Border Terriër

#31

Wamiz's top rassen

Border Terriër
Volwassen Border Terriër © Shutterstock

De Border Terriër is een pure werkhond die wordt gekenmerkt door moed en wilskracht. Als gevolg van de toenemende populariteit hebben Engelse Border Terriër-clubs zich ingespannen om ervoor te zorgen dat het ras zijn geschiktheid voor de jacht behoudt. De Border Terriërs zijn dus nog steeds geweldige jagers die niettemin heel dicht bij hun verzorgers en familie staan. Het enige nadeel is dat ze niet zo goed overweg kunnen met andere honden van hetzelfde geslacht. Ze zijn ook niet geschikt voor kleine kinderen, omdat ze niet als "knuffeldier" kunnen worden behandeld en dit kan leiden tot onvoorspelbare reacties.

Algemene informatie Border Terriër

Hoe oud wordt een Border Terriër? :

7

19

12

14

Karakter :

Speels Jager

Grootte Border Terriër :

Herkomst en geschiedenis

De Border Terriër komt uit het zuiden van Schotland, uit de Borders-regio, waaraan ze ook hun naam te danken hebben. Ze zijn een kruising van een voorloper van de Bedlington, de Lakeland Terriër en de Dandie Dinmont Terriër. Ze werden pas in 1920 erkend door de Engelse Kennel Club, maar het hondenras is eigenlijk veel ouder: ze komen uit de groep van zogenaamde "werkende terriërs". Deze Schotse honden namen al in het begin van de 19e eeuw deel aan landbouwbeurzen in de County Borders tussen Schotland en Engeland.

Uiterlijke kenmerken Border Terriër

  Grootte Border Terriër

  Teef : 33 tot 35 cm

  Reu : 36 tot 40 cm

  Gewicht Border Terriër

  Teef : 5 tot 6 kg

  Reu : 5 tot 7 kg

  Vachtkleur Border Terriër

  Vachttype

  Oogkleur Border Terriër

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Border Terriër

  Opvallend aan de Border Terriër is de sterke en kleine kopvorm, die op een otter lijkt. Het lichaam daarentegen is nogal langwerpig en licht. De schedel is iets groter, de snuit kort en robuust. De ogen zijn klein, heel levendig en expressief. De oren zijn klein, driehoekig van vorm en vallen naar voren op de wangen. De poten zijn recht en de botten zijn vrij licht. De staart is vrij kort en wordt vrolijk naar boven gedragen, maar mag niet zo ver gebogen zijn dat hij naar achteren reikt.

  Goed om te weten

  In Nederland wint de Border Terriër sinds de jaren 70 aan populariteit en is nu bij verschillende fokkers te vinden.

  Karakter Border Terriër

  • 66%

   Aanhankelijk

   Hoewel het echte werkhonden zijn kunnen ze zonder het te overdrijven laten zien dat ze tot hun sociale groep behoren. Ze kunnen er echter niet tegen om als schoothondje behandeld te worden. 

  • 100%

   Speels

   De Border Terriërs zijn dynamisch en nogal vrolijk. Ze houden van spelen, vooral als ze hun hersens moeten gebruiken en zo hun potentieel kunnen benutten. Wees voorzichtig, want het wordt niet aangeraden om ze alleen met de kinderen te laten spelen. Ze kunnen onvoorspelbaar zijn. 

  • 66%

   Rustig

   Deze honden zijn alleen kalm wanneer ze hun dagelijkse hoeveelheid lichaamsbeweging krijgen. Zo niet, dan zullen ze dit laten merken door destructief gedrag, geblaf enz. 

  • 66%

   Intelligent

   Werkhonden zijn vaak volgzamer en slimmer dan andere honden omdat ze zeer specifieke taken kunnen uitvoeren en urenlang gefocust kunnen blijven. Dit geldt ook voor deze jachthond, die een zeer behulpzame metgezel is voor mensen. 

  • 100%

   Jager

   Terriërs zijn over het algemeen geboren jagers, en de borderterriër is eigenlijk een uitstekende jachthond die oorspronkelijk werd gebruikt bij de vossenjacht of als een metgezel voor de apporteer honden.

  • 33%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Met hun moed en sterke karakter zijn deze kleine honden absoluut niet bang voor vreemden. Ze reageren eerder nieuwsgierig dan hartelijk. 

  • 66%

   Onafhankelijk

   In tegenstelling tot veel andere jachthonden, en met name terriërs, zijn deze niet echt onafhankelijk. Ze genieten van hun rust, maar hebben tegelijkertijd de nabijheid van hun verzorgers nodig om zich volledig te ontwikkelen. 

   Gedrag Border Terriër

   • 66%

    Kan goed alleen zijn

    Als ze zelf mochten kiezen blijven ze liever niet alleen, ook al kunnen ze er aan wennen om alleen te zijn. Dit dient echter wel in kleine stapjes, vanaf pup af aan, op een positieve manier te worden aangeleerd. 

   • 66%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    De Border Terriërs zijn werkhonden, dus begrijpen ze relatief snel wat er van hen gevraagd wordt en werken ze graag samen met hun verzorger, zo lang dit maar op een respectvolle, samenhangende, maar tegelijkertijd zeer strikte en liefdevolle wijze gebeurt.  

    Ze moeten als pup als goed getraind worden zodat ze geen slechte gewoontes ontwikkelen. Ondanks hun over het algemeen goede humeur, hebben ze een sterk karakter wat snel de overhand kan krijgen als ze hun zin willen krijgen. 

   • 66%

    Blaft graag

    Deze honden blaffen weinig, en zullen niet blaffen om aandacht te trekken. 

    Echter, zijn Border Terriërs gevoelig voor alleen zijn, of wanneer ze in een vreemde situatie terecht komen, en kunnen dan blaffen om hun ongenoegen te uiten. 

   • 100%