Tibetaanse Mastiff

Andere namen: Drog-Khyi, Tsang-khyi

#41

Wamiz's top rassen

Tibetaanse Mastiff
Volwassen Tibetaanse Mastiff

De Tibetaanse Mastiff is een uitstekende beschermhond. Deze hond staat dicht bij de verzorgers en vindt het belangrijk om alle familieleden en het territorium te beschermen. Dit ras is onvoorspelbaar en kan, indien de hond dit nodig vindt, agressief worden. Deze bijzonder onafhankelijke, krachtige hond past niet bij elke verzorger. Samenwonen met kinderen of ouderen past absoluut niet bij dit ras. De ideale verzorger voedt deze ongebruikelijke hond op een krachtige manier op. Op deze manier is de relatie tussen verzorger en hond respectvol.

Algemene informatie Tibetaanse Mastiff

Hoe oud wordt een Tibetaanse Mastiff? :

5

17

10

12

Karakter :

Rustig

Grootte Tibetaanse Mastiff :

Herkomst en geschiedenis

De Tibetaanse Mastiff is een zeer oud ras dat vroeger meewerkte als herdershond in de Himalaya en Tibetaanse kloosters bewaakte. De Tibetaanse Mastiff is voorouder van vrijwel elke Mastiff en Molossoid die we nu kennen. Vroeger was de hond nog veel groter dan dat we de Tibetaanse Mastiff nu kennen. Marco Polo omschreef de hond als ‘groot alse en ezel met een stem zo krachtig als die van een leeuw’.

Uiterlijke kenmerken Tibetaanse Mastiff

 • Tibetaanse Mastiff
  Tibetaanse Mastiff

  Grootte Tibetaanse Mastiff

  Teef : 61 tot 68 cm

  Reu : 66 tot 71 cm

  Gewicht Tibetaanse Mastiff

  Teef : 55 tot 80 kg

  Reu : 55 tot 80 kg

  Vachtkleur Tibetaanse Mastiff

  Vachttype

  Oogkleur Tibetaanse Mastiff

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Tibetaanse Mastiff

  Deze Tibetaan is een krachtige hond met enorme botten. Het hoofd is breed en hoewel de snuit wel een typische Mastiff-snuit is, is dit lichter dan die van de Engelse Mastiff. De ogen zijn middelgroot en de hartvormige, hangende oren zijn van gemiddelde lengte. Ze zijn aan de zijkanten van het hoofd geplaatst en worden naar voren gedragen. De staart is groot en bedekt met lang haar. Over het algemeen wordt de staart gekruld boven de rug gedragen.

  Goed om te weten

  Tegenwoordig komt deze Mastiff in Tibet bijna niet meer voor. Ook in Europa zie je deze hond niet vaak. De fokkerij van dit ras is voornamelijk in Engeland.

  Mastiff-teefjes zijn niet twee, maar slechts één keer per jaar krols.

  Karakter Tibetaanse Mastiff

  • 33%

   Aanhankelijk

   Hoewel de hond erg gehecht raakt aan de familie, toont deze Mastiff dit niet snel. De Tibetaanse Mastiff toont zelden gevoelens en gedraagt zich vaak onafhankelijk, bijna ‘nonchalant’.

  • 33%

   Speels

   Hoewel dit ras als puppy speels kan zijn, zorgt het afstandelijke karakter ervoor dat de hond niet de beste speelkameraad is.

  • 100%

   Rustig

   Deze gigantische mastiff wordt pas vrij laat volwassen, wanneer de hond al 3 of 4 jaar is. Toch blijft dit een zeer kalme hond die zeer hard kan reageren wanneer iemand de hond stoort tijdens een dutje.

  • 66%

   Intelligent

   Sommige mensen zien volgzame honden als intelligente honden. In dat opzicht zou de Tibetaanse Mastiff niet als slimste uit de test komen. Echter zijn de slimste honden vaak juist de honden die strategieën gebruiken om de verzorger niet te gehoorzamen.

   Daarnaast heeft deze mastiff bijzonder goede observatie-, analyse- en beschermingsvaardigheden.

