Aanbieding

Puppy bij een puppytraining

Puppytraining kan in de vorm van een puppycursus op een hondenschool maar ook thuis met of zonder begeleiding

© Happy monkey / Shutterstock

Puppy training: de basisschool voor honden

Door Sabine van Westerop Hondentrainer | Hondengedragsdeskundige

Bijgewerkt op

Een pup is nooit te jong om te leren! Maar ‘doseren’ is wel het codewoord. Is er een puppy op komst of heb je jouw pup pas mogen verwelkomen? Kan jij niet wachten om met je puppy te gaan trainen? Heel goed! Dit artikel maakt je alvast wegwijs. 

Wanneer kun je beginnen met trainen?

Puppytraining, wanneer begin je daar eigenlijk mee? Het antwoord is waarschijnlijk ‘nu’. Net als bij mensen geldt ook bij honden: op jonge leeftijd leren ze razendsnel. De meeste pups komen rond de leeftijd van 8 weken in hun nieuwe gezin terecht. Dit is een leeftijd waarin ze veel nieuwe indrukken opdoen, zich volop ontwikkelen en nog niet snel onder de indruk zijn. Een goed moment om met de training te starten! Onthoud wel dat je ‘baby’ nog snel moe wordt. 

puppy ligt vermoeid naast speeltje
Houd er rekening mee dat puppies snel moe worden
©natnaree sangkaew / Shutterstock

De grenzen voor je pup bewaken

Het is belangrijk om je pup te volgen in wat hij of zij op dit moment aankan. Aan de hand van verschillende signalen kun je constateren dat je pup moe begint te worden en het tijd is om te stoppen met oefenen. Je kleine vriend wordt suffig, snapt het opeens niet meer, heeft rood doorlopen oogjes, gaat er bij liggen, hijgt, begint veel te bijten of wordt heel druk. Hoe beter je je pup leert kennen, hoe makkelijker je de signalen oppikt. Valt het jou op dat je pup na een bepaalde tijd moe wordt, dan weet je dat je de volgende keer het best iets korter kunt trainen. Zo voorkom je dat je eigenlijk te lang doorgaat.  

Puppy training schema

Het is helemaal niet gek als je de signalen van vermoeidheid bij je pup nog niet herkent. In dat geval kun je voor de zekerheid gebruik maken van een schema. Op die manier zorg je toch voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning. 

Een dagschema voor een jonge pup zou er zo uit kunnen zien:

6:00 uur Uitlaten, eten, denkspelletje*, rust.
8:30 uur Wandelen (maximaal 15 minuten), kauwmateriaal**, rust
10:00 uur Uitlaten, trainen en/of spelen (maximaal 5 minuten), rust 
12:00 uur Wandelen (maximaal 15 minuten), eten, rust
14:00 uur Uitlaten, trainen en/of spelen (maximaal 5 minuten), kauwmateriaal**, rust
16:00 uur Uitlaten, trainen en/of spelen (maximaal 5 minuten), eten, rust
18:00 uur Wandelen (maximaal 15 minuten), eten, rust
20:00 uur Uitlaten, denkspelletje*, kauwmateriaal**, rust
22:00 uur Uitlaten, rust
24:00 uur Uitlaten, rust

*Denkspelletjes heb je in allerlei vormen en maten! Je kunt snoepjes verstoppen in huis of in een speeltje, maar je kunt ook verstoppertje spelen, waarbij je pup naar jou op zoek gaat. 
**Als kauwmateriaal kun je gebruik maken van een veilig botje, maar ook speelgoed dat speciaal ontworpen is om op te kauwen. Naast het materiaal moet ook het formaat geschikt zijn voor jouw pup.

Verzorgers wandelen met puppy als training
Ook wandelen is een vorm van training! 
©  Aapsky / Shutterstock

Het schema kun je aanpassen aan jullie eigen mogelijkheden en wensen. Zolang aan alle behoeften van de pup wordt gedacht en hier een goede balans in zit, is het goed! Naast de ingeplande trainingsmomenten zijn ook de wandel- en uitlaatmomenten eigenlijk trainingen. Je pup leert mee te lopen aan een lijn, terwijl hij of zij daarnaast de wereld ontdekt. Ook hier kan je pup best moe van worden. 
Sommige pups hebben ‘verplichte bedrust’ nodig. Deze pups gaan over hun eigen grenzen heen als niemand ze een ‘halt toeroept’. Een bench kan op zo’n moment een uitkomst bieden. Zorg ervoor dat de bench door middel van bench training een veilig en vertrouwd plekje wordt voor je hond.  

Thuis trainen of naar school? 

Er zijn verschillende mogelijkheden als het gaat om de training van je puppy. Je kunt het helemaal zelfstandig doen, je kunt naar een hondenschool gaan, je kunt iemand bij je thuis laten komen of je volgt een online training. 
Naar een hondenschool gaan is waarschijnlijk de meest gangbare keuze. Niet gek, want hier is de nodige kennis in huis. Ook kun je oefenen met afleiding van andere puppy’s en heb je een stok achter de deur om voldoende te blijven oefenen. Het is leuk om andere verzorgers te spreken en de pups te zien. Er valt veel van elkaar te leren! Een nadeel kan zijn dat je weinig inspraak hebt op wat je je pup precies gaat leren. In de les moet de aandacht verdeelt worden, dus er is beperkte ruimte voor individuele behoeften. Je kunt vooraf kijken welke hondenschool het best bij jouw wensen aansluit. 

Puppy training op een hondenschool
Bij een hondenschool kan jouw puppy leren omgaan met afleiding van andere honden
©Svitlana Hulko / Shutterstock

Je kunt ook gaan voor individuele training (thuis). Het voordeel hiervan is dat je het programma aan kunt laten passen aan jullie eigen wensen en dat er veel ruimte is voor vragen. Ook kun je in samenspraak de momenten waarop je afspreekt plannen. Het nadeel van individuele training kan zijn dat je het ‘groepsgebeuren’ mist. Je leert niet van andere hondeneigenaren en moet bewust op zoek naar afleiding van andere honden. Houd er daarnaast rekening mee dat individuele lessen meer vragen van je portemonnee! 

Online puppy training

Tegenwoordig worden er steeds meer online trainingen aangeboden die je met je puppy kunt volgen. De kwaliteit hiervan kan erg verschillen. Het voordeel van deze trainingen is dat je ze in een eigen tempo kunt doorlopen en instructies nog eens terug kunt zien. Ook zijn ze meestal goedkoper dan een cursus op een hondenschool. In de veel gevallen is het bij online trainingen wel moeilijker om extra hulp te krijgen als iets op de ‘standaard’ manier niet lukt. Ook is het niet altijd mogelijk om feedback te krijgen op jullie uitvoering van de oefeningen. Hierdoor kan het resultaat dat je met je puppy bereikt een beetje tegenvallen en moet je oppassen dat je niet per ongeluk ongewenst gedrag aanleert. 

puppy achter laptop
Er zijn tegenwoordig ook online puppy trainingen beschikbaar maar let op de kwaliteit!
©Wirestock Creators/ Shutterstock

Heb jij al de nodige ervaring met het trainen van honden, dan kun je er ook voor kiezen om zelf met je puppy te gaan oefenen. Dit is natuurlijk de goedkoopste manier en je kunt zelf bepalen wanneer je oefent. Daarnaast leer jij je pup alleen maar aan wat jij zelf handig vindt. Je moet wel over de nodige discipline beschikken, omdat je geen stok achter de deur hebt om voldoende te oefenen. Ook is er niemand die je op blinde vlekken kan wijzen, als iets niet helemaal goed gaat. Verder zal je – net als bij individuele- en onlinetrainingen – zelf op zoek moeten naar de nodige afleiding.  

Doe je huiswerk! Om nieuwe vaardigheden aan te leren moeten oefeningen ook thuis regelmatig herhaald worden. 

Mijn pup is nog niet volledig ingeënt, kan ik veilig naar een hondenschool?

Pups van 8 weken zijn nog niet volledig beschermd tegen sommige gevaarlijke ziekten. Een vraag die in de hondenwereld verschillende antwoorden oplevert, is: is het verstandig om al naar een hondenschool te gaan? Het antwoord is ‘ja en nee’. Iedere keer als je puppy in aanraking komt met andere honden vormt dit een extra risico om besmet te raken. Je pup kan dan erg ziek worden. Maar gelukkig is het risico niet zo heel groot. Doordat veel volwassen honden ingeënt zijn, verspreiden de ziektes minder snel en komen ze ook minder snel bij je pup terecht. Ook kun je het risico beperken door je pup vooraf thuis uit te laten. De plekken met veel ontlasting van andere honden kun je beter nog even mijden. Daarnaast kun je ervoor kiezen om je pup nog even niet bij andere honden te laten snuffelen of met ze te laten spelen. 
Een goede reden om wel al met een jonge pup naar de hondenschool te gaan is dat je pup in een belangrijke ontwikkelingsfase zit. Je pup moet op deze leeftijd leren dat de wereld niet eng is, wat sociaal gedrag is (de socialisatie) en met welke dingen je pup niets ‘hoeft’ (de habituatie). Als je pup iets ouder is, neemt de angst toe. Je puppy komt dan in de zogenaamde ‘angstfase’ terecht. Je vriendje is dan beter beschermd tegen ziekten, maar zal ook eerder onder de indruk zijn van de grote boze buitenwereld. Heeft je pup voor deze periode weinig positieve ervaringen opgedaan, dan kan dit ervoor zorgen dat je pup een belangrijke basis mist om een zelfverzekerde hond te worden. Gekeken naar de ontwikkeling van je hond is het beter om al vroeg te starten met de training!

Puppy speelt met andere pups
Wanneer jouw puppy nog niet volledig is ingeënt, kun je er voor kiezen deze niet met andere hondjes te laten spelen
©Oksamutnaya / Shutterstock

De eerste oefeningen

Het programma van de puppycursus verschilt per hondenschool. Volg je individuele trainingen of train je je pup helemaal zelf, dan volg je natuurlijk je eigen voorkeur. Toch is er naast aandacht voor de algemene opvoeding van je pup, vaak sprake van ongeveer dezelfde oefeningen. 
Deze oefeningen zullen waarschijnlijk niet ontbreken in jouw puppy training:

  • Aandachtsoefening
  • Hier komen
  • Volgen
  • Zitten
  • Liggen
  • Aanraken hond
  • Samen spelen

Wat misschien wel het alle belangrijkste is, is dat je echt leert samenwerken en een band opbouwt met jouw puppy. Zorg er daarom ook voor dat je altijd op een positieve manier met je pup traint. Samen trainen is een feestje! 

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen