Kangal

Andere namen: Anatolische herder, Kangal köpeği, Karabash, Turkse Herder

#1

Wamiz's top rassen

Kangal
Volwassen Kangal © Shutterstock

De Kangal, of de Turkse herdershond is een zeer intelligente, trotse, onafhankelijke en zelfverzekerde hond. Het zijn uitstekende waakhonden met een grote interesse in het beschermen van hun gezin en territorium. Kangals zullen nooit zonder reden agressief worden, maar tegen indringers kunnen ze vasthoudend zijn. Deze enorme hond is verder erg kalm en zachtaardig wanneer ze bij hun adoptiegezin zijn. 

Algemene informatie Kangal

Hoe oud wordt een Kangal? :

5

18

10

13

Karakter :

Rustig Intelligent

Grootte Kangal :

Herkomst en geschiedenis Turkse Herder

De kangal is een heel oud ras, waarschijnlijk afstammeling van de grote jachthonden van Mesopotamië. In de loop van de tijd is het ras geëvolueerd om zich aan te passen aan de omgeving: de vorming ervan werd sterk beïnvloed door het klimaat (zeer hete zomers, zeer koude winters), de manier waarop de dieren leefden (sedentair, semi-nomadisch of nomadisch) en het soort werk . De FCI heeft dit Turkse hondenras in 1989 officieel erkend. Op 15 juni 2018 verving de Kangal Shepherd Dog de Anatolian Shepherd Dog door het nummer 331. De papieren van een Anatolische Herdershond kunnen worden omgezet in een Kangal Herdershond, op voorwaarde dat de hond voldoet aan de rasstandaarden.

Uiterlijke kenmerken Kangal

 • Kangal
  Kangal
 • Kangal
  Kangal
 • Kangal
  Kangal
 • Kangal
  Kangal
 • Kangal
  Kangal

  Grootte Kangal

  Teef : 71 tot 79 cm

  Reu : 74 tot 81 cm

  Gewicht Kangal

  Teef : 45 tot 60 kg

  Reu : 55 tot 70 kg

  Vachtkleur Kangal

  Vachttype

  Oogkleur Kangal

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Kangal

  De Kangal is een sterke, solide, grote en goed gebouwde hond. Het hoofd is groot en sterk. De ogen zijn vrij klein in verhouding tot de grootte van de schedel. De middelgrote oren zijn driehoekig van vorm en afgerond aan de uiteinden, vallen op de wangen en staan ​​omhoog als de hond waakzaam is. De staart is lang en bereikt het spronggewricht. Het is vrij hoog aangezet, in rust hangend gedragen en licht gebogen. Wanneer de hond iets merkt, wordt de staart hoog gedragen met de punt gebogen op de rug, vooral bij reutjes.

  Goed om te weten

  Kangals worden ook gebruikt om beschermde soorten te beschermen. In Namibië vormen cheeta's een zeer ernstige bedreiging voor boeren en veehouders, omdat ze tientallen schapen tegelijk kunnen doden. Ondanks het feit dat ze een beschermde soort zijn, mogen herders deze grote katten vangen en doden om de duurzaamheid van hun boerderijen te waarborgen.
   
  Desalniettemin stelde een Amerikaanse bioloog in de jaren negentig voor om Anatolische herders te gebruiken om vee te beschermen en cheeta's af te schrikken. Het werkte heel goed, want katten zijn vooral bang voor grote honden. Op deze manier worden schapen beschermd en worden cheeta's gespaard.

  Karakter Kangal

  • 66%

   Aanhankelijk

   Ondanks dat ze onafhankelijk en trots zijn, waarderen deze honden de genegenheid van hun sociale groep en zijn ze graag dichtbij. 

  • 66%

   Speels

   Ze zijn goed met kinderen en eigenlijk alle leden van hun sociale groep. Ze brengen graag tijd door met hun verzorgers en als pup zijn ze erg speels. Dit neemt af naarmate ze ouder worden. 

  • 100%

   Rustig

   De Kangal is van nature braaf en straalt rust en kracht uit. In het gezin zijn ze zachtaardig, betrouwbaar en geduldig met kinderen.

  • 100%

   Intelligent

   Zoals bij vele herdershonden is de Kangal bijzonder intelligent en rustig. Daarnaast zijn het uitstekende werkers, vooral in de schapenfokkerij waar ze veel initiatief tonen. 

  • 33%

   Jager

   De herdershond heeft geen erg sterk jachtinstinct. Hun oorspronkelijke rol als herdershond brengt hen ertoe andere dieren met respect te behandelen, tenzij ze een gevaar voor hun leven of dat van hun gezin vormen.

  • 100%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Ze gedragen zich afstandelijk van vreemden, maar zijn vriendelijk bij bekende mensen die hun territorium betreden. Mocht de verzorger niet aanwezig zijn, staan ze niemand toe op het terrein en zijn ze wantrouwend tegenover iedereen. 

  • 100%

   Onafhankelijk

   Dit ras is erg onafhankelijk, trots en zelfverzekerd, maar tegelijkertijd ook gehoorzaam en erg intelligent. 

   Gedrag Kangal

   • 66%

    Kan goed alleen zijn

    Hoewel de Kangal erg lief is richting hun sociale groep vormt alleen thuisblijven geen probleem. Ze zullen hun rol als waakhond dan erg serieus nemen. 

    Desalniettemin mag de hond nooit te lang alleen gelaten worden en bovendien moeten ze altijd voldoende beweging krijgen. 

   • 66%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    De Kangal wordt beschouwd als een intelligente en volgzame hond, ook al zijn ze erg onafhankelijk. Onafhankelijkheid en gehoorzaamheid gaan meestal niet goed samen, maar bij deze hond wel.

    Voor een succesvolle opvoeding is het noodzakelijk om ze als puppy te trainen, zodat ze geen slechte gewoontes ontwikkelen.

    Probeer nooit een krachtmeting aan te gaan met deze honden, omdat ze hun verzorger dan als respectloos kunnen zien en stoppen met het volgen van commando's.

    Om koppigheid te voorkomen en een solide relatie te ontwikkelen, is het noodzakelijk om standvastig, consistent en zelfverzekerd te zijn. Uitzonderingen en regelovertredingen dienen in het belang van een optimale opvoeding zoveel mogelijk te worden vermeden.

    Let wel, gehoorzaamheid is bij deze honden erg belangrijk. Daarom moeten opdrachten correct en passend zijn. 

   • 66%

    Blaft graag

    Blaffen is hun belangrijkste afschrikmiddel, dus wanneer ze gevaar voelen aarzelen ze niet om te blaffen. Een goede opvoeding helpt tegen onnodig geblaf. 

   • 33%

    Neiging om weg te lopen

    Het is raadzaam om de omgeving van deze hond af te zetten om weglopen te vermijden. Ten tweede dient het tevens als duidelijke grens van hun territorium. 

    Ze kunnen buiten leven, mits voldoende afgesloten. Ze zorgen er dan voor dat vreemden niet binnenkomen. 

   • 66%

    Neiging om dingen kapot te maken

    Als ze zich vervelen, onvoldoende uitgedaagt worden of geen specifieke rol hebben kunnen ze vrij gemakkelijk destructief worden. Dit geldt met name voor honden die in een appartement leven. 

    Zo lang aan hun behoefte wordt voldaan zijn het rustige en betrouwbare honden. 

   • 66%

    Eetlust

    Ondanks zijn grootte is de Anatool een bescheiden eter en zeker niet hebzuchtig.

   • 100%

    Geschikt als waakhond

    Deze herdershonden zijn uitstekende waakhonden en worden nu nog steeds gebruikt voor het hoeden van schapen. 

    Wanneer ze als gezinshond worden gehouden nemen ze de bescherming van het adoptiegezin erg serieus, maar zullen ze nooit onnodig agressief zijn. Bijten is hun laatste redmiddel. 

