Aanbieding

Naar de dierenarts: Waar, wanneer en waarom

Uithangbord met daarop de tekst 'Dierenarts'

De dierenarts bezoek je wanneer je hond ziek is maar ook voor controles en preventieve zorg om ziektes te voorkomen.

© Dafinchi / Shutterstock

De dierenarts is een dierendokter, vergelijkbaar met de huisarts voor ons. Bij de dierenarts kun je terecht wanneer jouw hond ziek is, maar ook om te zorgen dat je viervoeter niet ziek wordt.

Door Dr Chantal Duijn

Bijgewerkt op

Wanneer ga je naar de dierenarts?

Wanneer je het vermoeden hebt dat je hond ergens last van heeft of niet zichzelf is, dan ga je met je hond naar een dierenartsenpraktijk of dierenkliniek in de buurt. In de dierenartspraktijk werken vaak meerdere dierenartsen. Een van de dierenartsen onderzoekt jouw hond tijdens het consult. Tijdens het consult bepaald de dierenarts wat er aan de hand is. Vervolgens bedenkt de dierenarts een behandeling om te zorgen dat jouw hond zo snel mogelijk weer beter wordt. 

Spreekuur 

De meeste dierenartsenpraktijken hebben meerdere dierenartsen tegelijk aan het werk. Hierdoor kun je wanneer er iets aan de hand is met je hond snel geholpen worden. Voor kleine vragen kun je ook terecht op het spreekuur. Er zijn klinieken met inloopspreekuren. Andere praktijken werken op afspraak. Veelal kun je op de website van de praktijk zien of zij open zijn. Ook kun je op die website zien hoe je een afspraak kunt maken. Het is steeds vaker mogelijk om online een afspraak te maken met de dierenarts. 

Jaarlijks consult 

Naast jouw hond behandelen wanneer je viervoeter zich niet goed voelt, doet de dierenarts de jaarlijkse controles. Deze controles zijn om te zorgen dat jouw hond niet ziek wordt. En om eventuele ziektes of verschijnselen eerder te ontdekken. Het kan zijn dat jouw hond vermagerd, maar dat je dat niet direct door hebt. Het is ook lastig in de gaten houden of je hond afvalt of niet. Door de jaarlijkse controles wordt dat afvallen ontdekt en kan er aanvullend onderzoek worden gedaan. Mocht er dan iets met je viervoeter aan de hand zijn, kan er direct worden gehandeld. 

Inentingen en chippen

Om jouw hond gezond te houden zijn er verschillende inentingen. Deze inentingen worden ook wel vaccinaties genoemd. De meeste vaccinaties moeten jaarlijks worden gegeven om te zorgen dat jouw hond geen vervelende ziektes krijgt. Ook kan de dierenarts jouw hond chippen. Chippen gebeurt eenmalig. De chip blijft de rest van jouw hond zijn leven actief.     

Beagle wordt gechipt door dierenarts
Je hond chippen is in Nederland verplicht. ©LightField Studios / Shutterstock

Voeding en advies

In de dierenartspraktijk wordt ook hondenbrokken of speciaal hondenvoer verkocht. De dierenarts weet welk voer geschikt is voor jouw hond. Welk voer past, is namelijk afhankelijk van de leeftijd van je hond en het hondenras. Daarnaast kun je ook in de dierenkliniek terecht voor vlooienmiddelen en ontwormmiddelen. De dierenarts of de dierenartsassistent kunnen adviseren wat het juiste middel is voor jouw hond. Ook weten zij wanneer het tijd is om te ontvlooien of te ontwormen. Verder kan het zijn dat je vragen hebt, bijvoorbeeld wanneer jouw hond iets geks heeft gegeten. De dierenarts weet wat giftig is voor honden en welke planten giftig zijn voor honden. Je kunt bij de dierenartsenpraktijk altijd terecht voor advies. Er zijn klinieken die speciaal een whatsapp-nummer hebben, waarop je je vragen kwijt kan.

Let op: Dit is giftig voor honden! 

Waar vind ik een dierenarts? 

Dierenarts in de buurt

Het is verstandig een dierenarts in de buurt te zoeken. Wanneer jouw viervoeter dan ziek wordt in het weekend of ’s nachts ben je snel in de dierenartsenpraktijk. Zo kun je gemakkelijk langslopen wanneer je vragen hebt. Door met je hond langs te gaan bij de kliniek went de hond aan de kliniek, de verschillende dierenartsen en assistenten die er werken en de vreemde geurtjes die er kunnen hangen. Bovendien weet de dierenarts dan de geschiedenis van jouw dier. Alles wordt namelijk digitaal genoteerd, zodat de gehele ziektegeschiedenis bekend is. Hierdoor kan de dierenarts beter inspelen op wat voor jou en je dier het beste is.

 

Telefoon die zoekresultaten van dierenartsen in de buurt toont
Dierenartsen vind je gemakkelijk via o.a. Google Maps ©Wamiz 

Dierenarts aan huis

Er zijn ook dierenartsen die aan huis langskomen. Dat kan de dierenarts zijn van de kliniek bij jou in de buurt. Er zijn ook klinieken waarbij de dierenarts altijd aan huis langs komt voor de behandeling van je hond. Het onderzoek en de behandeling vinden rustig plaats in de voor jou en je hond vertrouwde omgeving. Bij bepaalde behandelingen, als operaties, is het niet mogelijk om dat thuis te doen. De dierenarts heeft dan namelijk een goed ingerichte operatiekamer nodig. Zodat alle middelen en benodigdheden aanwezig zijn.

