Aanbieding

Hond ligt op schoot

Schoothonden zijn échte knuffelbeesten en gezelschapsdieren. 

© Shutterstock

Schoothondjes: top 10 kleine hartenbrekers met veel charme

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Ze zijn klein, schattig en hebben een groot hart. De schoothond, ongeveer even groot als een huiskat, heeft een lange geschiedenis aan de zijde van de mens.

Schoothondjes: karakter en eigenschappen

Er wordt vaak gelachen om schoothondjes, maar ook deze kleine maar krachtige viervoeters stammen uiteindelijk, zoals alle honden, af van de wolf. Wanneer je een schoothondje wilt adopteren moet je wel voldoende tijd hebben om in hun behoefte te voorzien om te bewegen. 

Schoothondjes houden van menselijk gezelschap, zijn intelligent en sommigen bruisen van het zelfvertrouwen!

Een schoothondje is vaak een gezelschapshond. Echter zijn ook kleine terriërs, pinschers, Spitsen en kleine Mastiff-achtige viervoeters onderverdeeld in deze categorie.

Schoothondjes - geschiedenis als gezinshond

Het schoothondje heeft een lange geschiedenis die geworteld is in de oudheid. Zelfs toen waren mensen al enthousiast over deze viervoeters. Ze werden vaak gehouden als gezelschapshond door mensen van adel. De Papillon (vlinderhondje) werd zowel door Britse koninklijke families als door Franse aristocratische families geadopteerd. 

De Mopshond komt daarentegen uit het Chinese rijk. Mopshonden waren voor lange tijd exclusief voorbehouden aan keizers. En de voorouders van de Maltezers woonden ooit in steden langs de Middellandse Zee, waar ze op muizen en ratten jaagden.

Net als Maltezers hielpen de Yorkshire terriërs mensen met muizen en ratten plagen. De geschiedenis van het schoothondje heeft de huidige viervoeters gevormd. Sommige schoothondjes zijn actief en slim en anderen zijn weer enthousiast over sport zoals behendigheidsspelletjes. Dan heb je ook nog schoothondjes die tevreden zijn met dagelijkse wandelingen en het gezelschap van het gezin. 

Chihuahua

Met een maximale schouderhoogte van 20 cm is de Chihuahua een van de kleinste hondenrassen ter wereld. Echter hebben ze een liefdevol karakter en zijn het echte gezelschapshonden die in een mum van tijd een hechte band opbouwen met hun verzorger. 

Franse Bulldog

De Franse Bulldog is geliefd over de hele wereld. Atypisch voor een schoothondje zijn ze gespierd en stevig gebouwd. Desalniettemin zijn ze in vergelijking met andere mastiffs, zoals de Bordeaux-mastiff, nog steeds vrij klein. Franse Bulldogs zijn ideale gezinshonden voor beginnende hondenliefhebbers.

Havanezer

De Havanezer is een vrolijk en levendig schoothondje voor wie het gezin het belangrijkste is. Ze volgen hun verzorgers op de voet. Hun makkelijke karakter maakt het de ideale beginnershond. Ondanks hun liefdevolle karakter mag de opvoeding niet worden verwaarloosd. 

Maltezer

De oorsprong van de Maltezer gaat terug tot ongeveer 500 v. Chr. Tot op de dag van vandaag zijn deze witte bonte ballen geliefd. De Maltezer weegt ongeveer 4 kg en is bijzonder aanhankelijk. Langdurig alleen zijn leidt tot frustratie en verdriet. Daarom zijn het de perfecte viervoeters voor iedereen die ze overal mee naartoe kan nemen. 

Mops

Zoals Loriot ooit zei: "een leven zonder Pugs is mogelijk, maar zinloos." Veel Mops-verzorgerds zullen dit bevestigen. Deze vrolijke en gezellige Molossers zijn een hondenras op zich. Het zijn geen honden om mee te joggen of fietsen. Net als bij de Franse Bulldog en Shih Tzu veroorzaakt hun platte snuit ademhalingsmoeilijkheden bij hevige inspanning en warm weer. 

Papillon

Dit elegante en gracieuze schoothondje komt vaak voor op schilderijen uit de Renaissance. Ook al zou je het qua uiterlijk niet denken, deze honden zijn ontzettend robuust en hebben een goed gezondheid. De Papillon, die ook bekend staat als het Vlinderhondje, is speels en kindvriendelijk. 

Poedel

Wanneer men het over schoothondjes heeft doelt men zeker niet op de Koningspoedel, die een schouderhoogte van 62 cm bereikt. De kleinere Toy Poedel voldoet daarentegen wel aan alle criteria. Daarnaast zijn ze erg intelligent en staan ze op de tweede plaats van meest intelligente hondenrassen

Shih Tzu

De Shih Tzu is de leeuw onder de schoothondjes. In het Nederlands worden ze ook wel de Tibetaanse leeuw genoemd. De bijnaam van deze kleine gezelschapshond komt doordat mensen ze vroeger een kapsel gaven waardoor ze vanwege hun "manen" leken op een leeuw. Ze zijn qua karakter aanhankelijk, vrolijk en erg sociaal. 

Yorkshire Terriër

De Yorkshire terriër behoort tot de FCI categorie "terriër." Het waren in het verleden zeer capabele werkhonden die werden ingezet voor de jacht op ratten. Tegenwoordig zijn het populaire gezelschapshonden die slim en vrolijk zijn. Ondanks hun kleine formaat, mogen ze nooit vertroeteld worden.

Duitse Spitz 

De Duitse Spitz ook wel Pomeriaan of Keeshond genoemd is populair over de hele wereld, en je komt ze veel tegen in steden. Als het kleinste ras van de Spitsen zijn het geen goede waakhonden. Desalniettemin zijn ze uiterst geschikt als "alarmsysteem", want ze waarschuwen mensen bij dreigend gevaar.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

3 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen