Rhodesian Ridgeback

Andere namen : African Lion Hound, Afrikaanse Leeuwenhond, RR

#38

Wamiz's top rassen

Rhodesian Ridgeback
Volwassen Rhodesian Ridgeback © Shutterstock

De Rhodesian Ridgeback of RR zijn levendige, gelukkige, zeer moedige, goedaardige honden en zijn loyaal aan hun verzorger en mogelijk hun kinderen. Ze werden gefokt om op leeuwen te jagen, het was hun taak om door te blaffen de aandacht op het wilde dier te vestigen en het door middel van misleiding en achtervolgingen naar het geweer van zijn verzorger te lokken.

Algemene informatie Rhodesian Ridgeback

Hoe oud wordt een Rhodesian Ridgeback? :

5

17

10

12

Karakter :

Intelligent Jager

Grootte Rhodesian Ridgeback :

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

De oorsprong is een echt mysterie, maar blijkbaar stammen ze af van de honden van de kolonie in de Kaap van Zuid-Afrika, die werden gekruist met de originele honden van de pioniers en andere jachthonden met kamruggen gefokt door de Hottentotten. Er zijn maar twee plaatsen in de wereld waar honden met de "rugkam", typisch voor de Rhodesian Ridgeback, worden gevonden: Zuid-Afrika en Thailand (Thai Ridgeback). Waarschijnlijk is deze hond op deze twee plaatsen tegelijk aangekomen, namelijk toen daar de slavenhandel begon. Volgens de legende zou de rug van de Rhodesian het spoor zijn van een leeuwenpoot, aangezien dit Afrikaanse ras oorspronkelijk voornamelijk werd gebruikt voor de jacht op leeuwen. De FCI erkende het ras officieel in 1955.

FCI groep

FCI groep

Groep 6 - Lopende honden en zweethonden

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Rhodesian Ridgeback

Rhodesian Ridgeback

Grootte Rhodesian Ridgeback

Teef : 61 tot 66 cm

Reu : 63 tot 69 cm

Gewicht Rhodesian Ridgeback

Teef : 32 tot 36 kg

Reu : 32 tot 36 kg

Vachtkleur Rhodesian Ridgeback

Vachttype

Oogkleur Rhodesian Ridgeback

Bruin

Uiterlijke kenmerken Rhodesian Ridgeback

De Rhodesian Ridgeback is een sterke, gespierde en levendige hond met een symmetrische bouw. Ze zijn veerkrachtig en snel. De kop heeft een mooie lengte. De schedel is vlak, vrij breed tussen de oren en vertoont geen rimpels als de hond ontspannen is. De snuit is lang, diep en robuust, de stop is duidelijk te onderscheiden. De ogen zijn rond en glanzend. De oren zijn vrij hoog aangezet, middelgroot en dicht tegen het hoofd aan. De poten zijn sterk, uitgerust met sterke botten en erg recht. De staart wordt licht naar boven gedragen maar is nooit gekruld.

Goed om te weten

Karakter Rhodesian Ridgeback

66%

Aanhankelijk

De Afrikaanse leeuwenjongen of het Afrikaanse leeuwenmeisje, zoals deze honden ook wel worden genoemd, zijn zachtaardig en relatief kalm in een gezin. Ze hebben een evenwichtig temperament. De Rhodesian Ridgeback houdt van het adoptiegezin en heeft tekenen van genegenheid nodig om zich comfortabel te voelen, ook al kunnen ze alleen zijn en afstand nemen.

66%

Speels

Vooral bij kinderen kan deze hond een speelse kant laten zien, mits ze er respectvol mee omgaan. Echter, zoals bij veel honden, wordt het niet aanbevolen om de kinderen alleen met de hond te laten.

66%

Rustig

Ondanks het sportieve en dynamische karakter van de RR zijn het ook echte gezelschapsdieren die genieten van de momenten thuis. Het liefst in een lekkere stoel of bank. 

100%

Intelligent

Het zijn extreem veelzijdige honden wat wijst op grote intelligentie. Ze hebben tevens een opmerkelijk aanpassingsvermogen en zijn goede jach- en waakhonden. 

100%

Jager

Deze hond heeft de neiging om in een roedel te jagen in plaats van alleen. Ze werden oorspronkelijk gefokt om op grote katten en vooral leeuwen te jagen, daarom staan ze ook bekend als de "leeuwenhond". De Rhodesian Ridgeback is erg dapper en extreem vastberaden. Ze zette leeuwen vakkundig in een hoek terwijl ze wachtte op de komst van hun verzorger.

