Airedale Terriër

Andere namen: King of Terrier, Bingley Terrier, Waterside Terrier

Airedale Terriër
Volwassen Airedale Terriër © Shutterstock

De Airedale Terriër is het grootste terriërras. Het werd voor het eerst gefokt in Noord-Engeland in wat nu de Aire Valley in Yorkshire is. Een veelzijdige jacht- en werkhond, de Airedale wordt tegenwoordig ook beschouwd als een speels maatje en een uitstekend huisdier voor het hele gezin. Het is echter een zelfverzekerde hond en vertoont af en toe koppigheid en onafhankelijkheid.

Algemene informatie Airedale Terriër

Hoe oud wordt een Airedale Terriër? :

5

17

10

12

Karakter :

Speels Jager

Grootte Airedale Terriër :

Herkomst en geschiedenis

De Airedale ontstond in de jaren 1800. Het was een hond die door de arbeidersklasse werd gefokt voor de arbeidersklasse van de industriële Aire River-vallei in Yorkshire. De Otterhound, Irish Bull Terriër en de inmiddels uitgestorven Old English Rough-coated Terriër zouden een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de Airedale.

FCI groep

FCI groep

Groep 3 - Terriërs

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Airedale Terriër

 • Airedale Terriër
  Airedale Terriër
 • Airedale Terriër
  Airedale Terriër
 • Airedale Terriër
  Airedale Terriër
 • Airedale Terriër
  Airedale Terriër
 • Airedale Terriër
  Airedale Terriër

  Grootte

  Teef : 56 tot 59 cm

  Reu : 58 tot 61 cm

  Gewicht

  Teef : 17 tot 22 kg

  Reu : 18 tot 24 kg

  Vachtkleur

  Vachttype

  Oogkleur

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Airedale Terriër

  De schedel van de Airedale moet bij voorkeur ongeveer even lang zijn als de snuit; het heeft de neiging lang en plat te zijn met een vierkant uiterlijk dat de hond een solide uitstraling geeft. De bovenkant van het hoofd loopt geleidelijk naar beneden tot een vlakke bovenlijn over de rug. De V-vormige oren vouwen naar voren naar de zijkant van het hoofd. De borst van de hond is diep en de voorpoten zijn perfect recht. De staart is hoog aangezet.

  Goed om te weten

  De Airedale is een loyale hond, maar deze loyaliteit gaat soms over in de verdediging, vooral met nieuwkomers in het gezin. Voorzichtigheid is geboden bij het introduceren van andere dieren in de leefomgeving van de Airedale.

  Karakter

  • 66%

   Aanhankelijk

   Een aanhankelijke en trouwe hond, de Airedale is een speelse metgezel. Als het op de juiste manier wordt gesocialiseerd, is dit ras een uitstekende gezinshond. Terriërs staan echter bekend om de vasthoudendheid en koppigheid en Airedales staan ook bekend om de onafhankelijkheid; dit zorgt er soms voor dat deze hond afstandelijk en onaangenaam kan zijn.

  • 100%

   Speels

   Een speelse hond, maar wel een die moet worden geleerd ‘lekker te spelen’. Zeer competitief, de Airedale probeert te winnen en kan niet goed tegen verliezen. Pas op voor jonge kinderen die te ruw met deze hond spelen: de tolerantie van de terriër is van korte duur.

  • 66%

   Rustig

   Een rustige hond die niet snel opgewonden raakt. In feite is het een ras dat is ontworpen om met groot vee te werken en het te domineren. De Airedale zal drama niet waarderen, en in plaats van verlegen te zijn te midden van opwinding, geeft deze er de voorkeur aan een situatie met geweld te beheersen.

  • 66%

   Intelligent

   De Airedale kan in hoge mate worden getraind, maar dit moet ontspannen en met afwisseling gebeuren. Airedales hebben de neiging zich snel te vervelen en proberen het tempo van de training te beheersen. Wees consistent en zelfverzekerd met een Airedale en de beloningen zullen duidelijk zijn.

  • 100%

   Jager

   Net als andere terriërs is de Airedale geboren om van een jacht te genieten en nooit op te geven. Airedales hebben een hoge prooidrift, wat betekent dat deze, wanneer de honden in de verleiding komen, vastberaden zijn in het najagen van de prooi. De Airedales zijn ook levendig en baldadig met veel uithoudingsvermogen.

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Een Airedale zal loyaal zijn aan de familie en kan daarom waakzaam zijn voor vreemden. Een goede socialisatie is noodzakelijk, maar als de eigenschap niet wordt aangepakt in de vroege jaren van de hond (met puppylessen bijvoorbeeld) zullen er later in het leven problemen ontstaan met onbekende bezoekers bij het gezin.

  • 66%

   Onafhankelijk

   Een door en door onafhankelijke hond, dit Engelse hondenras werd gefokt om alleen te werken en te jagen. Hierdoor is het een betrouwbare en trainbare hond, maar zonder de juiste begeleiding zal deze terriër al snel doen waar deze zelf zin in heeft. De Airedale zal proberen te domineren waar het kan.

   Gedrag Airedale Terriër

   • 66%

    Kan goed alleen zijn

    Een Airedale kan het hoofd bieden aan eenzaamheid, maar slechts tot op zekere hoogte. Zoals elke hond mogen deze niet voor langere tijd alleen worden gelaten. Als een Airedale lang alleen wordt gelaten, kan de hond verwoestend gedrag gaan vertonen. Terriërs zijn over het algemeen uitstekende gravers en kauwers, maar jouw meubels en tapijten daar kan de verveelde Airedale Terriër heel wat schade aan maken.

   • 33%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    De Airedale is een buitengewoon intelligente hond, maar heeft een goede training nodig om die slimheid volop te kunnen benutten. Inconsistente en onregelmatige training zal deze hond vervelen en je zult de aandacht niet kunnen vasthouden. Eenmaal getraind is de Airedale gehoorzaam, maar pas op voor de tekenen van onafhankelijkheid.

   • 66%

    Blaft graag

    De Airedale is geen luidruchtige hond, maar de hond laat je snel weten dat er gevaar dreigt, zowel in huis als tijdens het wandelen.

   • 66%

    Neiging om weg te lopen

    De meeste terriërs kunnen in een oogwenk in de oude gewoonten glijden, vooral als deze de geur van iets opvangen. Door een goede training wordt dit instinct tot op zekere hoogte tot rust gebracht, maar nooit helemaal.

   • 66%

    Neiging om dingen kapot te maken

    Als de hond zich voor langere tijd in een afgesloten ruimte of huis bevindt, dit zonder lichaamsbeweging en frisse lucht, dan zal de Airedale je op de hoogte brengen. Jouw meubels, deuren, tapijten en alles wat de hond te grazen kan nemen zal worden vernielt. Terriërs zijn kauwers en zullen niet ophouden totdat je er iets aan doet om het probleem aan te pakken.

   • 66%

    Eetlust

    Airedales variëren van hond tot hond in de eetgewoonten. Sommigen terriërs zijn zeer gevoelige eters en kunnen gemakkelijk ziek worden door nieuw voedsel of eten dat enigszins verouderd is. Anderen van het ras zijn echter in staat door te eten tot aan obesitas.

   • 66%

    Geschikt als waakhond

    De Airedale is een goede waakhond, behoorlijk loyaal aan de ‘roedel’ en zelfverzekerd. Door de grootte is de diepe bast een uitstekend afschrikmiddel. De Airedale is niet bang om de verdedigende houding te ondersteunen met een agressieve actie.

     

   • 100%

    Geschikt als eerste hond

    Een geweldige eerste hond en een die zowel volwassenen als kinderen zal vermaken. Zo'n hond heeft echter een regelmatige training nodig, omdat deze de neiging heeft de dominantie over anderen in het huishouden te willen laten gelden. Socialisatie en gehoorzaamheidstraining zullen dit instinct verzwakken, maar het is belangrijk om te weten dat het instinct nooit helemaal verdwijnt.

    Vind je ze allemaal leuk en weet je niet welk ras je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

    Levensstijl

    • 100%

     Kan de Airedale Terriër in een appartement leven?

