Jack Russel

Andere namen: Jack Russel Terriër, Jack Russell

#29

Wamiz's top rassen

Jack Russel
Volwassen Jack Russel © Shutterstock

De Jack Russel is een typische Terriër; levendig, alert, actief, vurig en intelligent. Ze zijn moedig en onverschrokken. Vriendelijk, maar zelfverzekerd. Als een zeer speelse en sociale hond, zijn ze heel energiek met hyperactieve pieken. Hierom hebben ze veel beweging nodig. Ze houden van lange wandelingen, maar het wordt wel afgeraden om ze los te laten lopen in een bos of park - tenzij je ze ergens een kuil wilt zien graven!

Key facts about the Jack Russell Terrier

Hoe oud wordt een Jack Russel? :

7

21

12

16

Karakter :

Aanhankelijk Speels Intelligent Jager

Grootte Jack Russel :

Herkomst en geschiedenis

De Jack Russell Terrier komt oorspronkelijk uit Engeland in de 19e eeuw, waar dominee John (Jack) Russell een type hond selecteerde dat kon rennen als de jachthond en ondergronds kon gaan om op vossen en ander wild te jagen. Zo ontwikkelde hij twee rassen: een met langere benen, de Parson Jack Russell, en de andere met kortere benen, de Jack Russell. Pas in 2016 werd het ras officieel erkend.

Uiterlijke kenmerken Jack Russel

  Grootte Jack Russel

  Teef : 25 tot 30 cm

  Reu : 25 tot 30 cm

  Gewicht Jack Russel

  Teef : 5 tot 6 kg

  Reu : 5 tot 6 kg

  Vachtkleur Jack Russel

  Oogkleur Jack Russel

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Jack Russel

  De Jack Russell Terrier is een werkhond die robuust, actief en behendig is, met een sterke persoonlijkheid. Hun flexibele lichaam is van gemiddelde lengte, is langer dan hoog. Hun ogen zijn klein en amandelvormig, met een levendige uitdrukking.

  Goed om te weten

  Hoewel robuust, is deze hond niet immuun voor erfelijke ziekten die soms het gevolg zijn van inteelt. Het is ook belangrijk om op te letten bij het kiezen van uw huisdier, aangezien sommige Jack Russells vatbaar zijn voor hyperactiviteit en daardoor moeilijker te hanteren zijn.

  Karakter

  • 100%

   Aanhankelijk

   Ondanks hun sterke jachinstinct zijn Jack Russells heel goed als gezelfschapshond. Ze zijn affectief en zacht naar hun verzorgers en familie toe. 

  • 100%

   Speels

   Een tikkeltje ontdeugend is deze terrier zeker! Ze vinden het heerlijk om te entertainen en brengen graag tijd voor met hun vrienden. Des te meer met kinderen. 

  • 33%

   Rustig

   Deze terrier is allesbehalve kalm. Hoewel Jack Russells perfect ween hoe ze zowel hun werk als hun gezelschap moeten combineren, blijven ze erg energiek en mogen ze nooit alleen als een hond voor hun plezier worden beschouwd.

  • 100%

   Intelligent

   De Jack Russell Terrier is erg slim en heeft veel potentieel, zowel voor de jacht als voor andere hondensporten. Hoewel ze niet gemakkelijk te trainen zijn, kunnen er zeer goede resultaten worden behaald wanneer er een goede band is tussen de eigenaar en de hond. 

  • 100%

   Jager

   De Jack Russell Terrier is op zijn zachtst gezegd een jager. Ze hebben een ongelooflijk reukvermogen en een indrukwekkende vastberadenheid als het gaat om het zoeken en achtervolgen van prooien. Ze kunnen zowel ondergronds (vos, das, beverrat) als op het land (everzwijn, konijn) jagen. In dit opzicht zijn ze de perfecte metgezel voor jagers. Aan de andere kant zal de Jack Russell niet doden.

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Van nature aardig en vriendelijk, kan de Jack Russell Terrier afstandelijk zijn als ze een zekere vijandigheid van iemand voelen. Toch zijn ze zelfden agressief of bijtend. Als dit het wel geval is, komt dat omdat de hond ofwel het resultaat is van een slechte fokkerij (vaak vanwege de populariteit en de grote vraag naar het ras sinds de officiële erkenning), ofwel omdat ze tijdens hun eerste maanden als een puppy niet genoeg socialiseerden.

  • 66%

   Onafhankelijk

   Ook al is het een echte familiehond, Jack Russells zijn voor hun jachtinstinct van nature zelfstandig.

   Gedrag Jack Russel

   • 66%

    Kan goed alleen zijn

    Eenzaamheid is over het algemeen geen probleem voor Jack Russells, zolang ze maar geleidelijk werden blootgesteld aan de afwezigheid van hun baasje als puppy - en daar positief op gereageerd hebben. 

   • 33%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Zoals elke goede terriër heeft deze hond een geweldig temperament. Ze zijn niet gemakkelijk te hanteren en zowel hun volgzaamheid als hun concentratievermogen kunnen best kwetsbaar zijn. Niettemin, zolang de houding van hun trainer stevig en duidelijk is, en er al vroeg regels zijn vastgesteld, zal de Jack Russell gehoorzaam zijn. Het belangrijkste bij deze werkhond is om hun werkvermogen te erkennen. Omdat deze kleine hond erg dynamisch is, kan hij moeite hebben met concentreren. Trainingssessies moeten kort zijn en altijd positief eindigen. Bovendien is positieve training, door middel van spel en beloning, zeer gunstig gebleken voor dit speelse en vraatzuchtige ras. 

   • 100%

    Blaft graag

    Tijdens het jagen blaft de Jack Russell om aan te geven wanneer ze dicht bij een prooi zijn. Thuis kunnen ze blaffen als ze zich vervelen, als ze te lang alleen worden gelaten, als gasten arriveren of als ze opgewonden zijn.

   • 100%