Shar-Pei

Andere namen: Sharpei

Shar-Pei
Volwassen Sharpei © Shutterstock

De Sharpei is een bijzondere hond, vooral dankzij zijn huidplooien en blauwe tong. Deze twee eigenschappen zijn vooral populair bij liefhebbers van dit ras. De Sharpei heeft een uitgebalanceerd karakter maar is redelijk zelfvoorzienend, wat deze Chinese vechthond moeilijk te trainen kan maken, zeker als er brute trainingsmethoden worden gebruikt. Het is een intelligente dier dat snel begrijpt wat er van ze wordt gevraagd als ze geduldig, coherent en eerlijk zijn. Ze zijn beschermend, kalm en aanhankelijk, maar zonder te aanhankelijk te zijn en is ideaal voor het gezinsleven.

Algemene informatie Shar-Pei

Hoe oud wordt een Shar-Pei? :

5

18

10

13

Karakter :

Rustig Intelligent

Grootte Shar-Pei :

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

Dit is een heel oud hondenras waarbij precieze informatie over hun oorsprong ontbreekt. We kunnen de oorsprong ervan terugvoeren tot de Chinese Han-dynastie, die begon in 206 voor Christus. Bestond tot 220 na Christus. De Sharpei was vooral wijdverspreid in de provincies aan de Chinese Zee, waar ze werden gebruikt als vecht-, jacht- en waakhond. Tegenwoordig is deze hond erg in de mode en is er veel vraag naar als gezelschapshond, vooral in de VS en het VK. Dit laatste land kreeg ook "mede-eigendom" van dit Chinese ras. 

Uiterlijke kenmerken Shar-Pei

 • Shar-Pei
  Shar-Pei

  Grootte Shar-Pei

  Teef : 44 tot 51 cm

  Reu : 44 tot 51 cm

  Gewicht Shar-Pei

  Teef : 18 tot 25 kg

  Reu : 18 tot 25 kg

  Vachtkleur Shar-Pei

  Vachttype

  Oogkleur Shar-Pei

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Shar-Pei

  De Shar-Pei is een stevige, solide en compacte hond met een zeer korte vacht. Ze hebben een grote kop die in verhouding is met het lichaam, een brede en platte schedel, een een licht uitgesproken stop. Diepe en kleinere rimpels bedekken het voorhoofd en lopen door langs het lichaam. De ogen zijn klein, en diepliggend. De oren zijn erg klein, in de vorm van gelijkzijdige driehoeken, staan ​​erg hoog en wijzen naar voren over de ogen. De huid vormt over het hele lichaam rimpels, wat een bijzonder kenmerk is van dit ras. De staart is erg hoog aangezet en gekruld over de rug zonder deze aan te raken. De Shar-Pei heeft nog een bijzonderheid gemeen met zijn neef, de Chow-Chow: ze hebben een blauwe tong.

  Goed om te weten

  Het wordt aanbevolen om de voorkeur te geven aan honden met een stamboekinschrijving. De Shar-Pei is flink doorgefokt over de laatste jaren en het "nieuwe" type hond met de overmatige huidplooien heeft eigenlijk nog maar weinig te maken met de oorspronkelijke hond uit China. De Sharpei lijdt onder deze uiterlijke kenmerken aan verschillende aandoeningen en heeft hierdoor te maken met meerdere erfelijke ziektes door de hoge mate van inteelt.

  Karakter

  • 66%

   Aanhankelijk

   Binnen hun sociale groep zijn deze honden zeer lief en aanhankelijk. Sommigen kunnen wat afstandelijker zijn, maar zijn nog steeds erg gehecht aan hun verzorgers. 

  • 66%

   Speels

   De Sharpei kan vrolijk en enthousiast zijn, maar dit is niet een eigenschap die centraal staat. Je kunt er nog steeds mee spelen, wat vooral kan helpen om de relatie tussen de dien en de eigenaren te versterken en de opvoeding van het dier te vergemakkelijken.

  • 100%

   Rustig

   De Sharpei straalt een kalme kracht uit die ze zeer goed kenmerkt. Ze hebben een grote innerlijke rust die hen in staat stelt perfect in het gezinsleven te integreren.

