Aanbieding

Vrouw met haar hond in de trein

Het is afhankelijk van de grootte van je hond of ze een treinkaartje nodig hebben of niet. 

© hedgehog94 | Shutterstock

Met de hond in de trein in binnen- of buitenland? Dit is wat je moet weten!

Door Faïrouz Ben Salah Journalist

Online sinds

Treinreis met de hond voor de boeg? Geen zorg! Alles wat je weten moet vind je hier. Binnen- en buitenland: zo neem je je hond mee in de trein.

 

Hond mee in de trein: binnenlandse treinreizen

Als je binnen Nederland blijft, is het afhankelijk van de grootte van je hond of je aan kaartje moet kopen of niet, en hoe de hond vervoert mag worden. 

Kleine honden

Bij kleine hondenrassen is vervoeren in de trein een makkie: kan de hond op schoot, in een tas of reist deze in een mand? Dan hoef je voor dit reisgezelschap geen kaartje te kopen.

Ook hulphonden, mits duidelijk herkenbaar, mogen gratis mee.

Middelgrote en grote honden

Voor middelgrote en grote honden koop je voor binnenlandse treinreizen een dagkaartje voor €3,30.  En deze honden moeten altijd aangelijnd zijn.

Hond mee in de trein: internationale treinreizen

Ben je van plan met de hond een internationale treinreis te maken? Dan moet je weten dat:

  • Elk land en elke vervoersmaatschappij eigen regels hanteert. Voor een onbezorgde internationale treinreis met de hond zette Wamiz de bijzonderheden voor de meest voorkomende trajecten alvast op een rij.
  • Niet alle hondenrassen overal welkom zijn. Frankrijk kent bijvoorbeeld een lijst van 'gevaarlijke hondenrassen' waarvoor heel strenge regels gelden. Naar dit land op vakantie met honden als de Pitbull, de Terrier, de Rottweiler of de American Staffordshire Terrier is super ingewikkeld, zo niet onmogelijk.
  • Honden in Duitse en Franse treinen (meestal) een muilkorf opmoeten.
  • Blindengeleidehonden gratis mee mogen reizen. 
"Blindengeleidehonden mogen gratis mee op binnenlandse en internationale treintrajecten!"

Hieronder lees je van veelgemaakte internationale treinreizen wat de mogelijkheden zijn om je hond mee te nemen, wat een kaartje kost en welke regels er zijn voor jou en je hond. 

Met de hond met de trein naar Brussel

Honden in een kooi, tas of mand mogen gratis mee (max. afmeting 30x30x55 cm).

In België moeten deze honden bij drukte op schoot genomen worden. Is je hond te groot voor een tas of een mand?

Dan ben je verplicht een dagkaartje voor je kameraadje te kopen, deze aan de lijn te houden en een muilkorf om te doen. Let op: als je van Nederland naar België reist, betaal je €6,- voor een kaartje voor je hond. In België kost een kaartje €3,-.

Hond mee met de Thalys

Je hond is welkom. Dit is wat je verder nog weten moet:

  • Honden die vervoerd worden in een mand of kooi van maximaal 45X 30 X 25 cm en minder dan 6KG wegen reizen gratis.
  • Voor andere honden koop je vervoersbewijs bij de treinmanager. Ook hou je deze altijd aan de lijn met een muilkorf op.
  • Blindengeleidehonden en andere hulphonden mogen gratis mee.
  • Denk eraan vooraf aan je reisgenoten te vragen of zij bezwaar hebben tegen de aanwezigheid van je hond. Indien nodig zal de trein manager voor jou en je kameraadje een andere zitplaats zoeken.

Let op: met uitzondering van blindengeleidehonden en andere assistentiehonden, zijn dieren niet toegestaan op Ski- en Zon-Thalys en op treinen met vertrek of bestemming Londen. 

TGV: hond mee in de trein in Frankrijk

Kleine honden mogen in principe mee in een mand of tas die niet groter is dan 0,55 x 0,30 x0, 30 m. Ook moet je een kaartje voor hen kopen bij de Franse Spoorwegen (SNCF). Deze kosten €6,90.

Grotere honden mogen mee, aan de riem en met een muilkorf om. Denk eraan: voor honden die als 'gevaarlijke honden' te boek staan gelden in Frankrijk zeer strenge regels. 

In Frankrijk gelden strenge regels voor honden in het openbaarvervoer
Alice Chen | Shutterstock

Eurostar met de hond: mag dat?

Helaas... Je hond mag niet mee, met uitzondering van blindengeleidehonden.

"Check voor je op reis gaat altijd de officiële website van de spoorwegmaatschappij om er zeker van te zijn dat de regels niet zijn veranderd."

Hond mee in de ICE International

Kleine honden zijn welkom. Honden in een tas, mand of kooi reizen gratis mee. Dat geldt ook voor blindengeleidehonden. Voor hen moet je een vervoersbewijs vragen, die wordt afgegeven voor hetzelfde bedrag als voor de begeleider.

Past je hond niet in een mand of kooi ? Dan mag deze mee, maar alleen aangelijnd en met een muilkorf op. Ook moet je vooraf een ticket kopen. Dat doe je telefonisch: 030 2300023 of bij Tickers & Service winkels op de (middel)grote stations.

Nachttrein ÖBB Nightjet met de hond

Je hond is alleen welkom als je een volledig compartiment boekt en als de hond andere reizigers niet hindert. Ook moet dit reisgezelschap bij het in- en uitstappen aangelijnd en gemuilkorfd zijn. Voor grote honden moet je een ticket kopen bij de Trainmanager. Blindengeleidehonden mogen gratis mee. 

Twijfels? 

Wanneer je twijfelt of jouw hond mee mag met de trein, neem dan contact op met de spoorwegmaatschappij waarmee je gaat reizen. We raden iedereen aan om altijd de officiële website van de vervoerder te raadplegen om op de hoogte te zijn van de laatste regels omtrent het vervoeren van huisdieren.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen