Yorkshire Terrier

Andere namen: Yorkie, York

Yorkshire Terrier
Volwassen Yorkshire Terrier © Shutterstock

Yorkshire Terriers zijn allerte, levendige en super slimme honden, die je onrecht aandoet als je ze alleen ziet als een speelhondje.  Zij verdienen een bij hun naam passende behandeling: als echte terriërs! Heel leuke speelkameraden voor kinderen mits je hen leert hoe zij met dit beestje moeten omgaan . Hoewel Yorkshire Terriës over het algemeen in huis worden genomen als gezelschapshond of als showhond, blijven het geboren rattenvangers. Daarvoor zijn zij gemaakt!  En omdat de Yorkshire Terriër flink van zich kan laten horen, is het ook een goede 'alarm hond'.  De Yorkshire Terrier is de kleinste van alle terriers, en op dit moment wereldwijd het meest populair, zowel in de Verenigde Staten als in Europa.  

Algemene informatie Yorkshire Terrier

Hoe oud wordt een Yorkshire Terrier? :

7

22

12

17

Karakter :

Aanhankelijk Speels

Grootte Yorkshire Terrier :

Herkomst en geschiedenis

De Yorkshire Terrier is een vrij jong ras. Het ontstond in het begin van de 19e eeuw, tegelijk met de industriële revolutie. In die tijd namen wolwerkers dit ras mee toen die uit Schotland naar Yorkshire vertrokken. Hoe dit precies ging is niet duidelijk. Vrij zeker is dat de Yorkshire Terriers een kruising zijn van andere soorten Terriers zoals de Skye, Cairn, Clydesdale (nu uitgestorven) en Melita Terrier (nu Maltezer).  In de eerste instantie werd dit ras gefokt voor de jacht op ratten in mijnen en konijnen in holen, maar tegenwoordig zijn het alleen nog gezelschapshonden.  De eerste naam was "Miniature Terriers" om uiteindelijk in 1886 door de Kennel Club officieel te worden erkend onder de naam "Yorkshire Terrier". De eerste 'echte Yorkshire Terrier' (volgens de standaart) dateert van het einde van de 19e eeuw, in 1898.
 

Uiterlijke kenmerken Yorkshire Terrier

 • Yorkshire Terrier
  Yorkshire Terrier

  Grootte Yorkshire Terrier

  Teef : 15 tot 25 cm

  Reu : 15 tot 25 cm

  Gewicht Yorkshire Terrier

  Teef : 2 tot 3 kg

  Reu : 2 tot 3 kg

  Vachtkleur Yorkshire Terrier

  Vachttype

  Oogkleur Yorkshire Terrier

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Yorkshire Terrier

   Yorkshire Terriers zijn niet al te groot en symetrisch gebouwd. De rechtopstaande houding zorgt voor een mondaine uitstraling.  Het lijf is krachtig en goed geproportioneerd. Het hoofd is tamelijk klein en vlak, met een niet te ronde schedel en een niet te lange snuit. De ogen zijn van middelmatige grootte, helder, niet uitpuilend. De oren zijn klein, V-vormig, rechtop gedragen en bedekt met kort, licht roodbruin haar. De benen zijn perfect recht. De staart is goed behaard en wordt iets hoger gedragen dan de rug.

   

  Goed om te weten

  De Yorkshire Terrier is een super populair ras, en dat heel er helaas toe geleid dat veel broodfokkers dit ras zijn gaan zien als handelswaar. Broodfokkers willen alleen geld verdienen, hebben geen interesse in het welzijn van de dieren, zorgen niet voor inentingen etc. Neem dus de tijd om je goed te informeren. 

  Karakter Yorkshire Terrier

  • 100%

   Aanhankelijk

   Een echt knuffeldiertje dat graag dicht in de buurt blijft van mensen waar het vertrouwen in heeft. Dit hondje laat zien dat het van je houdt en zit graag bij je op schoot. 

  • 100%

   Speels

   Dit levendige hondje heeft energie voor tien! Yorkshire Terriërs houden ervan de boel een beetje op te vrolijken.Spelen met verzorgers? Voor dit huisgenootje bestaat er niets leukers. Het komt regelmatig langs om een speelpartijtje 'op te eisen'. Voor hen bestaat er niets leukers dan spelen met hun verzorgers. 

  • 66%

   Rustig

   Druk en dynamisch als het kan, rustig als het moet. Als deze huisgenoot de energie eenmaal kwijt is, kan het prima een tijdje zichzelf vermaken. 

   Yorkshire Terriërs vragen veel aandacht, maar zijn ook gevoelig voor de stemming van hun omgeving en passen zich makkelijk aan. Een poosje rustig op de bank, als het even nodig is, levert geen probleem op. 

  • 66%

   Intelligent

    Yorkshire Terriërs zijn heel slim en heeft veel talenten die het als het ware 'strategisch' inzet. Soms doen zij zich wat dommer voor dan zij in werkelijkheid zijn, bijvoorbeeld om nog wat meer tijd met hun verzorgers te kunnen doorbrengen.  

