Yorkshire Terrier

Andere namen: Yorkie, York

Yorkshire Terrier
Volwassen Yorkshire Terrier © Shutterstock

Yorkshire Terriers zijn allerte, levendige en super slimme honden, die je onrecht aandoet als je ze alleen ziet als een speelhondje.  Zij verdienen een bij hun naam passende behandeling: als echte terriërs! Heel leuke speelkameraden voor kinderen mits je hen leert hoe zij met dit beestje moeten omgaan . Hoewel Yorkshire Terriës over het algemeen in huis worden genomen als gezelschapshond of als showhond, blijven het geboren rattenvangers. Daarvoor zijn zij gemaakt!  En omdat de Yorkshire Terriër flink van zich kan laten horen, is het ook een goede 'alarm hond'.  De Yorkshire Terrier is de kleinste van alle terriers, en op dit moment wereldwijd het meest populair, zowel in de Verenigde Staten als in Europa.  

Algemene informatie Yorkshire Terrier

Hoe oud wordt een Yorkshire Terrier? :

7

22

12

17

Karakter :

Aanhankelijk Speels

Grootte Yorkshire Terrier :

Herkomst en geschiedenis

De Yorkshire Terrier is een vrij jong ras. Het ontstond in het begin van de 19e eeuw, tegelijk met de industriële revolutie. In die tijd namen wolwerkers dit ras mee toen die uit Schotland naar Yorkshire vertrokken. Hoe dit precies ging is niet duidelijk. Vrij zeker is dat de Yorkshire Terriers een kruising zijn van andere soorten Terriers zoals de Skye, Cairn, Clydesdale (nu uitgestorven) en Melita Terrier (nu Maltezer).  In de eerste instantie werd dit ras gefokt voor de jacht op ratten in mijnen en konijnen in holen, maar tegenwoordig zijn het alleen nog gezelschapshonden.  De eerste naam was "Miniature Terriers" om uiteindelijk in 1886 door de Kennel Club officieel te worden erkend onder de naam "Yorkshire Terrier". De eerste 'echte Yorkshire Terrier' (volgens de standaart) dateert van het einde van de 19e eeuw, in 1898.
 

Uiterlijke kenmerken Yorkshire Terrier

  Grootte Yorkshire Terrier

  Teef : 15 tot 25 cm

  Reu : 15 tot 25 cm

  Gewicht Yorkshire Terrier

  Teef : 2 tot 3 kg

  Reu : 2 tot 3 kg

  Vachtkleur Yorkshire Terrier

  Vachttype

  Oogkleur Yorkshire Terrier

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Yorkshire Terrier

   Yorkshire Terriers zijn niet al te groot en symetrisch gebouwd. De rechtopstaande houding zorgt voor een mondaine uitstraling.  Het lijf is krachtig en goed geproportioneerd. Het hoofd is tamelijk klein en vlak, met een niet te ronde schedel en een niet te lange snuit. De ogen zijn van middelmatige grootte, helder, niet uitpuilend. De oren zijn klein, V-vormig, rechtop gedragen en bedekt met kort, licht roodbruin haar. De benen zijn perfect recht. De staart is goed behaard en wordt iets hoger gedragen dan de rug.

   

  Goed om te weten

  De Yorkshire Terrier is een super populair ras, en dat heel er helaas toe geleid dat veel broodfokkers dit ras zijn gaan zien als handelswaar. Broodfokkers willen alleen geld verdienen, hebben geen interesse in het welzijn van de dieren, zorgen niet voor inentingen etc. Neem dus de tijd om je goed te informeren. 

  Karakter Yorkshire Terrier

  • 100%

   Aanhankelijk

   Een echt knuffeldiertje dat graag dicht in de buurt blijft van mensen waar het vertrouwen in heeft. Dit hondje laat zien dat het van je houdt en zit graag bij je op schoot. 

  • 100%

   Speels

   Dit levendige hondje heeft energie voor tien! Yorkshire Terriërs houden ervan de boel een beetje op te vrolijken.Spelen met verzorgers? Voor dit huisgenootje bestaat er niets leukers. Het komt regelmatig langs om een speelpartijtje 'op te eisen'. Voor hen bestaat er niets leukers dan spelen met hun verzorgers. 

  • 66%

   Rustig

   Druk en dynamisch als het kan, rustig als het moet. Als deze huisgenoot de energie eenmaal kwijt is, kan het prima een tijdje zichzelf vermaken. 

   Yorkshire Terriërs vragen veel aandacht, maar zijn ook gevoelig voor de stemming van hun omgeving en passen zich makkelijk aan. Een poosje rustig op de bank, als het even nodig is, levert geen probleem op. 

  • 66%

   Intelligent

    Yorkshire Terriërs zijn heel slim en heeft veel talenten die het als het ware 'strategisch' inzet. Soms doen zij zich wat dommer voor dan zij in werkelijkheid zijn, bijvoorbeeld om nog wat meer tijd met hun verzorgers te kunnen doorbrengen.  

  • 66%

   Jager

   De York is een rasechte terriër, van oorsprong gefokt als vanger van ratten en konijnen. 

   En ook als gezelschapshond blijft het jagen, maar dan als pleziertje. Of 'de prooi' nu een speeltje binnenshuis is of een knaagdier in de tuin.

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Als ras is de Yorkshire Terrier niet angstig of agressief van karakter. Omdat deze hond erg gehecht is aan de vertrouwde omgeving, kijkt het bij onbekenden soms even de kat uit de boom. 

  • 66%

   Onafhankelijk

   Door de terriër eigenschappen is de Yorki in principe iets onafhankelijker dan andere gezelschapshonden. Toch blijft het graag zoveel mogelijk in de buurt bij bekenden, en dan het liefst bij de verzorgers.

   Gedrag Yorkshire Terrier

   • 66%

    Kan goed alleen zijn

    Yorki's zijn echte gezelschapsdieren die het liefst 24 uur per dag in de nabijheid van de verzorgers verkeren. Toch kan je dit hondje best even alleen laten, als je dit al vroeg en op een postieve manier aanleert.  

    Maar vergeet niet dat ze veel moeten worden uitgedaagd, zowel op mentaal, sociaal en lichamelijk gebied als qua reukzintuigen. Met andere woorden: laat hen geen hele dagen alleen. 

   • 66%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Yorkshire Terriers zijn klein maar hebben een sterke persoonlijkheid. Dit vraagt om een heldere en consequente opvoedingsaanpak. 

     Het is dus belangrijk dat de Yorki pup van jongsaf leert zich aan regels te houden en grenzen te respecteren, zodat het geen slechte gewoontes ontwikkelt.

    Denk dus niet dat bij kleine hondjes de opvoeding wel achterwege gelaten kan worden. Van welke grootte ook, elk hondje zal je basisregels moeten aanleren, zodat het zich soepel aanpast aan de omgangsvormen zowel thuis als in de samenleving als geheel. 

   • 100%

    Blaft graag

    Een geweldige alarmhond, want Yorki's laten zich vaak en luidruchtig horen als er iemand binnenkomt, of het nu een bekende of een onbekende betreft. 

   • 33%