Cairn Terrier

Andere namen: Cairn, Toto dog

#50

Wamiz's top rassen

Cairn Terrier
Volwassen Cairn Terrier © Shutterstock

De Cairn Terrier is typisch Schots: loyaal, winterhard en vasthoudend! Ze genieten van het buitenleven, ongeacht het weer, en zijn de hele dag zoet te houden door op kleine harige dieren te jagen. De Cairn is vandaag de dag een waardevol familiehuisdier vanwege zijn intelligente en liefdevolle persoonlijkheid. Buiten zijn vinden ze heerlijk, maar zijn net zo gelukkig als ze binnenshuis worden geknuffeld en geaaid. Het enige nadeel van deze kleine viervoeter is dan ze de neiging hebben om naar andere honden de blaffen en happen. 

Algemene informatie Cairn Terrier

Hoe oud wordt een Cairn Terrier? :

7

21

12

16

Karakter :

Aanhankelijk Speels Jager

Grootte Cairn Terrier :

Herkomst en geschiedenis

Een hond vergelijkbaar met de Cairn Terrier werd in de jaren 1500 in Schotland gefokt. Ze werden ingezet door jagers om wild op te sporen en te doden, dieren zoals vossen en otters die toen als ongedierte werden geclassificeerd. Het was een van de drie kleine terriër-typen die voor dit doel werden gebruikt, de andere twee waren de Schotse Terriër en de West Highland Terriër. In 1912 werd de Cairn Terrier erkend als stamboom.

FCI groep

FCI groep

Groep 3 - Terriërs

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Cairn Terrier

  Grootte Cairn Terrier

  Teef : 28 tot 31 cm

  Reu : 28 tot 31 cm

  Gewicht Cairn Terrier

  Teef : 6 tot 7 kg

  Reu : 6 tot 7 kg

  Vachtkleur Cairn Terrier

  Vachttype

  Oogkleur Cairn Terrier

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Cairn Terrier

  Een gedrongen, vierkante en behendige hond, de Cairn leunt iets naar voren op zijn voorpoten. Het lichaam, het hoofd en de benen zijn proportioneel en bedekt met dik haar. Het kosrte staartje is ook goed bedekt met haar en noch hoog, noch laag boven de kroep. De oren zijn vosachtig en rechtopstaand.

  Goed om te weten

  Kan jij je de hond uit The Wizard of Oz uit 1939 nog voor je halen? Dat was een gestroomde Cairn Terrier. Hoewel de schermnaam ‘Toto’ was (vandaar de bijnaam van het ras), was de echte naam van de hond Terry. Terry speelde verder in 13 andere films.

  Karakter Cairn Terrier

  • 100%

   Aanhankelijk

   De Cairn is een loyale en aanhankelijke hond, dit maakt ze een gezellige en vriendelijke metgezel voor alle leeftijden (met uitzondering van zeer jonge kinderen). De hond vindt het ook leuk om in de spotlight te staan, maar zijn gevoelens worden gemakkelijk gekwetst door een uitbrander of mishandeling.

  • 100%

   Speels

   De Cairn is een speelse hond die zijn tijd graag met mensen doorbrengt. Zolang de Cairn in het middelpunt van de belangstelling staat van zijn of haar sociale groep, zijn ze gelukkig. Een kans om te pronken wordt nooit gemist.

  • 33%

   Rustig

   Hoewel hij rustiger en zachtaardiger is dan de meeste terriërs, is de Cairn wel nog steeds erg vastberaden en prikkelbaar. Ze dijnsen niet weg voor een gevecht met andere honden als het nodig is - zelfs niet als ze groter zijn. 

  • 66%

   Intelligent

   De Cairn is een zeer intelligent ras, en heeft daarom veel stimulatie en interactie nodig om zich te blijven ontwikkelen en gelukkig te blijven. Ze helpen hun verzorgers maar al te graag en kunnen overstuur raken als ze denken dat ze een commando verkeerd begrepen hebben.

  • 100%

   Jager

   Van nature jagen ze op vossen, dassen en ratten, deze dieren zijn om die reden moeilijk te negeren. De Cairn jaagt graag op elk klein en haastig dier, waaronder helaas ook katten. Het is aan te raden om een Cairn alleen aan de lijn te lopen en hem niet vrij rond te laten rennen, tenzij je zeker weet dat er geen kleine wilde dieren in de buurt zijn. 

  • 33%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Volwassen Cairn Terriers kunnen zowel vriendelijk als gereserveerd zijn tegenover vreemden. Ze zijn altijd alert en kondigen gasten snel aan. Ze bepalen snel of bezoekers vrienden of vijanden zijn.

  • 33%

   Onafhankelijk

   De Cairn is vrij onafhankelijk en kan hierdoor ook best eigenwijs zijn. Zoals de meeste terriers hangen Cairns graag de 'top dog' uit. Vroege gehoorzaamheidstraining en socialisatie zijn essentiële maatregelen om de dominantie van de hond tegen te gaan.

   Gedrag Cairn Terrier

   • 33%

    Kan goed alleen zijn

    De Cairn Terrier is het gelukkigst als ze thuis zijn met hun familie. Het liefst krijgen ze alle aandacht van de wereld, daarom worden ze niet graag alleen gelaten - ook al is het maar voor korte tijd. In zulke gevallen zal de Cairn zich snel vervelen en kan je er vanop aan dat ze herrie gaan maken en spullen zullen slopen. 

   • 33%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    De koppigheid van de Cairn maakt training een belangrijk onderdeel van het wennen aan jouw huis. Een Cairn die niet op een consistente manier is getraind, wordt bazig en koppig. Als je een Cairn wel goed traint, zullen ze heel gehoorzaam zijn en een stuk makkelijker in de omgang. 

   • 100%

    Blaft graag

    Het geblaf van een Cairn is een veel voorkomende klacht van veel verzorgers - en hun buren! Hun blaf is schel en gaat samen met iedere greintje van interesse. Allerlei dingen kunnen een langdurige aanval van Cairn-geblaf veroorzaken: passerende auto's, langslopende mensen, harde geluiden en felle lichten.

   • 100%