Havanezer

Andere namen: Havanees, Bichon Havanais, Havana Silk Dog

De Havanezer is een super aanhankelijke, vriendelijke en altijd opgewekte- gezelschapshond, soms een beetje komisch. Hun vrolijke uitbundigheid werkt aanstekelijk.

Zij zijn dol op kinderen en kunnen uren met ze spelen zonder zich een moment te vervelen. Een fijne kameraad voor het hele gezin die het anderen graag naar de zin maakt en zich daarom makkelijk laat opvoeden.

#2

Wamiz's top rassen

Havanezer
Volwassen Havanezer © Shutterstock

Algemene informatie Havanezer

Hoe oud wordt een Havanezer? :

8

20

13

15

Karakter :

Aanhankelijk Speels Rustig

Grootte Havanezer :

icon dog-gauge
icon dog-gauge
icon dog-gauge
icon dog-gauge

icon breed/origins
look

Waarschijnlijk gaat de geschiedenis van de Bichon terug naar het Middellandse zeegebied en is een van de voorouders van dit ras ooit door een Italiaan of Spanjaard meer naar Cuba genomen (hij is vernoemd naar de hoofdstad van Cuba, Havana). In dit land heeft het ras zich genetisch verder ontwikkeld. Omdat de omstandigheden in Cuba heel anders zijn dan in het gebied waar de Havanezer oorspronkelijk vandaan komt, heeft het meer fysieke weerstand opgebouwd. Aangenomen wordt dat de kruisingen met de Italiaanse Bichon (misschien de Bolognezer of Maltezer) en andere rassen, vermoedelijk waterhonden) aan de oorsprong liggen van de Havana Bichon. De invloed van de dwergpoedel is vrijwel zeker. Uiteindelijk erkende de FCI het ras definitief in 1963.

FCI groep

FCI groep

Groep 9 - Gezelschapshonden

Rubriek

icon breed/physic
Uiterlijke kenmerken Havanezer

  Grootte Havanezer

  Teef : 21 tot 29 cm

  Reu : 21 tot 29 cm

  Gewicht Havanezer

  Teef : 4 tot 6 kg

  Reu : 4 tot 6 kg

  Vachtkleur Havanezer

  Vachttype

  Oogkleur Havanezer

  icon breed/brown-eye
  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Havanezer

  Havanezers zijn kleine en sierlijke honden die niet meer dan 6 kg mogen wegen. De kop is vrij breed en vlak, met een laag voorhoofd en een tamelijk spitse voorsnuit en niet uitstekende wangen. De ogen zijn groot en amandelvormig. De oren hangen in een lichte plooi naar beneden. Het lichaam van deze hond is iets langer dan de schofthoogte. De benen zijn recht en smal.

  icon idea
  Goed om te weten

  Valt de keuze op een Bichon Havanais, dan kies je voor een zeldzame huisgenoot die zeker in Europa zelden voorkomt. In Scandinavische landen zie je geregeld Havanezers met een mooie stamboom. Veel bekender is deze hond in de Verenigde-Staten, maar daar raakte het een beetje uit de mode. Vanwege hun zeldzaamheid zijn puppy’s moeilijk te vinden en moeten deze vooraf gereserveerd worden. 

  icon breed/personality
  Karakter Havanezer

  • 100%

   icon breed/temperament/dog-affectionate

   Aanhankelijk

   Deze kleine honden zijn zeer zachtaardig en staan bekend om hun goede humeur en gezellige manier van contact zoeken.  

  • 100%

   icon breed/temperament/dog-playful

   Speels

   Als speelse, levendige en licht ondeugende hond, is de Havanezer een ideale speelkameraad waar vooral kinderen zich heerlijk mee kunnen uitleven.

  • 100%

   icon breed/temperament/dog-calmness

   Rustig

   Hoewel deze hond soms een beetje de clown speelt, heeft de Bichon Havanais van nature een stabiel karakter. Daardoor kan deze, na het kwijtraken van de energie, ook heel goed een poosje rustig en kalm blijven.

  • 66%

   icon breed/temperament/dog-cleverness

   Intelligent

   Door hun levendigheid en pientere karakter leren Havanezers snel en vooral met veel plezier.

  • 33%

   icon breed/temperament/dog-hunter

   Jager

   De Havanezer is een gezelschapshond puur sang. Jachtinstinct heeft deze nauwelijks.

  • 66%

   icon breed/temperament/dog-wariness

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Hoewel het van nature bij onbekenden eerst de kat uit de boom kijkt, is de Havanezer nooit zonder reden schichtig of agressief. Vanwege de innerlijke stabiliteit is deze hond prima in staat het onderscheid te maken tussen een kwaadwillende indringer en een gewone gast.

  • 33%

   icon breed/temperament/dog-independence

   Onafhankelijk

   Deze kameraad en gezelschapshond is zeer gehecht aan de verzorgers en doet er alles aan om hen blij en gelukkig te maken. Beter laat je deze viervoeter niet al te lang alleen.

   icon breed/personality
   Gedrag Havanezer

   • 66%

    icon breed/behaviors/dog-loneliness-standing

    Kan goed alleen zijn

    Wanneer vooraf in de levensbehoeften is voorzien kan de Havanezer prima een tijdje zichzelf vermaken alleen of in gezelschap van een ander dier. Maar als de verzorgers erg lang wegblijven wordt dit hondje ongelukkig.

   • 100%

    icon breed/behaviors/dog-obedience

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    De Havanees is erg meegaand en is er altijd op uit om het de verzorgers naar de zin te maken. Dit maakt het niet moeilijk om de volledige aandacht te vangen. Deze hond pikt dingen snel op en is erg plezierig in de omgang.  

    Om te voorkomen dat het ongewenste gewoontes aanleert moet de Bichon Havanais als puppy goed worden begeleid (dit zie je vaker bij kleine honden).

   • 100%

    icon breed/behaviors/dog-talkative

    Blaft graag

    Omdat deze hond heel waakzaam is, kan je de Havanezer het beste al snel leren onderscheid te maken tussen gewone, alledaagse geluiden en alarmerende signalen en slechts te blaffen als het iets ongewoons waarneemt.

   • 33%

    icon breed/behaviors/dog-runaway

    Neiging om weg te lopen

    Havanezers zijn nieuwsgierig en gaan graag op ontdekkingstocht, maar blijven tegelijk echte gezelschapsdieren. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je hondje ineens wegloopt.

   • 66%

    icon breed/behaviors/dog-destroyer

    Neiging om dingen kapot te maken

    Als de jonge Havanezer niet al heel vroeg leert alleen te zijn, of als de verzorgers deze te lang ‘opgehokt’ laten, kan dit hondje last krijgen van verlatingsangst en daardoor dingen stuk gaan maken.

   • 66%

    icon breed/behaviors/dog-gluttony

    Eetlust

    Niet meer of minder gulzig dan gemiddeld. Maar iets lekkers als beloning zal dit kleine hondje niet snel afwijzen.

   • 33%

    icon breed/behaviors/dog-watchdog

    Geschikt als waakhond

    Een Havanezer kan prima worden getraind om bij onraad alarm te slaan. Maar als kleine gezelschapshond schrikt het te weinig om als waakhand te fungeren.

   • 100%

    icon breed/behaviors/dog-first-dog

    Geschikt als eerste hond

    Levendig, slim, meegaand, rustig en vrolijk tegelijk: de Havanezer is uitstekend geschikt als eerste hond. Door onophoudelijk enthousiasme en een goed humeur valt het bij jong en oud in de smaak.

    Vind je ze allemaal leuk en weet je niet welk ras je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

    Levensstijl

    • 100%

     icon breed/lifestyle/dog-apartment-living

     Kan de Havanezer in een appartement leven?

     Omdat de Havanezer zich makkelijk aanpast, gedijt deze probleemloos in een appartement of stedelijke omgeving. De Bichon Havanais zal het dus ook naar de zin hebben in een huis met een tuin of op het platteland. 

     Voor deze hond telt slechts een ding: het gezelschap van zijn verzorgers. De Havanezer houdt van comfort binnenshuis en is niet gemaakt om buiten te leven.

    • 33%

     icon breed/lifestyle/dog-sporty

     Behoefte aan beweging/ sportief

     Misschien niet de meest sportiefste van alle gezelschapshonden. Toch kunnen Havanezers je nog verrassen door hun ongelooflijke energie. Zij zijn  prima geschikt voor sommige hondensporten, denk aan behendigheid of gehoorzaamheidstraining.

     Anderzijds volstaat in principe een wandeling per dag om deze hond lichamelijk en geestelijk in balans te houden. Zolang dit maar niet beperkt blijft tot het maken van een simpel blokje om!

    • 100%

     icon breed/lifestyle/dog-travelling

     Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

     Het is een kleine en gezellige gezelschapshond die je door de geringe omvang en aanhankelijkheid overal mee naar toe kan nemen. Dit kan ook prima in een draagtas, zodra deze er goed aan gewend is.

     Gezelschap

     • 66%

      icon breed/compatibility/dog-cats-sociability

      Kan een Havanezer samen met katten?

