Aanbieding

een langharige hond die rent in het gras
© Shutterstock

Langharige honden: Ontdek de mooiste rassen met lang haar

Door Ellen Klaver Vertaler

Bijgewerkt op

Is een langharige hond jouw droomhond? Ze bestaan in alle soorten en maten. Wij zetten de mooiste langharige hondenrassen voor je op een rij.

Ben je op zoek naar een langharige hond als jouw ideale huisdier? Ze bestaan in allerlei vormen en maten. Hier presenteren we een lijst van de meest betoverende rassen van langharige honden voor jou.

 

Langharige honden werden vaak speciaal gefokt met luxueuze vachten om hen te beschermen tegen de wisselvalligheden van het weer, of het nu extreme hitte of ijzige kou betrof. Hierdoor hebben deze honden doorgaans een dikke ondervacht. Dit benadrukt het belang van zorgvuldige verzorging, waaronder regelmatig borstelen en baden.

Als je wilt dat jouw langharige hond er net zo prachtig uitziet als de honden hieronder, zul je geduld moeten hebben. Als je bereid bent om lange verzorgings- en trimsessies te doorstaan, zul je beloond worden met een adembenemende viervoeter. Er is namelijk geen enkele twijfel over: deze honden zijn prachtig.

Hier volgt een lijst van diverse langharige hondenrassen:

Grote langharige honden

Als je op zoek bent naar een groot formaat langharige hond, zijn deze misschien perfect voor jou!

Komondor

Komondor
©Shutterstock

De Komondor is ook bekend als de Hongaarse herdershond. De vacht heeft lange dreadlocks, waardoor ze ook wel ‘dweilhond’ genoemd worden. Ondanks het schattige, speelse uiterlijk is de Komondor een krachtig ras met een natuurlijk beschermingsinstinct. Dit maakt dit ras echt een gezinshond, maar de hond kan wel agressief zijn tegen vreemden en andere huisdieren. Komondors hebben veel ruimte nodig en worden door veel mensen omschreven als ‘te veel hond’. Denk hier goed over na voordat je een hond adopteert.

Afghaanse  windhond

Afghaanse windhonden hebben veel verzorging nodig
©Pixabay

Deze aristocratische hond heeft een lange zijdeachtige vacht die iedere dag moet worden geborsteld. Ondanks het uiterlijk is de Afghaanse windhond een robuuste werkhond die veel ruimte en beweging nodig heeft. De hond is populair als showhond, maar kan ook ingezet worden als therapiehond of gezelschapshond voor mensen in ziekenhuizen, scholen en verpleeghuizen.  

Berner Sennenhond

Benner Sennen honden zijn grote, sterke berghonden
©Unsplash

Een andere stevige, robuuste werkhond is de Berner Sennenhond. Deze hond heeft een dubbele vacht die dit ras goed beschermd tegen koud weer. Weliswaar moet je de Berner Sennen regelmatig borstelen, je wordt wel beloond met een intelligente, liefdevolle viervoeter.

Newfoundlander

Newfies zijn grote vriendelijke reuzen ©Shutterstock

Newfoundlanders hebben een dikke dubbele vacht die ze van oorsprong warm hield in het water, wanneer deze vissershonden de netten van vissers gingen halen. Net als de Berner Sennenhond moet ook de Newfoundlander regelmatig geborsteld worden. Deze hond verliest veel haar, en vergeet niet dat je hier ook wat kwijl uit de vacht moet wassen.

Briard

Briards werden gebruikt als herdershonden
©Shutterstock

De lange, mooie vacht beschermde de Briard oorspronkelijk tegen de winderige, regenachtige Franse winters. Deze vacht moet dagelijks worden geborsteld.

Middelgrote langharige honden

Als je houdt van langharige honden, maar niet weet of je de bovengenoemde reuzen wel aan kan, is de middelgrote hond misschien iets voor jou!

Soft Coated Wheaten Terrier

Wheaten Terriers hebben veel energie
©Pixabay

De Soft Coated Wheaten Terrier is al 200 jaar een populaire hond op het Ierse platteland. Deze terriërs zijn geweldige boerderijhonden: ze zijn snel, behendig en zeer beschermend. Volgens de American Kennel Club (AKC) is dit ras nauw verwant aan de Kerry Blue en Irish Terriers, hoewel die rassen een veel kortere vacht hebben. Dit langharige ras is nooit in de rui, waardoor de hond dagelijkse verzorging nodig hebben. Maandelijks moet de hond worden getrimd en gewassen met shampoo in bad.

Bearded Collie

Bearded Collies zijn erg actief en speels.
©Shutterstock

Eeuwenlang werd de Bearded Collie gefokt om schapen te hoeden, maar tegenwoordig is dit ras een loyale, intelligente gezelschapshond die geweldig met kinderen om kan gaan. De hond staat bekend om de dubbele vacht. De bovenvacht is recht en grof, de ondervacht juist zacht en harig. Dit ras moet dagelijks geborsteld worden.

Shetland Sheepdog

Shetland Sheepdogs zijn super intelligent 
©Shutterstock

De dikke, dubbele vacht van de Sheltie beschermde de hond toen dit ras nog schapen hoedde in de koude, regenachtige Schotse hooglanden. Als je de vacht zo mooi mogelijk wil houden, moet je de hond iedere dag borstelen.

Portugese waterhond

Portugese waterhonden hebben een dikke, gekrulde vacht
©Shutterstock

De Portugese waterhonden werden gefokt met een dikke vacht zodat ze beschermd worden tegen de kou van het water waarin ze werken. De vacht kan worden bijgeknipt voor een ‘puppy look’, waardoor de hond makkelijker te verzorgen is. Wil je een hond met een langere vacht? Dan moet je de hond iedere dag borstelen.

Duitse Spitz

De Duitse Spitz is er in het groot en klein!
©Shutterstock

De Duitse Spitz is gefokt met een lange, weelderige vacht, om bewonderaars zoals de Britse koningin Victoria een plezier te doen. De dikke vacht moet iedere dag worden geborsteld om er zeker van te zijn dat er geen klitten vormen in de ondervacht.

Kleine langharige honden

Hou je meer van kleine honden? Dan krijg je hier de leukste langharige kleine honden!

Shih Tzu

Shih-Tzus zijn kleine hondjes met veel haar
©Edson Torres, Unsplash

De Shih Tzu is een van de meest schattige hondjes door de lange, glanzende vacht en het schattige kleine gezichtje. De hond is slechts 28 centimeter groot, dus de vacht reikt al gauw tot de vloer. Het haar gaat al snel voor de ogen zitten, vandaar dat dit ras vaak strikjes draagt. Hoewel de hond een reputatie heeft als verwend schoothondje, heeft de hond een geschiedenis die teruggaat tot het oude Tibet. Boeddhistische monniken hielden deze hondjes als gezelschapshonden. dit hondenras was het favoierete huisdier van keizers en andere leden van het koningscahp. Regelmatig baden met shampoo en dagelijks kammen is essentieel om de lange haren mooi en gezond te houden.

Maltezer

De Maltezer
©Shutterstock

De Maltezer leeuw komt oorspronkelijk van Malta. Dit ras is schattig en klein, perfect voor mensen die weinig tijd of ruimte hebben voor regelmatige lange wandelingen. Af en toe een beetje lopen is genoeg voor deze speelse hondjes. Net als Shih Tzus heeft de Maltezer leeuw een vacht die tot de grond reikt, tenzij de vacht regelmatig wordt geknipt. De Maltezer heeft echt het ‘kleine honden syndroom’; de hond is veel moediger dan de grootte doet vermoeden.

Havanezer

Havanezers hebben heel veel verzorging nodig
©Pixabay

De Havanezer past goed bij homebodies. De vacht is extreem zacht en is er in veel verschillende kleuren. Dagelijks borstelen en het kort houden van de vacht is eigenlijk alles wat je qua verzorging moet doen voor deze schoothond.

Yorkshire Terriër

De Yorkshire Terriër is een kleine hond met een enorme vacht!
©Pixabay

Hoewel ze ook een familielid van de speelgoedhondenfamilie zijn, zijn Yorkshire Terriers taai, fel en vol zelfvertrouwen. Door de lange zijdeachtige vacht was dit ras jarenlang een gewaardeerde metgezel van de Europese high society. Nog steeds vereist de Yorkshire Terrier een behoorlijke verzorging.

Lhasa Apso

Lhasa Apsos moeten veel geborsteld worden
©Shutterstock

Net als veel andere honden in deze lijst gaat de Lhasa Apso niet in de rui. Dit betekent niet dat de vacht niet goed verzorgd moet worden. Omdat het haar constant groeit, moet de hond iedere dag worden geborsteld.

Hoe vaak een langharige hond wassen?

Hoe vaak je een langharige hond moet wassen kan variëren afhankelijk van het ras, de activiteit en de individuele behoeften van je hond. Overleg met een dierenarts of een professionele hondentrimmer om de juiste frequentie voor het wassen van je langharige vriend te bepalen.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

1 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen