Rhodesian Ridgeback

Andere namen: African Lion Hound, Afrikaanse Leeuwenhond, RR

Rhodesian Ridgeback
Volwassen Rhodesian Ridgeback © Shutterstock

De Rhodesian Ridgeback of RR zijn levendige, gelukkige, zeer moedige, goedaardige honden en zijn loyaal aan hun verzorger en mogelijk hun kinderen. Ze werden gefokt om op leeuwen te jagen, het was hun taak om door te blaffen de aandacht op het wilde dier te vestigen en het door middel van misleiding en achtervolgingen naar het geweer van zijn verzorger te lokken.

Algemene informatie Rhodesian Ridgeback

Hoe oud wordt een Rhodesian Ridgeback? :

5

17

10

12

Karakter :

Intelligent Jager

Grootte Rhodesian Ridgeback :

Herkomst en geschiedenis

De oorsprong is een echt mysterie, maar blijkbaar stammen ze af van de honden van de kolonie in de Kaap van Zuid-Afrika, die werden gekruist met de originele honden van de pioniers en andere jachthonden met kamruggen gefokt door de Hottentotten. Er zijn maar twee plaatsen in de wereld waar honden met de "rugkam", typisch voor de Rhodesian Ridgeback, worden gevonden: Zuid-Afrika en Thailand (Thai Ridgeback). Waarschijnlijk is deze hond op deze twee plaatsen tegelijk aangekomen, namelijk toen daar de slavenhandel begon. Volgens de legende zou de rug van de Rhodesian het spoor zijn van een leeuwenpoot, aangezien dit Afrikaanse ras oorspronkelijk voornamelijk werd gebruikt voor de jacht op leeuwen. De FCI erkende het ras officieel in 1955.

FCI groep

FCI groep

Groep 6 - Lopende honden en zweethonden

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Rhodesian Ridgeback

  Grootte Rhodesian Ridgeback

  Teef : 61 tot 66 cm

  Reu : 63 tot 69 cm

  Gewicht Rhodesian Ridgeback

  Teef : 32 tot 36 kg

  Reu : 32 tot 36 kg

  Vachtkleur Rhodesian Ridgeback

  Vachttype

  Oogkleur Rhodesian Ridgeback

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Rhodesian Ridgeback

  De Rhodesian Ridgeback is een sterke, gespierde en levendige hond met een symmetrische bouw. Ze zijn veerkrachtig en snel. De kop heeft een mooie lengte. De schedel is vlak, vrij breed tussen de oren en vertoont geen rimpels als de hond ontspannen is. De snuit is lang, diep en robuust, de stop is duidelijk te onderscheiden. De ogen zijn rond en glanzend. De oren zijn vrij hoog aangezet, middelgroot en dicht tegen het hoofd aan. De poten zijn sterk, uitgerust met sterke botten en erg recht. De staart wordt licht naar boven gedragen maar is nooit gekruld.

  Goed om te weten

  Dit ras is relatief onbekend in Nederland en Europa. Dit maakt het moeilijk een pup te vinden en vaak moet je lang wachten om er een te adopteren. Dus geduld is een must. 

  Karakter Rhodesian Ridgeback

  • 66%

   Aanhankelijk

   De Afrikaanse leeuwenjongen of het Afrikaanse leeuwenmeisje, zoals deze honden ook wel worden genoemd, zijn zachtaardig en relatief kalm in een gezin. Ze hebben een evenwichtig temperament. De Rhodesian Ridgeback houdt van het adoptiegezin en heeft tekenen van genegenheid nodig om zich comfortabel te voelen, ook al kunnen ze alleen zijn en afstand nemen.

  • 66%

   Speels

   Vooral bij kinderen kan deze hond een speelse kant laten zien, mits ze er respectvol mee omgaan. Echter, zoals bij veel honden, wordt het niet aanbevolen om de kinderen alleen met de hond te laten.

  • 66%

   Rustig

   Ondanks het sportieve en dynamische karakter van de RR zijn het ook echte gezelschapsdieren die genieten van de momenten thuis. Het liefst in een lekkere stoel of bank. 

  • 100%

   Intelligent

   Het zijn extreem veelzijdige honden wat wijst op grote intelligentie. Ze hebben tevens een opmerkelijk aanpassingsvermogen en zijn goede jach- en waakhonden. 

  • 100%

   Jager

   Deze hond heeft de neiging om in een roedel te jagen in plaats van alleen. Ze werden oorspronkelijk gefokt om op grote katten en vooral leeuwen te jagen, daarom staan ze ook bekend als de "leeuwenhond". De Rhodesian Ridgeback is erg dapper en extreem vastberaden. Ze zette leeuwen vakkundig in een hoek terwijl ze wachtte op de komst van hun verzorger.

  • 100%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   De RR is nooit agressief of angstig, maar zijn afstandelijk bij onbekenden. Ze hebben tijd nodig om zelfvertrouwen te winnen en een vreemdeling te zien als iemand die ze kennen.

  • 66%

   Onafhankelijk

   Ondanks het feit dat het einzelgängers zijn en ze tot op zekere hoogte doen waar ze zelf zin in hebben zijn het erg gevoelige honden die de emotionele toestand van de sociale groep goed aanvoelt.

   Hun gedrag kan daarom sterk veranderen, afhankelijk van de algemene stemming die er heerst. In dit opzicht kunnen deze honden niet onafhankelijk worden genoemd, omdat ze erg op hun verzorgers zijn gesteld.

   Gedrag Rhodesian Ridgeback

   • 66%

    Kan goed alleen zijn

    Door hun onafhankelijke karaktereigenschappen kunnen deze jacht- en waakhonden de fasen van afwezigheid van hun verzorgers accepteren. Dit is vooral het geval wanneer ze hebben geleerd alleen te zijn.

    Ze kunnen er echter helemaal niet tegen als ze worden uitgesloten van hun adoptiegezin. Fysiek kunnen ze zonder problemen buiten slapen, maar ze kunnen het niet verdragen om gedegradeerd te worden tot waakhond en dag en nacht in de tuin te blijven.

    Als ze te lang alleen worden gelaten, kunnen de African Lion Dogs, zoals ze ook in het Engels wordt genoemd, snel oncontroleerbaar worden en kan hun emotionele evenwicht eronder lijden.

   • 33%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Deze Afrikaanse leeuwenhond is niet gemakkelijk te trainen, omdat hun intelligentie tegelijkertijd een vloek en een zegen is. Ze missen niets, en zodra ze een zwakte voelen bij hun verzorger, zullen ze dit onmiddellijk uitbuiten.

    Bovendien worden ze pas laat volwassen (ongeveer 2 jaar oud), en daarom zijn consistentie, geduld en doorzettingsvermogen des te belangrijker bij de opvoeding.

    Om resultaten te boeken, moet je de Rhodesian Ridgeback van jongs af aan en levenslang opvoeden, want met een hond met dergelijk karakter heet nooit 100% iets onder de knie.

    Er is een zeer sterke band tussen de verzorger en hun hond nodig om tot een goede samenwerking te komen. Deze gevoelige hond zou nooit geweld accepteren.

   • 66%

    Blaft graag

    Het zijn zeer goede waakhonden, maar desondanks blaffen ze niet bij het minste of geringste. Mocht ze het nodig achten kunnen ze heel angstaanjagend zijn. 

   • 100%