Vizsla

Andere namen: Magyar Vizsla, Hongaarse staande Hond, Hongaarse draadhaar/korthaar, Hongaarse Pointer, Rövidszörü Magyar Vizsla, Drötzörü Magyar Vizsla, Hungarian Vizsla

Vizsla
Volwassen Vizsla © Shutterstock

De Vizsla is een staande hond. Er zijn twee verschillende soorten Hongaarse staande honden: de kortharige en de draadharige Hongaarse staande hond. Dit zijn twee verschillende rassen, maar ze hebben dezelfde vaardigheden. Het zijn veelzijdige jachthonden die gebruikt kunnen worden op de vlakte, in het bos of op het water. De Vizsla, zoals ze ook vaak worden genoemd, hebben een opmerkelijk reukvermogen, zijn uitstekend in het aanwijzen en apporteren. Dit maakt ze ​​erg populaire bij jagers. Ze zijn ook uitstekende gezelschapshonden die jong en oud zal bekoren en zich aan veel verschillende leefomgevingen zal aanpassen.

Algemene informatie Vizsla

Hoe oud wordt een Vizsla? :

7

18

12

13

Karakter :

Aanhankelijk Speels Intelligent Jager

Grootte Vizsla :

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

We weten heel weinig over de oorsprong van dit Hongaarse hondenras: het kan zijn dat het is ontstaan ​​door een kruising tussen een Hongaarse hond (de Transsylvanische hond met korte poten of de hond uit Pannonia) en een gele hond uit Turkije. Nieuwe studies hebben aangetoond dat de Sloughi (Arabische windhond) ook is gekruist. Het ras, dat vaak ook wel Vizsla wordt genoemd, dateert waarschijnlijk uit de 17e eeuw, maar kreeg pas in de 19e eeuw zijn huidige vorm door het kruisen van verschillende staande hondenrassen uit andere landen.

FCI groep

FCI groep

Groep 7 - Voorstaande honden (Pointer honden)

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Vizsla

 • Vizsla
  Vizsla

  Grootte Vizsla

  Teef : 54 tot 60 cm

  Reu : 58 tot 64 cm

  Gewicht Vizsla

  Teef : 18 tot 35 kg

  Reu : 20 tot 27 kg

  Vachtkleur Vizsla

  Vachttype

  Oogkleur Vizsla

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Vizsla

  De Hongaarse Staande Hond is een hele mooie, middelgrote hond met een sjiek uiterlijk, lichte botstructuur en zeer sterke pezen. Deze hond ziet eruit als een echte atleet, gemaakt om te rennen. Met een mager hoofd, een stompe snuit die niet puntig is. De stop is matig uitgesproken. De ogen zijn ovaal en hebben een intelligente uitdrukking. De oren staan ​​iets naar achteren en worden plat tegen de wangen gedragen. De poten zijn recht. De staart wordt horizontaal gedragen bij kortharige exemplaren, terwijl deze bij ruwharige Hongaarse staande honden relatief laag is aangezet en licht gebogen naar boven wordt gedragen. Bovendien hebben de honden van het ruwharige ras iets meer lichaamsgewicht.

  Goed om te weten

  De Hongaarse Draadharige Staande hond is een ander, apart ras dat officieel werd erkend in 1930, maar heeft nog steeds dezelfde vaardigheden en karaktertrekken als de Hongaarse Kortharige Staande Hond.

  Soorten

  Kurzhaariger Ungarischer Vorstehhund

  Drahthaariger Ungarischer Vorstehhund

  Karakter

  • 100%

   Aanhankelijk

   Deze honden staan heel dichtbij hun sociale groep en hun verzorgers. Ze voelen zich buitenshuis niet zo op hun gemak als binnenshuis zo lang ze maar met hun verzorger samen iets kunnen doen. 

  • 100%

   Speels

   Van nature zijn deze honden actief en vrolijk. Ze spelen graag intelligentie- en zoekspellen. 

   Pas op met apporteren, dit versterkt het jachtinstinct. 

  • 33%

   Rustig

   Deze actieve honden zijn verre van lakm en brengen hun dagen niet slapend op de bank door. 

   Ze hebben echter een uitgebalanceerd karakter waardoor ze zich ook van hun rustige kant kunnen laten zien, vooral als er voldoende in hun behoeften wordt voorzien. 

  • 100%

   Intelligent

   Zoals vele werkhonden zijn ook deze Hongaarse honden erg slim en hebben alle capaciteiten om taken uit te voeren die ze worden opgedragen. Hun intelligentie is vooral merkbaar in hun grote veelzijdigheid. Dit zorgt voor tevreden verzorgers. 