  • 100%

   Intelligent

   Deze honden zijn intelligent en passen zich gemakkelijk aan de omgeving en het ritme van hun verzorgers aan. Als hun verzorgers actief en sportief zijn kunnen ze moeiteloos schakelen ondanks hun vrij ontspannen aard. Wanneer de verzorgers veel tijd thuis doorbrengen vinden ze het ook prima. 

   Het grote aanpassingsvermogen is het bewijs van intelligentie bij deze hond. 

  • 66%

   Jager

   De Shar-Pei is oorspronkelijk gefokt door Chinese boeren, vooral vanwege hun jachtinstinct. Tegenwoordig worden ze geadopteerd vanwege hun unieke temperament en buitengewone lichaamsbouw in plaats van de kwaliteiten als werkhond.

  • 100%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Deze gerimpelde hond is erg terughoudend en zal niet op eigen initiatief mensen benaderen die ze niet kent. Echter zijn ze nooit agressief tegen hen, maar wel achterdochtig.

   Een goede socialisatie is vereist als men wil voorkomen dat deze eigenschap toeneemt met de leeftijd.

  • 66%

   Onafhankelijk

   Afhankelijk van het karakter van de Shar-Pai, kan deze min of meer onafhankelijk zijn. In ieder geval zijn ze tot op zeker hoogte altijd autonoom en vrijheidslievend.

   Gedrag Shar-Pei

   • 66%

    Kan goed alleen zijn

    De volwassen Shar-Pei heeft een heel kalm, relatief zelfstandig karakter. Hierdoor kunnen ze een paar uur alleen thuis blijven zonder al te veel stomme dingen te doen. Ze moeten er echter gewend zijn om van jongs af aan alleen te zijn om zulke fasen met vrede te kunnen overbruggen.

   • 66%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Deze gerimpelde hond heeft de slechte reputatie koppig te zijn. In werkelijkheid geldt dit echter helemaal niet voor hen. Natuurlijk moet de opvoeding constant en streng zijn, maar het wordt op geen enkele manier moeilijk door een eigenwijs karakter.

    De Shar-Pei heeft wel een sterk karakter. Wanneer ze zich gestoord voelen of niet begrijpen wat je van ze wilt, kunnen ze snel interesse verliezen. Bovendien kan het soms moeilijk zijn om ze te motiveren, maar als ze begrijpen wat er van hen wordt verwacht, als je de oefeningen regelmatig herhaalt en geduldig en coherent te werk gaat, zijn ze enthousiast.

    De training moet beginnen zodra de Shar-Pei-puppy twee maanden oud is en moet gepaard gaan met een goede socialisatie. Dit laatste mag in geen geval worden verwaarloosd, zodat de hond niet negatief reageert op andere mensen of dieren.

    Men moet de methoden van positieve opvoeding gebruiken, omdat deze primitieve vechthond geen onrecht verdraagt. Agressieve methoden zouden hen alleen maar bang maken, en het kan toch al moeilijk zijn om hem te motiveren.

   • 66%

    Blaft graag

    De Shar-Pei hebben van nature sterke beschermingsinstincten en ze kunnen blaffen om potentiële indringers van hun huis weg te jagen. Een passende opvoeding maakt het echter mogelijk om deze eigenschap te verzwakken of te versterken, afhankelijk van de wensen en eisen van de verzorger.

   • 33%

    Neiging om weg te lopen

    Deze Chinese vechthond heeft een beschermend instinct dat veel te sterk is om weg te lopen. Ze waarderen dan ook echt een gezellig huishouden. 

   • 66%

    Neiging om dingen kapot te maken

    De Shar-Pei kan destructief zijn, vooral als pup, maar hun kalme temperament krijgt snel de overhand naarmate ze ouder worden.

   • 66%

    Eetlust

    Deze honden weigeren zelden iets lekkers, maar wees voorzichtig want overgewicht licht op de loer. 

    Traktaties kunnen worden gebruikt om de opvoeding te bevorderen door ze te motiveren om samen te werken. Doe dat echter niet te vaak. 

   • 100%

    Geschikt als waakhond

    Dit zijn zeer goede waakhonden vanwege het sterke gevoel van eigendom. Ze zullen nooit zo maar iemand in huis laten die ze niet kennen of vertrouwen. 

