Hoe adopteer ik een asielhond?
Voordat je besluit om een asielhond te adopteren, moet je zorgvuldig nadenken over of je wel klaar bent voor deze langdurige verbintenis. Honden, en in het bijzonder asielhonden omdat deze eerder al getraumatiseerd kunnen zijn, zijn geen speelgoed. Ze zijn levende kwezens met specifieke behoeften. Niet alleen het geven van liefde is belangrijk, ook moet je de juiste zorg kunnen bieden.
Wat houdt dit in? Een hondenverzorger is verantwoordelijk voor:
- Dagelijkse wandelingen (in tegenstelling tot een kat zal een hond geen ‘bak’ gebruiken)
- Iedere dag een volle etensbak
- Veterinair toezicht (dit bestaat uit vaccineren, ontworming en behandelingen in geval van ziekten)
- Een warm ‘thuis’
- Halsbanden, riemen, speelgoed
- Het welzijn van het huisdier, wat vooral kan worden bereikt door aandacht en tijd te besteden aan je huisdier.
Daarom is het niet moeilijk om te bedenken dat het verzorgen van een hond veel inzet en bepaalde financiële uitgaven vereist. Asielhonden hebben zeker in het begin veel aandacht nodig en moeten soms samenwerken met een coach.
Als de hele familie goed nagedacht heeft over de verantwoordelijkheden die bij een hond komen kijken en ervoor kiest om de hond een warm, liefdevol thuis te bieden, is het tijd om in actie te komen.
Omdat opvangcentra zijn opgericht uit fondsen van de gemeente, gaat het adopteren van een asielhond gepaard met bepaalde formaliteiten. Zo wordt elke asielhond gechipt. Dit houdt in dat er een microchip in de linkerkant van de nek wordt geïmplanteerd. Op deze manier kan er snel contact opgenomen worden met de verzorger mocht de hond gevonden worden.
Voordat je een trouwe viervoeter in huis kunt nemen, kan het zijn dat er asielmedewerkers op bezoek komen. Deze medewerkers kijken naar de toekomstige leefomstandigheden van de hond. Tijdens de adoptieprocedure worden identificatiedocumenten ingevuld en wordt er een adoptie overeenkomst ondertekend. Adoptie overeenkomsten verschillen per opvangcentrum, maar bestaan vaak uit:
- Het verlenen van veterinaire zorg
- De verplichting om de hond te laten steriliseren/castreren. Dit wordt vaak (op kosten van het asiel) uitgevoerd door bij het asiel werkzame dierenartsen.
- De mogelijkheid om de hond op te halen bij het asiel
- De afspraak dat je de hond op een respectvolle manier behandeld.
Voor je deze documenten kunt onderteken, krijg je eerst een interview. De asielmedewerkers zullen verschillende vragen stellen, zoals:
- Is ieder familielid het eens met de adoptie?
- Hadden jullie eerder een hond of andere huisdieren?
- Hebben jullie momenteel huisdieren?
- Ga je akkoord met een bezoek door asielmedewerkers voor en na de adoptie?
- Heb je geen last van allergieën?
- Heb je nagedacht over zaken als de verzorging van de hond wanneer je op vakantie gaat?
- Ben je je bewust van het feit dat de asielhond mogelijk wat tijd nodig heeft om aan je te wennen?
- Ben je op de hoogte van de kosten?
- Ben je klaar voor het opvoeden van de hond?
Alle vragen moeten eerlijk beantwoord worden. Ze zijn namelijk niet bedoeld om de adoptie te voorkomen, maar om te zorgen dat deze hond ook echt bij je past. Onthoud ook dat er adoptiekosten zijn. Dit bedrag varieert per asiel. Vaak zijn de tarieven voor puppy’s lager dan de tarieven voor oudere honden.
Wat kan ik verwachten bij een asielhond?
Zoals eerder genoemd heeft een asielhond vaak al een ‘rugzakje’. Let bij het kiezen van een hond daarom meer op het karakter dan het uiterlijk. De asielmedewerkers weten vaak meer over de aard van de hond. Voordat je een hond adopteert, zal je de hond een keer uitlaten en de viervoeter wat beter leren kennen. Pas bij het volgende bezoek kun je de hond mee naar huis nemen.
Sommige mensen kiezen ervoor om alleen maar een puppy uit het asiel te adopteren. Vaal zijn ze bang dat een oudere hond niet zo gehecht zal raken aan de verzorgers. Dit is echter niet het geval. Vaak hebben oudere asielhonden vlak na de adoptie evenveel zorg nodig als puppy’s. Ze moeten leren leven in een nieuw huis, angsten overwinnen en soms zelfs opnieuw vertrouwen krijgen in mensen. Dit is een moeilijk proces, maar ongetwijfeld de moeite waard. Een oudere hond kan namelijk net zo veel liefde geven als een puppy!
De eerste dagen na de adoptie
De eerste dagen na het adopteren van een asielhond zijn zowel voor de hond als voor jou een nieuwe situatie. Onthoud dat de hond de tijd moet krijgen om het nieuwe thuis te leren kennen. Ook kan de hond de eerste dagen wat wantrouwend zijn. Dit is niets om je zorgen om te maken. Laat je hond rustig wennen aan de nieuwe omgeving en nieuwe verzorger(s). Het kan zijn dat de hond al snel gewend raakt aan de verzorger(s), maar dit is niet altijd zo.
Soms zijn honden wat verward en onrustig in deze periode. Zorg ervoor dat de hond niet zomaar naar buiten kan: de hond kan verdwalen of gewond raken. Ook is het een goed idee om de hond een halsband met telefoonnummer om te doen. Als de hond dan ontsnapt, kan er gemakkelijk contact opgenomen worden met de verzorgers. Probeer het ontsnappen van de hond te voorkomen. Dit is beter voor de hond en beter voor jou!