  • 100%

   Jager

   Deze uitstekende jachthonden zijn veelzijdig en kunnen zich aanpassen aan alle soorten gebieden, zelfs zeer moeilijk terrein. Of het nu op de vlakte, in het bos of aan het water is - deze honden gebruiken hun capaciteiten met elegantie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid.

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   De Vizsla is nooit agressief en verwelkomt gasten op een zeer vriendelijke manier. Tijdens wandelingen staan ze ook open voor andere mensen. Deze honden staan echter heel dicht bij hun sociale groep en als ze voelen dat de leden in gevaar zijn, kunnen ze angstaanjagend overkomen.

  • 33%

   Onafhankelijk

   Jachthonden zijn vaak relatief zelfstandig, maar dat is absoluut niet het geval bij deze Hongaarse honden. Ze doen er alles aan om dierbaren gelukkig te maken. Ze zijn dus erg gehecht aan de leden van hun sociale groep en vooral aan hun verzorgers.

   Gedrag Vizsla

   • 66%

    Kan goed alleen zijn

    Als de Hongaarse Staande Hond gewend is om als puppy alleen thuis te zijn, kunnen ze gemakkelijk omgaan met periodes van afwezigheid van hun verzorger, zelfs op volwassen leeftijd.

    Pas op: deze werkhond heeft veel beweging en aandacht nodig omdat ze zich snel vervelen. Lange periodes van eenzaamheid zijn niet voor de Hongaarse Vizsla.

   • 100%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Deze honden staan bekend als zeer gehoorzaam en gemakkelijk te trainen. Deze werkhonden houden er van om nieuwe dingen te leren en hun verzorgers blij te maken. 

    Het zijn daarom perfecte maatjes die bereid zijn te luisteren, vooral wanneer hun verzorgers een positieve en eerlijke houding aannemen. 

    Geweld werkt niet bij deze honden. Ze sluiten zich direct af wanneer ze met zowel fysiek als mentaal geweld te maken krijgen. 

   • 100%

    Blaft graag

    Net als vele honden blaffen deze honden vrij gemakkelijk. Als je dit niet van jongs af aan onder de duim houdt kan het zijn dat ze te veel blaffen. 

   • 100%

    Neiging om weg te lopen

    Het jachtinstinct van de Magyar Vizsla kan dankzij een goede opvoeding onder controle worden gebracht, maar is nog steeds erg sterk. Elke keer als ze de kans krijgen, aarzelen deze honden geen seconde om weg te lopen en hun spoor te volgen.

   • 66%

    Neiging om dingen kapot te maken

    De Hongaarse Vizsla of Hongaarse Pointer, zoals ze in het Engels worden genoemd, kunnen destructief worden wanneer ze zich vervelen of als ze niet positief en geleidelijk gewend raken aan het alleen zijn vanaf zijn puppytijd.

   • 66%

    Eetlust

    Ook al zijn traktaties niet direct nodig bij deze honden, lekker vinden ze het wel. Ze eten graag, maar zijn niet hebzuchtig. 

   • 33%

    Geschikt als waakhond

    Ze zijn erg sociaal en nooit agressief. Deze Pointer is een pure jacht- of gezelschapshond, maar geen waakhond. 

   • 100%

    Geschikt als eerste hond

    De Magyar Vizsla is gehoorzaam, intelligent, sociaal en opgewekt, waardoor het een perfecte hond is voor beginners. Ondanks al hun verdiensten is het echter belangrijk om te onthouden dat dit werkhonden zijn die elke dag mentale en fysieke stimulatie nodig hebben. De eigenaren moeten atletisch zijn en genoeg tijd voor ze hebben.

    Lees verder na de advertentie

    Advertentie laden ...

    Is het ras Vizsla geschikt voor jou?

    Doe de test

    Levensstijl

    • 33%

     Kan de Vizsla in een appartement leven?

     Hoewel deze honden kunnen wennen aan het stadsleven is een landelijke omgeving het beste voor deze honden. 

     Ongeacht of deze honden nu in een appartement of huis met tuin wonen, binnen of buiten leeft, je moet ze meerdere keren per dag uitlaten om in hun behoefte te voorzien. 

     De wandelingen moeten lang zijn en vele indrukken geven. Het beste is wanneer ze vrij rond kunnen rennen waardoor deze sportieve viervoeters hun volle potentieel kunnen benutten. 

    • 100%

     Behoefte aan beweging/ sportief

     Deze honden zijn volhardend, actief en intelligent, wat ze de perfecte metgezel maakt voor sportieve eigenaren met wie ze tal van hondensporten kunnen beoefenen: CaniCross, hondendansen, sporen zoeken, mantrailen, jagen, behendigheid, flyball, etc.

     Kortom: Alle activiteiten die het mogelijk maken om deze honden fysiek en mentaal uit te dagen zijn van harte welkom.

     Inactiviteit, eenzaamheid en verveling kunnen deze werkhond intern vernietigen. Van nature zijn ze zeer evenwichtig.

    • 66%

     Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

     Door hun gemiddelde grootte, gezelligheid en gehoorzaamheid kunnen deze honden gemakkelijk mee op stap. 

     Gezelschap

     • 100%

      Kan een Vizsla samen met katten?

      Tegen alle verwachtingen kunnen deze honden prima overweg met katten. Wanneer ze samen opgroeien zullen ze de kat ook als volwaardig lid van hun sociale groep zien. 

     • 100%

      Kan een Vizsla samen met honden?

      Deze honden zijn erg sociaal en hebben bijna nooit ruzie met andere honden. Een goede socialisatie is nog steeds belangrijk. Hier kun je al mee beginnen vanaf de eerste maanden van hun leven. 

     • 100%

      Is de Vizsla een kindvriendelijke hond?

      Ze zijn dol op kinderen en ze brengen graag samen tijd door, op voorwaarde dat de kinderen ze met respect behandelen en ze met rust laten wanneer ze in hun mand liggen. 

     • 33%

      Is een Vizsla geschikt voor ouderen?

      Aangezien ze bijna permanent actief zijn passen ze niet goed bij ouderen. 

      %}

      Wat kost een Vizsla?

      De prijs van een Hongaarse staande hond varieert afhankelijk van hun afkomst, leeftijd, exact ras (korthaar of ruwhaar) en geslacht. Een hond met een stamboekinschrijving kost gemiddeld € 1200, -. De meest waardevolle lijnen kunnen worden verkocht voor meer dan € 2.000.

      Het gemiddelde budget dat nodig is voor de fysieke behoeften van een hond van deze omvang is ongeveer € 70 per maand.

      Verzorging

      Deze jachthonden hebben geen speciale zorg nodig. Het ruwharige ras moet vaak worden geborsteld dan het kortharige ras om de schoonheid en beschermende kwaliteiten van hun vacht te behouden. 

      Bovendien moeten de slappe oren regelmatig gecontroleerd en schoongemaakt worden. 

      Haaruitval

      Bij gebrek aan een ondervacht verliezen kortharige exemplaren minder haar dan bij ruwharige exemplaren. Beide rassen verliezen meer haar tijdens de ruiperiode, waarbij ze dagelijks geborsteld moeten worden. 

      Voeding Vizsla

      Deze honden zijn makkelijke eters en zijn tevreden met goede kwaliteit droogvoer. 

      Het allerbelangrijkste is dat de dagelijkse hoeveelheid wordt aangepast aan hun fysieke activiteiten. Overleg zo nodig met een dierenarts om zo goed mogelijk in de behoeften te voorzien. 

      Pas op met zeer active honden, deze moeten absoluut rusten naar elke maaltijd om maagkantelingen te voorkomen. 

      Gezondheid Vizsla

      Hoe oud wordt een Vizsla?

      Ze worden gemiddeld 12 jaar oud. 

      Sterk/ bestendig

      Ook al kunnen deze Hongaarse honden relatief goed tegen slecht weer is hun weerstand minder goed in vergelijking met andere rassen. 

      Kan goed tegen warmte

      De kortharige Hongaarse staande hond heeft geen ondervacht en zal daarom niet veel last van de hitte hebben. Desalniettemin mogen ze in de zomer niet al te veel intensieve lichaamsbeweging krijgen. Wandelingen in en bij het water doen deze hond goed. 

      Kan goed tegen kou

      Wanneer deze honden aan het werk gezet worden kunnen ze de kou goed verdragen. Ook al leven ze het liefst dicht bij hun sociale groep, kunnen ze prima buiten leven want ze vinden de kou niet erg. 

      Neiging om snel aan te komen

      Enkel honden die niet voldoende beweging krijgen zullen bij dit ras last hebben van overgewicht, maar dit is zeldzaam gezien hun grote dosis energie. 

      Veelvoorkomende ziektes

      Laat een reactie achter over dit ras
      Log in om een reactie te plaatsen