Airedale Terriër

Andere namen: King of Terrier, Bingley Terrier, Waterside Terrier

Airedale Terriër
Volwassen Airedale Terriër © Shutterstock

De Airedale Terriër is het grootste terriërras. Het werd voor het eerst gefokt in Noord-Engeland in wat nu de Aire Valley in Yorkshire is. Een veelzijdige jacht- en werkhond, de Airedale wordt tegenwoordig ook beschouwd als een speels maatje en een uitstekend huisdier voor het hele gezin. Het is echter een zelfverzekerde hond en vertoont af en toe koppigheid en onafhankelijkheid.

Algemene informatie Airedale Terriër

Hoe oud wordt een Airedale Terriër? :

5

17

10

12

Karakter :

Speels Jager

Grootte Airedale Terriër :

Herkomst en geschiedenis

De Airedale ontstond in de jaren 1800. Het was een hond die door de arbeidersklasse werd gefokt voor de arbeidersklasse van de industriële Aire River-vallei in Yorkshire. De Otterhound, Irish Bull Terriër en de inmiddels uitgestorven Old English Rough-coated Terriër zouden een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de Airedale.

FCI groep

FCI groep

Groep 3 - Terriërs

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Airedale Terriër

  Grootte

  Teef : 56 tot 59 cm

  Reu : 58 tot 61 cm

  Gewicht

  Teef : 17 tot 22 kg

  Reu : 18 tot 24 kg

  Vachtkleur

  Vachttype

  Oogkleur

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Airedale Terriër

  De schedel van de Airedale moet bij voorkeur ongeveer even lang zijn als de snuit; het heeft de neiging lang en plat te zijn met een vierkant uiterlijk dat de hond een solide uitstraling geeft. De bovenkant van het hoofd loopt geleidelijk naar beneden tot een vlakke bovenlijn over de rug. De V-vormige oren vouwen naar voren naar de zijkant van het hoofd. De borst van de hond is diep en de voorpoten zijn perfect recht. De staart is hoog aangezet.

  Goed om te weten

  De Airedale is een loyale hond, maar deze loyaliteit gaat soms over in de verdediging, vooral met nieuwkomers in het gezin. Voorzichtigheid is geboden bij het introduceren van andere dieren in de leefomgeving van de Airedale.

  Karakter

  • 66%

   Aanhankelijk

   Een aanhankelijke en trouwe hond, de Airedale is een speelse metgezel. Als het op de juiste manier wordt gesocialiseerd, is dit ras een uitstekende gezinshond. Terriërs staan echter bekend om de vasthoudendheid en koppigheid en Airedales staan ook bekend om de onafhankelijkheid; dit zorgt er soms voor dat deze hond afstandelijk en onaangenaam kan zijn.

  • 100%

   Speels

   Een speelse hond, maar wel een die moet worden geleerd ‘lekker te spelen’. Zeer competitief, de Airedale probeert te winnen en kan niet goed tegen verliezen. Pas op voor jonge kinderen die te ruw met deze hond spelen: de tolerantie van de terriër is van korte duur.

  • 66%

   Rustig

   Een rustige hond die niet snel opgewonden raakt. In feite is het een ras dat is ontworpen om met groot vee te werken en het te domineren. De Airedale zal drama niet waarderen, en in plaats van verlegen te zijn te midden van opwinding, geeft deze er de voorkeur aan een situatie met geweld te beheersen.

  • 66%

   Intelligent

   De Airedale kan in hoge mate worden getraind, maar dit moet ontspannen en met afwisseling gebeuren. Airedales hebben de neiging zich snel te vervelen en proberen het tempo van de training te beheersen. Wees consistent en zelfverzekerd met een Airedale en de beloningen zullen duidelijk zijn.

  • 100%

   Jager

   Net als andere terriërs is de Airedale geboren om van een jacht te genieten en nooit op te geven. Airedales hebben een hoge prooidrift, wat betekent dat deze, wanneer de honden in de verleiding komen, vastberaden zijn in het najagen van de prooi. De Airedales zijn ook levendig en baldadig met veel uithoudingsvermogen.

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Een Airedale zal loyaal zijn aan de familie en kan daarom waakzaam zijn voor vreemden. Een goede socialisatie is noodzakelijk, maar als de eigenschap niet wordt aangepakt in de vroege jaren van de hond (met puppylessen bijvoorbeeld) zullen er later in het leven problemen ontstaan met onbekende bezoekers bij het gezin.

  • 66%

   Onafhankelijk

   Een door en door onafhankelijke hond, dit Engelse hondenras werd gefokt om alleen te werken en te jagen. Hierdoor is het een betrouwbare en trainbare hond, maar zonder de juiste begeleiding zal deze terriër al snel doen waar deze zelf zin in heeft. De Airedale zal proberen te domineren waar het kan.

   Gedrag Airedale Terriër

   • 66%

    Kan goed alleen zijn

    Een Airedale kan het hoofd bieden aan eenzaamheid, maar slechts tot op zekere hoogte. Zoals elke hond mogen deze niet voor langere tijd alleen worden gelaten. Als een Airedale lang alleen wordt gelaten, kan de hond verwoestend gedrag gaan vertonen. Terriërs zijn over het algemeen uitstekende gravers en kauwers, maar jouw meubels en tapijten daar kan de verveelde Airedale Terriër heel wat schade aan maken.

   • 33%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    De Airedale is een buitengewoon intelligente hond, maar heeft een goede training nodig om die slimheid volop te kunnen benutten. Inconsistente en onregelmatige training zal deze hond vervelen en je zult de aandacht niet kunnen vasthouden. Eenmaal getraind is de Airedale gehoorzaam, maar pas op voor de tekenen van onafhankelijkheid.

   • 66%

    Blaft graag

    De Airedale is geen luidruchtige hond, maar de hond laat je snel weten dat er gevaar dreigt, zowel in huis als tijdens het wandelen.

   • 66%