100%

Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

De RR is nooit agressief of angstig, maar zijn afstandelijk bij onbekenden. Ze hebben tijd nodig om zelfvertrouwen te winnen en een vreemdeling te zien als iemand die ze kennen.

66%

Onafhankelijk

Ondanks het feit dat het einzelgängers zijn en ze tot op zekere hoogte doen waar ze zelf zin in hebben zijn het erg gevoelige honden die de emotionele toestand van de sociale groep goed aanvoelt.

Hun gedrag kan daarom sterk veranderen, afhankelijk van de algemene stemming die er heerst. In dit opzicht kunnen deze honden niet onafhankelijk worden genoemd, omdat ze erg op hun verzorgers zijn gesteld.

Gedrag Rhodesian Ridgeback

66%

Kan goed alleen zijn

Door hun onafhankelijke karaktereigenschappen kunnen deze jacht- en waakhonden de fasen van afwezigheid van hun verzorgers accepteren. Dit is vooral het geval wanneer ze hebben geleerd alleen te zijn.

Ze kunnen er echter helemaal niet tegen als ze worden uitgesloten van hun adoptiegezin. Fysiek kunnen ze zonder problemen buiten slapen, maar ze kunnen het niet verdragen om gedegradeerd te worden tot waakhond en dag en nacht in de tuin te blijven.

Als ze te lang alleen worden gelaten, kunnen de African Lion Dogs, zoals ze ook in het Engels wordt genoemd, snel oncontroleerbaar worden en kan hun emotionele evenwicht eronder lijden.

33%

Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

Deze Afrikaanse leeuwenhond is niet gemakkelijk te trainen, omdat hun intelligentie tegelijkertijd een vloek en een zegen is. Ze missen niets, en zodra ze een zwakte voelen bij hun verzorger, zullen ze dit onmiddellijk uitbuiten.

Bovendien worden ze pas laat volwassen (ongeveer 2 jaar oud), en daarom zijn consistentie, geduld en doorzettingsvermogen des te belangrijker bij de opvoeding.

Om resultaten te boeken, moet je de Rhodesian Ridgeback van jongs af aan en levenslang opvoeden, want met een hond met dergelijk karakter heet nooit 100% iets onder de knie.

Er is een zeer sterke band tussen de verzorger en hun hond nodig om tot een goede samenwerking te komen. Deze gevoelige hond zou nooit geweld accepteren.

66%

Blaft graag

Het zijn zeer goede waakhonden, maar desondanks blaffen ze niet bij het minste of geringste. Mocht ze het nodig achten kunnen ze heel angstaanjagend zijn. 

100%

Neiging om weg te lopen

Als goede jachthond kan de leeuwenhond snel een interessant pad volgen en plotseling ver van huis zijn. Zorg er daarom voor dat je omgeving goed beveiligd is met een kwalitatief hoogstaand, stevig hekwerk.

66%

Neiging om dingen kapot te maken

Eenzaamheid kan snel toeslaan bij deze honden, en wanneer ze te lang alleen gelaten worden kunnen ze destructief worden. Dit geldt zowel voor binnen als in de tuin. 

66%

Eetlust

Deze honden zouden voer nooit afwijzen, maar geef ze nooit teveel eten. 

100%

Geschikt als waakhond

De Rhodesian Ridgebacks zijn erg aardig voor hun adoptiegezin en zullen deze goed in de gaten houden en beschermen waar nodig. Alleen hun aanwezigheid kan vaak al een afschrikkende werking hebben zonder agressief te worden. Daar waar ze vroeger op leeuwen jaagden zullen ze zeker niet bang zijn voor een indringer. 

33%

Geschikt als eerste hond

Deze honden hebben duidelijke grenzen nodig en een evenwichtige verzorger met de nodige ervaring. 

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Helaas...
Er is momenteel geen adoptieaankondiging voor Rhodesian Ridgeback ...

Dieren ter adoptie

Is het ras Rhodesian Ridgeback geschikt voor jou?

Doe de test

Levensstijl

33%

Kan de Rhodesian Ridgeback in een appartement leven?

Deze leeuwenhonden kunnen eventueel in een appartment wonen, maar wonen het liefst op het platteland in een huis met tuin bijvoorbeeld. 

Het is voor hen vooral belangrijk om iedere dag voldoende fysieke uitdaging te krijgen waarbij hun reukvermogen wordt gestimuleerd. 

Wanneer ze op het platteland wonen mogen ze niet permanent buiten verblijven, omdat deze honden genieten van de comfort van het huis en ontwikkelen op die manier ook hun liefde voor hun verzorger. 

