Jack Russel

Andere namen : Jack Russel Terriër, Jack Russell

Jack Russel
Volwassen Jack Russel © Shutterstock

De Jack Russel is een typische Terriër; levendig, alert, actief, vurig en intelligent. Ze zijn moedig en onverschrokken. Vriendelijk, maar zelfverzekerd. Als een zeer speelse en sociale hond, zijn ze heel energiek met hyperactieve pieken. Hierom hebben ze veel beweging nodig. Ze houden van lange wandelingen, maar het wordt wel afgeraden om ze los te laten lopen in een bos of park - tenzij je ze ergens een kuil wilt zien graven!

Key facts about the Jack Russell Terrier

Hoe oud wordt een Jack Russel? :

7

21

12

16

Karakter :

Aanhankelijk Speels Intelligent Jager

Grootte Jack Russel :

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

De Jack Russell Terrier komt oorspronkelijk uit Engeland in de 19e eeuw, waar dominee John (Jack) Russell een type hond selecteerde dat kon rennen als de jachthond en ondergronds kon gaan om op vossen en ander wild te jagen. Zo ontwikkelde hij twee rassen: een met langere benen, de Parson Jack Russell, en de andere met kortere benen, de Jack Russell. Pas in 2016 werd het ras officieel erkend.

Uiterlijke kenmerken Jack Russel

Jack Russel

Grootte Jack Russel

Teef : 25 tot 30 cm

Reu : 25 tot 30 cm

Gewicht Jack Russel

Teef : 5 tot 6 kg

Reu : 5 tot 6 kg

Vachtkleur Jack Russel

Wit

Oogkleur Jack Russel

Bruin

Uiterlijke kenmerken Jack Russel

De Jack Russell Terrier is een werkhond die robuust, actief en behendig is, met een sterke persoonlijkheid. Hun flexibele lichaam is van gemiddelde lengte, is langer dan hoog. Hun ogen zijn klein en amandelvormig, met een levendige uitdrukking.

Goed om te weten

Karakter

100%

Aanhankelijk

Ondanks hun sterke jachinstinct zijn Jack Russells heel goed als gezelfschapshond. Ze zijn affectief en zacht naar hun verzorgers en familie toe. 

100%

Speels

Een tikkeltje ontdeugend is deze terrier zeker! Ze vinden het heerlijk om te entertainen en brengen graag tijd voor met hun vrienden. Des te meer met kinderen. 

33%

Rustig

Deze terrier is allesbehalve kalm. Hoewel Jack Russells perfect ween hoe ze zowel hun werk als hun gezelschap moeten combineren, blijven ze erg energiek en mogen ze nooit alleen als een hond voor hun plezier worden beschouwd.

100%

Intelligent

De Jack Russell Terrier is erg slim en heeft veel potentieel, zowel voor de jacht als voor andere hondensporten. Hoewel ze niet gemakkelijk te trainen zijn, kunnen er zeer goede resultaten worden behaald wanneer er een goede band is tussen de eigenaar en de hond. 

100%

Jager

De Jack Russell Terrier is op zijn zachtst gezegd een jager. Ze hebben een ongelooflijk reukvermogen en een indrukwekkende vastberadenheid als het gaat om het zoeken en achtervolgen van prooien. Ze kunnen zowel ondergronds (vos, das, beverrat) als op het land (everzwijn, konijn) jagen. In dit opzicht zijn ze de perfecte metgezel voor jagers. Aan de andere kant zal de Jack Russell niet doden.

66%

Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

Van nature aardig en vriendelijk, kan de Jack Russell Terrier afstandelijk zijn als ze een zekere vijandigheid van iemand voelen. Toch zijn ze zelfden agressief of bijtend. Als dit het wel geval is, komt dat omdat de hond ofwel het resultaat is van een slechte fokkerij (vaak vanwege de populariteit en de grote vraag naar het ras sinds de officiële erkenning), ofwel omdat ze tijdens hun eerste maanden als een puppy niet genoeg socialiseerden.

66%

Onafhankelijk

Ook al is het een echte familiehond, Jack Russells zijn voor hun jachtinstinct van nature zelfstandig.

Gedrag Jack Russel

66%

Kan goed alleen zijn

Eenzaamheid is over het algemeen geen probleem voor Jack Russells, zolang ze maar geleidelijk werden blootgesteld aan de afwezigheid van hun baasje als puppy - en daar positief op gereageerd hebben. 

33%

Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

Zoals elke goede terriër heeft deze hond een geweldig temperament. Ze zijn niet gemakkelijk te hanteren en zowel hun volgzaamheid als hun concentratievermogen kunnen best kwetsbaar zijn. Niettemin, zolang de houding van hun trainer stevig en duidelijk is, en er al vroeg regels zijn vastgesteld, zal de Jack Russell gehoorzaam zijn. Het belangrijkste bij deze werkhond is om hun werkvermogen te erkennen. Omdat deze kleine hond erg dynamisch is, kan hij moeite hebben met concentreren. Trainingssessies moeten kort zijn en altijd positief eindigen. Bovendien is positieve training, door middel van spel en beloning, zeer gunstig gebleken voor dit speelse en vraatzuchtige ras. 

100%

Blaft graag

Tijdens het jagen blaft de Jack Russell om aan te geven wanneer ze dicht bij een prooi zijn. Thuis kunnen ze blaffen als ze zich vervelen, als ze te lang alleen worden gelaten, als gasten arriveren of als ze opgewonden zijn.

100%

Neiging om weg te lopen

Als ze op het platteland wonen, moet hun vertrouwde omgeving worden afgeschermd om te voorkomen dat ze sporen volgen en niet meer terug komen. Hun jachtinstinct is zo sterk dat ze úren kunnen besteden aan het opsporen van de geur van een dier dat er eerder was. Evenzo wordt tijdens wandelingen in het bos geadviseerd om ze aan de lijn te houden als ze slecht reageren op hun naam. Maar ook als ze wel goed luisteren, er bestaat niet zoiets al een nulrisico bij honden. Vooral niet als het jagers zijn. 

66%

Neiging om dingen kapot te maken

Mocht je Jack Russell niet de kans krijgen om zijn/haar energie te verbruiken, verwacht dan lastig gedrag. Vanwege hun grootte worden ze vaak beschouwd als gezelschapshonden, hoewel het gewoon werkhonden zijn die een dagelijkse dosis fysieke en mentale stimulatie nodig hebben.

100%

Eetlust

Deze terrier is gék op eten! Dit is daarom ook een hele goede motivatie bij trainingen of het af- en aanleren van gedrag. 

66%

Geschikt als waakhond

Ze zijn erg vriendelijk naar gasten, maar maken ook een goede waakhond en vreemden in de buurt komen.

33%

Geschikt als eerste hond

Een gebrek aan kennis is de nummer 1 oorzaak van verwaarlozing bij honden. Daarom raden we het niet aan om een eigewijze hond te nemen, als je geen eerdere ervaring heb met (het opvoeden van) honden. 

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Helaas...
Er is momenteel geen adoptieaankondiging voor Jack Russel ...

Dieren ter adoptie

Is het ras Jack Russel geschikt voor jou?

Doe de test

Levensstijl

33%

Jack Russell Terrier in a flat

Ongeacht van de soort woning waar je Jack Russell woont, moeten deze jachthonden meerdere keren per dag naar buiten. Ze zijn van nature niet ontworpen om in een stedelijke omgeving te leven, maar sommigen voelen zich alsnog confortabel in dergelijke omgevingen. 

100%

Behoefte aan beweging/ sportief

Dit bundeltje van energie heeft heel veel beweging nodig om zich volledig te ontwikkelen. Simpele buurtwandelingen zijn voor deze honden niet genoeg! Ze hebben dagelijks lange wandelingen nodig, met zo regelmatig mogelijk sport en mentale stimulatie, zoals behendigheid, tracking, intelligentiespelletjes, zoekmatten, enzovoorts. 

100%

Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

Omdat ze klein van stuk zijn kunnen ze met hun verzorger mee op reis. Wel moeten ze goed getraind zijn om rustig te blijven tijdens het transport.

Gezelschap

33%

Kan een Jack Russel samen met katten?

Hun sterke jachinstinct maakt het moeilijk om ze samen te laten wonen met andere dieren. Dat geldt ook voor katten. 

33%

Kan een Jack Russel samen met honden?

De onverschrokken en hyperactieve kant van de Jack Russell Terrier kan door sommige honden lijken op een aanval of een bedreiging. Over het algemeen gaan ze niet heel goed samen met andere viervoeters. Ze moeten zich met regelmaat in situaties bevinden met andere honden om hiermee te leren omgaan. 

66%

Is de Jack Russel een kindvriendelijke hond?

Het zijn hele speelse honden die het leuk vinden om tijd door te brengen met kinderen. Wel is het goed om te weten dat ze niet heel geduldig zijn, en wel ten alle tijde gerespecteerd moeten worden. 

33%

Is een Jack Russel geschikt voor ouderen?

Jack Russells zijn niet geschikt voor rustige gezinnen of ouderen. Ze hebben een dynamische en actieve verzorger nodig.

%}

Wat kost een Jack Russel?

De prijs van een Jack Russell Terrier is afhankelijk van hun afkomst, leeftijd en geslacht. Gemiddeld kost een Jack Russel met stamboom ongeveer €700 tot €1000.

Geschat kost het tussen de €40 en €60 per maand om aan de behoeften van een hond van deze omvang te voldoen.

Verzorging

Het is een eenvoudige hond en hun korte vacht geen speciale verzorging nodig. Alleen van tijd tot tijd een poetsbeurt om de schoonheid en beschermende kwaliteit te behouden. Het is wel noodzakelijk om hun huid na een wandeling goed te inspecteren, vooral als jullie in het bos zijn geweest. De ogen en oren moeten regelmatig worden schoongemaakt.

Haaruitval

Wanneer ze in de rui zijn, moeten ze dagelijks gebosteld worden. 

Voeding Jack Russel

Dit ras is niet moeilijk te voeden; door hun vraatzuchtige karakter eten ze nagenoeg alles. Brokjes van topkwaliteit, aangepast aan hun gewicht, leeftijd en dagelijkse activiteiten, is alles wat ze nodig hebben. Eigenaren die de tijd hebben, kunnen hen ook typisch huishoudelijk voedsel aanbieden (rauw of gekookt). Een maaltijd per dag is voldoende. Om zelfbediening te voorkomen is het belangrijk om hen hun dagrantsoen op een min of meer vast tijdstip aan te bieden. Maagomkeringen zijn te verwachten bij zeer actieve rassen, waaronder de Jack Russell.

Gezondheid Jack Russel

Hoe oud wordt een Jack Russel?

De levensverwachting ligt rond de 14 jaar. 

Sterk/ bestendig

Net als de meeste Terriers, is de Jack Russel een robuuste hond met een lange levensverwachting. 

Kan goed tegen warmte

Ze zijn niet bijzonder gevoelig voor hitte, maar moeten niet hard aan het werk gezet worden als de temperatuur oploopt. 

Kan goed tegen kou

Zolang ze actief zijn, heeft de kou geen invloed op deze hond. Ongeacht het weer, ze willen graag naar buiten en hun overtollige energie opgebruiken. Pas echter op dat je ze tijdens het winterseizoen 's nachts niet buiten laat slapen. 

Neiging om snel aan te komen

De Jack Russell wordt vaak te zwaar omdat hij wordt aangezien voor een gezelschapshond in plaats van een werkhond. Ze verbruiken zelden genoeg energie en de calorieën die ze consumeren worden nauwelijks verbrand.

Veelvoorkomende ziektes

  • Lens dislocatie
  • Cataract
  • Doofheid
  • Ontwrichting van de knieschijf
  • Ataxie (zenuwstelselaandoening)
  • Myasthenie
  • Ziekte van Legg-Perthes-Calvé
  • Ziekte van Von Willebrand
Laat een reactie achter over dit ras
Log in om een reactie te plaatsen