Aanbieding

Oudere man met rustige hond

Een rustige hond met een ouder persoon

© Shutterstock

Een rustige hond: de 16 beste honden voor ouderen

Door Maya van Tol Redacteur

Online sinds

Een hond houdt je in beweging, geeft steun en gezelschap. Voor je een hond adopteert, moet je nagaan waar het ras behoefte aan heeft en of dat bij jou past.

En zijn een tal aan rustige hondenrassen die geschikt zijn voor de kalme levensstijl van gepensioneerden en senioren. De ideale hond voor een oudere dame of heer heeft geen sterkte behoefte aan borden vol lichaamsbeweging, maar is aanhankelijk, rustig en kan zich goed aanpassen. Wamiz heeft een lijst samengesteld van kleine rustige honden, middelgrote rustige honden en grote rustige honden die geschikt zijn voor oudere mannen en vrouwen.

Kleine rustige hond

Chihuahua

De Chihuahua is levendig, attent, slim en heel nieuwsgierig. Ze zijn heel trouw aan hun verzorger en passen zich makkelijk aan. Hun behoefte aan lichaamsbeweging is gemiddeld, veel aandacht is voornamelijk wat ze gelukkig maakt. Je bouwt binnen mum van tijd een band op met dit lieve, aanhankelijke hondje. Omdat ze erg klein en licht zijn (gemiddeld 2 kg) kun je ze gemakkelijk optillen en meenemen.

Chihuahua
Chihuahua© Shutterstock

Yorkshire Terriër

Intelligent, speels en brutaal - deze schattige viervoeter is de perfecte keuze voor opgewekte gepensioneerden en senioren. De Yorkshire Terriër houd zijn of haar verzorger goed in de gaten en ziet het als zijn/haar taak om te beschermen - ondanks hun kleine formaat. Omdat de Yorkshire Terriër zowel rustig als dynamisch kan zijn, kunnen ze zich heel goed aanpassen aan jouw dagelijkse ritme. 

yorkshire terrier
Yorkshire Terrier© Shutterstock

Shih Tzu

De Shih Tzu is vriendelijk, speels en leergierig; een écht gezelschapsdier dus. Hun vacht vereist wel de nodig aandacht, daarom is het wel van belang dat ze een actieve verzorger hebben die dit bij kan houden. De Shih Tzu wordt graag vertroetelt en is erg aanhankelijk. De perfecte beste vriend en het ultieme vermaak voor iedere oudere. 

Shih Tzu
Shih Tzu© Shutterstock

Maltees

De o-zo schattige Maltees-honden zijn aanhankelijk, lief en bouwen een hechte band met hun verzorger(s). Ze zijn ideaal voor alleenstaande ouderen omdat ze altijd bij hen in de buurt willen zijn. Omdat dit ware lichtgewicht - ongeveer 4 kg - gehoorzaam en meegaand is, zijn bus- of taxiritten geen enkel probleem voor deze rustige hond. 

Malteser
De Malteser© Shutterstock

Bolonka Zwetna

Met een gewicht tussen 3 en 4 kilo, is deze ongecompliceerde hond de ideale metgezel voor senioren. De Tsvetnaya Bolonka of Bolonka zwetna heeft een kalm en aanhankelijk karakter. Ze zijn intelligent, gemakkelijk in de omgang en voelen zich prima op hun gemak in een klein appartement in de stad.

Tsvetnaya Bolonka
Bolonka zwetna @ Shutterstock

Coton de Tuléar

Vriendelijk, actief en slim - dat is een Coton de Tuléar! Het ras is bijzonder sociaal en leergierig, wat ze het ideale huisdier maakt voor ouderen. Ze vinden het maar niks om alleen gelaten te worden omdat ze een hele hechte band opbouwen met hun verzorger(s). Ze houden van aandacht - wat goed uitkomt aangezien ze dagelijks geborsteld moeten worden om hun vacht mooi en glanzend te houden.

Coton de Tulear
De Coton de Tulear© Shutterstock

Leeuwhondje

Honden van dit ras zijn uitzonderlijk betrouwbaar en het ultieme gezelschapsdier. De vacht van het Leeuwhondje is lang en zijdezacht, en heeft daardoor regelmatig onderhoud nodig. Desalniettemin is deze lieve viervoeter zeer geschikt voor gepensioneerden en senioren omdat ze erg attent en knuffelig van aard zijn. Ook is het Leeuwhondje heel geschikt voor mensen die nog niet eerder een hond hebben gehad, en kun je deze rustige hond prima in een appartement houden. 

Leeuwhondje
Leeuwhondje© Shutterstock

Havanezer

Deze rustige honden staan bekend als een gelukkig, speels en leergierig ras. Hun lange vacht heeft wat aandacht nodig - maar dat is dan ook de enige uitdaging bij een Havanezer. Samengevat is dit een ultieme schoothond voor ouderen en gepensioneerden omdat ze niets liever doen dan hun verzorger(s) plezieren. Ze passen zich gemakkelijk aan en komen jou met liefde tegemoet. 

Havaneser
De Havaneser© Shutterstock

Pekingees

De Pekingees is trots, zelfverzekerd en doet alles voor zijn/haar verzorgers. Ze geven de voorkeur aan een rustig leven, met dagelijks matige lichaamsbeweging om gezond te blijven. Dit maakt het kalme, kortpotige hondje automatisch een perfecte match met voor een oudere dame of heer. 

Pekinese
De Pekingees© Shutterstock

Vlinderhondje

Épagneul nain continental's - ook bekend als Papillons of Vlinderhondjes - zijn vrolijke en zachtaardige dieren. Honden van dit ras zijn knuffelig en tonen een grote behoefte aan ondersteuning en aandacht. Ondanks het kleine formaat blijven deze viervoeters graag in beweging. Als oudere moet je daarom goed in staat zijn om te kunnen wandelen als je deze schoonheid adopteert. 

Vlinderhondje
Het vlinderhondje© Shutterstock

Mopshond

Een Mopshond is gemakkelijk te verzorgen, speels en soms een tikkeltje lui. Voor de verzorgers betekent dit in het dagelijks leven dat korte wandelingen voldoende zijn - de ideale hond voor een oudere dame of heer! Bovendien is de Mopshond erg volgzaam, dus trainen zal een eitje zijn. 

Mopshond
Mopshond© Shutterstock

Cavalier King Charles-spaniël

Deze lieve gezelschapshonden zijn vriendelijk en flexibel. Omdat ze volgzaam zijn, zijn ze het perfecte huisdier, zelfs voor beginners. De Cavalier King Charles-spaniël is goedaardig, zachtaardig en aanhankelijk, ze houden buitengewoon veel van knuffelen! Ook met andere huisdieren hunnen ze prima door één deur. Daarnaast wandelen ze graag, dus het is wel van belang dat de oudere dame of heer diet dit hondje adopteert, niet slecht te been is. Ze vinden het vooral geweldig om rond te rennen in een park waar ze met andere honden kunnen spelen.

Cavalier King Charles Spaniel
De Cavalier King Charles Spaniel© Shutterstock

Middelgrote rustige hond

Poedel

De Poedel is razend populair door hun kenmerkende vacht. Je hebt Poedels van verschillende soorten en maten, zoals de Toypoedel en de Koningspoedel. Allen zijn ze bijzonder bereid om te leren en ze hebben niet veel lichaamsbeweging nodig. Dit maakt ze de ideale hond voor senioren. 

Poedel
De Poedel© Shutterstock

Franse bulldog

Klein, compact en gespierd - deze intelligente en robuuste hond is gemakkelijk te verzorgen en bijzonder volgzaam. De Franse bulldog is zeer geschikt voor een stadsappartement en een goede metgezel voor ouderen en gepensioneerden. Mede omdat ze zo zachtaardig zijn, niet veel lichaamsbeweging nodig hebben en ze gemakkelijk te trainen zijn. 

Französische Bulldogge
De Franse Bulldog© Shutterstock

Kromfohrländer

Dit hondenras heeft een gemiddelde bewegingsdrang en heeft weinig onderhoud nodig. Ze zijn vriendelijk en aangenaam, flexibel en uitermate loyaal. De Kromfohrländer vertrouwt zijn of haar familie volledig, maar is een tikkeltje terughoudend tegenover vreemden. Ze hebben een extreem liefdevol karakter, wat heel goed pas bij de rustige levensstijl van senioren. 

Kromfohrländer
De Kromfohrländer© Shutterstock

Grote rustige hond

Sint-Bernard

Groot, knus en knuffelig, dat is de Sint-Bernard in een notendop. Ze zijn geduldig en hebben een sterk beschermend instinct. Deze hond is geschikt voor senioren met veel ruimte in huis - het liefst een tuin en zo min mogelijk trappen. Deze ware knuffelberen worden wel alleen aan senioren aanbevolen als ze het zien zitten om het dier regelmatig en consistent te blijven trainen.

Bernhadiner
De Sint-Bernard © Shutterstock

Ook een rustige hond kan wild en druk zijn

Ook al ga je voor een van bovenstaande rustige hondenrassen, dan nog kan de stilte verstoord worden als je je hond niet goed opvoedt. Je puppy zo vroeg mogelijk laten beginnen aan gehoorzaamheidstraining en socialisatie met andere honden en mensen is een must! Daarnaast kan een hond die normaliter erg rustig is, helemaal niet rustig zijn. Zorg ervoor dat wanneer je een pup gaat uitkiezen je aangeeft dat je een rustige hond zoekt, zodat de fokker een hondje voor je uit kan kiezen die een rustig karakter heeft. Je zou eventueel ook een hond kunnen adopteren uit een asiel. Het gebeurd vaak dat senioren plotseling overlijden en een hond achterlaten, deze honden hebben vaak moeite bij het vinden van een huis aangezien ze zelf ook vaak al op leeftijd zijn.

Kijk op onze adoptiepagina om te zien of er een hond ter adoptie is die bij je past!

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

1 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen