Havanezer
Andere namen: Havanees, Bichon Havanais, Havana Silk Dog
#2
Wamiz's top rassen

De Havanezer is een super aanhankelijke, vriendelijke en altijd opgewekte- gezelschapshond, soms een beetje komisch. Hun vrolijke uitbundigheid werkt aanstekelijk.
Zij zijn dol op kinderen en kunnen uren met ze spelen zonder zich een moment te vervelen. Een fijne kameraad voor het hele gezin die het anderen graag naar de zin maakt en zich daarom makkelijk laat opvoeden.
Algemene informatie Havanezer
look
Waarschijnlijk gaat de geschiedenis van de Bichon terug naar het Middellandse zeegebied en is een van de voorouders van dit ras ooit door een Italiaan of Spanjaard meer naar Cuba genomen (hij is vernoemd naar de hoofdstad van Cuba, Havana). In dit land heeft het ras zich genetisch verder ontwikkeld. Omdat de omstandigheden in Cuba heel anders zijn dan in het gebied waar de Havanezer oorspronkelijk vandaan komt, heeft het meer fysieke weerstand opgebouwd. Aangenomen wordt dat de kruisingen met de Italiaanse Bichon (misschien de Bolognezer of Maltezer) en andere rassen, vermoedelijk waterhonden) aan de oorsprong liggen van de Havana Bichon. De invloed van de dwergpoedel is vrijwel zeker. Uiteindelijk erkende de FCI het ras definitief in 1963.
FCI groep
FCI groep
Groep 9 - Gezelschapshonden
Rubriek
Uiterlijke kenmerken Havanezer
Grootte Havanezer
Teef : 21 tot 29 cm
Reu : 21 tot 29 cm
Gewicht Havanezer
Teef : 4 tot 6 kg
Reu : 4 tot 6 kg
Vachtkleur Havanezer
De vacht is bijna nooit geheel wit. Zandkleurig is mogelijk, ook goudbruin in alle nuances of havannabruin. Er bestaan ook zwarte Havanezen. Lichte vlekken in deze vachtkleuren zijn toegestaan.
Vachttype
De vacht is zacht/ zijdeachtig, recht met mogelijk gekrulde lokken. Bijna tot geen ondervacht.
Oogkleur Havanezer
De ogen zijn donkerbruin.
Uiterlijke kenmerken Havanezer
Havanezers zijn kleine en sierlijke honden die niet meer dan 6 kg mogen wegen. De kop is vrij breed en vlak, met een laag voorhoofd en een tamelijk spitse voorsnuit en niet uitstekende wangen. De ogen zijn groot en amandelvormig. De oren hangen in een lichte plooi naar beneden. Het lichaam van deze hond is iets langer dan de schofthoogte. De benen zijn recht en smal.
Goed om te weten
Valt de keuze op een Bichon Havanais, dan kies je voor een zeldzame huisgenoot die zeker in Europa zelden voorkomt. In Scandinavische landen zie je geregeld Havanezers met een mooie stamboom. Veel bekender is deze hond in de Verenigde-Staten, maar daar raakte het een beetje uit de mode. Vanwege hun zeldzaamheid zijn puppy’s moeilijk te vinden en moeten deze vooraf gereserveerd worden.