Aanbieding

Blije Pomchi hond

Pomchi's zijn een mix tussen een Pomeriaan en een Chihuahua.

© Photolococapture | Shutterstock

Pomchi - de superschattige Pomeriaan Chihuahua mix

Door Marieke ten Donkelaar Redacteur

Online sinds

Kan het schattiger dan een kruising tussen een Pomeriaan en een Chihuahua? Dit mooie, aanhankelijke hondje is moeilijk te overtreffen als je het ons vraagt!

De Pomchi is een mooie kruising tussen een Pomeriaan (Dwergspitz) en een Chihuahua, en wordt ook wel een hybride hond genoemd. De Pomchi komt zoals veel andere designerhonden uit de VS. eind jaren negentig is daar begonnen met het fokken van deze leuke mix. De Pomchi is een populaire mix in Nederland, dankzij het lieve uiterlijk en loyale, aanhankelijke karakter. Een eigen norm heeft deze hond nog niet. Dat wil zeggen dat de kleine viervoeters onderling sterk verschillen in uiterlijk en karakter. 

De Pomchi in het kort

De Pomchi is niet een overdreven atletische hond. En toch moeten we rekening houden met de dynamische aard als we samenleven. Het hondje zal veel plezier beleven aan lange wandelingen in de natuur. Extra trainings- en speelsessies in de frisse lucht bieden een vreugdevolle afwisseling voor de levendige Pomeriaan Chihuahua mix.

De Pomchi is een gezelschapshond door en door. Dat wil zeggen, het hondje zou het liefst de hele tijd bij de verzorger zijn. Daarom is deze Pomeriaan Chihuahua mix het meest geschikt voor mensen die het niet te druk hebben met werk. Dit hondje is te vinden in vele huishoudens, bijvoorbeeld bij senioren, alleenstaanden of gezinnen. Als je met kinderen omgaat, zorg er dan voor dat deze het hondje met respect behandelen.

 

Bovendien past de Pomchi goed bij beginnende hondeneigenaren die weten dat een goede training noodzakelijk bij dit hondje. Als vierpotig miniatuurhondje past deze ook goed bij mensen die graag reizen. Het kleine formaat maakt rondreizen en verblijf gemakkelijker.

De ouders van de Pomchi - Dwergspitz X Chihuahua

De Pomeriaan (Dwerg Spitz)

Klein hondje met een groot karakter: de Pomeriaan | ElenaYakimova | Shutterstock

De Pomeriaan is geen zelfstandig hondenras, maar een variëteit van de Duitse Spitz, ook bekend als Keeshond of Dwergspitz. De Pomeriaan is een beminnelijke viervoeter, die erg gehecht raakt aan de verzorger. De mensgerichte viervoeter kan er niet goed tegen om alleen gelaten te worden. Dit kleine hondje is een uitstekende waakhond, bij onraad heeft deze de neiging om te blaffen.

Zo klein als de Pomeriaan is, zo groot is het karakter. Dit maakt dat de Pomeriaan nog wel eens door de verzorger beschermd moet worden tegen zichzelf. Een confrontatie zal dit hondje niet snel uit de weg gaan. Zorg voor een goede opvoeding en socialisatie door bijvoorbeeld een cursus te volgen voor gehoorzaamheid en behendigheid.

De Chihuahua

Chihuahua is het kleinste hondenras | cherdchai punsuk | Shutterstock

Terwijl de Chihuahua de naam deelt met de grootste staat van Mexico, is deze hond waarschijnlijk de kleinste van de wereld. Slim, dapper en aanhankelijk, deze hond is een perfect gezelschap voor veel mensen die een dier willen adopteren, zeker voor een eerste hond. Het aanpassingsvermogen van de Chihuahua, zorgt ervoor dat deze hond zich zonder moeite aan verschillende levensstijlen kan aanpassen. 

De Chihuahua is een pittig hondje vol temperament, is alert op de omgeving en zal aanslaan als het hondje een bepaald geluid niet kan thuisbrengen. Een inbreker zal niet onopgemerkt een huis binnensluipen waar een Chihuahua woont. De Chihuahua vindt het niet fijn om alleen te zijn.

Uiterlijke kenmerken van de Pomchi

De Pomeriaan en de Chihuahua horen tot de de kleinste hondenrassen ter wereld behoren, hierdoor is de Pomchi ook een hele kleine charmeur. Verschillen van enkele centimeters kunnen voorkomen, afhankelijk van de grootte van de ouders en het geslacht.

  • een reutje wordt tussen de 15 en 25 cm
  • een teefje zit tussen de 15 en 23 cm

Wat betreft het gewicht, dat schommelt tussen de 1,8 en 5 kg.

