Aanbieding

witte honden op het strand

Vooral kleine witte honden zijn erg populair.

© Zanna Pesnina | Shutterstock

De mooiste witte hondenrassen: sierlijk en puur

Door Ellen Klaver Vertaler

Online sinds

Witte honden zijn niet alleen voor liefhebbers. Deze kleur wordt steeds populairder, vooral bij kleine rassen. Maar statige herdershonden zijn ook mooi in wit!

Witte hondenrassen in het kort:

Kleine, witte honden zijn momenteel erg populair. Of je nu een hond met een brutaal, actief karakter heeft of juist een loyaal, kalm karakter zoekt – er is een kleine witte hond voor iedere hondenliefhebber. Geruchten over het ziekteverwekkende witte gen zijn niet van toepassing op traditionele lijnen.

Wit wordt niet altijd door fokkers beschouwd als een voorkeurskleur. In tegendeel: de kleur wordt vaak gezien als ‘verkeerd’. Ook honden zelf kunnen een wrok koesteren tegen blanke honden. Dit komt deels van primitieve honden, waar de kleur wit maar zelden werd aangetroffen. De witte vacht was een aanzienlijk nadeel. Wit is namelijk geen ideale schutkleur.

Kleine witte honden

Hier vind je een overzicht van de mooiste kleine honden met een witte vacht.

West Highland Terrier

Ze zijn een beetje brutaal, maar altijd in voor plezier: de Westie, zoals de West Highland Terrier ook wel wordt genoemd, is echt een goede vriend! De hond is klein maar sterk, met een zuiver witte, dichte, golvende vacht.

Maltezer

De elegante Maltezer komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. De hond wordt gekenmerkt door het volgzame, aanhankelijke karakter en is over het algemeen een sociale gezelschapshond. De vacht reikt tot de grond en is puur wit. Ivoorvlekken komen ook voor, maar de zuiverste Maltezer heeft een puur witte vacht.

Bichon Frisé

Wie graag een energieke kleine wervelwind in huis wil, kan het best kiezen voor een Bichon Frisé. Deze speelse, actieve Belg kan erg aanhankelijk zijn. De bijzondere vacht is gekruld en meestal sneeuwwit, maar je vindt dit ras ook in crème, abrikoos en geelbruin.

Middelgrote honden met witte vacht

Dit zijn de populairste middelgrote honden met witte vacht.

Poedel

De Poedel wordt vaak onderschat. Deze loyale, gefocuste, intelligente honden zijn gemakkelijk te trainen. De krullende vacht kan sneeuwwit of crèmekleurig zijn, om maar een greep uit de verschillende vachtkleuren te nemen.

Bullterrier

De Bullterrier, die helaas in diskrediet is geraakt, kan een geweldige metgezel zijn. Dit ras doet alles voor de verzorgers, is goedmoedig, slim en avontuurlijk. De vacht is vaak driekleurig, maar kan ook puur wit zijn.

Puli

Nog een temperamentvolle hond is de Puli. Deze hond is gemakkelijk te herkennen aan de dreadlocks en heeft behoorlijk wat energie. Nadat de hond rond het tweede levensjaar de pupyvacht kwijtraakt, worden de bovenvacht en ondervacht mat. Dit zorgt voor de eigenaardige dreads.

Oorspronkelijk diende de vacht deze Hongaarse herdershond als bescherming tegen wind, weer en beter van roofdieren.

Grote witte honden

Hier vind je alles over grote honden met een witte vacht:

Pyreneese berghond

Een indrukwekkende hond is de prachtige Pyreneese berghond, die wel meer dan 50 kilo kan wegen! Het zachte, kalme karakter onderscheidt dit ras van andere honden. Tegelijkertijd kan de Pyreneese berghond erg zenuwachtig zijn. De dikke, lange witte vacht nodigt uit tot knuffelen.

Zwitserse herdershond

De Zwitserse Witte herdershond, ook wel Berger Blanc Suisse genoemd, is een bijzondere herdershond. Dit ras is erg attent en dol op de verzorger. De hond staat bekend om de witte, vaak langharige, donzige vacht.

Kuvasz

Mannetjes Kuvasz kunnen makkelijk rond de 60 kilo wegen. Dit gespierde lichaam wordt omringd door een lange, donzige en soms zelfs gekrulde witte vacht. De hond vindt het leuk om te spelen, maar is door het zelfstandige karakter geen hond voor beginnende verzorgers.

Hond met een witte vacht: een vloek of een zegen?

Bij de fokkerij wordt het witte gen nog steeds gezien als indicator van een verhoogd risico op doofheid.

Met rassen die al tientallen jaren succesvol worden gefokt, hoef je je geen zorgen te maken. Levendige Westies of herdershonden zijn vaak niet vatbaar voor doofheid, noch impopulair bij soortgenoten.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen