Havanezer

Andere namen: Havanees, Bichon Havanais, Havana Silk Dog

#2

Wamiz's top rassen

Havanezer
Volwassen Havanezer © Shutterstock

De Havanezer is een super aanhankelijke, vriendelijke en altijd opgewekte- gezelschapshond, soms een beetje komisch. Hun vrolijke uitbundigheid werkt aanstekelijk.

Zij zijn dol op kinderen en kunnen uren met ze spelen zonder zich een moment te vervelen. Een fijne kameraad voor het hele gezin die het anderen graag naar de zin maakt en zich daarom makkelijk laat opvoeden.

Algemene informatie Havanezer

Hoe oud wordt een Havanezer? :

8

20

13

15

Karakter :

Aanhankelijk Speels Rustig

Grootte Havanezer :

look

Waarschijnlijk gaat de geschiedenis van de Bichon terug naar het Middellandse zeegebied en is een van de voorouders van dit ras ooit door een Italiaan of Spanjaard meer naar Cuba genomen (hij is vernoemd naar de hoofdstad van Cuba, Havana). In dit land heeft het ras zich genetisch verder ontwikkeld. Omdat de omstandigheden in Cuba heel anders zijn dan in het gebied waar de Havanezer oorspronkelijk vandaan komt, heeft het meer fysieke weerstand opgebouwd. Aangenomen wordt dat de kruisingen met de Italiaanse Bichon (misschien de Bolognezer of Maltezer) en andere rassen, vermoedelijk waterhonden) aan de oorsprong liggen van de Havana Bichon. De invloed van de dwergpoedel is vrijwel zeker. Uiteindelijk erkende de FCI het ras definitief in 1963.

FCI groep

FCI groep

Groep 9 - Gezelschapshonden

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Havanezer

  Grootte Havanezer

  Teef : 21 tot 29 cm

  Reu : 21 tot 29 cm

  Gewicht Havanezer

  Teef : 4 tot 6 kg

  Reu : 4 tot 6 kg

  Vachtkleur Havanezer

  Vachttype

  Oogkleur Havanezer

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Havanezer

  Havanezers zijn kleine en sierlijke honden die niet meer dan 6 kg mogen wegen. De kop is vrij breed en vlak, met een laag voorhoofd en een tamelijk spitse voorsnuit en niet uitstekende wangen. De ogen zijn groot en amandelvormig. De oren hangen in een lichte plooi naar beneden. Het lichaam van deze hond is iets langer dan de schofthoogte. De benen zijn recht en smal.

  Goed om te weten

  Valt de keuze op een Bichon Havanais, dan kies je voor een zeldzame huisgenoot die zeker in Europa zelden voorkomt. In Scandinavische landen zie je geregeld Havanezers met een mooie stamboom. Veel bekender is deze hond in de Verenigde-Staten, maar daar raakte het een beetje uit de mode. Vanwege hun zeldzaamheid zijn puppy’s moeilijk te vinden en moeten deze vooraf gereserveerd worden. 

  Karakter Havanezer

  • 100%

   Aanhankelijk

   Deze kleine honden zijn zeer zachtaardig en staan bekend om hun goede humeur en gezellige manier van contact zoeken.  

  • 100%

   Speels

   Als speelse, levendige en licht ondeugende hond, is de Havanezer een ideale speelkameraad waar vooral kinderen zich heerlijk mee kunnen uitleven.

  • 100%

   Rustig

   Hoewel deze hond soms een beetje de clown speelt, heeft de Bichon Havanais van nature een stabiel karakter. Daardoor kan deze, na het kwijtraken van de energie, ook heel goed een poosje rustig en kalm blijven.

  • 66%

   Intelligent

   Door hun levendigheid en pientere karakter leren Havanezers snel en vooral met veel plezier.

  • 33%

   Jager

   De Havanezer is een gezelschapshond puur sang. Jachtinstinct heeft deze nauwelijks.

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Hoewel het van nature bij onbekenden eerst de kat uit de boom kijkt, is de Havanezer nooit zonder reden schichtig of agressief. Vanwege de innerlijke stabiliteit is deze hond prima in staat het onderscheid te maken tussen een kwaadwillende indringer en een gewone gast.

  • 33%

   Onafhankelijk

   Deze kameraad en gezelschapshond is zeer gehecht aan de verzorgers en doet er alles aan om hen blij en gelukkig te maken. Beter laat je deze viervoeter niet al te lang alleen.

   Gedrag Havanezer

   • 66%

    Kan goed alleen zijn

    Wanneer vooraf in de levensbehoeften is voorzien kan de Havanezer prima een tijdje zichzelf vermaken alleen of in gezelschap van een ander dier. Maar als de verzorgers erg lang wegblijven wordt dit hondje ongelukkig.

   • 100%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    De Havanees is erg meegaand en is er altijd op uit om het de verzorgers naar de zin te maken. Dit maakt het niet moeilijk om de volledige aandacht te vangen. Deze hond pikt dingen snel op en is erg plezierig in de omgang.  

    Om te voorkomen dat het ongewenste gewoontes aanleert moet de Bichon Havanais als puppy goed worden begeleid (dit zie je vaker bij kleine honden).

   • 100%

    Blaft graag

    Omdat deze hond heel waakzaam is, kan je de Havanezer het beste al snel leren onderscheid te maken tussen gewone, alledaagse geluiden en alarmerende signalen en slechts te blaffen als het iets ongewoons waarneemt.

   • 33%