Aanbieding

Mini hondenrassen: Alles wat je moet weten over theekophonden

Teacup Yorkshire Terrier puppy in theekopje

Theekophonden zijn speciale rassen van geselecteerde bestaande rassen die worden gefokt om zo klein mogelijk te blijven

© Shutterstock

Mini hondenrassen: zogenaamde theekophonden zijn een echte hit op sociale media - waardoor velen ook op zoek gaan naar deze extreem kleine honden. Maar weinigen zien in dat deze rassen marteling betekenen voor honden, en soms ook hun verzorger(s). 

Door Maya van Tol

Bijgewerkt op

Wat zijn theekophonden?

Zoals de naam al doet vermoeden, worden theekophonden gefokt om in een beker te passen, kleine honden die klein blijven. Ze worden ook wel miniatuurhonden genoemd. Theekophonden zijn speciale rassen van geselecteerde bestaande rassen die worden gefokt om zo klein mogelijk te blijven door middel van gerichte paring.

Omdat iedereen overspoeld wordt door de schattigheid van deze mini hondjes, wordt helaas door velen over het hoofd gezien dat de honden van deze rassen ernstige gezondheidsklachten hebben, hun hele leven lang. 

Het is in Nederland verboden om dieren te fokken met uiterlijke kenmerken die hun welzijn schaden. 

Mini hondenrassen

Dit zijn voorbeelden van kleine hondenrassen die vaak worden gebruikt om miniatuurhonden of theekophonden mee te fokken: 

 • Chihuahua
 • Dwergkeeshond
 • Yorkshireterriër
 • Poedel
 • Beagle
 • Shiba
 • Maltees
Vaak worden Yorkshire Terriers gebruikt voor het fokken van mini hondjes © Shutterstock

Hoe worden theekophonden gemaakt?

In de hondenfokkerij geldt het uitgangspunt dat de “best aangepaste dieren” gedekt blijven worden. Deze hebben de meeste overlevingskansen en zijn het gezondst. Dit wordt echter volledig genegeerd bij het fokken van miniatuurhonden. Om een heel klein hondje te krijgen, worden in de fokkerij de zwakste en kleinste dieren van een nest met elkaar gepaard.

Wamiz-gids: een goede fokker kiezen

Deze manier van fokken kan afschuwelijke gevolgen hebben voor de dieren, omdat hun organen en hersenen niet op een gelijkmatige en gezonde manier worden verkleind in dit proces. In feite 'krimpen' ze de rassen en dat kan ernstige ziektes als gevolg hebben. 

Mini hondjes: mogelijke bijwerkingen

 • Bij mini honden kan het voorkomen dat een deel van de schedel (fontanel) niet helemaal dicht groeit. Dit betekent dat de hersenen op dit punt alleen worden beschermd door de huid en de vacht.
 • In de lever kan een levershunt optreden. Het bloedvat voert bloed rond de lever, in plaats van erdoorheen, zodat de lever het niet kan ontgiften. Als je hond hier last van heeft, hebben ze een hele dure operatie nodig en special dieetvoer. 
 • Veel theekopjeshonden hebben ook last van tracheale instorting. Instabiliteit in het nekgebied zorgt ervoor dat de luchtpijp op één plek instort. De hond kan nauwelijks ademen en krijgt te weinig zuurstof.
 • Vaak zijn er ook defecten in de hartwand, slechte bloedsomloop, afwijkingen in de tanden en kaak, en gemakkelijk kwetsbare botten.
Ernstige misvormingen zijn de gevolgen van het fokken met teacupjes © Shutterstock

Een theekophond kopen? Liever niet!

Theekopjeshonden worden door velen niet als honden gezien. Ze zijn puur een modeaccessoire, dat - wanneer het uitkomt - zo weer aan de kant wordt gezet. Natuurlijk, ze zijn ongelofelijk schattig! Het is niet moeilijk verliefd te worden op zo'n klein hondje met grote ogen. Maar besef je wel dat je hiermee gewetenloze fokkers steunt. En een dier in huis haalt dat waarschijnlijk altijd speciale zorg nodig heeft. 

Als mensen hun aanpak zouden heroverwegen en de hype van de miniatuurhonden niet langer zouden steunen, zouden de martelrassen snel voorbij zijn.

Theekophonden adopteren in nood?

Er zijn nauwelijks miniatuurhonden in nood. In ieder geval niet bij de bemiddeling. Degenen die een theekophond kopen, staan het zelden weer af. De pups gaan voor de hoofdprijs de deur uit en vaak worden ze nog duurder door de nodige bezoeken aan de dierenarts - het speciale voer nog niet eens meegerekend.

Laat een reactie achter
0 reacties
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

Log in om een reactie te plaatsen