      Samenleven met andere dieren zoals katten is, vanwege het sociale karakter, voor de Havanezer geen punt. Wel is het belangrijk dat de kennismaking soepel verloopt. Liefst groeien beiden dieren samen op zodat zij elkaar goed leren kennen.

     • 66%

      icon breed/compatibility/dogs-sociability

      Kan een Havanezer samen met honden?

      Als de Havanezer als puppy vertrouwd raakt met de sociale gedragscodes tussen honden, zal deze welwillend en respectvol omgaan of samenleven met soortgenoten.  

     • 100%

      icon breed/compatibility/dog-children-sociability

      Is de Havanezer een kindvriendelijke hond?

      De Havanezer is gek op kinderen en kan uren met hen spelen. Geen enkel probleem dus om deze hond in de familie op te nemen, ook niet als het een gezin met baby’s betreft.

     • 100%

      icon breed/compatibility/dog-elderly-persons-sociability

      Is een Havanezer geschikt voor ouderen?

      Hun kalmte en levenslust maakt hen ook fijn gezelschap voor oudere mensen. Aanpassen aan uiteenlopende levensstijlen vormt voor deze hond geen probleem. 

      %}

      icon breed/price
      Wat kost een Havanezer?

      De prijs van een Havanezer hangt af van de stamboom, leeftijd en geslacht. Reken op ongeveer €1100 voor een beperkt geregistreerde Havanezer (gezinshond, niet toegestaan voor de fokkerij). Voor een Havanezer met een mooie stambomen kan de prijs oplopen tot €3000.

      Ga voor het onderhoud van een hond van deze omvang uit van circa €45 per maand voor voeding, verzorging en verzekering.

      Verzorging

      Volgens de rassenstandaard mag de vacht van een Havanezer hoe dan ook niet getrimd of onthaard worden. Wel toegestaan, qua uiterlijke verzorging, zijn de volgende handelingen:

      • Het wassen van de haren op de poten van de hond
      • Het bijknippen van haren die zo lang zijn dat zij het gezicht bellemeren
      • Snorharen bijknippen

      Maar, als hij niet meedoet aan schoonheidswetstrijden, kan je heel goed een trimsalon vragen de vacht af en toe bij te knippen, om de kans op klitten te voorkomen.

      Verder moet de vacht bijna dagelijks goed geborsteld en van klitten ontdaan worden, zodat de schoonheid van de lange en zijdeachtige vacht behouden blijft. 

      Haaruitval

      icon breed/grooming
      icon breed/grooming
      icon breed/grooming

      Een onmiskenbaar voordeel van de Bichon Havanais is dat het bijna niet verhaart. Geen zorgen over de jaarlijkse ruiperiode dus!

      Voeding Havanezer

      Hondenbrokken van goede kwaliteit zijn voldoende voor deze hond. Pas echter op voor goedkope producten in de supermarkt. Die kunnen de gezondheid verzwakken. Het is voldoende om hem een keer per dag eten te geven. Daarbij moet je er rekening mee houden dat de Bichon Havanais vrij gevoelig is en vatbaar voor overgewicht. Dit betekent dat de hoeveelheid moet passen bij de dagelijkse hoeveelheid lichaamsbeweging en dat het beter is niet 's morgens voor de hele dag eten klaar te zetten. De maaltijd moet in een keer worden opgegeten en dan liefst in de avond.

      icon breed/care
      Gezondheid Havanezer

      Hoe oud wordt een Havanezer?

      Havanezers hebben een gemiddelde levensverwachting van 14 jaar.

      Sterk/ bestendig

      Als gevolg van de oorspronkelijk Cubaanse afkomst is de Bichon Havanais gezonder en sterker dan andere honden uit de Bichongroep. Desondanks heeft het wel aanleg voor erfelijke ziekten.  

      Kan goed tegen warmte

      Deze hond mag dan niet zo dol zijn op de hitte, toch is het best vol te houden met wat aanpassing van de activiteiten, een fris hoekje en water naar believen.

      Kan goed tegen kou

      Met nauwelijks ondervacht ziet dit kleine schoothondje verschrikkelijk op tegen de kou.

      Neiging om snel aan te komen

      Zoals veel gezelschapshonden die (gemiddeld) niet heel veel bewegen, bestaat het risico dat de Havanezer te veel aankomt. 

      Veelvoorkomende ziektes

      • Portosystemische shunt, ook wel ‘levershunt’
      • Aangeboren doofheid
      • Grauwe staar
      • Distichiasis (oogziekte waarbij de wimpers verkeerd staan of groeien)
      Laat een reactie achter over dit ras
      0 reacties
      Verwijderen bevestigd

      Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

      Log in om een reactie te plaatsen