Aanbieding

De kortharige hond: 5 rassen met weinig haar

Bruine hond die gelukkig kijkt

Let op: ook de kortharige hond heeft een ruiperiode

© Unsplash

Opzoek naar een kortharige hond? Ze bestaan in alle maten. We hebben de populairste 5 voor je op een rij gezet! 

Door Ellen Klaver

Bijgewerkt op

Het is echt waar: kortharige honden zijn superleuk, maar minder harig! Denk er wel aan dat de onderhoudsarme vacht niet betekent dat dit ook een onderhoudsarm huisdier is. Deze honden hebben evenveel zorg en liefde nodig als de langharige rassen. Alleen wat minder harig!

Kortharige hond en verharen

Het eerste wat je moet weten wanneer je voor een kortharige hond kiest, is dat vrijwel elke hond in de rui gaat.

Het verliezen van haar is niet bedoeld als ergernis, maar heeft een belangrijk doel voor de hond. Als het kouder wordt, wordt de vacht van nature dikker om de hondjes warm te houden. Maar bij de seizoenswisselingen verandert deze vacht in een koelere vacht. 

Hoewel het waar is dat langharige honden over het algemeen meer haar verliezen, zijn er kortharige honden die even veel haar verliezen. Daarom is het belangrijk om je goed in te lezen, vooral als je op zoek bent naar een onderhoudsarme hond.

Hoe verzorg je een kortharige hond?

“Gladde, kortharige vachten hebben minder aandacht nodig dan andere vachtsoorten. Toch moeten kortharige honden bijna net zo vaak worden verzorgt als honden met een langere vacht”,legt Bruce Fogle, auteur van de  ASPCA Complete handleiding voor hondenverzorging uit.

De handleiding geeft de volgende uitleg voor het verzorgen van een kortharige hond:

“1. Een hond met een korte, dike vacht moet regelmatig worden verzorgd om knoopvorming te voorkomen. Een gladdere borstel verwijdert klitten.

2. Borstel grondig met een speciale borstel die achtergebleven vuil en overtollig haar verwijdert. Terwijl je jouw hond verzorgt, is het belangrijk om te letten op teken, vlooien en huidaandoeningen.

3. Als laatste kun je het beste even de poten en de staart van de hond borstelen. Je kunt ook eventueel de overtollige haren van de vacht wegknippen.”

Kortharige hondenrassen: top 5

Hoewel ze een vergelijkbare vacht hebben, kunnen deze kortharige honden enorm verschillen in karakter, energiegewoonten en gezondheidsproblemen! Daarom is het belangrijk om de tijd te nemen voordat je een nieuw huisdier kiest. Dit zijn onze vijf favoriete hondenrassen, maar vergeet niet dat er nog zoveel meer ongelooflijke kortharige hondenrassen zijn.

#1 Beagle

Beagles zijn supermakkelijk te verzorgen! !©Unsplash

Iedereen is dol op de Beagle, toch? Deze zachtaardige, intelligente honden kunnen goed overweg met kinderen, waardoor ze de ideale gezinshond zijn. Beagles zijn erg energiek en houden van spelen en bewegen. Qua training kunnen de honden soms wat koppig zijn.

Ze zijn gemakkelijk te onderhouden, met korte vachten die alleen regelmatig geborsteld moeten worden.

#2 Italiaanse windhond

Italiaanse windhonden en Whippets zijn atletisch, slank en hebben gemakkelijk te verzorgen vachten ​​​​​​ ©Unsplash

Is er wel een elegantere, slankere hond dan deze schattige Italiaanse windhond? Niet alleen is de hond atletisch, kalm en zachtaardig, ook is de vacht gemakkelijk te verzorgen. Kies je ervoor om een Italiaanse windhond te adopteren? Onthoud dan goed dat de kwetsbare lichamen van deze honden extreem vatbaar zijn voor verwondingen. Wees daarom extra voorzichtig bij het verzorgen van de hond.

#3 Chihuahua

De Chihuahua – kleine hond, GROOT karakter ©Unsplash

Ben je op zoek naar een grote persoonlijkheid in een kleine hond? Dan is een kortharige Chihuahua echt een goede hond voor jou! Deze kleine, brutale honden zijn vrolijk, loyaal en zelfverzekerd, maar kunnen wat bezitterig worden als ze niet al vanaf jonge leeftijd worden gesocialiseerd. Chihuahaus zijn ook een van de gemakkelijkst te onderhouden honden qua verzorging. Een keer borstelen per week is genoeg om deze hondjes er prachtig uit te laten zien.

#4 Dalmatiër

Dalmatiërs zijn niet alleen Disney-sterren, maar ook echte honden©Unsplash

Waarschijnlijk ken je ze alleen maar van de Disney film, maar wist je dat Dalmatiërs geweldige honden zijn? Ze zijn onafhankelijk en intelligent, gemakkelijk te trainen en goede waakhonden. Bovendien is de korte vacht gemakkelijk te verzorgen!

Dit klinkt goed, toch? Dalmatiërs zijn geweldige honden, maar kunnen niet altijd goed opschieten met andere honden of kinderen. Ze kunnen wat agressief naar vreemden zijn wanneer ze niet goed getraind worden.

#5 Boxer

Short haired dogs
Wat een lieve Boxer puppy! ©Unsplash

Het sterke, imposante uiterlijk past niet bij de vriendelijke, aanhankelijke Boxer. De hond heeft erg veel geduld en kan daarom goed met kinderen en andere honden omgaan. Hoewel de vacht van een Boxer niet veel aandacht nodig heeft, heeft de hond dit zelf wel nodig.

Dit mooie, gezinsvriendelijke hondenras kan niet goed alleen zijn en heeft een verzorger nodig die elke dag aanwezig is.

Laat een reactie achter
0 reacties
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

Log in om een reactie te plaatsen