Aanbieding

Pomchi - Chihuahua Pomeriaan kruising

Bij een kruising weet je nooit precies welke genen de puppy van welke ouder erft. 

© Shutterstock

De top 5 Chihuahua kruisingen

Door Maya van Tol Redacteur

Online sinds

Chihuahua's zijn de kleinste honden ter wereld. Deze kleine viervoeter met een ander hondenras te kruisen, kan hele bijzondere puppies opleveren!

De Chihuahua in het kort

Chihuahua's komen van oorsprong uit Mexico en werden voor het eerst gedomesticeerd door de Tolteken, het is een van de kleinste hondenrassen ter wereld. Sinds het einde van de 19e eeuw worden gefokt als gezelschapsdieren, en sindsdien zijn ze erg popupair - ook bij beroemdheden.

Fysieke eigenschappen van de Chihuahua

Chihuahua's hebben (in verhouding) grote oren die rechtop staan en grote, brede ogen - wat ze extra schattig maakt. Qua vacht kan er een groot verschil zitten in Chihuahua's, zowel wat betreft de lengte als de kleur. 

Hoogte: 12 tot 20 cm
Gewicht: niet meer dan 3 kg
Levensverwachting: 14 tot 16 jaar

Chihuahua's: persoonlijkheid en training

Deze kleine, gevoelige honden worden soms als 'terriër-achtig' omschreven. Vanwege hun achterdochtige karakter zijn Chihuahua's redelijke waakhonden - ze slaan snel alarm, maar zullen door hun formaat indringers niet snel afschrikken. 

Als echte schoothond zijn ze gek op gezelschap en genegenheid, maar ze kunnen ook wat eenkennig zijn. Ze bouwen dan een hechte band op met maar één van hun verzorgers. Je zult je Chihuahua vaak achter je aan zien lopen, ze vinden het hartstikke leuk om overal met je mee naartoe te gaan (zelfs als dat betekent dat ze in een tas worden gedragen) - vandaar de bijnaam van een "handtashond". 

Net als veel hondenrassen hebben Chihuahua's goede puppytraining nodig. Ze zijn over het algemeen vriendelijk voor kinderen, maar het is wel van belang dat ze voorzichting met het hondje zijn.

Ze zijn zijn intelligent, dus ze kunnen het goed doen in gehoorzaamheid. Omdat ze een tikkeltje koppig kunnen zijn, is het wel aangeraden om vroeg te beginnen met trainingen.

De bewegingsvereisten van een Chihuahua

Deze kleine honden zijn actief en bruisend, maar ze hebben niet al te veel beweging nodig. Een wandeling van een half uur per dag zou genoeg moeten zijn.

Een Chihuahua verzorgen

De vacht van een Chihuahua is gemakkelijk te onderhouden. Als ze lang haar hebben, ben je hier uiteraard iets meer tijd aan kwijt. Over het algemeen verhaart een Chihuahua niet veel, ongeacht de lengte van hun vacht. 

De Chihuahua's gezondheid

Chihuahua's hebben een aanleg voor ziektes die vaker voorkomen bij kleine hondenrassen. Tracheale instorting, luxerende patella, hypoglykemie en gebitsproblemen zijn hier voorbeelden van. Een Chihuahua kruising heeft een minder grote aanleg voor deze ziektes en aandoeningen, maar ze zijn absoluut niet uitgesloten, daarom is een jaarlijks bezoek aan de dierenarts erg belangrijk

De 5 populairste Chihuahua kruisingen

Als je houdt van het zakformaat van Chihuahua's, maar niet weet wat je met hun zelfverzekerde en koppige persoonlijkheid aanmoet, is een Chihuahua kruising wellicht iets voor jou! Hieronder vindt je de populairste en leukste Chihuahua cross breeds. 

1. Kruising Chihuahua - Teckel

Teckels en Chihuahua's lijken qua persoonlijkheid behoorlijk op elkaar - dus als je niet van een beetje koppigheid houdt, kan dit double the trouble betekenen. Desalniettemin maakt de zogenaamde 'Chiweenie' ongelofelijk lieve en aanhankelijke puppies. Om hun koppigheid tegen te gaan, raden we je aan om de pup op jonge leeftijd een socialisatie- en gehoorzaamheidstraining te laten volgen.

Deze kruising heeft over het algemeen meer beweging nodig dan de gemiddelde Chihuahua - denk aan wandelingen van 30 - 60 minuten per dag. Deze mixhond doet het het beste met een volwassen of zelfs ouder echtpaar of een alleenstaande.

2. Kruising Chihuahua - Poedel

Een Chi-Poo is een geweldige keuze voor hondenliefhebbers die een Chihuahua willen die wat makkelijker te trainen is! Poedel - Chihuahua kruisingen zijn intelligent en leren snel. Socialisatie is echter van het allergrootste belang, omdat ze zich vaak verbinden met slechs één persoon en defensief gedrag kunnen tonen tegenover anderen. Ze hebben veel energie, dus je zult minstens 45 minuten per dag moeten besteden aan sport en spel. 

Deze honden hebben een grootse persoonlijkheid en kunnen, wanneer ze in de juiste omgeving worden opgroeien, geweldige huisdieren zijn.

3. Kruising Chihuahua - Mopshond

De Mopshond - Chihuahua kruising, ook bekend als Chug, is uitzonderlijk sociaal: ze kunnen overweg met iedereen - zowel mens als dier. Door het aanpasbare karakter van de Mopshond, een kruising hoogstwaarschijnlijk bij zich draagt, kan dit kleine hondje in iedere woonsituatie geluk vinden. Zolang ze maar bij jou zijn.

Het kopen van een Mopshond - Chihuahua mix moet echter altijd een goed doordachte beslissing zijn, omdat het een brachycefaal ras is. Dit betekent dat ademhalingsproblemen gegarandeerd zijn.

4. Kruising Chihuahua - Yorkshireterriër

Zogenaamde 'Chorkies' zijn liefdevol, loyaal, bruisend en energiek! Ze zijn vrij gemakkelijk te trainen en zijn ondanks hun vele energie maken ze goede appartementshonden. De Chihuahua - Yorkshireterriër kruising heeft echter wel aardig wat socialisatie nodig - op jonge leeftijd - om te voorkomen dat ze later jaloezie-gerelateerde agressie ontwikkelen. Deze kleine hondjes gaan over het algemeen beter om met volwassenen en tieners dan met kleine kinderen. Ze zijn zich niet bewust van hun eigen formaat, en moeten daarom goed in de gaten gehouden worden als ze in contact komen met middelgrote of grote honden

5. Kruising Chihuahua - Jackrussellterriër

De kruising Chihuahua en Jack Russel maakt misschien wel de meest energieke Chihuahua kruising die er is! Ook al zijn ze klein van stuk, de Jack-chi heeft 45 minuten tot een uur aan actieve lichaamsbeweging per dag nodig - het liefst in combinatie met mentale stimulatie. Als dit niet genoeg geprikkeld wordt, kunnen intelligente honden destructief gedrag gaan vertonen, bijvoorbeeld door te blaffen en graven. Wees consistent met je training - deze honden kunnen je te slim af zijn! Met de juiste socialisatie en training kunnen ze goede huisdieren zijn voor actieve gezinnen die graag de buitenlucht opzoeken. 

Meer populaire Chihuahua kruisingen

Toch nog niet de Chihuahua kruising gevonden waar je op hoopte? Er zijn nog veel meer combinaties mogelijk!

Voor de juiste persoon, of het juiste gezin, kan een Chihuahua kruising de perfecte hond zijn!

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

1 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen