Cairn Terrier

Andere namen : Cairn, Toto dog

Cairn Terrier
Volwassen Cairn Terrier © Shutterstock

De Cairn Terrier is typisch Schots: loyaal, winterhard en vasthoudend! Ze genieten van het buitenleven, ongeacht het weer, en zijn de hele dag zoet te houden door op kleine harige dieren te jagen. De Cairn is vandaag de dag een waardevol familiehuisdier vanwege zijn intelligente en liefdevolle persoonlijkheid. Buiten zijn vinden ze heerlijk, maar zijn net zo gelukkig als ze binnenshuis worden geknuffeld en geaaid. Het enige nadeel van deze kleine viervoeter is dan ze de neiging hebben om naar andere honden de blaffen en happen. 

Algemene informatie Cairn Terrier

Hoe oud wordt een Cairn Terrier? :

7

21

12

16

Karakter :

Aanhankelijk Speels Jager

Grootte Cairn Terrier :

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

Een hond vergelijkbaar met de Cairn Terrier werd in de jaren 1500 in Schotland gefokt. Ze werden ingezet door jagers om wild op te sporen en te doden, dieren zoals vossen en otters die toen als ongedierte werden geclassificeerd. Het was een van de drie kleine terriër-typen die voor dit doel werden gebruikt, de andere twee waren de Schotse Terriër en de West Highland Terriër. In 1912 werd de Cairn Terrier erkend als stamboom.

FCI groep

FCI groep

Groep 3 - Terriërs

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Cairn Terrier

Cairn Terrier
Cairn Terrier
Cairn Terrier
Cairn Terrier
Cairn Terrier

Grootte Cairn Terrier

Teef : 28 tot 31 cm

Reu : 28 tot 31 cm

Gewicht Cairn Terrier

Teef : 6 tot 7 kg

Reu : 6 tot 7 kg

Vachtkleur Cairn Terrier

Vachttype

Oogkleur Cairn Terrier

Bruin

Uiterlijke kenmerken Cairn Terrier

Een gedrongen, vierkante en behendige hond, de Cairn leunt iets naar voren op zijn voorpoten. Het lichaam, het hoofd en de benen zijn proportioneel en bedekt met dik haar. Het kosrte staartje is ook goed bedekt met haar en noch hoog, noch laag boven de kroep. De oren zijn vosachtig en rechtopstaand.

Goed om te weten

Karakter Cairn Terrier

100%

Aanhankelijk

De Cairn is een loyale en aanhankelijke hond, dit maakt ze een gezellige en vriendelijke metgezel voor alle leeftijden (met uitzondering van zeer jonge kinderen). De hond vindt het ook leuk om in de spotlight te staan, maar zijn gevoelens worden gemakkelijk gekwetst door een uitbrander of mishandeling.

100%

Speels

De Cairn is een speelse hond die zijn tijd graag met mensen doorbrengt. Zolang de Cairn in het middelpunt van de belangstelling staat van zijn of haar sociale groep, zijn ze gelukkig. Een kans om te pronken wordt nooit gemist.

33%

Rustig

Hoewel hij rustiger en zachtaardiger is dan de meeste terriërs, is de Cairn wel nog steeds erg vastberaden en prikkelbaar. Ze dijnsen niet weg voor een gevecht met andere honden als het nodig is - zelfs niet als ze groter zijn. 

66%

Intelligent

De Cairn is een zeer intelligent ras, en heeft daarom veel stimulatie en interactie nodig om zich te blijven ontwikkelen en gelukkig te blijven. Ze helpen hun verzorgers maar al te graag en kunnen overstuur raken als ze denken dat ze een commando verkeerd begrepen hebben.

100%

Jager

Van nature jagen ze op vossen, dassen en ratten, deze dieren zijn om die reden moeilijk te negeren. De Cairn jaagt graag op elk klein en haastig dier, waaronder helaas ook katten. Het is aan te raden om een Cairn alleen aan de lijn te lopen en hem niet vrij rond te laten rennen, tenzij je zeker weet dat er geen kleine wilde dieren in de buurt zijn. 

33%

Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

Volwassen Cairn Terriers kunnen zowel vriendelijk als gereserveerd zijn tegenover vreemden. Ze zijn altijd alert en kondigen gasten snel aan. Ze bepalen snel of bezoekers vrienden of vijanden zijn.

33%

Onafhankelijk

De Cairn is vrij onafhankelijk en kan hierdoor ook best eigenwijs zijn. Zoals de meeste terriers hangen Cairns graag de 'top dog' uit. Vroege gehoorzaamheidstraining en socialisatie zijn essentiële maatregelen om de dominantie van de hond tegen te gaan.

Gedrag Cairn Terrier

33%

Kan goed alleen zijn

De Cairn Terrier is het gelukkigst als ze thuis zijn met hun familie. Het liefst krijgen ze alle aandacht van de wereld, daarom worden ze niet graag alleen gelaten - ook al is het maar voor korte tijd. In zulke gevallen zal de Cairn zich snel vervelen en kan je er vanop aan dat ze herrie gaan maken en spullen zullen slopen. 

33%

Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

De koppigheid van de Cairn maakt training een belangrijk onderdeel van het wennen aan jouw huis. Een Cairn die niet op een consistente manier is getraind, wordt bazig en koppig. Als je een Cairn wel goed traint, zullen ze heel gehoorzaam zijn en een stuk makkelijker in de omgang. 

100%

Blaft graag

Het geblaf van een Cairn is een veel voorkomende klacht van veel verzorgers - en hun buren! Hun blaf is schel en gaat samen met iedere greintje van interesse. Allerlei dingen kunnen een langdurige aanval van Cairn-geblaf veroorzaken: passerende auto's, langslopende mensen, harde geluiden en felle lichten.

100%

Neiging om weg te lopen

De Cairn is vrij onbetroubaar als ze niet aangelijnd zijn. De pittigheid van deze terriër wordt niet gemakkelijk getemperd, vooral als de hond buiten is en temidden van de geuren van de natuur. Training en discipline kunnen gehoorzaamheid bij deze kleine druktemaker ontwikkelen, maar zelfs de best getrainde Cairns kunnen niet worden teruggeroepen als ze op jacht zijn.

100%

Neiging om dingen kapot te maken

Als een Cairn langere tijd alleen is of in een afgeloten ruimte, met weinig mogelijkheid tot frisse lucht of lichaamsbeweging, zullen ze hun ongenoegen laten merken door veel te blaffen en te vernielen wat ze kunnen; meubels, deuren, vensterbanken, tapijten enzovoorts. Terriers zijn kauwers en stoppen niet tot je ze weer tevreden stelt. 

66%

Eetlust

Ze zijn gek op eten en kunnen vraatzuchtig zijn. 

33%

Geschikt als waakhond

Het geblaf van de Cairn dient als een vroeg, luid en effectief allarm. Als iemand in de buurt van hun huis komt - vriend of vijhand - de Cairn laat het je weten! Het blaffen is moeilijk te temperen.

66%

Geschikt als eerste hond

De Cairn is een goede eerste hond als je geen jonge kinderen hebt. Het is geen schoothondje, maar ze hebben niet zoveel trainingsbehoeften als veel andere honden van vergelijkbare grootte. Ze zijn aanhankelijk, maar de Cairn moet worden gesocialiseerd en getraind om ongewenst gedrag te vermijden. En je moet rekening houden met hun geblaf.

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Helaas...
Er is momenteel geen adoptieaankondiging voor Cairn Terrier ...

Dieren ter adoptie

Is het ras Cairn Terrier geschikt voor jou?

Doe de test

Levensstijl

66%

Kan de Cairn Terrier in een appartement leven?

Ze kunnen prima in een flat omdat ze niet geen ellelange wandelingen in de natuur nodig hebben om zichzelf te vermaken. Toegang tot een tuin of 2 wandelingen per dag is over het algemeen voldoende. Bedenk wel van tevoren dat je buren mogelijk overlast zullen beleven van het geblaf van de Cairn. 

66%

Behoefte aan beweging/ sportief

De Cairn heeft behoefte aan 2 goede wandelingen per dag en wat gezellige en stimulerende interactie binnenshuis, in de vorm van spel. Toegang tot een tuin is ook zeker een plus! Dit is geen bijzonder actieve hond, maar ze hebben wel veel aandacht nodig in de vorm van quality-time. 

100%

Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

Een Cairn is meestal gehoorzaam en erg leergierig. Hij of zij voelt zich best comfortabel in nieuwe omgevingen, geniet van nieuwe ervaringen en reist graag.

Gezelschap

100%

Kan een Cairn Terrier samen met katten?

De Cairn is een fervent jager en gaat niet goed samen met katten. Zelfs katten waarmee de Cairn is grootgebracht kunnen op den duur nog in gevaar komen als de tollerantie van de Cairn laag is. Het is niet aan te raden om een Cairn te introduceren aan katten of andere dieren die kleiner zijn. 

100%

Kan een Cairn Terrier samen met honden?

Bijeenkomsten met andere honden moeten van korte duur zijn. Als een Cairn het gevoel krijgt dat ze in het nauw gedreven zijn (zelf door jou) kunnen ze agressief regeren. Ze zien zichzelf altijd als als 'top dog' bij ontmoetingen met anderen honden. Hou ze goed in de gaten om gevechten te voorkomen. 

100%

Is de Cairn Terrier een kindvriendelijke hond?

Kinderen die te jong zijn om in te schatten wat een hond tollereert en wat niet, zijn geen goede combo met de Cairn Terrier. Plagen en ruig spelen pikken ze niet, en kan ervoor zorgen dat ze gaan happen. 

66%

Is een Cairn Terrier geschikt voor ouderen?

De gehoorzaamheid, alertheid en liefde voor gezelschap van een Cairn zijn geschikt voor oudere mensen, vooral voor iemand die alleen woont. Verder hebben ze niet veel beweging nodig en is de vacht gemakkelijk te verzorgen.

%}

Wat kost een Cairn Terrier?

De prijs voor een Cairn Terrier kan variëren afhankelijk van zijn afkomst, geslacht en leeftijd. Voor een Cairn Terrier pup met stamboom betaal je gemiddeld €650.

Wat betreft het maandbudget om aan de behoeften van je Cairn Terrier te voldoen, moet je rekening houden met ongeveer €55 voor voeding, verzorging, en verzekering.

Verzorging

Borstel de vacht van de Cairn een of twee keer per week om klitten te voorkomen. Baden doe je alleen als het absoluut noodzakelijk is, bijvoorbeeld als ze bedekt zijn met modder, vossenpoep, of iets dergelijks.

Haaruitval

De Cairn Terrier heeft niet veel haaruitval. Over het algemeen zal de vacht van deze hond niet veel last veroorzaken voor mensen met allergiën. 

Voeding Cairn Terrier

Ze hebben hondenvoer van hoge kwaliteit nodig; idealiter iets dat graanvrij is. Er zijn speciale voedingsmiddelen voor kleine terriërrassen. Te veel voeren van een Cairn leidt al snel tot overgewicht. Eten dat bestemd is voor menselijke consumptie is niet geschikt voor de Cairn.

Gezondheid Cairn Terrier

Hoe oud wordt een Cairn Terrier?

12 tot 15 jaar.

Sterk/ bestendig

Cairns zijn ruig, robuust, pittig en veerkrachtig.

Kan goed tegen warmte

Ondanks hun dubbele vacht, kunnen Cairns last krijgen van hoge temperaturen. 

Kan goed tegen kou

Hun stevige vacht vacht houdt ze warm in de regen en sneeuw. 

Neiging om snel aan te komen

Overgewicht is veelvoorkomend bij dit ras. Uit onderzoek blijkt dat ze een genetische aanleg hebben voor obesitas. 

Veelvoorkomende gezondheidsproblemen

  • Levershunt
  • Luxerende patella's (de knieschijven glijden tijdelijk weg)
  • Glaucoom
Laat een reactie achter over dit ras
Log in om een reactie te plaatsen