Tibetaanse Mastiff

Andere namen: Drog-Khyi, Tsang-khyi

Tibetaanse Mastiff
Volwassen Tibetaanse Mastiff

De Tibetaanse Mastiff is een uitstekende beschermhond. Deze hond staat dicht bij de verzorgers en vindt het belangrijk om alle familieleden en het territorium te beschermen. Dit ras is onvoorspelbaar en kan, indien de hond dit nodig vindt, agressief worden. Deze bijzonder onafhankelijke, krachtige hond past niet bij elke verzorger. Samenwonen met kinderen of ouderen past absoluut niet bij dit ras. De ideale verzorger voedt deze ongebruikelijke hond op een krachtige manier op. Op deze manier is de relatie tussen verzorger en hond respectvol.

Algemene informatie Tibetaanse Mastiff

Hoe oud wordt een Tibetaanse Mastiff? :

5

17

10

12

Karakter :

Rustig

Grootte Tibetaanse Mastiff :

Herkomst en geschiedenis

De Tibetaanse Mastiff is een zeer oud ras dat vroeger meewerkte als herdershond in de Himalaya en Tibetaanse kloosters bewaakte. De Tibetaanse Mastiff is voorouder van vrijwel elke Mastiff en Molossoid die we nu kennen. Vroeger was de hond nog veel groter dan dat we de Tibetaanse Mastiff nu kennen. Marco Polo omschreef de hond als ‘groot alse en ezel met een stem zo krachtig als die van een leeuw’.

Uiterlijke kenmerken Tibetaanse Mastiff

  Grootte Tibetaanse Mastiff

  Teef : 61 tot 68 cm

  Reu : 66 tot 71 cm

  Gewicht Tibetaanse Mastiff

  Teef : 55 tot 80 kg

  Reu : 55 tot 80 kg

  Vachtkleur Tibetaanse Mastiff

  Vachttype

  Oogkleur Tibetaanse Mastiff

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Tibetaanse Mastiff

  Deze Tibetaan is een krachtige hond met enorme botten. Het hoofd is breed en hoewel de snuit wel een typische Mastiff-snuit is, is dit lichter dan die van de Engelse Mastiff. De ogen zijn middelgroot en de hartvormige, hangende oren zijn van gemiddelde lengte. Ze zijn aan de zijkanten van het hoofd geplaatst en worden naar voren gedragen. De staart is groot en bedekt met lang haar. Over het algemeen wordt de staart gekruld boven de rug gedragen.

  Goed om te weten

  Tegenwoordig komt deze Mastiff in Tibet bijna niet meer voor. Ook in Europa zie je deze hond niet vaak. De fokkerij van dit ras is voornamelijk in Engeland.

  Mastiff-teefjes zijn niet twee, maar slechts één keer per jaar krols.

  Karakter Tibetaanse Mastiff

  • 33%

   Aanhankelijk

   Hoewel de hond erg gehecht raakt aan de familie, toont deze Mastiff dit niet snel. De Tibetaanse Mastiff toont zelden gevoelens en gedraagt zich vaak onafhankelijk, bijna ‘nonchalant’.

  • 33%

   Speels

   Hoewel dit ras als puppy speels kan zijn, zorgt het afstandelijke karakter ervoor dat de hond niet de beste speelkameraad is.

  • 100%

   Rustig

   Deze gigantische mastiff wordt pas vrij laat volwassen, wanneer de hond al 3 of 4 jaar is. Toch blijft dit een zeer kalme hond die zeer hard kan reageren wanneer iemand de hond stoort tijdens een dutje.

  • 66%

   Intelligent

   Sommige mensen zien volgzame honden als intelligente honden. In dat opzicht zou de Tibetaanse Mastiff niet als slimste uit de test komen. Echter zijn de slimste honden vaak juist de honden die strategieën gebruiken om de verzorger niet te gehoorzamen.

   Daarnaast heeft deze mastiff bijzonder goede observatie-, analyse- en beschermingsvaardigheden.

    

  • 33%

   Jager

   De Tibetaanse Mastiff is wel een waakhond maar absoluut geen jager. De enige ‘prooi’ die deze hond interessant vindt, zijn vreemden die zich in het territorium van de Mastiff wagen.

  • 100%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   De Tibetaanse Mastiff is erg wantrouwend tegenover onbekenden en kan gaan bijten. Het is erg belangrijk om de hond goed te laten socialiseren. Alleen op deze manier voorkom je dat de hond te agressief wordt en gaat bijten.

  • 100%

   Onafhankelijk

   Hoewel deze hond erg gehecht raakt aan de familie en aan het territorium, toont de hond weinig tekenen van genegenheid. Het onafhankelijke karakter kan het erg moeilijk maken om met dit ras te communiceren. Dit ras kan echt niet doorgaan voor een gezelschapshond.

   Gedrag Tibetaanse Mastiff

   • 100%

    Kan goed alleen zijn

    Deze hond houdt erg van rust en vindt dit leuker dan een commando van de verzorger gehoorzamen. De Mastiff kan makkelijk alleen thuis gelaten worden. Waken is de favoriete bezigheid van dit ras : hoe langer de hond mag waken, hoe blijer de hon dis.

    De Tibetaanse Mastiff zal zelf een goede plek uitzoeken waar de hon dalles kan overzien en urenlang kan blijven zitten.

     

   • 33%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Het opvoeden van een Tibetaanse Mastiff is alles behalve gemakkelijk. Dit komt door het onafhankelijke, assertieve karakter. Daarom is het belangrijk om de hond al vroeg, op een stevige, consistente manier op te voeden.

    Deze krachtige hond accepteert absoluut geen wreedheid. Ook is het gevaarlijk om dwangmethoden te gebruiken, dit kan het ietwat agressieve karakter alleen maar versterken.

    In plaats daarvan moet het sterke karakter van jongs af aan al worden verzacht. Dit kan door middel van socialisatie met verschillende omgevingen, mensen en dieren.

    Wees erg geduldig met de Mastiff want deze hond wordt pas op late leeftijd volwassen.

    Een echt gehoorzame hond zal de Tibetaanse Mastiff nooit worden. De hond zal levensregels en een goede opvoeding respecteren, maar blijft onvoorspelbaar en afhankelijk.

   • 100%

    Blaft graag

    Het geblaf lijkt meer op het brullen van een leeuw dan het blaffen van een hond. Dit is een goede manier om anderen af te schrikken, iets waar de Mastiff het blaffen dan ook graag voor inzet.

   • 33%