    

  • 33%

   Jager

   De Tibetaanse Mastiff is wel een waakhond maar absoluut geen jager. De enige ‘prooi’ die deze hond interessant vindt, zijn vreemden die zich in het territorium van de Mastiff wagen.

  • 100%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   De Tibetaanse Mastiff is erg wantrouwend tegenover onbekenden en kan gaan bijten. Het is erg belangrijk om de hond goed te laten socialiseren. Alleen op deze manier voorkom je dat de hond te agressief wordt en gaat bijten.

  • 100%

   Onafhankelijk

   Hoewel deze hond erg gehecht raakt aan de familie en aan het territorium, toont de hond weinig tekenen van genegenheid. Het onafhankelijke karakter kan het erg moeilijk maken om met dit ras te communiceren. Dit ras kan echt niet doorgaan voor een gezelschapshond.

   Gedrag Tibetaanse Mastiff

   • 100%

    Kan goed alleen zijn

    Deze hond houdt erg van rust en vindt dit leuker dan een commando van de verzorger gehoorzamen. De Mastiff kan makkelijk alleen thuis gelaten worden. Waken is de favoriete bezigheid van dit ras : hoe langer de hond mag waken, hoe blijer de hon dis.

    De Tibetaanse Mastiff zal zelf een goede plek uitzoeken waar de hon dalles kan overzien en urenlang kan blijven zitten.

     

   • 33%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Het opvoeden van een Tibetaanse Mastiff is alles behalve gemakkelijk. Dit komt door het onafhankelijke, assertieve karakter. Daarom is het belangrijk om de hond al vroeg, op een stevige, consistente manier op te voeden.

    Deze krachtige hond accepteert absoluut geen wreedheid. Ook is het gevaarlijk om dwangmethoden te gebruiken, dit kan het ietwat agressieve karakter alleen maar versterken.

    In plaats daarvan moet het sterke karakter van jongs af aan al worden verzacht. Dit kan door middel van socialisatie met verschillende omgevingen, mensen en dieren.

    Wees erg geduldig met de Mastiff want deze hond wordt pas op late leeftijd volwassen.

    Een echt gehoorzame hond zal de Tibetaanse Mastiff nooit worden. De hond zal levensregels en een goede opvoeding respecteren, maar blijft onvoorspelbaar en afhankelijk.

   • 100%

    Blaft graag

    Het geblaf lijkt meer op het brullen van een leeuw dan het blaffen van een hond. Dit is een goede manier om anderen af te schrikken, iets waar de Mastiff het blaffen dan ook graag voor inzet.

   • 33%

    Neiging om weg te lopen

    Hoewel de Tibetaanse Mastiff een onafhankelijk karakter heeft, is de hond erg gehecht aan het eigen territorium. Deze waakhond blijft liever in vertrouwd gebied om indringers weg te jagen dan dat de hond wegloopt.

   • 33%

    Neiging om dingen kapot te maken

    Deze kalme, beheerste hond is absoluut niet destructief.

   • 66%

    Eetlust

    Hoewel de Mastiff niet snel een traktatie zal weigeren, kan het gebeuren dat de hond soms een maaltijd overslaat. Dit komt niet doordat de hond het eten niet lekker vindt, maar omdat de hond simpelweg geen honger heeft. Hierin vindt je echt het verleden van de nomaden terug: toen de Tibetaanse Mastiff nog met herders rondtrok, at de hond ook niet elke dag.

   • 100%

    Geschikt als waakhond

    Deze erg moedige hond is een zeer goede waakhond. Dit ras is niet snel bang en wordt uitsluiten gebruikt voor bewaking, iets wat de hond zelf ook erg leuk vindt.

    Pas op voor de agressiviteit van de Mastiff. Deze hond kan bijten als het indrukkend geblaf niet voldoende is om een (bewusteloze) vreemdeling weg te jagen.

    Warning- this dog can prove to be very aggressive, and resort to biting, if his presence alone is not sufficient in deterring an (oblivious) intruder from trespassing on his territory.

   • 33%

    Geschikt als eerste hond

    Deze sterke, onafhankelijke hond heeft een verzorger nodig die misschien wel een even sterk karakter heeft. Het is dan ook absoluut geen goed idee om als beginnende verzorger voor een Tibetaanse Mastiff te kiezen. Dit kan zelfs erg gevaarlijk zijn.

    Vind je ze allemaal leuk en weet je niet welk ras je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

    Levensstijl

    • 33%

     Kan de Tibetaanse Mastiff in een appartement leven?

     Door de grootte en het instinct om te waken past de Tibetaanse Mastiff absoluut niet in een appartement. Wanneer de hond in een huis met een tuin woont en meerdere keren per dag wordt uitgelaten, kan de Mastiff wel in de stad wonen.

     Toch blijft de ideale omgeving voor deze waakhond het platteland. De hond waardeert een comfortabele mand binnenshuis, maar slaapt eigenlijk het liefst buiten om het territorium te bewaken.

    • 33%

     Behoefte aan beweging/ sportief

     Deze kalme hond moet minimaal één of twee keer uitgelaten worden om zich optimaal te voelen. De grote lichaamsbouw verhindert het uitvoeren van zware lichamelijke activiteiten en veel hondensporten. Let op dat de gewrichten van de hond niet verzwakken.

    • 33%

     Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

     De grootte, het wantrouwen tegenover onbekenden en het zeer sterk ontwikkelde instinct om te beschermen zorgen er allemaal voor dat de hond niet met het openbaar vervoer kan reizen. Wanneer je dit echt graag wil, zal je dit ras als puppy al goed moeten laten socialiseren. Dan nog kan het onvoorspelbare gedrag van de Mastiff voor problemen zorgen.

     Ook het reizen met de auto kan lastig zijn ; de hond heeft immers flink wat ruimte nodig. Het is niet echt mogelijk om een transportkist van het formaat van de Tibetaanse Mastiff in de auto te krijgen, dus wordt een harnas aan een gordel aangeraden.

     Gezelschap

     • 66%

      Kan een Tibetaanse Mastiff samen met katten?

      Als de Tibetaanse Mastiff opgroeit in een huishouden met een kat, kan het zijn dat de hond deze leert respecteren. Wees voorzichtig, want het onvoorspelbare gedrag van de Mastiff kan ineens omslaan.

     • 66%

      Kan een Tibetaanse Mastiff samen met honden?

      Deze hond houdt ervan om alleen te zijn, maar kan opgroeien met andere honden.

       

      Het is belangrijk om al voordat de hond 3 maanden is te laten socialiseren met andere honden. Op deze manier ontwikkeld de hond communicatievaardigheden en leert de Mastiff goed omgaan met soortgenoten.  

     • 33%

      Is de Tibetaanse Mastiff een kindvriendelijke hond?

      Door het onvoorspelbare karakter van de hond wordt er aangeraden om de Tibetaanse Mastiff niet met kinderen te laten samenwonen. Oudere kinderen die weten hoe ze de hond respect kunnen tonen en die weten wat de waarschuwingssignalen van dit ras zijn, kunnen onder toezicht met de hond spelen.

     • 33%

      Is een Tibetaanse Mastiff geschikt voor ouderen?

      Mensen die als kwetsbaar worden beschouwd, zoals kinderen en ouderen, mogen niet te dicht in de buurt komen van de Tibetaanse leeuwhond. Met het krachtige, onvoorspelbare karakter kan de hond gevaarlijk worden, met name voor ouderen.

       

      %}

      Wat kost een Tibetaanse Mastiff?

      De prijs van een Tibetaanse Mastiff varieert op basis van afkomst, leeftijd en geslacht. Gemiddeld kost een Tibetaanse Mastiff met stamboom tussen de €1500 en €2500. De hogere bloedlijnen kunnen oplopen tot wel €4000.

      Het verzorgen van de hond kost ongeveer €130 per maand.

       

      Verzorging

      Ondanks de overvloedige vacht is het niet erg moelijk om de Tibetaanse Mastiff te verzorgen. Door de hond wekelijks te poetsen zorg je voor het behoud van de beschermende eigenschappen van de vacht.

      Haaruitval

      In de twee jaarlijkse ruiperioden moet de Tibetaanse leeuwhond dagelijks geborsteld worden.

      Voeding Tibetaanse Mastiff

      Brokken van topkwaliteit, die je vindt in speciaalzaken, zijn perfect voor de Tibetaanse Mastiff. Ook traditioneel eten (bijvoorbeeld B.A.R.F of huishoudrantsoenen) worden door dit ras gewaardeerd. Kies daarom een manier van voeden die niet alleen bij de behoeften van de hond past, maar ook bij de tijd en het budget van de verzorgers.

      Het eten moet van hoge kwaliteit zijn tot het einde van de groei (ongeveer 24 maanden). Omdat de Tibetaanse leeuwhond een indrukwekkende groei heeft, is het belangrijk om de hond een rijk, aangepast dieet te bieden.

      Maak je geen zorgen wanneer de hond een keer een maaltijd weigert. De hond heeft soms wat extra tijd nodig om het voedsel te verwerken en heeft, zeker als het warm weer is, niet altijd trek.

      Gezien de grootte van de hond is het slim om het eten te verspreiden over twee maaltijden per dag : een licht ontbijt en een wat zwaarder diner. Zelfbediening wordt afgeraden.

      Wanneer de hond volwassen is, mag de hond niet te veel vet eten. Zo beperk je het risico op huid- of darmproblemen.

      Gezondheid Tibetaanse Mastiff

      Hoe oud wordt een Tibetaanse Mastiff?

      De Tibetaanse Mastiff wordt gemiddeld 11 jaar oud.

      Sterk/ bestendig

      Deze sterke, veerkrachtige hond leeft helaas niet erg lang.

      Kan goed tegen warmte

      Door de indrukwekkende, overvloedige vacht kan de hond zichzelf gemakkelijk beschermen tegen de kou. Warm weer is iets lastiger voor de Mastiff. Tijdens de zomer kun je het best op koelere momenten, vaak wat eerder op de dag en later in de avond, met de hond gaan wandelen. Ook is het belangrijk om de hond genoeg koelte te bieden door de Tibetaanse leeuwhond gedurende de zomer in huis te laten.

      Kan goed tegen kou

      Door de dubbele vacht en solide bouw kan de Tibetaanse Mastiff goed tegen de kou. Zelfs in de winter slaapt deze reus liever buiten dan binnen.

      Neiging om snel aan te komen

      Aangezien deze berghond niet erg sportief is, is het belangrijk om op het dieet van de hond te letten. Zo kun je overgewicht bij de Tibetaanse Mastiff voorkomen.

      Veelvoorkomende ziektes

      • Epilepsie
       Epilepsie is een veel voorkomende aandoening bij honden en katten die aanvalsgewijs optreedt, als gevolg van een storing in de hersenfunctie. Er ontstaat een overmaat aan zenuwprikkels ('kortsluiting') waarbij een epileptiforme aanval optreedt.
      • Demodicose (schurft)
       Bij (puppy)schurft zijn er te veel Demodex mijten in de vacht van de hond. Het lichaam heeft een aangeboren afweermechanisme, maar het kan zijn dat dit bij puppy’s nog niet helemaal ontwikkeld is of bij oudere honden minder goed werkt door het gebruik van medicijnen. Als gevolg kan de hond last hebben van haaruitval en jeuk.
      • Oogafwijkingen
      • Heupdysplasie
       Een aandoening die helaas regelmatig bij honden voorkomt, is heupdysplasie (HD). 'Dysplasie' betekent 'het abnormaal gevormd zijn'. In dit geval gaat het om het heupgewricht dat verkeerd gevormd is, zodat de onderdelen niet goed op elkaar passen. Dat geeft pijn en problemen bij het lopen.
      Laat een reactie achter over dit ras
      Log in om een reactie te plaatsen