Kangal

Andere namen: Anatolische herder, Kangal köpeği, Karabash, Turkse Herder

#1

Wamiz's top rassen

Kangal
Volwassen Kangal © Shutterstock

De Kangal, of de Turkse herdershond is een zeer intelligente, trotse, onafhankelijke en zelfverzekerde hond. Het zijn uitstekende waakhonden met een grote interesse in het beschermen van hun gezin en territorium. Ze zullen nooit zonder reden agressief worden, maar tegen indringers kunnen ze vasthoudend zijn. Deze enorme hond is verder erg kalm en zachtaardig wanneer ze bij hun adoptiegezin zijn. 

Algemene informatie Kangal

Hoe oud wordt een Kangal? :

5

18

10

13

Karakter :

Rustig Intelligent

Grootte Kangal :

Herkomst en geschiedenis Turkse Herder

Het is een heel oud ras, waarschijnlijk afstammeling van de grote jachthonden van Mesopotamië. In de loop van de tijd is het ras geëvolueerd om zich aan te passen aan de omgeving: de vorming ervan werd sterk beïnvloed door het klimaat (zeer hete zomers, zeer koude winters), de manier waarop de dieren leefden (sedentair, semi-nomadisch of nomadisch) en het soort werk . De FCI heeft dit Turkse hondenras in 1989 officieel erkend. Op 15 juni 2018 verving de Kangal Shepherd Dog de Anatolian Shepherd Dog door het nummer 331. De papieren van een Anatolische Herdershond kunnen worden omgezet in een Kangal Herdershond, op voorwaarde dat de hond voldoet aan de rasstandaarden.

Uiterlijke kenmerken Kangal

  Grootte Kangal

  Teef : 71 tot 79 cm

  Reu : 74 tot 81 cm

  Gewicht Kangal

  Teef : 45 tot 60 kg

  Reu : 55 tot 70 kg

  Vachtkleur Kangal

  Vachttype

  Oogkleur Kangal

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Kangal

  De Kangal is een sterke, solide, grote en goed gebouwde hond. Het hoofd is groot en sterk. De ogen zijn vrij klein in verhouding tot de grootte van de schedel. De middelgrote oren zijn driehoekig van vorm en afgerond aan de uiteinden, vallen op de wangen en staan ​​omhoog als de hond waakzaam is. De staart is lang en bereikt het spronggewricht. Het is vrij hoog aangezet, in rust hangend gedragen en licht gebogen. Wanneer de hond iets merkt, wordt de staart hoog gedragen met de punt gebogen op de rug, vooral bij reutjes.

  Goed om te weten

  Anatolische herders worden ook gebruikt om beschermde soorten te beschermen. In Namibië vormen cheeta's een zeer ernstige bedreiging voor boeren en veehouders, omdat ze tientallen schapen tegelijk kunnen doden. Ondanks het feit dat ze een beschermde soort zijn, mogen herders deze grote katten vangen en doden om de duurzaamheid van hun boerderijen te waarborgen.
   
  Desalniettemin stelde een Amerikaanse bioloog in de jaren negentig voor om Anatolische herders te gebruiken om vee te beschermen en cheeta's af te schrikken. Het werkte heel goed, want katten zijn vooral bang voor grote honden. Op deze manier worden schapen beschermd en worden cheeta's gespaard.

  Karakter Kangal

  • 66%

   Aanhankelijk

   Ondanks dat ze onafhankelijk en trots zijn, waarderen deze honden de genegenheid van hun sociale groep en zijn ze graag dichtbij. 

  • 66%

   Speels

   Ze zijn goed met kinderen en eigenlijk alle leden van hun sociale groep. Ze brengen graag tijd door met hun verzorgers en als pup zijn ze erg speels. Dit neemt af naarmate ze ouder worden. 

  • 100%

   Rustig

   De berghond is van nature braaf en straalt rust en kracht uit. In het gezin zijn ze zachtaardig, betrouwbaar en geduldig met kinderen.

  • 100%

   Intelligent

   Zoals bij vele herdershonden is de Kangal bijzonder intelligent en rustig. Daarnaast zijn het uitstekende werkers, vooral in de schapenfokkerij waar ze veel initiatief tonen. 

  • 33%

   Jager

   De herdershond heeft geen erg sterk jachtinstinct. Hun oorspronkelijke rol als herdershond brengt hen ertoe andere dieren met respect te behandelen, tenzij ze een gevaar voor hun leven of dat van hun gezin vormen.

  • 100%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Ze gedragen zich afstandelijk van vreemden, maar zijn vriendelijk bij bekende mensen die hun territorium betreden. Mocht de verzorger niet aanwezig zijn, staan ze niemand toe op het terrein en zijn ze wantrouwend tegenover iedereen. 

  • 100%

   Onafhankelijk

   Dit ras is erg onafhankelijk, trots en zelfverzekerd, maar tegelijkertijd ook gehoorzaam en erg intelligent. 

   Gedrag Kangal

   • 66%

    Kan goed alleen zijn

    Hoewel de Kangal erg lief is richting hun sociale groep vormt alleen thuisblijven geen probleem. Ze zullen hun rol als waakhond dan erg serieus nemen. 

    Desalniettemin mag de hond nooit te lang alleen gelaten worden en bovendien moeten ze altijd voldoende beweging krijgen. 

   • 66%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    De Kangal wordt beschouwd als een intelligente en volgzame hond, ook al zijn ze erg onafhankelijk. Onafhankelijkheid en gehoorzaamheid gaan meestal niet goed samen, maar bij deze hond wel.

    Voor een succesvolle opvoeding is het noodzakelijk om ze als puppy te trainen, zodat ze geen slechte gewoontes ontwikkelen.

    Probeer nooit een krachtmeting aan te gaan met deze honden, omdat ze hun verzorger dan als respectloos kunnen zien en stoppen met het volgen van commando's.

    Om koppigheid te voorkomen en een solide relatie te ontwikkelen, is het noodzakelijk om standvastig, consistent en zelfverzekerd te zijn. Uitzonderingen en regelovertredingen dienen in het belang van een optimale opvoeding zoveel mogelijk te worden vermeden.

    Let wel, gehoorzaamheid is bij deze honden erg belangrijk. Daarom moeten opdrachten correct en passend zijn. 

   • 66%

    Blaft graag

    Blaffen is hun belangrijkste afschrikmiddel, dus wanneer ze gevaar voelen aarzelen ze niet om te blaffen. Een goede opvoeding helpt tegen onnodig geblaf. 

   • 33%