Aanbieding

Uithangbord met daarop de tekst 'Dierenarts'

De dierenarts bezoek je wanneer je hond ziek is maar ook voor controles en preventieve zorg om ziektes te voorkomen.

© Dafinchi / Shutterstock

Naar de dierenarts: Waar, wanneer en waarom

Door Dr Chantal Duijn Dierenarts

Bijgewerkt op

De Dierenarts ofwel de DA is erg belangrijk voor jouw hond. Je kan hier terecht wanneer jouw hond ziek is, maar ook voor preventive zorg.

Je hebt een (nieuwe) hond en je vraagt je af hoe het te werk gaat bij de dierenarts (DA) in dit artikel lees je meer over hoe en wanneer je naar de dierenarts moet gaan met je hond of puppy. 

Wanneer ga je naar de dierenarts?

Wanneer je het vermoeden hebt dat je hond ergens last van heeft of niet zichzelf is en opvallende symptomen heeft, dan ga je met je huisdier naar een dierenartsenpraktijk of dierenkliniek in de buurt. In de dierenartspraktijk werken vaak meerdere dierenartsen. Een van de artsen onderzoekt jouw pup tijdens het consult. Tijdens jouw afspraak bepaald de arts wat er aan de hand is, aan de hand van het onderzoek en de mogelijke symptomen. Vervolgens bedenkt de DA een behandeling om te zorgen dat jouw huisdier zo snel mogelijk weer beter wordt. 

Met je pup naar de dierenarts

Met een puppy bezoek je net als met een baby wat vaker de dierenarts. Normaliter wordt je pup op zijn minst 1 keer ingeent voordat je hem mee naar huis mag nemen. De 2de en 3de herhaal vaccinaties zijn nodig om de pup een goede langdurige bescherming te geven. Deze vaccinaties worden normaliter met een interval van 3 à 4 weken gegeven. Daarnaast moet je puppy worden gechipt en controleert de DA zijn gezondheid. Je kunt met je DA bespreken hoe vaak je terugkomt met jouw puppy. 

Spreekuur 

De meeste dierenartsenpraktijken hebben meerdere artsen tegelijk aan het werk. Hierdoor kun je wanneer er iets aan de hand is met je hond snel geholpen worden. Voor kleine belangrijke vragen kun je ook terecht op het spreekuur. Er zijn klinieken met inloopspreekuren. Andere praktijken werken op afspraak. Veelal kun je op de website van de praktijk zien of zij open zijn. Ook kun je op die website zien hoe je er een kunt maken. Het is steeds vaker mogelijk om online een afspraak te maken met de DA. 

Jaarlijks consult 

Naast jouw hond behandelen wanneer je huisdier zich niet goed voelt, doet de arts de jaarlijkse controles. Deze controles vinden 1 keer per jaar plaats en zijn om te zorgen dat jouw hond niet ziek wordt. Voorkomen is immers beter dan genezen. Deze jaarlijkse afspraak is om eventuele ziektes of verschijnselen en symptomen eerder te ontdekken. hierdoor blijft jouw hond in goede gezondheid. Het kan zijn dat jouw (oudere) hond ineens vermagerd, maar dat je dat niet direct door hebt. Het is ook lastig in de gaten houden of je hond afvalt of niet. Vooral als je hond iets ouder is.  Door de jaarlijkse controles wordt dat afvallen ontdekt en kan er aanvullend onderzoek worden gedaan. Mocht er dan iets mis zijn met je pup, kan er direct worden gehandeld. 

Inentingen en chippen

Om jouw hond gezond te houden zijn er verschillende inentingen. Deze inentingen worden ook wel vaccinaties genoemd. De meeste vaccinaties moeten jaarlijks worden gegeven om te zorgen dat jouw hond geen vervelende ziektes krijgt. Daarnaast is de vaccinatie zoals hondsdolheid verplicht als je met je hond of kat naar het buitenland wilt reizen.

Je dierenarts kan tevens jouw hond chippen. Chippen gebeurt eenmalig en is verplicht in nederland. De chip blijft de rest van jouw hond zijn leven actief.  

Beagle wordt gechipt door dierenarts

Je hond chippen is in Nederland verplicht. ©LightField Studios / Shutterstock

Voeding en advies

In een dierenartspraktijk worden meestal ook hondenbrokken of speciaal hondenvoer verkocht. De DA weet welk voer geschikt is voor jouw hond. Welk voer past, is namelijk afhankelijk van de leeftijd van je hond en het hondenras. Daarnaast kun je ook in de dierenkliniek terecht voor vlooienmiddelen en ontwormmiddelen. De DA of de dierenartsassistent kunnen adviseren wat het juiste middel is voor jouw hond. Ook weten zij wanneer het tijd is om te ontvlooien of te ontwormen. Verder kan het zijn dat je vragen hebt, bijvoorbeeld wanneer jouw hond iets geks heeft gegeten. De DA weet wat giftig is voor honden en welke planten giftig zijn voor honden. Je kunt bij de dierenartsenpraktijk altijd terecht voor advies. Er zijn klinieken die speciaal een whatsapp-nummer hebben, waarop je je vragen kwijt kan.

Waar vind ik een dierenarts? 

Dierenarts in de buurt

Het is verstandig een dierenarts in de buurt te zoeken. Wanneer jouw viervoeter dan ziek wordt in het weekend of ’s nachts ben je snel in de dierenartsenpraktijk. Zo kun je gemakkelijk langslopen. Door met je hond langs te gaan bij de kliniek went de hond aan de kliniek, de verschillende artsen en assistenten die er werken en de vreemde geurtjes die er kunnen hangen. Bovendien weet de DA dan de geschiedenis van jouw dier. Alles wordt namelijk digitaal genoteerd, zodat de gehele ziektegeschiedenis bekend is. Hierdoor kan de DA beter inspelen op wat voor jou en je dier het beste is.

Telefoon die zoekresultaten van dierenartsen in de buurt toont

Dierenartsen vind je gemakkelijk via o.a. Google Maps ©Wamiz 

Dierenarts aan huis

Er zijn ook dierenartsen die thuis langskomen. Dat kan de dierenarts zijn van de kliniek bij jou in de buurt. Er zijn ook klinieken waarbij de dierenarts altijd thuis langs komt voor de behandeling van je hond. Het onderzoek en de behandeling vinden rustig plaats in de voor jou en je hond vertrouwde omgeving. Bij bepaalde ingrepen, als operaties, is het niet mogelijk om dat thuis te doen. de pup heeft dan namelijk een goed ingerichte operatiekamer nodig. Zodat alle middelen en benodigdheden aanwezig zijn.

Het is fijn wanneer jij en je hond een band hebben met de dierenarts

Wat kost een bezoek aan de dierenarts?

Kosten

De kosten van de dierenarts zijn variabel en afhankelijk van hetgeen dat je hond heeft. Afhankelijk van wat er moet gebeuren om jouw hond gezond te houden of beter te maken. Daarnaast is de te betalen prijs afhankelijk van het tijdstip, ’s nachts en in het weekend is de prijs hoger. De te betalen prijs van de dierenarts kunnen hoog oplopen. De ene dierenarts is wat goedkoper dan de andere. Ook kunnen de kosten in een dierenziekenhuis, door de specialistische ingreep, hoger zijn dan de tarieven van de dierenkliniek om de hoek.

Goedkope dierenarts

Je kunt de verschillende dierenklinieken in de buurt bellen om te informeren wat een consult, de jaarlijkse vaccinatie en een bepaalde behandeling kost. Dat geeft inzicht in de te verwachte prijs. Houd er rekening mee dat het voor dierenartspraktijken kosten met zich meebrengt, om voor jou en je dier hoogwaardige zorg te kunnen bieden. Ze zullen bijvoorbeeld dure diagnostische en chirurgische apparatuur hebben, wat moet worden onderhouden. Daarnaast moeten de specialisten nascholing volgen, om te zorgen dat hun kennis up-to-date is en blijft. Soms kunnen veterinaire behandelingen duur lijken, maar voor dat geld krijgt jouw trouwe viervoeter de beste, meest hoogwaardige zorg.

Dierenverzekering

Het kost geld om jouw hond gezond te houden: voer, jaarlijkse controle, vaccinatie en behandeling bij ziekte. Het is goed om budget te hebben voor het geval er iets met je hond aan de hand is. Andere optie is om een dierenverzekering te nemen. Met een huisdierenverzekering voor je hond krijg je de meest voorkomende medische kosten vergoed. Wat er precies wordt vergoed kun je opvragen bij de verschillende verzekeringsaanbieders.

Waar kan ik terecht bij spoed? 

Spoed

Soms wordt je hond ’s nachts ziek of in het weekend. Ook dan zijn er gelukkig dierenartsen beschikbaar om jouw hond of kat weer gezond te maken. Ze hebben nachtdienst of weekenddienst. Zij zullen daarom ook midden in de nacht of in het weekend voor jouw viervoeter klaar staan. Het is afhankelijk van de dierenartsenpraktijk, welke dierenarts er dienst heeft. Sommige dierenartsenpraktijken hebben een bepaalde regeling met een spoedkliniek. In dat geval wordt je van de vertrouwde kliniek doorverwezen naar een zogenaamde spoedkliniek.

Ook 's nachts en in het weekend staan er dierenartsen voor jouw viervoeter klaar!

Dierenziekenhuis

Het kan zijn dat jouw hond een ingewikkelder probleem heeft. Voor ingewikkeldere behandelingen en diagnoses kan de dierenarts je verwijzen naar een dierenziekenhuis. Een doorverwijzing gebeurt in overleg met jou als verzorger. De dierenarts bespreekt met jou wat er moet gebeuren om jouw hond weer gezond te maken. Jouw eigen dierenarts draagt je hond en alles wat hij of zij tot dan toe gevonden heeft over aan de dierenarts in het dierenziekenhuis. De dierenarts in het dierenziekenhuis is een specialist. De specialist heeft meer kennis en ervaring om jouw hond beter te maken.

Dierenziekenhuis

Voor ingewikkeldere behandelingen en diagnoses kan de dierenarts je verwijzen naar een dierenziekenhuis. 
© Hans Engbers / Shutterstock

Bestaan er ook alternatieve dierenartsen? 

De reguliere of normale diergeneeskunde is wat je van iedere dierenarts kunt verwachten. Zowel in de dierenklinieken in jouw buurt als in een dierenziekenhuis. Het kan zijn dat je op zoek bent naar aanvullingen op deze standaard of reguliere diergeneeskundige zorg.

Alternatieve diergeneeskunde 

Voor aanvullingen op de reguliere diergeneeskunde zijn er holistische- of homeopathische dierenartsen. Deze artsen maken gebruik van niet-reguliere behandelwijzen, ook wel alternatieve of complementaire diergeneeskunde genoemd. Het kan zijn dat de complementaire dierenarts alleen alternatieve diergeneeskunde toepast. Ook zijn er dierenartsen die de alternatieven naast reguliere diergeneeskunde toegepassen.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen