Basenji

Andere namen: Afrikaanse boshond, African Barkless Dog, Ango Angari, Congohond, Zande Dog, Congo Terrier, Congo Dog

#24

Wamiz's top rassen

Basenji
Volwassen Basenji © Shutterstock

De Basenji is een middelgrote jachthond. Ze werden gefokt uit andere jacht- en pariahonden in Centraal-Afrika zijn tot de dag van vandaag vrij zeldzaam in het westen. De Basenji is een compact hondje met een speels en nieuwsgierig karakter. Hun meest onderscheidende kenmerk is de ongebruikelijke blaf, die die sommigen wordt omgeschreven als een jodelend geluid. Een theorie is dat de oude Afrikaanse stammen de voorkeur gaven aan minder luide honden, omdat het lawaai hun positie zou kunnen weggeven aan rivaliserende groepen, vooral 's nachts. Ondanks dat het niet het populairste ras is, zijn Basenji's uitstekende huisdieren! Soms is het training alleen een kleine uitdaging. 

Algemene informatie Basenji

Hoe oud wordt een Basenji? :

8

20

13

15

Karakter :

Speels Jager

Grootte Basenji :

Herkomst en geschiedenis

George Schweinfurth was de eerste westerling die in aanraking kwam met de Basenji. Hij deed onderzoek naar de Niam Niam-stam in centraal Congo, die groepen Basenji's als jachtgezellen gebruikten. Schweinfurth was niet alleen verrast door de superieure volgcapaciteiten van het ras, maar hij noteerde ook hun ongewone geblaf, dat door de lokale bevolking omschreven werd als een "baroe" -geluid.

De Basenji deelt veel van dezelfde kenmerken als Pariah-honden, halfwilde roedelhonden die overleven aan de rand van menselijke nederzettingen in ontwikkelingslanden. Basenji's zijn lang niet zo gedomesticeerd als de meeste hondenrassen. Deze honden vormen min of meer de schakel tussen onze moderne huisdieren en hun wilde voorouders.

Er werden verschillende pogingen gedaan om het ras in de westerse wereld te introduceren. Gezien de lange transportafstanden en het verschil in klimaat, kregen de eerste Basenji's met verschillende gezondheidsproblemen en ontwikkelden ze zich niet. In de jaren '30 gebeurde dit voor het eerste succesvol.

FCI groep

FCI groep

Groep 5 - Spitsen en oertypen

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Basenji

  Grootte Basenji

  Teef : 38 tot 42 cm

  Reu : 41 tot 45 cm

  Gewicht Basenji

  Teef : 9 tot 10 kg

  Reu : 10 tot 12 kg

  Vachtkleur Basenji

  Vachttype

  Oogkleur Basenji

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Basenji

  De Basenji is een uniek uitziende hond. Het is een middelgrote hond met een combinatie van kenmerken van zowel grote als kleine honden. Hun hoofden zijn vrij klein in verhouding tot de rest van hun lichaam, dat stevig, atletisch en goed in balans is. Ze hebben een lange nek, een hoog hoofd en spitse oren, waardoor ze een alerte en vragende houding hebben.

  Goed om te weten

  Hoewel het erg sociale dieren zijn, hebben Basenji's de neiging om een uitzonderlijk sterke band te vormen met één van hun verzorgers.

  Zoals veel intelligente honden, heeft de Basenji een lage tolerantie voor verveling, wat snel kan veranderen in frustratie.

  Het kan best moeilijk zijn om een goed gefokte Basenji te vinden, ook in Europese landen. Wees extra voorzichtig en doe zoveel mogelijk onderzoek voordat je een Basenji aanschaft. Een slecht gefokte Basenji kan ernstige gezondheidscomplicaties ontwikkelen. Dit kan al snel veel kosten met zich meebrengen en is zowel voor de hond als voor jou erg vervelend.

  Basenji teefjes zijn maar een keer per jaar vruchtbaar. Dit is normaal gesproken rond het begin van de herfst.

  De Basenji staat in hun land van oorspring, Congo, bekend onder verschillende namen, waaronder 'de hond van de dorpelingen', 'de wilde hond', 'de hond van de bush' en 'M'bwa M'kube M'bwawamwitu', wat zich letterlijk vertaalt als 'de-op-en-neer-springende-hond'.

  In de jaren 70 had Koningin Juliana der Nederlanden, een rood-witte basenji genaamd N'Zara.

  Karakter Basenji

  • 66%

   Aanhankelijk

   Basenji honden zijn heel aanhankelijk en vinden het heerlijk om tijd door te brengen met hun verzorgers! Tegelijkertijd zijn ze ook erg zelfstandig en is me-time essentieel. Als verzorger van een Basenji moet je ze die ruimte geven. Wanneer ze weer behoefte hebben aan aandacht, komen ze vanzelf naar je toe.

  • 100%

   Speels

   Net als de meeste jachthonden, hebben Basenji's zowel intelectueel als mentaal veel stimulatie nodig. Regelmatig spelen is essentieel voor de algehele gezondheid van deze hond. Deze actieve, slimme vietvoeters zijn gek op stimulerende spelletjes en activiteiten. 

  • 66%

   Rustig

   Deze werkhonden zijn altijd alert. Hun energieke karakter neigt naar hyperactief, vooral in de buurt van vreemden of andere honden. Een goede training kan hierbij helpen.

    

  • 66%

   Intelligent

   Deze honden zijn erg slim. Ze hebben de juiste training en stimulatie nodig om mentaal tevreden te zijn. Wandelingen en spelletjes moeten interessant en uitdagend gemaakt worden. Als dit niet het geval is, zal de hond zich snel vervelen en gefrustreerd raken, wat zich kan uiten in slecht gedrag.

  • 100%

   Jager

   De Basenji is een geboren jachthond. Zelfs naar hondennormen hebben ze een uitstekend reukvermogen en zijn ze in staat om in korte tijd grote afstanden af te leggen. Door deze kenmerken in de stad niet de juiste omgeving voor deze hond. Ze moeten in de buurt van wijd open gebieden leven waarin ze lekker kunnen rondlopen en verkennen.

  • 100%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Basenji's zijn erg voorzichtig met vreemden en kunnen verlegen en angstig overkomen. 

  • 100%

   Onafhankelijk

   De Basenji hond kan heel goed voor zichzelf zorgen. Ze maken zichzelf ook schoon, net als katten. Het zijn heel erg goede jagers, wat ze prima in staat stelt om in het wild te leven. 

   Gedrag Basenji

   • 33%

    Kan goed alleen zijn

    Deze honden gaan veel beter om met eenzaamheid dan de meeste hondenrassen. Geen enkele hond kan echter voor langere tijd alleen gelaten worden. Honden zijn hele sociale dieren en hebben gezelschap nodig van andere honden of mensen.

   • 33%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Hoe makkelijk het is om een Basenji te traingen, hangt af van het vermogen en de kennis van de trainer. Een onervaren trainer of verzorger zal het erg moeilijk hebben om deze hond gefocust te houden. Volgens de auteur van de Intelligence of Dogs is de Basenji de op een na moeilijkste hond om te trainen.

   • 33%

    Blaft graag

    Basenji's worden vaak blafloze honden of stille honden genoemd. En zelfs als ze "blaffen", klinkt het meer als een laag jodelgeluid. Met andere woorden, de Basenji is een perfecte keuze voor eigenaren die op zoek zijn naar een stille hond.

   • 100%