Ierse wolfshond

Andere namen: Irish Wolfhound, Cú/ Cú Faoil

Ierse wolfshond
Volwassen Ierse wolfshond © Shutterstock

De Ierse Wolfshond is een zachtaardige, loyale en zeer aanhankelijke hond. Zoals veel windhonden staan ze heel dicht bij hun sociale groep en beschermen ze hen. Het zijn geen gebiedsverdedigers, maar ze kunnen erg ontmoedigend werken voor mensen die te dicht bij hun verzorgers willen komen. Deze honden zijn geduldig, kindvriendelijk en, ondanks hun indrukwekkende grootte, passen ze perfect in het gezinsleven.

Algemene informatie Ierse wolfshond

Hoe oud wordt een Ierse wolfshond? :

1

15

6

10

Karakter :

Aanhankelijk Rustig Jager

Grootte Ierse wolfshond :

Herkomst en geschiedenis

De meningen over de oorsprong lopen sterk uiteen. Sommigen geloven dat het een relatief jong Iers hondenras uit de 19e eeuw is, maar de meerderheid van de mensen in de hondenwereld is van mening dat het ras veel ouder is. Het lijkt erop dat al in 391 voor Christus een Romeinse consul al zeven grote Ierse honden van zijn broer ontving, die in de arena's met beren en leeuwen vochten. De beschrijving van deze honden is absoluut dezelfde als die van de Ierse Wolfshond.

FCI groep

FCI groep

Groep 10 - Windhonden

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Ierse wolfshond

  Grootte Ierse wolfshond

  Teef : 71 tot 81 cm

  Reu : 79 tot 86 cm

  Gewicht Ierse wolfshond

  Teef : 40 tot 54 kg

  Reu : 40 tot 54 kg

  Vachtkleur Ierse wolfshond

  Vachttype

  Oogkleur Ierse wolfshond

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Ierse wolfshond

  De Ierse Wolfshond is een van de grootste honden ter wereld. Ze hebben een lang en indrukwekkend lichaam met sterke spieren, en een brede rug. De poten zijn lang, recht en sterk. Het hoofd is lang en plat. De hond heeft een niet al te brede schedel en een lange en licht spitse snuit. De ogen zijn klein, donker en zien er zacht uit. De oren zijn klein en roze, net als de windhond.

  Goed om te weten

  Er was een tijd dat het ras niet in het huishouden van het gewone volk voorkwam. Alleen mensen van adel mocht deze honden bezitten. Ierse wolfshonden leefden bijvoorbeeld in de koninklijke kastelen van Edward III, Henry VIII en Elizabeth I in Engeland en van Henry IV in Frankrijk.

  Karakter Ierse wolfshond

  • 100%

   Aanhankelijk

   Ondanks hun aanzienlijke omvang zijn het bijzonder lieve honden. Ze worden vrolijk wanneer ze in contact staan met hun adoptiegezin en hebben een hechte band met hun. 

  • 66%

   Speels

   Ze spelen graag met alle familieleden, maar je moet oppassen dat je ze niet te wild maakt. Dan kunnen ze hun eigen krachten nog wel eens vergeten en onvrijwillig gevaarlijk worden. 

   Apporteerspelletjes moeten worden vermeden wanneer je het jachtinstinct niet te veel weel aanwakkeren. 

  • 100%

   Rustig

   Het zijn bijzonder evenwichtige, zachtaardige en geduldige honden, vooral als het om kinderen gaat. 

  • 66%

   Intelligent

   Hoewel het windhonden zijn en dus jachthonden worden ze voornamelijk gebruikt als gezelschapshond. Het zijn veelzijdige honden met een zekere intelligentie en aanpassingsvermogen. 

  • 100%

   Jager

   Deze wolvenhond werd tot de 17e eeuw gebruikt om op wolven en beren te jagen vanwege hun moet en kracht. Het zijn echter goedaardige honden die enkel reageren wanneer ze worden geprovoceerd. 

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Wanneer je deze honden voorstelt aan een vreemde zullen ze deze tolereren in hun omgeving. Het duurt echter even voordat ze zeker weten dat deze persoon geen verder gevaar vormt en dus niet als indringer hoeft worden gezien. 

  • 66%

   Onafhankelijk

   De Ierse wolfshonden zijn erg geïnteresseerd in hun sociale groep, die graag bewaken en beschermen. Door hun rustige karakter vallen ze thuis nauwelijks op. 

   Gedrag Ierse wolfshond

   • 33%

    Kan goed alleen zijn

    Wanneer je ze alleen laat vervelen ze zich snel. Ze genieten van de aanwezigheid van hun sociale groep. Daarom is het belangrijk ze van pup af aan op een positieve manier te laten wennen aan alleen zijn. Gebruik hier bijvoorbeeld speelgoed voor. 

   • 66%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Aangezien ze bijzonder dicht bij hun verzorger staan is de opvoeding niet moeilijk, op voorwaarde dat deze consistent is. Deze honden willen hun verzorger een plezier doen en tolereren daarom geen enkele vorm van macht. 

    Gezien hun grootte is het verstandig vroeg te beginnen met de opvoeding zodat ze geen slechte gewoontes ontwikkelen die later gevaarlijk kunnen worden wanneer ze volgroeid zijn. 

    Met name het lopen aan de lijn zonder te trekken en het terugkomen is belangrijk. Ze zijn pas volgroeid wanneer ze drie of vier jaar zijn en tot die tijd moeten commando's regelmatig getraind worden. 

   • 66%

    Blaft graag

    Ze blaffen om te waarschuwen voor een indringer of een gevaarlijke situatie. 

   • 100%