Aanbieding

Mag een hond banaan?

Hond met banaan

De banaan is een geliefd tussendoortje onder mensen

© Francine Rodrigues / Facebook

“Mag een hond banaan?”, zul je jezelf soms afvragen wanneer je zelf van dit tussendoortje geniet. Veel honden zijn dol op fruit. Maar is het ook gezond voor onze viervoeters? 

Door Nelleke Pieters

Bijgewerkt op

Mogen honden banaan?

In het kort:

  • Honden mogen over het algemeen bananen eten, bij voorkeur wanneer deze rijp zijn
  • Vanwege het hoge suiker- en kaliumgehalte mogen honden niet te veel bananen eten!
  • Bananen kunnen een positieve invloed hebben op ziekten in het maagdarmkanaal

Is banaan goed voor honden?

In het algemeen zijn bananen een goede aanvulling op het dieet van honden. Er zit veel fructose en glucose in bananen. Dit maakt bananen aangenaam zoet en daarbij zorgt de glucose voor snelle energie. Vooral prestatiehonden of zieke/herstellende honden kunnen hier baat bij hebben.

Bananen voor honden met diarree

Er zitten veel vezels in bananen.  Dit betekent dat ze honden met spijsverteringsproblemen kunnen helpen. Bananen kunnen een bijzonder positief effect hebben als de hond diarree heeft. Net als bij mensen kunnen bananen de spijsvertering ondersteunen en de hond helpen een normale stoelgang terug te krijgen. Toch is enige voorzichtigheid geboden bij het voeren van bananen. Ze bevatten namelijk veel kalium. Als de hond te veel bananen eet, kan een teveel aan kalium de reactie van de hartspier vertragen. Dit gebeurt echter alleen als de hond zoveel bananen heeft gegeten dat deze verstopt raakt en naar de dierenarts moet.

bananen worden geprakt
Geef een hond alleen rijpe, fijngemaakte bananen
© Elena Shashkina / Shutterstock

Let op: Voer rijpe en gepureerde bananen

Honden mogen alleen echt rijpe bananen eten. Deze zijn te herkennen aan hun donkergele schil met bruine vlekken. Daarnaast moeten bananen, net als alle andere vruchten of groenten voor honden, gepureerd worden omdat honden de cellulose niet zelf kunnen afbreken. Gepureerd fruit kunnen ze gemakkelijker verteren.

Hoeveel banaan mag een hond?

Te veel bananen kan bij honden constipatie veroorzaken. De hoeveelheid bananen moet worden aangepast aan de grootte en het gewicht van de hond. Kleine honden mogen maar een paar stukjes krijgen, middelgrote en grotere honden kunnen tot twee bananen per week krijgen

Serveer tip om jouw hond te laten smullen! 

Meng de gepureerde banaan met kwark en een beetje honing en jouw hond zal zijn bek aflikken. In de zomer kan van het mengsel zelfs een hondenijsje worden gemaakt, zodat jouw viervoeter op warme dagen kan afkoelen. Niet alleen mensen houden van een ijsje op zomerse dagen!

Meer recepten met banaan: Frozen Smoothie voor honden

Bekijk alle artikelen over wat je hond wel en niet mag eten:

Laat een reactie achter
0 reacties
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

Log in om een reactie te plaatsen