Corgi

Andere namen: Welsh Corgi

#32

Wamiz's top rassen

Corgi
Volwassen Corgi © Shutterstock

De Corgi (officieel Welsh Corgi) heeft een mythische achtergrond. Volgens legendes werden deze schattige kleine honden door elven en feeën gebruikt om met hun vee te werken, als rijdende wezens en om coaches te trekken. In recentere jaren is het ras gebruikt als veehoeder, boerderijbeschermer en natuurlijk als trouwe metgezel.

Algemene informatie Corgi

Hoe oud wordt een Corgi? :

7

19

12

14

Karakter :

Aanhankelijk Speels Intelligent

Grootte Corgi :

Herkomst en geschiedenis

De Pembroke Welsh Corgi dateert terug tot 920 na Christus en wordt verondersteld door Vlaamse wevers in Wales te zijn geïntroduceerd. Ze gebruikten deze kleine honden om hun kuddes vee naar de markt te drijven. De Corgi's deden dit door het vee in de hielen te happen.

In 1928 erkende de UK Kennel Club zowel de Cardigan als de Pembroke Corgis als één ras. Ongeveer 6 jaar later werden de twee rassen afzonderlijk erkend. Beide rassen worden steeds minder populair en zijn op de lijst van kwetsbare inheemse rassen van de Kennel Club geplaatst.

FCI groep

FCI groep

Groep 1 - Herdershonden en veedrijvers

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Corgi

 • Corgi
  Corgi

  Grootte Corgi

  Teef : 25 tot 30 cm

  Reu : 25 tot 30 cm

  Gewicht Corgi

  Teef : 9 tot 11 kg

  Reu : 10 tot 12 kg

  Vachtkleur Corgi

  Vachttype

  Oogkleur Corgi

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Corgi

  De Welsh Corgi-hond is een stevig gebouwde, compact gevormde hond die altijd actief en alert is. Hun hoofd is vosachtig, plat tussen zijn oren en zijn snuit loopt iets taps toe. De Pembroke Corgi heeft geen staart, wat hem onderscheidt van zijn familielid, de Cardigan Welsh. De Pembroke is ook iets kleiner dan de Cardigan. 

  Goed om te weten

  Er zijn 2 soorten Welsh Corgi - de Pembroke Welsh Corgi en de Cardigan Welsh. Ze lijken qua uiterlijk erg op elkaar, maar omdat ze zijn gefokt uit totaal verschillende bloedlijnen, worden ze als verschillende rassen beschouwd. Het meest opvallende verschil is het feit dat de Pembroke Corgi geen staart heeft. De Pembrokes hebben meestal spitse oren, terwijl de oren van de Cardigan Corgi een ronde vorm hebben.

  De Welsh Corgi is een koninklijke hond. Tijdens haar leven heeft koningin Elizabeth II meer dan 30 honden van dit ras gehad. Haar allereerste Corgi werd haar in 1933 door haar vader geschonken. Hij kreeg de naam Dookie, en zowel prinses Elizabeth, als haar zus, prinses Margaret, werden verliefd op de kleine hond. Op haar 18e verjaardag kreeg de koningin nog een Welsh Corgi cadeau, die ze Susan noemde. Haar liefde voor het ras blijft tot op de dag van vandaag bestaan. 

  Soorten

  Welsh Corgi Cardigan

  Welsh Corgi Pembroke

  Karakter

  • 100%

   Aanhankelijk

   De Welsh Corgi is vriendelijk en actief. Agressief of nerveus zul je ze nooit zien. De meerderheid van de Corgi-verzorgers beschouwt dit ras als zeer aangenaam en aanhankelijk, maar niet overdreven behoeftig.

  • 100%

   Speels

   Met hun zeer speelse en grappige karakters, houden deze kleine honden ervan om vermaakt te worden. Tergelijkertijd entertainen ze ook graag! Als ze er zin in hebben, kunnen ze ook best ontdeugend zijn. Grenzen verleggen doen ze dan voor de lol. 

  • 66%

   Rustig

   Hoewel het niet de meeste rustige hondenras is, heeft de Welsh Corgi een waakzaam, alert karakter. Dit komt door hun hoedende achtergrond.

  • 100%

   Intelligent

   Bovenal houden deze kleine honden ervan om hun verzorgers te vermaken en blij te maken. Als zeer intelligente honden leren ze heel gemakkelijk nieuwe vaardigheden en trucjes.

   Ze houden ervan om bezig gehouden te worden met allerlei stimulerende opdrachten en activiteiten, maar na hun dagelijke dosis inspanning kunnen ze ook heel goed relaxen op de bank of voor de open haard.

  • 33%

   Jager

   Hoewel de Welsh Corgi een zeer sociale hond is, door hun hoedende en werkende voorouders, hebben ze ook een hoge prooidrift. Als ze de kans krijgen, gaan ze achter kleine dieren aan, inclusief de kat van de buren!

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Ze zijn vaak nogal op hun hoede voor vreemden, maar hebben nooit agressieve neigingen. Deze hond geeft er waarschijnlijk de voorkeur aan om iemand te leren kennen voordat ze hem een vriend noemen. 

  • 33%

   Onafhankelijk

   Een klein hondje met een grote wilskracht! Ze zijn best onafhankelijk en hebben daarom een zelfverzekerde verzorger nodig die kan laten zien wie de broek aan heeft.

   Gedrag Corgi

   • 33%

    Kan goed alleen zijn

    Omdat de Welsh Corgi een sterke band met hun familie vormen, tolereren ze het niet om lang alleen gelaten te worden. Ze voelen zich het fijnst als hun verzorger(s) overdag thuis in. Afscheidsangst kan ervoor zorgen dat de Corgi het een en ander sloopt als hij niks heeft om zich mee te vermaken. Ze blaffen vaak onophoudelijk om te laten zien dat ze het er niet mee eens zijn om zo lang alleen gelaten te worden.

   • 66%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    De Welsh Corgi reageert erg goed op de meeste trainingsmethoden en is bereid en enthousiast om nieuwe vaardigheden te leren. Hoewel het een vrij gevoelige hond is, leren ze snel en zullen ze goed reageren wanneer je met ze werkt aan hun gehoorzaamheid. 

   • 66%

    Blaft graag

    Voor zo'n klein hondje, kunnen ze een hoop herrie maken! Ze blaffen om te laten weten dat iets niet naar hun zin is, of omdat er vreemden in de buurt zijn. 

   • 66%

    Neiging om weg te lopen

    Van nature zijn Corgi's herders en jagers. Ze hebben maar een glimp nodig van een klein dier in hun omgeving, om er met al hun wilskracht achteraan te gaan. 

   • 66%

    Neiging om dingen kapot te maken

    Alleen zij vinden ze maar niks. Zodra ze zich gaan vervelen is de kans groot dat ze spullen kapot gaan maken. 

   • 100%

    Eetlust

    Deze kleine honden kunnen zeker behoorlijk hebberig zijn, vooral als het gaat om tussendoortjes en lekkernijen.

   • 66%

    Geschikt als waakhond

    Als je denkt dat de kleine Corgi geen goede waakhond is, heb je het mis! Ze zijn er snel bij om hun verzorger te waarschuwen voor vreemden. Met een sterk waak- en hoedersinstinct zullen ze hun gezin beschermen. 

   • 100%

    Geschikt als eerste hond

    Corgi's worden enthousiast van alles wat ze doen, dat maakt het ontzettend leuk om in de buurt te zijn van deze bundeltjes van geluk. Als intelligent ras willen ze je graag tevreden stellen en nieuwe dingen leren. Daarom zijn ze een goede keuze voor een nieuwe hondenbezitter, zolang de verzorger er alles aan doet om zowel de mentale als fysieke behoefte van de hond te vervullen.

    Corgi adopteren

    Vind je ze allemaal leuk en weet je niet welk ras je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

    Levensstijl

    • 100%

     Kan de Corgi in een appartement leven?

     Als de Welsh Corgi dagelijks voldoende beweging krijgt om aan zijn/haar behoeften te voldoen, zal hij/zij met plezier in een appartement verblijven. Zolang ze een paar keer per dag buiten wandelen, hebben ze geen tuin nodig. Het is een aardig aanpasbaar hondenras.

    • 66%

     Behoefte aan beweging/ sportief

     Ook al zijn ze maar klein van stuk, ze hebben ongelofelijk veel uithoudingsvermogen! Hierdoor zijn ze maar al te graag buiten. Ze houden van alle vormen van lichaamsbeweging en tijd besteden met hun verzorgers. Ballen jagen, behendigheid, gehoorzaamheid oefenen en hoeden zijn slechts enkele van hun favoriete bezigheden. Als slimme hond moeten ze veel actief zijn en gestimuleerd worden. 

    • 66%

     Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

     Voor een kleine hond, hebben corgi's niet zo'n bezwaar om te reizen. Auto, boot, reisbench.. Ze vinden het allemaal prima!

     Gezelschap

     • 100%

      Kan een Corgi samen met katten?

      Omdat het Welsh Corgi-ras eerder werd gebruikt als herder en en jager voor ongedierte, is hun instinct om elk ongedierte bijeen te drijven en te achtervolgen. Dit kunnen ze nog steeds doen bij andere huisdieren, inclusief katten. Dit gedrag kan worden afgeremd met een goede training op jonge leeftijd. 

     • 100%

      Kan een Corgi samen met honden?

      De Corgi kan het goed vinden met andere honden in dezelfde familie, maar met vreemde honden zijn ze meer territoriaal.

     • 100%

      Is de Corgi een kindvriendelijke hond?

      Met een vrolijke aard, zal de Welsh Corgi in z'n kracht staan in een familiale omgeving, vooral als de kinderen iets ouder zijn. Deze kleine honden hebben een ingebouwd instinct om naar de hielen van mensen te happen, wat niet zo goed gaat met kleinere kinderen.

     • 66%

      Is een Corgi geschikt voor ouderen?

      Als deze hond dagelijks genoeg lichaamsbeweging krijgt, zal hij of zij zich heel gelukkig genoegen nemen met een oudere verzorger. Bedenk echter dat het een vrij actieve hond is die niets liever doet dan buiten zijn en rondrennen.

      %}

      Wat kost een Corgi?

      Aangezien het Welsh Corgi-ras vrij zeldzaam is, moet je rekening houden met een prijzen vanaf €1200 voor een Welsh Corgi met een stamboom. Wanneer je een pup van dit ras koopt, verbindt je je ook daadwerkelijk aan een zorgplan van 12 tot 15 jaar.

      Naast de aanschafkosten zijn er meer kosten waarmee je rekening moet houden. Deze kosten omvatten, maar zijn niet beperkt tot: het voer van de hond, veterinaire kosten, vaccinaties, jaarlijkse boosters en een huisdierenverzekering. Het is misschien een kleine hond, maar kan behoorlijk duur zijn om te bezitten. Verwacht elke maand tussen de €60 en €90 te besteden.

      Verzorging

      Dagelijks borstelen wordt aangeraden, omdat ze een dikke en dichte vacht hebben. Het haar valt uit, door regelmatig te borstelen kan dit verminderen. 

      Haaruitval

      Welsh Corgi's staan erom bekend dat ze gedurende het hele jaar haar verliezen. 

      Voeding Corgi

      Het ideale, voedzame voedingsschema voor uw Welsh Corgi is om 2 maaltijden per dag aan te bieden. De hoeveelheid hangt van verschillende factoren af, zoals de grootte, leeftijd en activiteit van de hond. Pas op dat je ze niet teveel voedt, aangezien bekend is dat dit ras gemakkelijk overgewicht krijgt.

      Gezondheid Corgi

      Hoe oud wordt een Corgi?

      De levensverwachting van de Corgi ligt tussen de 12 en 14 jaar. 

      Sterk/ bestendig

      Welsh Corgi's zijn een levendig, actief ras met veel uithoudingsvermogen. Dit ras wordt gebruikt om vee te hoeden en is als zodanig moedig en onverschrokken.

      Kan goed tegen warmte

      De Welsh Corgi-hond is zeer flexibel in verschillende temperaturen. Corgi's kunnen het in de zomermaanden heel goed doorstaan zonder grote problemen.

      Kan goed tegen kou

      Met zijn dubbele vacht en dichte haren kan de Welsh Corgi zonder problemen de koude temperaturen van het winterseizoen weerstaan.

      Neiging om snel aan te komen

      Omdat het kleine honden zijn, zijn ze vrij vatbaar voor zwaarlijvigheid en gewichtstoename als ze niet voldoende bewegen. Vooral oudere Corgi's zullen met plezier voor de open haard liggen, dus ook dan is het van belang dat ze regelmatig naar buiten gaan. 

      Veelvoorkomende ziektes

      Enkele van de meer ernstige gezondheidsproblemen die de Welsh Corgi treffen zijn:

      • Ziekte van de wervelschijf
      • Heupdysplasie
      • Epilepsie
      • Degeneratieve myelopathie
      • De ziekte van Willebrand
      • Progressieve retinale atrofie
      • Urinestenen
      Laat een reactie achter over dit ras
      Log in om een reactie te plaatsen