Als één van de ouders een kortharige Chihuahua is, kan een Pomchi met een korte vacht worden geboren. Meestal heeft een Pomchi een weelderige, gladde vacht of op zijn minst  "manen" in de nek. Dit is het meest voorkomend als er een langharige Chihuahua bij de dekking betrokken is.

Pomchi's hebben meestal een langere vacht | Flabygasted | Shutterstock

De hond van een gemengd ras heeft meestal een ondervacht. Toch is voorzichtigheid geboden bij temperaturen onder nul. Kleine hondenrassen bevriezen snel en hebben meestal een verwarmende hondenjas nodig bij temperaturen onder het vriespunt.

Meestal heeft een Pomchi een effen kleur, maar het kunnen ook tweekleurige honden zijn als verschillende rassen worden gemixt. Mogelijke vachtkleuren van een Pomchi: crèmewit, beige, oranje, tan, bruin, grijs en zwart.

Typisch Pomchi; het karakter

De Pomchi is een knuffelig hondje die niet alleen graag dicht bij de familie is, maar het ook uitdrukkelijk nodig heeft. Deze Pomeriaan Chihuahua mix heeft de neiging een bijzonder hechte band op te bouwen met de verzorger.

Dit is een extroverte hondje. Bij de familie staat de Pomchi graag in het middelpunt van de belangstelling, en zorgt het kleine hondje voor vermaak.

Dit hondje is volgzaam en meewerkend, zolang de training maar leuk blijft. De Pomchi kan af en toe de koppige kant laten zien. Door de oplettendheid mist deze Pomeriaan Chihuahua mix geen enkel voorval aan de voordeur of bij het tuinhek. De blaffende en brutale viervoeter is dus bij uitstek geschikt om alarm te slaan.

Ook al is het moeilijk met de charmante kraaloogjes van een Pomeriaan Chihuahua mix, toch is het belangrijk om als verzorger dit schattige hondje niet in de watten te leggen. De Pomchi is een hondje die tekenen van zwakte onmiddellijk opmerkt. Voor deze mix is dat namelijke een uitnodiging om de bestaande rangorde aan te vechten.

Verzorging van de Pomchi

De Pomchi heeft licht haarverlies. Tijdens de periodes van vachtwisselingen zullen de verzorgers extreem veel plukken haar in huis vinden. Regelmatig borstelen en kammen gaan hand in hand met het houden van een Pomchi. Een Pomeriaan Chihuahua mix met een bijzonder uitbundige vacht doen het ook goed bij een trimsalon één of twee keer per jaar.

Kleine honden - zoals de Chihuahua en Pomeriaan - zijn vatbaar voor gebitsproblemen. Regelmatige tandverzorging en een gezonde voeding moeten daarom bijzondere aandacht krijgen bij een Pomchi. Op deze manier kunnen de verzorgers pijn bij de Pomchi voorkomen, en het verwijderen van tandsteen bij de dierenarts onder narcose vermijden.

Pomchi: gezondheid en leeftijdsverwachting

Vooral onder de Chihuahua's zijn er extreem kleine vertegenwoordigers, die helaas, ook meer vatbaar zijn voor gezondheidsproblemen. Daarom is het bij het kiezen van een Pomchi belangrijk te zoeken naar ouders waarvan de grootte niet onder de betreffende rasstandaard ligt.

Bij deze Pomeriaan Chihuahua mix, waarbij zowel de Pomeriaan als de Chihuahua vatbaar is voor rasgebonden ziekten, moet een gezondheidscertificaat worden verkregen. De volgende gezondheidsrisico's bestaan voor de Pomchi:

  • Patellar luxatie
  • Epilepsie
  • Hypoglykemie
  • Ziekte van Legg-Calvé-Perthes
  • Tracheale instorting
  • Oorinfecties
  • Allergieën

Zoals veel kleine honden, ligt de Pomchi ver voor in levensverwachting. Ondanks een zekere vatbaarheid voor bepaalde ziekten, kan dit kleine hondje 13 tot 15 jaar oud worden. Sommige Pomchi hondjes bereiken zelfs een trotse leeftijd van 18 jaar.

Waar koop je een Pomchi? 

Ben je helemaal gevallen voor de Pomchi? Neem de tijd om een goede fokker te vinden, dit kan best lastig zijn. Er is maar een beperkte controle op deze nestjes. Dit is anders dan bij stamboomhonden, hiervoor zijn diverse gezondheidsonderzoeken voorgeschreven.

Let erop dat bij een nestje Pomchi puppies de ouders gezond zijn en sociaal gedrag vertonen. Overdrijvingen in het uiterlijk kan erfelijke ziektes en aandoeningen vergroten. Lukt het niet om een goede fokker van de Pomchi te vinden? Je kan natuurlijk ook kiezen voor de ouders van deze hond de Chihuahua of de Pomeriaan, dit zijn echte rashonden. 

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen