Chinese naakthond

Andere namen: Chinese Gekuifde Naakthond

Chinese naakthond
Chinese gekuifde naakthond

Er zijn twee soorten van de Chinese Gekuifde Naakthond: de naakte en de behaarde. De behaarde Chinese Naakthond wordt ook wel Powderpuff genoemd. Hoewel beide soorten honden er heel verschillend uitzien, zijn ze in veel opzichten hetzelfde.Genetische aanleg heeft er alleen voor gezorgd dat er een behaarde variant is. Het haarloze type is meestal volledig haarloos, met uitzondering van fijn, piekerig haar op de poten, staart en hoofd. De vacht van sommige haarloze rassen kan echter net zo lang groeien als die van de Powderpuff. Qua karakter en aanleg is er zo goed als geen verschil tussen de twee.

Algemene informatie Chinese naakthond

Hoe oud wordt een Chinese naakthond? :

8

20

13

15

Karakter :

Aanhankelijk Speels

Grootte Chinese naakthond :

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

Vermoedelijk is de Chinese Gekuifde Naakthond ontstaan in het oude China en was het een favoriet ras bij enkele heersende families om hun huizen en kostbaarheden te beschermen. Ze hebben ook een lange geschiedenis als rattenvanger op Chinese handelsschepen. De eerste Chinese Naakthond arriveerde in 1885 in de Verenigde Staten, met een zekere populariteit, maar vanaf de jaren 1930 tot op heden is het geen sterk gewild ras. 

FCI groep

FCI groep

Groep 9 - Gezelschapshonden

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Chinese naakthond

 • Chinese naakthond
  Chinese naakthond
 • Chinese naakthond
  Chinese naakthond
 • Chinese naakthond
  Chinese naakthond
 • Chinese naakthond
  Chinese naakthond
 • Chinese naakthond
  Chinese naakthond
 • Chinese naakthond
  Chinese naakthond

  Grootte Chinese naakthond

  Teef : 23 tot 30 cm

  Reu : 28 tot 33 cm

  Gewicht Chinese naakthond

  Teef : 3 tot 5 kg

  Reu : 3 tot 5 kg

  Vachtkleur Chinese naakthond

  Vachttype

  Oogkleur Chinese naakthond

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Chinese naakthond

  Haarloos/Naakt: Sierlijk en met fijne botten. Sommige soorten van dit ras kunnen omvangrijker zijn dan anderen. De huid van de haarloze is glad en niet te rimpelig, warm om aan te raken en voelt aan als de menselijke huid. Sierlijk, goed geproportioneerd hoofd. Staart recht en hoog wordt naar boven gedragen als de hond loopt, maar hangt als de hond stil is.
  Powderpuff: Gelijk aan de haarloze Chinese Naakthond, maar dat met een royale dubbele vacht. 

  Goed om te weten

  Chinese Gekuifde Naakthonden staan erom bekend dat het moeilijk is om ze zindelijk te krijgen. De training moet consistent, zelfverzekerd en openhartig zijn, maar een harde aanpak werkt bij dit ras averechts.

  Een volwassen mannelijke Chinese Naakthond die niet gecastreerd is, zal vaak zijn territorium binnenshuis markeren.

  Karakter

  • 100%

   Aanhankelijk

   Ze worden nu gefokt als gezelschapshond en zijn op hun gelukkigst wanneer ze onder mensen zijn, met name uit hun familie. Ze nemen eerder de rol aan van schoothondje dan van rattenvanger, ze staan er op bekend dat ze veel behoefte hebben aan contact met mensen.

  • 100%

   Speels

   Als een volwassen Chinese Naakthond goed gesocialiseerd en goed behandeld is, zijn ze nieuwsgierig, speels en verwennen ze hun verzorgers graag met een paar luchtige en zachte spelletjes. Een ruw spel wordt door dit ras niet getolereerd.

  • 33%

   Rustig

   Net als andere kleine honden schrikt de Chinese Naakthond gemakkelijk en kunnen ze geïrriteerd raken door plotselinge bewegingen of herrie. Als de hond te veel wordt vastgehouden en het gevoel heeft dat hun enige bescherming in de armen van hun verzorger ligt, worden ze erg verlegen en nerveus. Dit kan overkomen als antisociaal gedrag. 

  • 66%

   Intelligent

   Ze staan bekend als hele intelligente honden. In dit geval betekent dit niet dat ze een enorme denkkracht hebben, maar uit het zich meer in buitengewoon attent gedrag. Ze doen alles om hun verzorger te plezieren. 

  • 33%

   Jager

   Men denkt dat de Chinese Naakthond als rattenjager werd gebruikt door oude Chinese zeelieden, maar dat instinct in inmiddels vervangen door hun behoefte en talent om jou gezelschap te houden. Als gevolg hiervan is de jaagdrift van dit ras zo goed als verdwenen. Door hun grootte is de kans groter dan ze zelf prooi worden. 

  • 100%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Hoewel relatief sociaal, voelt de Naakthond zich niet op zijn of haar gemak tijdens contact met vreemden. Ze raken vooral geïrriteerd als de vreemdeling een dominant karakter heeft. Ze kunnen hierdoor gaan blaffen en zelfs bijten. 

  • 33%

   Onafhankelijk

   Dit is geen onafhankelijke of zelfstandige hond. Ze zullen hun verzorger overal volgen en vinden het maar niks om alleen te zijn of van hun verzorger te worden gescheiden. 

   Gedrag Chinese naakthond

   • 33%

    Kan goed alleen zijn

    De Chinsese Naakthond is een echt gezelschapsdier en blijf het liefst in de buurt van zijn of haar sociale groep. Als je ze langere tijd alleen binnen houdt, kunnen ze spullen gaan vernielen. En daarnaast, als ze buiten alleen gelaten worden, zoeken ze een manier om te ontsnappen. 

   • 100%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    De Chinese Naakthond is niet gemakkelijk te trainen, dit vereist veel geduld en tolerantie van de verzorger. De hond is gevoelig en zal niet reageren op hardheid of discipline. Bij een geslaagde training, zul je merken hoe enorm loyaal en gehoorzaam de hond wordt.

   • 100%

    Blaft graag

    Ze denken groter te zijn dan ze in werkelijkheid zijn. Ze blaffen om te waarschuwen, ze zullen dit regelmatig gedurende de dag doen. 

   • 33%

    Neiging om weg te lopen

    Dit ras vertoont soms een eigenwijze streken! Het is niet aan te raden om een Chinese Naakthond vrij rond te laten lopen om twee redenen:

    1. Ze zullen niet reageren op een terugroepactie, tenzij ze erg goed zijn opgevoed
    2. Ze kunnen heel snel rennen
   • 100%

    Neiging om dingen kapot te maken

    Als het zich in een afgesloten ruimte of thuis bevindt voor langere tijd, zonder lichaamsbeweging of frisse lucht, zal de Chinese Naakthond je laten weten dat ze niet blij zijn voor je meubels, deuren, vensterbanken en tapijten te slopen.

   • 66%

    Eetlust

    Schoothondjes hebben een aanleg voor obesitas omdat hun verzorgers de neiging hebben ze te vertroetelen. Overvoeding, verwennen met menselijk voedsel en een gebrek aan lichaamsbeweging werken niet in het voordeel van deze hond. 

   • 33%

    Geschikt als waakhond

    Omdat de Chinese Naakthond van nature gespannen is, zijn ze erg alert op alle geluiden om zich heen en zullen ze instinctief blaffen als ze iets ongewoons horen. Dit kan iets onschuldigs zijn, zoals het aansteken van een gasboiler. De Chinese Naakthond is een goede waakhond, maar houd wel rekening met loos alarm!

   • 100%

    Geschikt als eerste hond

    De Chinese Naakthond is een goede keuze als eerste hond (vooral de haarloze) omdat ze niet veel verzorging nodig hebben en ook geen behoefte hebben aan veel lichaamsbeweging. Toch zijn er enkele kenmerken van deze hond waar je alert op moet zijn voor je er een in huis haalt; zoals hun wantrouwigheid naar vreemden, het vele geblaf en het feit dat ze niet makkelijk te trainen zijn. 

    Lees verder na de advertentie

    Advertentie laden ...

    Is het ras Chinese naakthond geschikt voor jou?

    Doe de test

    Levensstijl

    • 100%

     Kan de Chinese naakthond in een appartement leven?

     De Chinese Naakthond is geschikt voor elke leefomgeving en kan goed in een flat wonen. Een tuin of groene ruimte moet goed worden omheind omdat ze hoog kunnen springen. Binnen hebben ze niet veel ruimte nodig; dat je er bent, is het enige dat telt.

    • 33%

     Behoefte aan beweging/ sportief

     Een tot twee wandelingen per dag is voldoende voor dit ras; als je toegang hebt tot een omheind gebied, moet je de hond zijn energie laten weglopen. Hoe meer energie ze buiten kwijt kunnen, hoe rustiger ze binnenshuis zijn. 

    • 100%

     Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

     Ze kunnen best nerveus zijn en vinden ritjes in de auto of ander vervoer maar niks. In deze situaties zullen ze extra aandacht vragen van hun verzorgers en met geblaf aangeven dat ze het niet naar hun zin hebben. 

     Gezelschap

     • 100%

      Kan een Chinese naakthond samen met katten?

      Ze kunnen aardig jaloers worden, vooral als de aandacht van hun verzorger op een ander is gericht, zoals een kat. De Chinese Naakthond zal niet aarzelen om hun ongenoegen te uiten door naar de kat de blaffen, grommen of bijten. 

     • 100%

      Kan een Chinese naakthond samen met honden?

      Hoewel de Chinese Naakthond kan wennen aan andere honden in het huishouden, is de kans groter dat ze hun best gaan doen om jouw aandacht voor zichzelf op te eisen. Als je ze niet genoeg aandacht geeft, kunnen ze jaloers worden. 

     • 100%

      Is de Chinese naakthond een kindvriendelijke hond?

      De jaloezie die de Chinese Naakthond kan vertonen, vertaalt zich in verder asociaal gedrag ten aanzien van kinderen. Bovendien reageert het ras niet goed op plagen of ruwe spellen; ze worden ongeduldig en boos en kunnen gaan bijten. Bovendien zullen jonge kinderen die te ruw met een de Naakthond spelen, de hond waarschijnlijk pijn doen.

     • 100%

      Is een Chinese naakthond geschikt voor ouderen?

      Dit hondenras is beter geschikt voor huishoudens met een of twee rustige mensen. De Chinese Naakthond is veel beter geschikt om samen te leven met een ouder echtpaar dan in een gezin met jonge kinderen of met iemand met een hectisch leven. 

      %}

      Wat kost een Chinese naakthond?

      De prijs voor een Chinese Naakthond is afhankelijk van de herkomst, het geslacht en de leeftijd. Een hond van dit ras die bij de Kennel Club is geregistreerd, kost ze gemiddeld €615.

      Wat betreft het gemiddelde maandbudget om aan de behoeften van uw Chinese Naakthond te voldoen, moet je rekening houden met €100 tot €140 per maand.

      Verzorging

      De haarloze: Borstel hun plukken haar door wanneer het nodig is, maar besteed meer aandacht aan de huid van de hond. Breng op olie gebaseerde huidcrèmes aan op de huid; sommige dierenartsen adviseren om tijdens de zomermaanden zonnebrandcrème te gebruiken. Let op: sommige haarloze honden zijn allergisch voor zalven die bedoeld zijn voor menselijke consumptie.

      Powderpuff: Het is aangeraden om wekelijks of indien nodig in bad doen om te voorkomen dat de vacht klit od verward raakt. Je kan de vacht het beste borstelen als die nat is om het beschadigen van de haren te voorkomen.

      Haaruitval

      Har haarverlies van zowel de haarloze als de Powerderpuff Naakhond is gemiddeld. 

      Voeding Chinese naakthond

      Deze hond hoeft niet zoveel calorieën nodig omdat ze niet heel actief of sportief zijn. Kwaliteitsvoeding is belangrijk voor de gezondheid van een Chinese Naakthond. Vermijd de verleiding om deze hond te verwennen met onnodige lekkernijen en eten dat gemaakt is voor mensen. 

      Gezondheid Chinese naakthond

      Hoe oud wordt een Chinese naakthond?

      Ze worden ongeveer 13 tot 15 jaar oud. 

      Sterk/ bestendig

      Dit is geen robuus ras. Ze zijn klein en hun fijne botten beschadigen gemakkelijk. 

      Kan goed tegen warmte

      De haarloze variant van dit ras gaat erg goed om met hitte. Maar zelfs in de zomer hebben ze toegang tot vers water nodig. Door de dubbele vacht doet de Powderpuff het minder goed in de hitte.

      Kan goed tegen kou

      De haarloze Chinese Naakthond kan niet zo goed omgaan met kou. De Powderpuff gaat daarentegen beter om met winterse temperaturen. 

      Neiging om snel aan te komen

      Als je het toelaat, eten deze honden door tot ze obesitas hebben. Met name als ze veel mensen voedsel eten en weinig lichaamsbeweging krijgen. 

      Veelvoorkomende ziektes

      • Allergieën
      • Tandheelkundige problemen
      • Ziekte van Legg-Calve
      • Zwaarlijvigheid
      • Patellaire luxatie
      • Huid problemen
      Laat een reactie achter over dit ras
      Log in om een reactie te plaatsen