    Wanneer ze thuis zijn houden ze alle spullen en mensen binnen de sociale groep in de gaten. Wanneer ze met hun verzorger op pad zijn merken ze dat ze buiten hun territorium zijn en kunnen dan sneller agressief reageren wanneer ze merken dat hun verzorger gevaar loopt.

   • 33%

    Geschikt als eerste hond

    Het adopteren van zo'n grote en eigenwijze hond is wellicht niet de beste keuze voor beginnende hondenbezitters. Je kunt dan beter kiezen voor een ras dat makkelijker te trainen is en minder eigenwijs is. 

    Fouten in de opvoeding en socialisatie kunnen inderdaad gevaarlijk uitpakken bij zo'n ras. Deze honden hebben ervaren en zelfverzekerde eigenaren nodig. Zodra ze een zwakte merken spelen ze hier op in en kan het alledaagse leven met deze honden moeilijk worden. 

    Kangal adopteren

    Vind je ze allemaal leuk en weet je niet welk ras je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

    Levensstijl

    • 33%

     Kan de Kangal in een appartement leven?

     Wonen in een appartment is niet aan deze grote honden besteed. Ze hebben veel ruimte en buitenlucht nodig. 

     Een leven op het platteland in een omheinde tuin is ideaal, zodat ze zich volledig kunnen ontplooien. 

     Bovendien zorgt hun beschermende instinct vaak voor overlast in een flat door bijvoorbeeld het blaffen 's nachts. 

     De hond leeft graag binnen, maar houdt ook van de buitenlucht en om beide in de gaten te houden als onderdeel van hun territorium. 

    • 66%

     Behoefte aan beweging/ sportief

     Zoals bij alle grote honden worden extreme fysieke activiteiten afgeraden om gewrichtsblessures te voorkomen. 

     Desalniettemin zijn het werkhonden die graag worden ingezet en elke dag uitgedaagd moeten worden op fysiek en mentaal vlak. 

     Zelfs al leven ze vrij op het platteland is het raadzaam om ze minstens twee keer per dag mee te nemen voor de dagelijkse lichamelijke beweging, het aanscherpen van reukvermogen en het ontmoeten van andere honden. 

    • 33%

     Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

     De grootte van de hond maakt reizen niet gemakkelijk. Daarnaast is een goede controle over het dier belangrijk om er mee te kunnen reizen.

     Gezelschap

     • 66%

      Kan een Kangal samen met katten?

      Wanneer de Anatool opgroeit met andere huisdieren zoals katten, kunnen ze goed met elkaar overweg en zullen ze de kat ook beschermen net als andere leden van het adoptiegezin. 

      Leven met katten betekent niet dat de hond alle katten accepteert. Zwerfkatten die op hun territorium komen accepteren ze niet. 

     • 66%

      Kan een Kangal samen met honden?

      Vroege socialisatie is nodig zodat de Kangal zich op de juiste manier kan ontwikkelen. Anders zouden ze angstig of agressief kunnen zijn tegenover andere honden.

      Aan de andere kant bevordert het opgroeien met een andere hond, net als het leven met katten of andere dieren, socialisatie.

     • 66%

      Is de Kangal een kindvriendelijke hond?

      Ze hebben geduld met kinderen, maar zijn tegelijkertijd waakzaam. Het zijn niet de beste speelkameraden. 

      Bovendien kunnen ze ongeduldig worden, vooral wanneer kinderen de grenzen niet respecteren. Daarom is het belangrijk gedragsregels op te stellen om de veiligheid van de kinderen te garanderen. Dus de hond niet storen wanneer deze in de mand ligt, niet aan de staart trekken enz. 

     • 66%

      Is een Kangal geschikt voor ouderen?

      Deze honden zijn erg rustig en hebben een evenwichtig karakter. Ze kunnen zich zelfs aanpassen aan het leven met ouderen, maar alleen als deze dynamisch genoeg zijn om aan de fysieke en mentale behoeften van de hond te kunnen voldoen. 