  • 66%

   Jager

   De York is een rasechte terriër, van oorsprong gefokt als vanger van ratten en konijnen. 

   En ook als gezelschapshond blijft het jagen, maar dan als pleziertje. Of 'de prooi' nu een speeltje binnenshuis is of een knaagdier in de tuin.

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Als ras is de Yorkshire Terrier niet angstig of agressief van karakter. Omdat deze hond erg gehecht is aan de vertrouwde omgeving, kijkt het bij onbekenden soms even de kat uit de boom. 

  • 66%

   Onafhankelijk

   Door de terriër eigenschappen is de Yorki in principe iets onafhankelijker dan andere gezelschapshonden. Toch blijft het graag zoveel mogelijk in de buurt bij bekenden, en dan het liefst bij de verzorgers.

   Gedrag Yorkshire Terrier

   • 66%

    Kan goed alleen zijn

    Yorki's zijn echte gezelschapsdieren die het liefst 24 uur per dag in de nabijheid van de verzorgers verkeren. Toch kan je dit hondje best even alleen laten, als je dit al vroeg en op een postieve manier aanleert.  

    Maar vergeet niet dat ze veel moeten worden uitgedaagd, zowel op mentaal, sociaal en lichamelijk gebied als qua reukzintuigen. Met andere woorden: laat hen geen hele dagen alleen. 

   • 66%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Yorkshire Terriers zijn klein maar hebben een sterke persoonlijkheid. Dit vraagt om een heldere en consequente opvoedingsaanpak. 

     Het is dus belangrijk dat de Yorki pup van jongsaf leert zich aan regels te houden en grenzen te respecteren, zodat het geen slechte gewoontes ontwikkelt.

    Denk dus niet dat bij kleine hondjes de opvoeding wel achterwege gelaten kan worden. Van welke grootte ook, elk hondje zal je basisregels moeten aanleren, zodat het zich soepel aanpast aan de omgangsvormen zowel thuis als in de samenleving als geheel. 

   • 100%

    Blaft graag

    Een geweldige alarmhond, want Yorki's laten zich vaak en luidruchtig horen als er iemand binnenkomt, of het nu een bekende of een onbekende betreft. 

   • 33%

    Neiging om weg te lopen

     Yorkshire Terriërs zijn avontuurlijk aangelegd, maar tegelijk ook erg gehecht aan hun sociale omgeving. Liefst blijven ze altijd een beetje in de buurt. 

   • 66%

    Neiging om dingen kapot te maken

    Als je de Yorki te lang alleen laat, kan het zijn dat het de boel gaat afbreken, precies zoals veel andere hondenrassen. Het is altijd een teken van verveling of onvrede. 

   • 66%

    Eetlust

    Niet te veel en niet te weinig, deze honden beschikken over een gezonde eetlust. Een lekkere snack slaat het niet af, maar het volstaat niet altijd als middel om medewerking te verkrijgen. 

   • 33%

    Geschikt als waakhond

    Yorkshire Terriërs zijn heel goede alarm honden, maar bepaald niet afschrikwekkend. Niet zo geschikt als waakhond, met andere woorden. 

   • 100%

    Geschikt als eerste hond

    Fysiek weerbaar, vrolijk, pienter, enthousiast en heel aanhankelijk. Voor mensen die een zwak hebben voor miniatuur formaatjes, is dit de perfecte eerste hond. 

    Vind je ze allemaal leuk en weet je niet welk ras je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

    Levensstijl

    • 100%

     Kan de Yorkshire Terrier in een appartement leven?

     Yorki's kunnen uitstekend in een flat leven, als dat samengaat met elke dag een wandeling waarin zij zich hun energie kwijt kunnen. 

     Let op! Denk er in de tuin, of tijdens uitstapjes, om de vacht met krulspelden vast te zetten om te voorkomen dat het vies wordt of beschadigd raakt. 

    • 33%

     Behoefte aan beweging/ sportief

     De Yorkshire Terriër bruist van energie en moet zich elke dag  kunnen uitleven, thuis of tijdens een flinke wandeling

    • 100%

     Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

     Deze kleine hondjes laten zich, vanzelfsprekend, makkelijk meenemen in een transport tas. Om er voor te zorgen dat ze rustig blijven zitten moet je dit wel geleidelijk aan opbouwen. 

     Gezelschap

     • 100%

      Kan een Yorkshire Terrier samen met katten?

      Yorki's kunnen het prima met katten vinden. Zij weten het onderscheid te maken tussen de huiskat en een 'prooi'. 

     • 66%

      Kan een Yorkshire Terrier samen met honden?

       Yorkshire Terriers stonden een tijd bekend als agressieve honden. Maar dit is aan het veranderen. Een andere manier van fokken door gepassioneerde liefhebbers van het ras levert gemiddeld kneedbaardere en evenwichtige honden op. 

      Toch moet je wel heel vroeg beginnen met het aanleren van sociale vaardigheden en de juiste gedragcodes. 

      In dat kader: creëer bij ontmoetingen met soortgenoten de mogelijkheid dat beiden dieren ook echt even met elkaar communiceren. Neem het dus niet in de armen, daar bewijs je het uiteindelijk geen dienst mee. 

     • 66%

      Is de Yorkshire Terrier een kindvriendelijke hond?

      Yorkshire Terriers zijn lief voor kinderen, maar niet erg geduldig. Dus wees daar op bedacht, zeker Yorki's van een iets kleiner formaat kunnen soms wat bruusk uit de hoek komen. 

     • 100%

      Is een Yorkshire Terrier geschikt voor ouderen?

      Kalm en tegelijk energiek, de Yorkshire Terrier. Omdat deze hondjes goed aanvoelen in welke stemming je verkeert en zich makkelijk aanpassen zijn zij heel geschikte huisgenootjes voor iets oudere verzorgers. 

      %}

      Wat kost een Yorkshire Terrier?

      Prijzen variëren al naar gelang de stamboom, de leeftijd en het geslacht. Ga uit van gemiddeld €1000 tot €1600 voor een Yorkshire Terrier met een gewone stamboom. Prijzen voor de hogere lijnen kunnen oplopen tot €2500.

      Voor wat betreft het dagelijks onderhoud: om in de eerste levensbehoeften van een hondje van deze grootte te voorzien moet je rekenen op ongeveer €45 tot €65 (voeding, verzorging en verzekering).

      Verzorging

      De vacht van een Yorkshire Terriër moet met regelmaat en zorg behandeld worden.  Door de razendsnelle haargroei (1cm per maand) is het wijs je huisgenootje af en toe mee te nemen naar een trimsalon. Dit voorkomt dat de vacht verstrengeld raakt of in de weg gaat zitten bij het bewegen.

       Als jullie niet meedoen aan schoonheidswetstrijden dan is bijknippen zodat de haren de grond niet raken genoeg, dit vergemakkelijkt het onderhoud van de vacht. 

      Naast het trimmen moet je de vacht vaak borstelen om de haren mooi en glazend te houden. Hou ook de oren, ogen en tanden in de gaten en maak ze van tijd tot tijd schoon. Vergeet, tot slot, niet de haren bij de poten zo af en toe bij te knippen. 

      Haaruitval

      Yorki's verliezen af en toe haar, maar niet overvloedig. Om doden haren te verwijderen moet de vacht tijdens de ruiperioden (herfst en lente) dagelijks geborsteld worden. 

      Voeding Yorkshire Terrier

      Zoals het geval is bij alle hondjes, moet de dagelijkse hoeveelheid eten (premium brokken worden aangepast aan het gewicht, de leeftijd en de lichamelijke conditie. 

      Je doet er goed aan de Yorkshire Terriër regelmatig te laten controleren door een dierenarts, zeker puppy's tijdens de groei. Yorki's komen steviger over dan zij zijn. Kleine hondjes hebben vrij broze botten en gewrichten.

       Een maaltijd per dag is voldoende en liefst 's avonds, voor een goede spijsvertering. Geef je Yorki niet de vrije beschikking over de etensbak om overgewicht en maagproblemen te voorkomen. 

      Gezondheid Yorkshire Terrier

      Hoe oud wordt een Yorkshire Terrier?

      Yorki's worden gemiddeld 15 jaar oud. 

      Sterk/ bestendig

      Klein maar fijn! Yorkshire Terriërs hebben over het algemeen een vrij goede weerstand, hoewel ze gevoelig kunnen zijn voor enkele ziekten. 

      Kan goed tegen warmte

      Yorki's kunnen beter tegen de warmte dan tegen de kou. Toch moet je tijdens de hitte al te veel lichamelijke inspanning vermijden. Tijdens de warmte is een wandeling 's morgens en een wandeling s' avonds het beste. 

      Kan goed tegen kou

      Omdat Yorki's geen ondervacht hebben, zijn zij bepaald niet dol op koud en vochtig weer. 

      Neiging om snel aan te komen

      Yorkshire Terriers zijn van nature geen stilzitters, en worden daarom niet snel te dik. Tenminste, zolang je de neiging kan weerstaan het te veel te verwennen.. 

      Veelvoorkomende ziektes

      Endocardiose mitrale (hartklepaandoening)
      Alopecia van verdunde vachten (slechte haarontwikkeling en vervolgens haaruitval)
      "lederoorziekte" (symmetrische haaruitval en hyperpigmentatie van de snuit en de oren)
      Ziekte van Cushing 
      Urinestenen (plasproblemen)
      Hydrocefalie (waterhoofd)
      Atlantisch-axiale subluxatie (gewrichtsproblemen)
      Oogaandoeningen (cataract, droge keratoconjunctivitis, netvliesaandoeningen, enz.)
      Aangeboren elleboog ontwrichting
      Mediale dislocatie van de knieschijf (Instabiele knieschijf)
      Aseptische necrose van de femurkop (gewrichtsproblemen)
      Tracheal Collapse (ademhalingsziekte)
      Cryptorchidisme (afwijking in de ontwikkeling van de testikels)

      Laat een reactie achter over dit ras
      Log in om een reactie te plaatsen