Havanezer

Andere namen : Havanees, Bichon Havanais, Havana Silk Dog

#14

Wamiz's top rassen

Havanezer
Volwassen Havanezer © Shutterstock

De Havanezer is een super aanhankelijke, vriendelijke en altijd opgewekte- gezelschapshond, soms een beetje komisch. Hun vrolijke uitbundigheid werkt aanstekelijk.

Zij zijn dol op kinderen en kunnen uren met ze spelen zonder zich een moment te vervelen. Een fijne kameraad voor het hele gezin die het anderen graag naar de zin maakt en zich daarom makkelijk laat opvoeden.

Algemene informatie Havanezer

Hoe oud wordt een Havanezer? :

8

20

13

15

Karakter :

Aanhankelijk Speels Rustig

Grootte Havanezer :

look

Waarschijnlijk gaat de geschiedenis van de Bichon terug naar het Middellandse zeegebied en is een van de voorouders van dit ras ooit door een Italiaan of Spanjaard meer naar Cuba genomen (hij is vernoemd naar de hoofdstad van Cuba, Havana). In dit land heeft het ras zich genetisch verder ontwikkeld. Omdat de omstandigheden in Cuba heel anders zijn dan in het gebied waar de Havanezer oorspronkelijk vandaan komt, heeft het meer fysieke weerstand opgebouwd. Aangenomen wordt dat de kruisingen met de Italiaanse Bichon (misschien de Bolognezer of Maltezer) en andere rassen, vermoedelijk waterhonden) aan de oorsprong liggen van de Havana Bichon. De invloed van de dwergpoedel is vrijwel zeker. Uiteindelijk erkende de FCI het ras definitief in 1963.

Rasgroep en FCI sectie Havanezer

FCI groep

Groep 9 - Gezelschapshonden

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Havanezer

Havanezer

Grootte Havanezer

Teef : 21 tot 29 cm

Reu : 21 tot 29 cm

Gewicht Havanezer

Teef : 4 tot 6 kg

Reu : 4 tot 6 kg

Vachtkleur Havanezer

Vachttype

Oogkleur Havanezer

Bruin

Uiterlijke kenmerken Havanezer

Havanezers zijn kleine en sierlijke honden die niet meer dan 6 kg mogen wegen. De kop is vrij breed en vlak, met een laag voorhoofd en een tamelijk spitse voorsnuit en niet uitstekende wangen. De ogen zijn groot en amandelvormig. De oren hangen in een lichte plooi naar beneden. Het lichaam van deze hond is iets langer dan de schofthoogte. De benen zijn recht en smal.

Lees verder na de advertentie

Lees verder na de advertentie

Goed om te weten

Karakter Havanezer

100%

Aanhankelijk

Deze kleine honden zijn zeer zachtaardig en staan bekend om hun goede humeur en gezellige manier van contact zoeken.  

100%

Speels

Als speelse, levendige en licht ondeugende hond, is de Havanezer een ideale speelkameraad waar vooral kinderen zich heerlijk mee kunnen uitleven.

100%

Rustig

Hoewel deze hond soms een beetje de clown speelt, heeft de Bichon Havanais van nature een stabiel karakter. Daardoor kan deze, na het kwijtraken van de energie, ook heel goed een poosje rustig en kalm blijven.

66%

Intelligent

Door hun levendigheid en pientere karakter leren Havanezers snel en vooral met veel plezier.

33%

Jager

De Havanezer is een gezelschapshond puur sang. Jachtinstinct heeft deze nauwelijks.

66%

Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

Hoewel het van nature bij onbekenden eerst de kat uit de boom kijkt, is de Havanezer nooit zonder reden schichtig of agressief. Vanwege de innerlijke stabiliteit is deze hond prima in staat het onderscheid te maken tussen een kwaadwillende indringer en een gewone gast.

33%

Onafhankelijk

Deze kameraad en gezelschapshond is zeer gehecht aan de verzorgers en doet er alles aan om hen blij en gelukkig te maken. Beter laat je deze viervoeter niet al te lang alleen.

Gedrag Havanezer

66%

Kan goed alleen zijn

Wanneer vooraf in de levensbehoeften is voorzien kan de Havanezer prima een tijdje zichzelf vermaken alleen of in gezelschap van een ander dier. Maar als de verzorgers erg lang wegblijven wordt dit hondje ongelukkig.

100%

Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

De Havanees is erg meegaand en is er altijd op uit om het de verzorgers naar de zin te maken. Dit maakt het niet moeilijk om de volledige aandacht te vangen. Deze hond pikt dingen snel op en is erg plezierig in de omgang.  

Om te voorkomen dat het ongewenste gewoontes aanleert moet de Bichon Havanais als puppy goed worden begeleid (dit zie je vaker bij kleine honden).

100%

Blaft graag

Omdat deze hond heel waakzaam is, kan je de Havanezer het beste al snel leren onderscheid te maken tussen gewone, alledaagse geluiden en alarmerende signalen en slechts te blaffen als het iets ongewoons waarneemt.

33%

Neiging om weg te lopen

Havanezers zijn nieuwsgierig en gaan graag op ontdekkingstocht, maar blijven tegelijk echte gezelschapsdieren. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je hondje ineens wegloopt.

66%

Neiging om dingen kapot te maken

Als de jonge Havanezer niet al heel vroeg leert alleen te zijn, of als de verzorgers deze te lang ‘opgehokt’ laten, kan dit hondje last krijgen van verlatingsangst en daardoor dingen stuk gaan maken.

66%

Eetlust

Niet meer of minder gulzig dan gemiddeld. Maar iets lekkers als beloning zal dit kleine hondje niet snel afwijzen.

33%

Geschikt als waakhond

Een Havanezer kan prima worden getraind om bij onraad alarm te slaan. Maar als kleine gezelschapshond schrikt het te weinig om als waakhand te fungeren.

100%

Geschikt als eerste hond

Levendig, slim, meegaand, rustig en vrolijk tegelijk: de Havanezer is uitstekend geschikt als eerste hond. Door onophoudelijk enthousiasme en een goed humeur valt het bij jong en oud in de smaak.

Lees verder na de advertentie

Wil je een hond van het ras Havanezer?

Helaas...
Er is momenteel geen adoptieaankondiging voor Havanezer ...

Dieren ter adoptie

Is het ras Havanezer geschikt voor jou?

Doe de test

Levensstijl

100%

Kan de Havanezer in een appartement leven?

Omdat de Havanezer zich makkelijk aanpast, gedijt deze probleemloos in een appartement of stedelijke omgeving. De Bichon Havanais zal het dus ook naar de zin hebben in een huis met een tuin of op het platteland. 

Voor deze hond telt slechts een ding: het gezelschap van zijn verzorgers. De Havanezer houdt van comfort binnenshuis en is niet gemaakt om buiten te leven.

33%

Behoefte aan beweging/ sportief

Misschien niet de meest sportiefste van alle gezelschapshonden. Toch kunnen Havanezers je nog verrassen door hun ongelooflijke energie. Zij zijn  prima geschikt voor sommige hondensporten, denk aan behendigheid of gehoorzaamheidstraining.

Anderzijds volstaat in principe een wandeling per dag om deze hond lichamelijk en geestelijk in balans te houden. Zolang dit maar niet beperkt blijft tot het maken van een simpel blokje om!

100%

Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

Het is een kleine en gezellige gezelschapshond die je door de geringe omvang en aanhankelijkheid overal mee naar toe kan nemen. Dit kan ook prima in een draagtas, zodra deze er goed aan gewend is.

Gezelschap

66%

Kan een Havanezer samen met katten?

Samenleven met andere dieren zoals katten is, vanwege het sociale karakter, voor de Havanezer geen punt. Wel is het belangrijk dat de kennismaking soepel verloopt. Liefst groeien beiden dieren samen op zodat zij elkaar goed leren kennen.

66%

Kan een Havanezer samen met honden?