      %}

      Wat kost een Kangal?

      De prijs van een Kangal varieert afhankelijk van hun oorsprong, leeftijd en geslacht. Je mag gemiddeld €700 verwachten voor een geregistreerde hond. De meer waardevolle rassen kunnen oplopen tot € 1200, -.

      Men moet rekening houden met ongeveer €80 per maand voor voedsel, verzorging en verzekering.

      Verzorging

      Het verzorgen van de Anatool is vrij eenvoudig, maar vanwege hun grootte kost het tijd. Ze hoeven alleen maar regelmatig te worden geborsteld om de schoonheid en beschermende functie van de vacht te behouden. Verdere verzorging is niet nodig.

      Hun hangende oren moeten regelmatig worden gecontroleerd en schoongemaakt.

      Haaruitval

      De herdershond heeft veel haarverlies tijdens de voorjaars- en herfstwissel van de vacht. Daarna moet de hond dagelijks geborsteld worden om zoveel mogelijk haar te verwijderen. Buiten deze tijden heeft dit ras bijna geen haaruitval.

      Voeding Kangal

      De Kangal is geen kieskeurige hond en bovendien eten ze niet bijzonder veel. 

      Echter dient de verzorger met name in het eerste jaar voorzichtig te zijn met het eetgedrag van deze viervoeter. De snelle groei vereist namelijk een hoog eiwitgehalte. Wanneer ze volgroeid zijn, mag het voer worden verminderd. 

      Om te voorkomen dat ze teveel eten is het advies om ze twee keer per dag eten te geven, 's ochtends en 's avonds. 

      Kwalitatief goed voedsel, aangepast aan hun leeftijd, gewicht en fysieke conditie is voldoende. Afhankelijk van de tijd en kennis van de verzorger kunnen ze ook normaal voer krijgen zoals vlees, groenten en granen. Toezicht van een dierenarts wordt hierbij aangeraden. 

      Gezondheid Kangal

      Hoe oud wordt een Kangal?

      Ze worden ongeveer 11 jaar oud. 

      Sterk/ bestendig

      Het zijn robuuste honden gemaakt voor het buitenleven en passen zich makkelijk aan. Een voordeel is dat ze bijna nooit ziek worden. 

      Kan goed tegen warmte

      Deze honden zijn zeer hete zomers gewend vanuit hun thuisland, dus verdragen de hitte goed. Tijdens de hitte mogen ze echter geen intense activiteiten ondernemen en is het beter om ze 's ochtends en 's avonds later uit te laten. 

      Kan goed tegen kou

      Ze hebben een dikke vacht, met dikke ondervacht. Dit biedt goede bescherming tegen slecht en koud weer. 

      Neiging om snel aan te komen

      Een gezond en uitgebalanceerd dieet met voldoende dagelijkse beweging voorkomt overgewicht. 

      Veelvoorkomende ziektes

      Deze honden zijn zelden ziek. Behalve heupdysplasie hebben ze weinig last van ziektes zoals je die bij andere grote honden ziet. 

      Veel gestelde vragen

      Hoe gevaarlijk is een Kangal?

      Wat betekent Kangal?

      Hoe sterk is een Kangal?

      Laat een reactie achter over dit ras
      1 reactie
      ria
      ria
      Bentley is erg lief en 6 jaar oud. We hebben hem nog maar net. Hij heeft lang in een dierenasiel gewoond jammer genoeg. Niemand wilde hem hebben door zijn grootte en kracht. Hij wil zijn eigen gang gaan tijdens het wandelen en trekt nogal, maar dat gaat vast helemaal goedkomen. We houden nu al van hem. Het is een grote knuffelaar en kan goed met de andere honden in de familie en ook met onze kleinkinderen. Hebben we wel van tevoren getest. We wonen op de vlakte en hebben een omheinde tuin, dus hij heeft hier lekker de ruimte.
      Verwijderen bevestigd

      Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

      Log in om een reactie te plaatsen