Mopshond

Andere namen: Mops, Pug

Mopshond
Volwassen Mopshond

De Mopshond is een kleine en mollige jachthond die gewaardeerd wordt om de grote vriendelijkheid, jovialiteit en het geweldige karakter. Speels, aanhankelijk en gezellig, deze hond is een zeer aangenaam maatje en vooral geschikt voor het leven in een appartement. Deze kleine hond houdt van een zekere comfort en heeft constante aandacht nodig om goed te groeien.

Algemene informatie Mopshond

Hoe oud wordt een Mopshond? :

7

20

12

15

Karakter :

Aanhankelijk Speels

Grootte Mopshond :

Herkomst en geschiedenis

De Mopshond werd zeer lang geleden in China geschapen en geselecteerd, het was de lievelingshond van de Marijnen. In Nederland en in Engeland is de Mops een zeer populair ras. Deze twee landen hebben ook het vaderschap van het ras opgeëist op grond van het zeer goede selectiewerk dat de landen vroeger hebben gedaan. Uiteindelijk werd het ras toegeschreven aan Groot-Brittannië. Deze hond heeft moeilijke tijden gekend, maar de Mopshond wordt opnieuw gewaardeerd vanwege de eerlijke waarde.

FCI groep

FCI groep

Groep 9 - Gezelschapshonden

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Mopshond

  Grootte Mopshond

  Teef : 25 tot 33 cm

  Reu : 30 tot 40 cm

  Gewicht Mopshond

  Teef : 6 tot 8 kg

  Reu : 6 tot 8 kg

  Vachtkleur Mopshond

  Vachttype

  Oogkleur Mopshond

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Mopshond

  Deze kleine jachthond is "multum in Parvo", als je dit vertaald dan betekend het “in een grote dichtheid in een klein volume”. Het lichaam is compact, mollig en de spiermassa is zichtbaar. De Mopshond, zoals deze genoemd wordt, heeft geen korte of lange benen, en deze viervoeter mag niet mager zijn.

  Goed om te weten

  Door de voortplanting van hyper-type honden met een steeds vlakkere snuit, worden honden van dit ras duidelijk gehandicapt geboren, met zware ademhalingsproblemen.

  Bij deze kleine jachthond veroorzaakt deze aandoening een vrij aanzienlijk snurken en een zeer luid geluid als de Mops ademhaalt. Dit is vooral te wijten aan de vernauwing en versmalling van de neus. Het kan tot gelach leiden, maar het is het resultaat van een echte misvorming, veroorzaakt door de meedogenloosheid van sommige fokkers om meer en meer getypeerde exemplaren te produceren.

  Karakter Mopshond

  • 100%

   Aanhankelijk

   De Mopshond is een bijzonder vriendelijke hond, zeer gehecht aan de verzorgers en dol op iedereen. Zolang de hond in het middelpunt van de belangstelling staat, is deze gelukkig.

  • 100%

   Speels

   Deze kleine jachthond is een echte clown die graag mensen amuseert. De hond kan het heel goed vinden met kinderen omdat deze graag speelt en 'grapjes maakt'. De viervoeter is erg speels en zal zowel jong als oud plezieren.

  • 66%

   Rustig

   De Mopshond pup is wat onstuimig maar deze is kalm als de hond eenmaal volwassen is.

  • 66%

   Intelligent

   De capaciteiten van deze kleine hond zijn bekend maar worden vaak te weinig benut. De hond is zeer volgzaam en begrijpt wat er verwacht wordt als je de tijd neemt om deze viervoeter goed te leren kennen.

  • 33%

   Jager

   De Mops, zoals deze wordt genoemd, heeft geen roofinstinct. Als de hond een prooi tegenkomt, dan zal deze hond zich enigszins onverschillig tonen, een beetje geïntrigeerd en nieuwsgierig, maar nooit roofzuchtig.

   De koppigheid kan echter soms de overhand nemen, maar dat doet niets af aan de fijne vaardigheden.

  • 33%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Deze hond is niet angstig of agressief in de buurt van vreemdelingen, de hond verwelkomt iedereen  enthousiast, vooral als de hond verwend is. Als mensen echter geen belangstelling tonen, dan zal de hond die mensen negeren.

  • 33%

   Onafhankelijk

   Alleen met de verzorgers zal deze jachthond van klein formaat gelukkig zijn. Deze hond is erg gehecht aan de sociale groep, soms zelfs te veel. In feite is het risico van het ontwikkelen van extreme gehechtheid zeer aanwezig.

   Gedrag Mopshond

   • 33%

    Kan goed alleen zijn

    De Mopshond houdt er niet van om alleen te zijn, de hond is ongelukkig als de verzorger afwezig is en zal wraakzuchtig zijn wanneer deze terugkomt. Het meest ideaal voor de Mops is om altijd bij de verzorger te zijn, en overal mee naartoe te mogen. 

   • 100%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Deze hond is gemakkelijk op te voeden, al wordt vaak anders over gedacht. Je moet gewoon de juiste houding hebben en geduld tonen om resultaten te boeken. 

    De opvoeding moet vastberaden en constant zijn om de soms aanwezige koppige kant te compenseren, maar je mag nooit brutaal zijn. Deze hond is zeer gevoelig en heeft een opvoeding nodig die gebaseerd is op respect en de principes van positief opvoeden. Als je dit doet samen met het bekrachtigen van goede daden en niet het systematisch bestraffen van slecht gedrag, dan zal opvoeden geen problemen met zich meebrengen.

    Het is belangrijk om te weten dat deze hond, ondanks de kleine afmeting, goed moet worden opgevoed zodat deze past in onze samenleving.

    In feite worden kleine honden vaak niet zo goed opgevoed als grote, simpelweg omdat de gevolgen van een slechte opvoeding als minder gevaarlijk worden gezien. Ongeacht wat je hebt gehoord, is dit onjuist en moet er vroegtijdig worden opgevoed, ongeacht de grootte van de hond.

     

     

   • 33%

    Blaft graag

    Zeer discreet, de Mopshond blaft erg weinig. Wel kan de hond luidruchtig zijn bij de komst van gasten, maar dit zal zonder overdrijven gebeuren.

   • 33%