Het is fijn wanneer jij en je hond een band hebben met de dierenarts

Wat kost een bezoek aan de dierenarts?

Kosten

De kosten van de dierenarts zijn variabel en afhankelijk van de behandeling. Afhankelijk van wat er moet gebeuren om jouw hond gezond te houden of beter te maken. Daarnaast zijn de kosten afhankelijk van het tijdstip, ’s nachts en in het weekend zijn de kosten voor een consult hoger. De kosten van de dierenarts kunnen hoog oplopen. De ene dierenarts is wat goedkoper dan de andere. Ook kunnen de kosten in een dierenziekenhuis, door de specialistische behandeling, hoger zijn dan de tarieven van de dierenkliniek om de hoek.

Goedkope dierenarts

Wanneer je op onderzoek uitgaat bij welke dierenartspraktijk jouw hond moet worden geregistreerd, kunnen de kosten op je lijstje staan om rekening mee te houden. Je kunt de verschillende dierenklinieken in de buurt bellen om te vragen wat een consult, de jaarlijkse vaccinatie en een bepaalde behandeling kost. Dat geeft inzicht in de te verwachte kosten. Houd er rekening mee dat het voor dierenartspraktijken kosten met zich meebrengt, om voor jou en je dier hoogwaardige zorg te kunnen bieden. Ze zullen bijvoorbeeld dure diagnostische en chirurgische apparatuur hebben, wat moet worden onderhouden. Daarnaast moeten de dierenartsen nascholing volgen, om te zorgen dat hun kennis up-to-date is en blijft. Soms kunnen veterinaire behandelingen duur lijken, maar voor dat geld krijgt jouw trouwe viervoeter de beste, meest hoogwaardige zorg.

Dierenverzekering

Het kost geld om jouw hond gezond te houden: voer, jaarlijkse controle, vaccinatie en behandeling bij ziekte. Het is goed om budget te hebben voor het geval er iets met je hond aan de hand is. Andere optie is om een dierenverzekering te nemen. Met een huisdierenverzekering voor je hond krijg je de meest voorkomende medische kosten vergoed. Wat er precies wordt vergoed kun je opvragen bij de verschillende verzekeringsaanbieders.

Alles wat je moet weten over dierenverzekeringen

Waar kan ik terecht bij spoed? 

Spoed

Soms wordt je hond ’s nachts ziek of in het weekend. Ook dan zijn er gelukkig dierenartsen beschikbaar om jouw hond of kat weer gezond te maken. Deze dierenartsen hebben nachtdienst of weekenddienst. Zij zullen daarom ook midden in de nacht of in het weekend voor jouw viervoeter klaar staan. Het is afhankelijk van de dierenartsenpraktijk, welke dierenarts er dienst heeft. Sommige dierenartsenpraktijken hebben een bepaalde regeling met een spoedkliniek. In dat geval wordt je van de vertrouwde kliniek doorverwezen naar een zogenaamde spoedkliniek.

Ook 's nachts en in het weekend staan er dierenartsen voor jouw viervoeter klaar!

Dierenziekenhuis

Het kan zijn dat jouw hond een ingewikkelder probleem heeft. Voor ingewikkeldere behandelingen en diagnoses kan de dierenarts je verwijzen naar een dierenziekenhuis. Een doorverwijzing gebeurt in overleg met jou als verzorger. De dierenarts bespreekt met jou wat er moet gebeuren om jouw hond weer gezond te maken. Jouw eigen dierenarts draagt je hond en alles wat hij of zij tot dan toe gevonden heeft over aan de dierenarts in het dierenziekenhuis. De dierenarts in het dierenziekenhuis is een specialist. De specialist heeft meer kennis en ervaring om jouw hond beter te maken.

Dierenziekenhuis
Voor ingewikkeldere behandelingen en diagnoses kan de dierenarts je verwijzen naar een dierenziekenhuis. 
© Hans Engbers / Shutterstock

 

Bestaan er ook alternatieve dierenartsen? 

De reguliere of normale diergeneeskunde is wat je van iedere dierenarts kunt verwachten. Zowel in de dierenklinieken in jouw buurt als in een dierenziekenhuis. Het kan zijn dat je op zoek bent naar aanvullingen op deze standaard of reguliere diergeneeskundige zorg.

Alternatieve diergeneeskunde 

Voor aanvullingen op de reguliere diergeneeskunde zijn er holistische dierenartsen of homeopathische dierenartsen. Deze dierenartsen maken gebruik van niet-reguliere behandelwijzen, ook wel alternatieve of complementaire diergeneeskunde genoemd. Het kan zijn dat de complementaire dierenarts alleen alternatieve diergeneeskunde toepast. Ook zijn er dierenartsen die de alternatieven naast reguliere diergeneeskunde toegepassen.

Lees meer over de holistische dierenarts
Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen