van deze hond echter een gemakkelijk op te voeden hondje met behulp van traktaties die de concentratie kunnen bevorderen en de motivatie om mee te werken kunnen ontwikkelen.

   • 33%

    Geschikt als waakhond

    Deze hond is niet erg beschermend, en kijkt geenszins afschrikwekkend met de platgedrukte neus. De Mops zal vriendelijk zijn met iedereen die de hond ook maar een beetje aandacht geeft. Vertrouw dus niet op deze hond om het huis te beschermen.

   • 100%

    Geschikt als eerste hond

    Deze hond is perfect voor een eerste adoptie, de Mopshond heeft een goede persoonlijkheid. De behoeften van de Mops zijn niet duur, deze viervoeter is volgzaam, aanhankelijk en bijzonder sociaal. Deze kwaliteiten maken van deze hond een perfecte gezelschapshond, compatibel met veel verschillende profielen.

    Lees verder na de advertentie

    Advertentie laden ...

    Is het ras Mopshond geschikt voor jou?

    Doe de test

    Levensstijl

    • 100%

     Kan de Mopshond in een appartement leven?

     Het stadsleven, in een appartement, past perfect bij deze kleine jachthond. De Mopshond is een binnenhond die niet in staat zal zijn om buiten te leven. Het buitenleven en de weersomstandigheden zijn niet gemaakt voor dit stevige maar gevoelige hondje.

     De Mopshond is erg gehecht aan de comfort, deze hond waardeert alleen knusse plekjes en zal geen genoegen nemen met een zacht tapijt in een hoek van de woonkamer. Een plekje in de tuin is geen optie.

     Het lage energieverbruik maken deze hond een perfecte hond voor het leven in een appartement. Een paar buitenwandelingen per dag zijn voldoende om aan de behoeften, verfrissen van de geest en het strekken van de pootjes te voldoen.

    • 33%

     Behoefte aan beweging/ sportief

     Deze hond is helemaal niet atletisch aangelegd. Een marathon lopen met een Mopshond is absoluut niet mogelijk.

     Je kan de Mops wel zien als een goede teamcoach, aangezien de hond snel tevreden is. Enkele uitlaatrondjes en de tijd om lekker met de Mops te spelen of verschillende trucjes aan te leren, zullen deze viervoeter tevreden stellen.

     De Mopshond is brachycefaal, dit veroorzaakt veel ademhalingsproblemen bij deze hond. In feite moet elke intense fysieke activiteit worden vermeden.

    • 66%

     Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

     Het kleine formaat van deze jachthond maakt het tot een hond die je vrij gemakkelijk overal mee naar toe kunt nemen, zeker met behulp van een transporttas.

     De ademhalingsmoeilijkheden waarde Mopshond last van heeft, zijn soms niet te combineren met bepaalde reizen. Behoorlijke warmte of bijvoorbeeld vervoeren in een vliegtuig zijn niet handig.

     Alle middelen die er zijn om de lichaamstemperatuur van deze hond te regelen zullen te intens zijn en kunnen zelfs tot de dood leiden

     Gezelschap

     • 100%

      Kan een Mopshond samen met katten?

      Deze hond kan goed omgaan met katten. Soms zal de Mops onverschillig zijn en andere keren weer speels.

      De relatie zal harmonieus zijn als de twee dieren samen opgroeien.

      Let wel op de soms agressieve reacties van de katten (deze kan de ogen of snuiten krabben).

     • 66%

      Kan een Mopshond samen met honden?

      Als de andere honden de Mops niet als een kleine hond beschouwen, kan de Mopshond goed opschieten met die honden. Wel zal het nodig zijn om ervoor te zorgen dat grote honden niet te abrupt met de kleine viervoeter omgaan.

      Vroege socialisatie is noodzakelijk zodat de Mopshond pup en de soortgenoten zo rustig mogelijk samen kunnen leven. Regelmatige, gecontroleerde en positieve ontmoetingen met soortgenoten zijn daarvoor nodig.

     • 100%

      Is de Mopshond een kindvriendelijke hond?

      De Mopshond is erg speels, vooral de kinderen die de hond vaak aandacht geven daar zal de Mops van genieten en aandacht aan besteden. Het is een hond die zonder problemen zal kunnen integreren in een gezin met kinderen.

     • 100%

      Is een Mopshond geschikt voor ouderen?

      De behoefte om samen te zijn met de verzorger, de hekel aan eenzaamheid en de matige behoefte aan lichaamsbeweging zijn aspecten van de Mopshond die in alle opzichten overeenkomen met het dagelijks leven van ouderen die een zittend leven leiden.

      %}

      Wat kost een Mopshond?

      De prijs van een Mopshond is afhankelijk van de afkomst, leeftijd en geslacht. Gemiddeld moet voor een Mopshond van een erkende fokker €1400 worden betaald. De hoogste lijnen kunnen worden verkocht voor meer dan €2500.

      Het maandelijkse budget voor het verzorgen van de Mopshond ligt tussen de €45 en €65, afhankelijk van de kwaliteit van het gekozen voer en rekening houdend met de verschillende jaarlijkse behandelingen (vaccins, ontworming, en meer).

      Verzorging

      Het onderhoud van deze kleine jachthond is niet moeilijk maar vereist een zekere regelmaat. De vacht moet wekelijks worden geborsteld om deze glanzend te houden. Bovendien moet speciale aandacht worden besteed aan de ogen, oren en de rimpels die de hond bij de neus heeft.

      Haaruitval

      Deze hond verliest gedurende het hele jaar voortdurend haar. In de basis is het verlies matig, maar tijdens de rui periodes (lente en herfst) is dit intenser. Tijdens de rui moet de Mopshond dagelijks worden geborsteld om het dode haar te verwijderen.

      Voeding Mopshond

      De Mopshond kan tevreden zijn met droog industrieel voer (kroketten), maar de dagelijkse porties moeten worden aangepast aan de leeftijd van de hond, de lichamelijke conditie en de gezondheidstoestand. Hou je hieraan om te voorkomen dat deze viervoeter te veel voedingsstoffen binnenkrijgt, die tot overgewicht kunnen leiden.

      De Mopshond pup zal moeten profiteren van een aan de groei aangepast dieet, wat soms lastig kan zijn en dus moet worden gecontroleerd. Er zijn veel aanbevolen producten, maar vermijd kroketten.

      Gezondheid Mopshond

      Hoe oud wordt een Mopshond?

      De levensverwachting van een Mopshond is ongeveer 13 jaar.

      Sterk/ bestendig

      Het mollige uiterlijk van deze jachthond zou zich kunnen vertalen in een goede weerstand, maar deze kleine hond is nog steeds gevoelig, voornamelijk vanwege de afgeplatte snuit.

      Afgezien van deze afwijking, die zijn leven echt niet eenvoudig maakt, wordt de Mopshond zelden ziek.

      Kan goed tegen warmte

      Brachycefaal (platte snuit) veroorzaakt veel ademhalingsproblemen. Daarom heeft deze hond niet hetzelfde vermogen als anderen om de lichaamstemperatuur te reguleren als deze het warm heeft.

      Wanneer de temperatuur stijgt, zijn Mopshonden niet in staat om te zweten. Vanwege de afgeplatte snuit, moet de hond een grotere inspanning leveren om de eigen temperatuur te regelen.

      Kan goed tegen kou

      Deze hond heeft geen dikke ondervacht om de weersomstandigheden zoals kou en vochtigheid te weerstaan. De Mops mag dus nooit worden uitgelaten tijdens deze weersomstandigheden. Voor winterwandelingen is zelfs het dragen van een jas niet voldoende om de huid te beschermen.

      Neiging om snel aan te komen

      De onbegrensde eetlust van dit mollige hondje kan ertoe leiden dat deze veel dikker wordt dan eigenlijk zou moeten. Zelfs als je geen magere Mopshond wilt, mogen deze niet ronder zijn dan is toegestaan.

      Zorg ervoor dat je de Mopshond een dieet geeft dat is aangepast aan de lichamelijke conditie van dit hondenras.

      Veelvoorkomende ziektes

      • Ademhalingsstoornissen ,brachycephalic, meningoencephalitis-encephalitis, (neurologische pathologie)
      • Dermatologische infecties door rimpels en plooien in de huid
      • Pseudo-hermafroditisme bij mannen (afwijking van de geslachtsorganen)
      • Moeilijkheden bij de bevalling
      • Aandoeningen van het oog
      • Puppy's delicate groei
      Laat een reactie achter over dit ras
      Log in om een reactie te plaatsen