    Hoewel ze nooit agressief zijn zorgt hun lichaamsbouw al voor een afschrikkend effect. 

   • 33%

    Geschikt als eerste hond

    Deze gerimpelde honden worden vaak geadopteerd vanwege hun buitengewone uiterlijk. Desalniettemin is het een hond die een strikte, vroege training nodig heeft. Beginnende verzorgers kunnen er dus snel door overweldigd raken.

    Als ze niet getraind en gesocialiseerd zijn, kunnen ze gevaarlijk worden omdat het verleden als vechthond ertoe kan leiden dat ze medehonden aanvallen en ze zelf niet het risico lopen om gewond te raken, omdat de rimpels beten pijnloos maken.

    Het is daarom belangrijk om op de hoogte te zijn van alle kenmerken van dit ras, en niet alleen de fysieke, voordat je een dergelijke hond adopteert.

    Lees verder na de advertentie

    Advertentie laden ...

    Is het ras Shar-Pei geschikt voor jou?

    Doe de test

    Levensstijl

    • 66%

     Kan de Shar-Pei in een appartement leven?

     Wonen in een appartement in een stedelijke omgeving is mogelijk voor deze rustige hond, maar pas op met hun beschermende instincten, die er bijvoorbeeld toe kunnen leiden dat de buren in een gebouw gestoord worden als ze niet onder controle worden gebracht.

     De Shar-Pei waarderen het comfort van een leven in een gebouw en konden het leven buiten in een tuin noch fysiek (vanwege het gebrek van een ondervacht), noch emotioneel verdragen.

     Of ze nu in een huis met toegang tot een buitenruimte of in een appartement wonen, deze hond heeft meerdere wandelingen per dag nodig.

    • 66%

     Behoefte aan beweging/ sportief

     De bewegingsdrang bij deze Chinese hond is relatief matig. Ze zijn niet al te sportief, maar houden van lange wandelingen op het platteland.

     Drie wandelingen per dag ('s ochtends,' s middags en 's avonds) zijn voldoende voor ze, ook al vergen ze niet veel lichamelijke inspanning. Voor deze hond moeten wandelingen vooral mentaal en sociaal stimulerend zijn.

    • 66%

     Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

     Het vervoeren van deze middelgrote hond is niet moeilijk, maar om alles soepel te laten verlopen is het belangrijk dat ze gesocialiseerd worden in verschillende omgevingen en vanaf jonge leeftijd worden blootgesteld aan verschillende externe invloeden.

     Het dragen van een muilkorf is verplicht in het lokale openbaar vervoer, zoals treinen, zoals het geval is voor alle honden van dergelijk formaat. Voor vervoer in de auto of het vliegtuig heb je een speciale hondendraagtas nodig. Voor ritten in bussen of metro's waar honden zijn toegestaan, is het essentieel dat de hond de basiscommando's van tevoren onder de knie heeft.

     Gezelschap

     • 33%

      Kan een Shar-Pei samen met katten?

      Een Shar-Pei kan enkel met een kat samen leven wanneer de 2 samen opgroeien. 

      Deze gerimpelde hond zal nooit de beste vriend worden van een kat. Het doel van socialisatie en opvoeding is dus niet om een hechte band tussen beide te creëren, maar om wederzijdse tolerantie te bereiken. 

      Commando's als "stop" en "in je mand" zijn essentieel en moeten zo vroeg mogelijk worden aangeleerd. Daarnaast moet de kat altijd de mogelijkheid hebben om te vluchten of zich in veiligheid te brengen buiten bereik van de hond. 

     • 33%

      Kan een Shar-Pei samen met honden?

      Deze voormalige vechthond is niet bepaald de meest sociale. Om te voorkomen dat ze heftig reageren op andere honden is een goede socialisatie vereist. Dit is 1 van de belangrijkste punten in de opvoeding en mag niet onderschat of verwaarloosd worden. 

      Tijdens hun ontwikkelingsfase moeten de Shar-Pei puppies regelmatig positieve ontmoetingen hebben met soortgenoten, bijgestaan door hun verzorgers, zodat ze veel positieve ervaringen opdoen en ze hier in het vervolg beter mee om kunnen gaan. 

     • 66%

      Kan met kinderen

      Een gezin met kinderen is voor de Shar-Pei geen enkel probleem, zolang de kinderen de hond maar respecteren en thuis gedragsregels worden opgesteld en nageleefd.

     • 33%

      Is een Shar-Pei geschikt voor ouderen?

      Ondanks het rustige temperament van deze hond is en blijft het een hond met een sterk karakter die niet zo gemakkelijk te hanteren is als andere rassen die gemakkelijker te trainen zijn en daardoor beter geschikt voor ouderen. Daarnaast heeft deze hond meer actieve eigenaren nodig die ze een ​​zeer goede socialisatie kunnen bieden.

      %}

      Wat kost een Shar-Pei?

      De prijs van een Shar-Pei varieert afhankelijk van de oorsprong, leeftijd en geslacht. Gemiddeld kost een hond met een stamboekinschrijving € 1500. De meest waardevolle afstammelingen kunnen oplopen tot €6000.

      Het maandelijkse budget dat nodig is om in de fysieke behoeften van deze Chinese hond te voorzien, is ongeveer € 70 per maand.

      Verzorging

      Het verzorgen van de korte vacht van deze hond is niet moeilijk, maar vereist wel een zekere mate van zorg en constante aandacht. Dit geldt vooral voor de rimpels en de daarmee samenhangende huidproblemen.

      Waarschuwing: Velen zeggen dat talk moet worden gewreven tussen de plooien van de Shar-Pei, maar dat moet je beslist niet doen. Regelmatig borstelen en baden met een PH-neutrale shampoo is voldoende om de uitzonderlijke vacht van deze hond te behouden.

      Haaruitval

      De jaarlijkse ruiperiode is zeer gematigd en vereist alleen regelmatiger borstelen.

      Voeding Shar-Pei

      Een dieet van eersteklas droogvoer is voldoende om te voldoen aan de behoeften van de Shar-Pei.

      De dagelijkse hoeveelheid moet worden aangepast aan hun fysieke activiteiten, leeftijd, gewicht, lengte en gezondheidstoestand. Pas op voor honden die niet genoeg bewegen - ze kunnen gemakkelijk te zwaar worden.

      Een maaltijd per dag is voldoende. Het beste doe je dit 's avonds op een rustig moment. Een kom die altijd vol is, is helemaal geen slim idee. Geef deze hond ook geen etensresten omdat ze te vettig zijn.

      Als de pups groter worden, is het raadzaam om regelmatig een dierenarts te bezoeken.

      Gezondheid Shar-Pei

      Hoe oud wordt een Shar-Pei?

      Ze worden gemiddeld 12 jaar mits ze in goede gezondheid verkeren.

      Sterk/ bestendig

      De Shar-Pei is fysiek robuust, maar vatbaar voor aardig wat gezondheidsproblemen. De meeste tasten de huid aan en zijn gerelateerd aan de vele rimpels van deze hond.

      Kan goed tegen warmte

      Zoals veel honden kunnen ze niet goed tegen de hitte. Bij warm weer is water dat regelmatig wordt ververst en een schaduwrijke plek om uit te rusten essentieel. 

      Kan goed tegen kou

      Vanwege het ontbreken van een ondervacht kunnen ze de extreme kou niet goed verdragen en kan daarom niet lang buiten blijven. Je ziet deze honden in de winter dan ook vaak met een regenjas lopen. 

      Neiging om snel aan te komen

      Bij een onevenwichtig dieet of bij veel traktaties kan deze hond gemakkelijk aankomen. 

      Veelvoorkomende ziektes

      • Oogziekte
      • Entropion - De huid van de oogleden krult bovendien naar binnen en die schuurt op het hoornvlies en geven pijnlijke oogzweren
      • Ziekte aan het spijsverteringskanaal
      • Shar-Pei-koorts SPAID (onverklaarbare koortsaanvallen)
      • Heup- und Elleboogdysplasie
      • Huidproblemen door de talrijke rimpels
      • Huidtumoren
      • Allergieën
      • Moeilijkheden tijdens de bevalling
      Laat een reactie achter over dit ras
      Log in om een reactie te plaatsen