     De Airedale heeft veel beweging nodig. Het is een hond die gefokt is voor het buitenleven en deze geniet er meestal van om buiten op avontuur te zijn. De hond geeft de voorkeur aan lange wandelingen en interactie met de omgeving. 

    • 100%

     Behoefte aan beweging/ sportief

     Als een sportieve, veelzijdige en energieke hond, moet je een paar goede wandelschoenen of sportschoenen kopen als je van plan bent om voor een Airedale Terriër te zorgen.

    • 66%

     Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

     Eenmaal getraind, is een Airedale buitengewoon gehoorzaam. Het is comfortabel in een nieuwe omgeving en geniet van nieuwe ervaringen. In feite is dit geen hond die graag lang op één plek zal blijven.

     Gezelschap

     • 66%

      Kan een Airedale Terriër samen met katten?

      Opgroeien met katten of gewend zijn aan de aanwezigheid heeft de voorkeur voor een Airedale. Met een hoge prooidrift, loyaliteit en een stevige dominante houding is het niet aan te raden om een ander dier in het huis van een gevestigde Airedale te introduceren.

     • 66%

      Kan een Airedale Terriër samen met honden?

      Veel Airedales zijn dominant of agressief ten opzichte van andere honden van hetzelfde geslacht.

     • 100%

      Is de Airedale Terriër een kindvriendelijke hond?

      Airedale Terriërs kunnen goed met kinderen overweg. De honden zijn robuust genoeg om wat ruw spel te weerstaan, maar zullen snel de tolerantielimiet bereiken. Harde geluiden en algemene opwinding daar hebben deze viervoeter niet echt veel last van, toch kan er dominatie tevoorschijn komen.

     • 66%

      Is een Airedale Terriër geschikt voor ouderen?

      Omdat het een hond is die veel beweging, interactie en socialisatie vereist, is de Airedale misschien niet de perfecte hondkeuze voor sommige oudere mensen.

      %}

      Wat kost een Airedale Terriër?

      Het advies van de Airedale Terriërrasvereniging is € 1100,- voor een puppy. De prijs kan echter variëren afhankelijk van de leeftijd, geslacht en afkomst.

      Wat kost een Airedale Terriër per maand?

      Het gemiddelde maandbudget varieert van €75,-  tot €125,-  om volledig aan de behoeften van de Airedale Terriër te voldoen.

      Verzorging

      Airedale Terriërs moeten om de paar maanden worden geknipt.

      Haaruitval

      De Airedale werpt de vacht niet overdreven af, maar het is niet de ideale hond voor mensen die vatbaar zijn voor allergieën.

      Voeding Airedale Terriër

      De Airedale heeft eiwitten, koolhydraten, mineralen en vetten nodig. Premium hondenvoer met een grote hoeveelheid magere eiwitten (zoals kip) is ideaal voor deze middelgrote hond.

      Gezondheid Airedale Terriër

      Hoe oud wordt een Airedale Terriër?

      De levensverwachting van de Airedale Terriër is ongeveer 11 jaar.

      Sterk/ bestendig

      De Airedale Terriër is een veerkrachtige hond die al ongeveer 100 jaar met een stamboom wordt gefokt. Als zodanig heeft het een sterk lijf en is het niet vatbaar voor ziekte of zwakte.

      Kan goed tegen warmte

      De Airedale verdraagt ​​geen warm weer. De dubbele vacht zal de hond bijzonder ongelukkig maken tijdens de zomermaanden.

      Kan goed tegen kou

      De dubbele vacht van de Airedale houdt de hond zelfs in de sneeuw warm.

      Neiging om snel aan te komen

      Bij sommige Airedales wordt gewichtstoename gezien; deze honden hebben een enorme eetlust en zullen tot aan obesitas dooreten. Anderen zijn echter heel kieskeurig over het dieet en worden vrij gemakkelijk ziek door nieuw voedsel of door te snel te eten.

      Veelvoorkomende ziektes

      • Maagtorsie of opgeblazen gevoel
      • Staar en oogproblemen
      • Cerebellaire ataxie (neurologische coördinatiestoornissen)
      • Auto-immuun hemolytische anemie (bloedziekte)
      • Hartziekte
      Laat een reactie achter over dit ras
      Log in om een reactie te plaatsen