Als de Havanezer als puppy vertrouwd raakt met de sociale gedragscodes tussen honden, zal deze welwillend en respectvol omgaan of samenleven met soortgenoten.  

100%

Is de Havanezer een kindvriendelijke hond?

De Havanezer is gek op kinderen en kan uren met hen spelen. Geen enkel probleem dus om deze hond in de familie op te nemen, ook niet als het een gezin met baby’s betreft.

100%

Is een Havanezer geschikt voor ouderen?

Hun kalmte en levenslust maakt hen ook fijn gezelschap voor oudere mensen. Aanpassen aan uiteenlopende levensstijlen vormt voor deze hond geen probleem. 

%}

Wat kost een Havanezer?

De prijs van een Havanezer hangt af van de stamboom, leeftijd en geslacht. Reken op ongeveer €1100 voor een beperkt geregistreerde Havanezer (gezinshond, niet toegestaan voor de fokkerij). Voor een Havanezer met een mooie stambomen kan de prijs oplopen tot €3000.

Ga voor het onderhoud van een hond van deze omvang uit van circa €45 per maand voor voeding, verzorging en verzekering.

Verzorging

Volgens de rassenstandaard mag de vacht van een Havanezer hoe dan ook niet getrimd of onthaard worden. Wel toegestaan, qua uiterlijke verzorging, zijn de volgende handelingen:

  • Het wassen van de haren op de poten van de hond
  • Het bijknippen van haren die zo lang zijn dat zij het gezicht bellemeren
  • Snorharen bijknippen

Maar, als hij niet meedoet aan schoonheidswetstrijden, kan je heel goed een trimsalon vragen de vacht af en toe bij te knippen, om de kans op klitten te voorkomen.

Verder moet de vacht bijna dagelijks goed geborsteld en van klitten ontdaan worden, zodat de schoonheid van de lange en zijdeachtige vacht behouden blijft. 

Haaruitval

Een onmiskenbaar voordeel van de Bichon Havanais is dat het bijna niet verhaart. Geen zorgen over de jaarlijkse ruiperiode dus!

Voeding Havanezer

Hondenbrokken van goede kwaliteit zijn voldoende voor deze hond. Pas echter op voor goedkope producten in de supermarkt. Die kunnen de gezondheid verzwakken. Het is voldoende om hem een keer per dag eten te geven. Daarbij moet je er rekening mee houden dat de Bichon Havanais vrij gevoelig is en vatbaar voor overgewicht. Dit betekent dat de hoeveelheid moet passen bij de dagelijkse hoeveelheid lichaamsbeweging en dat het beter is niet 's morgens voor de hele dag eten klaar te zetten. De maaltijd moet in een keer worden opgegeten en dan liefst in de avond.

Gezondheid Havanezer

Hoe oud wordt een Havanezer?

Havanezers hebben een gemiddelde levensverwachting van 14 jaar.

Sterk/ bestendig

Als gevolg van de oorspronkelijk Cubaanse afkomst is de Bichon Havanais gezonder en sterker dan andere honden uit de Bichongroep. Desondanks heeft het wel aanleg voor erfelijke ziekten.  

Kan goed tegen warmte

Deze hond mag dan niet zo dol zijn op de hitte, toch is het best vol te houden met wat aanpassing van de activiteiten, een fris hoekje en water naar believen.

Kan goed tegen kou

Met nauwelijks ondervacht ziet dit kleine schoothondje verschrikkelijk op tegen de kou.

Neiging om snel aan te komen

Zoals veel gezelschapshonden die (gemiddeld) niet heel veel bewegen, bestaat het risico dat de Havanezer te veel aankomt. 

Veelvoorkomende ziektes

  • Portosystemische shunt, ook wel ‘levershunt’
  • Aangeboren doofheid
  • Grauwe staar
  • Distichiasis (oogziekte waarbij de wimpers verkeerd staan of groeien)

Lees verder na de advertentie

Laat een reactie achter over dit ras
Log in om een reactie te plaatsen

Lees verder na de advertentie