100%

Behoefte aan beweging/ sportief

Deze honden zijn goede gezinshonden en geweldige speelkameraden voor kinderen, maar zijn tevens goede jacht- en waakhonden. Kortom, veelzijdig en actief dus moet je ze bezighouden. 

Een normale rustige wandeling is niet voor dit type honden. Of ze nu in de stad of op het platteland wonen, ze moeten meerdere malen per dag stevige wandelingen maken met het nodige vermaak. 

Let wel op met de gewrichten, zoals bij veel grote honden moeten ze ook niet te intensief belast worden. 

33%

Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

Een hond van deze omvang is niet gemakkelijk te vervoeren en moet zeer goed getraind zijn om zonder problemen op reis te kunnen met de verzorger. 

Gezelschap

66%

Kan een Rhodesian Ridgeback samen met katten?

Wanneer ze opgroeien met katten rekenen ze deze tot hun sociale groep en kunnen ze prima samenleven. Is dit niet het geval kunnen ze de kat als prooi zien. 

33%

Kan een Rhodesian Ridgeback samen met honden?

Jagen deden deze honden altijd samen om zo succesvol mogelijk te zijn. Echter kunnen ze soms onverzettelijk zijn jegens hun eigen soort. Een vroege socialisatie is daarom essentieel voor deze pups. 

100%

Is de Rhodesian Ridgeback een kindvriendelijke hond?

Deze honden spelen graag met kinderen, maar pas op met kleine kinderen. Die zouden nog wel eens te ruw kunnen zijn met de hond. 

33%

Is een Rhodesian Ridgeback geschikt voor ouderen?

Vanwege hun drang om te bewegen en de vele activiteiten die ze nodig hebben om gezond en gelukkig te zijn maakt ze niet bijzonder geschikt voor senioren. 

%}

Wat kost een Rhodesian Ridgeback?

De prijs van een Rhodesian Ridgeback varieert op basis van hun oorsprong, leeftijd en geslacht. Een hond met een stamboekinschrijving kost gemiddeld € 1200. De meest waardevolle lijnen kunnen worden verkocht voor maximaal € 1800.

Het gemiddelde budget dat nodig is voor de fysieke behoeften van een hond van dit formaat, verzorging en verzekering is ongeveer €100 per maand.

Verzorging

De korte, gladde vacht van deze hond behoeft geen speciale verzorging, het volstaat om ze regelmatig (minstens één keer per week) te borstelen om de schoonheid van de vacht te behouden.

Ook al kunnen ze tegen slecht weer, ze houden er niet van lang nat te blijven. Je moet ze goed afdrogen als je terugkomt van een natte wandeling.

Haaruitval

De Rhodesian Ridgeback verliest heel weinig haar, wat het dagelijks verzorgen gemakkelijker maakt en een groot plezier is voor eigenaren die niet zo dol zijn op schoonmaken.

Voeding Rhodesian Ridgeback

Deze honden hebben een dieet nodig dat bijzonder goed is aangepast aan hun fysieke conditie om deze te behouden. Absoluut noodzakelijk in het dieet zijn eiwitten, lipiden, koolhydraten, mineralen en foliumzuur. 

Om er zeker van te zijn dat je het juiste dieet voor je hond hebt kan het raadzaam zijn een dierenarts te raadplegen. In ieder geval dient het hoge kwaliteit voedsel te zijn. 

De volwassen Ridgebacks kunnen twee maal daags gevoerd worden, (de pup het liefst 3 keer) 's ochtends een lichte maaltijd en 's avonds een grotere maaltijd. Zorg er voor dat de voerbak niet altijd vol is om het risico op maagkantelingen te voorkomen. 

Gezondheid Rhodesian Ridgeback

Hoe oud wordt een Rhodesian Ridgeback?

Ze worden gemiddeld 11 jaar. 

Sterk/ bestendig

Het is een zeer robuuste, veerkrachtige hond die vrijwel geen gezondheidsproblemen heeft.

Kan goed tegen warmte

Deze werkhonden zijn dermate gretig dat ze vele weersomstandigheden kunnen verdragen en een goed uithoudingsvermogen hebben. 

Kan goed tegen kou

De Rhodesian Ridgeback kan buiten of binnen leven, want slecht weer stoort hen niet.

Neiging om snel aan te komen

De atletische bouw van deze hond is niet gemaakt om extra kilo's te dragen. Zorg er daarom voor een goed en gebalanceerd dieet en voldoende beweging om het ideale gewicht te behouden. 

Veelvoorkomende ziektes

  • Kanker
  • Heupdysplasie
  • Erfelijke huidziektes
  • Afwijkingen in spierontwikkelingen
  • Hypothyreoïdie
Laat een reactie achter over dit ras
Log in om een reactie te plaatsen