Corgi

Andere namen: Welsh Corgi

#41

Wamiz's top rassen

Corgi
Volwassen Corgi © Shutterstock

De Corgi (officieel Welsh Corgi) heeft een mythische achtergrond. Volgens legendes werden deze schattige kleine honden door elven en feeën gebruikt om met hun vee te werken, als rijdende wezens en om coaches te trekken. In recentere jaren is het ras gebruikt als veehoeder, boerderijbeschermer en natuurlijk als trouwe metgezel.

Algemene informatie Corgi

Hoe oud wordt een Corgi? :

7

19

12

14

Karakter :

Aanhankelijk Speels Intelligent

Grootte Corgi :

Herkomst en geschiedenis

De Pembroke Welsh Corgi dateert terug tot 920 na Christus en wordt verondersteld door Vlaamse wevers in Wales te zijn geïntroduceerd. Ze gebruikten deze kleine honden om hun kuddes vee naar de markt te drijven. De Corgi's deden dit door het vee in de hielen te happen.

In 1928 erkende de UK Kennel Club zowel de Cardigan als de Pembroke Corgis als één ras. Ongeveer 6 jaar later werden de twee rassen afzonderlijk erkend. Beide rassen worden steeds minder populair en zijn op de lijst van kwetsbare inheemse rassen van de Kennel Club geplaatst.

FCI groep

FCI groep

Groep 1 - Herdershonden en veedrijvers

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Corgi

  Grootte Corgi

  Teef : 25 tot 30 cm

  Reu : 25 tot 30 cm

  Gewicht Corgi

  Teef : 9 tot 11 kg

  Reu : 10 tot 12 kg

  Vachtkleur Corgi

  Vachttype

  Oogkleur Corgi

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Corgi

  De Welsh Corgi-hond is een stevig gebouwde, compact gevormde hond die altijd actief en alert is. Hun hoofd is vosachtig, plat tussen zijn oren en zijn snuit loopt iets taps toe. De Pembroke Corgi heeft geen staart, wat hem onderscheidt van zijn familielid, de Cardigan Welsh. De Pembroke is ook iets kleiner dan de Cardigan. 

  Goed om te weten

  Er zijn 2 soorten Welsh Corgi - de Pembroke Welsh Corgi en de Cardigan Welsh. Ze lijken qua uiterlijk erg op elkaar, maar omdat ze zijn gefokt uit totaal verschillende bloedlijnen, worden ze als verschillende rassen beschouwd. Het meest opvallende verschil is het feit dat de Pembroke Corgi geen staart heeft. De Pembrokes hebben meestal spitse oren, terwijl de oren van de Cardigan Corgi een ronde vorm hebben.

  De Welsh Corgi is een koninklijke hond. Tijdens haar leven heeft koningin Elizabeth II meer dan 30 honden van dit ras gehad. Haar allereerste Corgi werd haar in 1933 door haar vader geschonken. Hij kreeg de naam Dookie, en zowel prinses Elizabeth, als haar zus, prinses Margaret, werden verliefd op de kleine hond. Op haar 18e verjaardag kreeg de koningin nog een Welsh Corgi cadeau, die ze Susan noemde. Haar liefde voor het ras blijft tot op de dag van vandaag bestaan. 

  Soorten

  Welsh Corgi Cardigan

  Welsh Corgi Pembroke

  Karakter

  • 100%

   Aanhankelijk

   De Welsh Corgi is vriendelijk en actief. Agressief of nerveus zul je ze nooit zien. De meerderheid van de Corgi-verzorgers beschouwt dit ras als zeer aangenaam en aanhankelijk, maar niet overdreven behoeftig.

  • 100%

   Speels

   Met hun zeer speelse en grappige karakters, houden deze kleine honden ervan om vermaakt te worden. Tergelijkertijd entertainen ze ook graag! Als ze er zin in hebben, kunnen ze ook best ontdeugend zijn. Grenzen verleggen doen ze dan voor de lol. 

  • 66%

   Rustig

   Hoewel het niet de meeste rustige hondenras is, heeft de Welsh Corgi een waakzaam, alert karakter. Dit komt door hun hoedende achtergrond.

  • 100%

   Intelligent

   Bovenal houden deze kleine honden ervan om hun verzorgers te vermaken en blij te maken. Als zeer intelligente honden leren ze heel gemakkelijk nieuwe vaardigheden en trucjes.

   Ze houden ervan om bezig gehouden te worden met allerlei stimulerende opdrachten en activiteiten, maar na hun dagelijke dosis inspanning kunnen ze ook heel goed relaxen op de bank of voor de open haard.

  • 33%

   Jager

   Hoewel de Welsh Corgi een zeer sociale hond is, door hun hoedende en werkende voorouders, hebben ze ook een hoge prooidrift. Als ze de kans krijgen, gaan ze achter kleine dieren aan, inclusief de kat van de buren!

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Ze zijn vaak nogal op hun hoede voor vreemden, maar hebben nooit agressieve neigingen. Deze hond geeft er waarschijnlijk de voorkeur aan om iemand te leren kennen voordat ze hem een vriend noemen. 

  • 33%

   Onafhankelijk

   Een klein hondje met een grote wilskracht! Ze zijn best onafhankelijk en hebben daarom een zelfverzekerde verzorger nodig die kan laten zien wie de broek aan heeft.

   Gedrag Corgi

   • 33%

    Kan goed alleen zijn

    Omdat de Welsh Corgi een sterke band met hun familie vormen, tolereren ze het niet om lang alleen gelaten te worden. Ze voelen zich het fijnst als hun verzorger(s) overdag thuis in. Afscheidsangst kan ervoor zorgen dat de Corgi het een en ander sloopt als hij niks heeft om zich mee te vermaken. Ze blaffen vaak onophoudelijk om te laten zien dat ze het er niet mee eens zijn om zo lang alleen gelaten te worden.

   • 66%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    De Welsh Corgi reageert erg goed op de meeste trainingsmethoden en is bereid en enthousiast om nieuwe vaardigheden te leren. Hoewel het een vrij gevoelige hond is, leren ze snel en zullen ze goed reageren wanneer je met ze werkt aan hun gehoorzaamheid. 

   • 66%

    Blaft graag

    Voor zo'n klein hondje, kunnen ze een hoop herrie maken! Ze blaffen om te laten weten dat iets niet naar hun zin is, of omdat er vreemden in de buurt zijn. 

   • 66%