Saluki

Andere namen: Saloeki

Saluki

De Saluki is een charmante hond, met kracht, uithoudingsvermogen en een geweldige snelheid. Vanwege deze kenmerken is het een buitengewone jager, vaardig in het achtervolgen, jagen en doden van alle prooien op veel terreinen. Individuele kenmerken variëren bij elke hond, maar alle Saluki's hebben een windhondachtig uiterlijk, met een diepe borst en een smal lichaam, slanke, lange poten, een kleine taille en een lange staart. De diepe ogen van de hond hebben een trouwe, zielonderzoekende blik. Over het algemeen is de Saluki een waardig en zachtaardig ras.

Algemene informatie Saluki

Hoe oud wordt een Saluki? :

7

19

12

14

Karakter :

Rustig Jager

Grootte Saluki :

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

Oorspronkelijk werd de Saluki de Gazelle Hound of de Perzische windhond genoemd. Er wordt aangenomen dat het een oud ras is, waarschijnlijk de eerste hond die de mensheid kent. Afbeeldingen van honden die het uiterlijk hebben van een Saluki verschenen op de graven in Egypte, die zo'n 4000 jaar teruggaan tot 2100 voor Christus.

Egyptische farao's gebruikten de Saluki voor de jacht op hazen en gazellen, waarbij deze vaak samen met valken werkten. Er zijn veel gemummificeerde Saluki's ontdekt die laten zien hoe het ras werd vereerd. De eerste honden die in Engeland werden opgemerkt, arriveerden rond 1840. Deze werden pas als ras erkend na de Eerste Wereldoorlog, toen veel officieren de Saluki's als huisdier uit het Midden-Oosten naar huis brachten.

FCI groep

FCI groep

Groep 10 - Windhonden

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Saluki

 • Saluki
  Saluki

  Grootte Saluki

  Teef : 58 tot 71 cm

  Reu : 58 tot 71 cm

  Gewicht Saluki

  Teef : 15 tot 25 kg

  Reu : 15 tot 25 kg

  Vachtkleur Saluki

  Vachttype

  Oogkleur Saluki

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Saluki

  Het Saluki-ras heeft een brede, schuine snuit en een lange nek die deze honden op een sierlijke manier kunnen buigen. Met lange, rechte voorpoten zijn de Saluki's gebouwd voor snelheid en behendigheid, een diep en breed bovenlijf met een gespierde achterhand zijn aanwezig om de hardloopvaardigheden te ondersteunen. De ietswat gevederde oren zijn middelgroot en liggen tegen de wangen aan. De honden houden de lange staart vrij hoog als deze beweegt, maar laat de staart in rust zakken.

  Goed om te weten

  Dit is één van de alleroudste hondenrassen die we kennen, met een zeer charmant en behendig uiterlijk. Edelmannen in Egypte gaven het de naam "Royal Dog", omdat deze dachten dat het een geweldige metgezel en een geëerd hondenras was. Arabische stamleden besteedden veel aandacht aan de Saluki-jachthonden en waardeerden niet alleen het uithoudingsvermogen maar ook de snelheid. Het is erg moeilijk voor een mens om de snelheid van een Saluki-hond bij te houden.

  Soorten

  Short Haired Saluki

  Long haired Saluki

  Karakter

  • 66%

   Aanhankelijk

   De zeer fijngevoelige en rustige Saluki zal jouw bed of bank erg comfortabel vinden. De hond houdt van de luxe van jouw huis en zal graag naast je kruipen. Alleen als de Saluki pup heel vroeg gesocialiseerd wordt om nieuwe mensen te ontmoeten kan deze daar redelijk mee omgaan, anders zal de hond nogal afzijdig blijven van anderen.

  • 66%

   Speels

   Hoewel een Saluki nogal verlegen is, heeft de hond toch een erg speelse kant. Door de verlegenheid kan deze hond vaak erg terughoudend overkomen. Een Saluki houdt ervan om hard en snel te rennen en als het mag, zal de hond al deze energie besteden en zal het een gelukkige hond zijn. Als gevoelig ras houdt deze niet van ruige speeltijden. Je zult ontdekken dat de Saluki heel blij is om snel bewegende objecten na te jagen, vaak in een cirkelvormige beweging.

  • 100%

   Rustig

   De Saluki is een hond met twee persoonlijkheden. In huis is het een heel rustige en stille hond, die niets liever doet dan lekker knuffelen op de bank of liggen in het hondenbed. Door alle energie die binnen is opgespaard, heeft de Saluki buiten veel bewegingsruimte nodig om hard en snel te kunnen rennen, dit minimaal één keer per dag.

  • 66%

   Intelligent

   Dit ras is erg slim. Saluki's zijn behoorlijk alert, maar niet overdreven provocerend.

  • 100%

   Jager

   Vroeger werden Saluki's gefokt om gazellen, herten, vossen en konijnen te achtervolgen, vast te houden en te doden. Hoewel deze honden in Engeland meestal niet worden gebruikt voor jachtactiviteiten, worden Saluki's in het Westen en het Midden-Oosten nog steeds gefokt voor woestijnjacht.

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   De Saluki-hond heeft een zachtaardig, gevoelig en gereserveerd temperament. De hond zal erg nieuwsgierig zijn naar wat er in de omgeving gebeurt, maar zal nogal afstandelijk en vaak verlegen zijn als er vreemden in huis zijn.

  • 100%

   Onafhankelijk

   Deze hond is vrij onafhankelijk, maar geniet wel van het gezelschap van de verzorger. Een heel slimme hond die soms een beetje ondeugend is. De Saluki hecht zich meestal aan een bepaald gezinslid en de anderen in de familie zijn minder balangrijk.

   Gedrag Saluki

   • 33%

    Kan goed alleen zijn

    Je zal ontdekken dat dit hondenras een zeer sterke band vormt met de verzorger en de familie. De Saluki kan hierdoor niet voor langere tijd alleen gelaten worden, deze zal daar ongelukkig van worden. De voorkeur van de hond is dat deze het grootste deel van de dag in iemands gezelschap doorbrengt, hier floreert de hond zichtbaar door.

   • 66%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Vanwege de intelligentie en gevoeligheid moet elke Saluki-training op een respectvolle, zachte en rustige manier worden gedaan om de hond niet angstig te maken. Er is veel geduld van jouw kant nodig, samen met positieve stimulatie naar de hond toe. Maar met weloverwogen geduld en een gecontroleerde omgeving kan de meerderheid van dit ras de meeste gehoorzaamheidscommando's begrijpen en deze opvolgens.

   • 33%

    Blaft graag

    Als een jachthond die is gefokt om stilletjes op een prooi te jagen, wordt niet gedacht dat dit een vocale hond is. Een Saluki die de hele dag alleen wordt gelaten, kan echter onophoudelijk huilen en blaffen, in een poging aandacht te trekken.

     

   • 100%

    Neiging om weg te lopen

    Met het ingebouwde jagersinstinct kan je deze hond het beste niet loslaten op niet-omheinde locaties, anders loop je het risico dat deze achter wilde dieren aan rent. Ook zal de Saluki waarschijnlijk niet altijd terugkeren als deze wordt geroepen.

   • 33%

    Neiging om dingen kapot te maken

    Zoals bij veel jonge pups kunnen frustratie, verveling en gebrek aan menselijke genegenheid problemen veroorzaken. Als een jongere hond lange tijd alleen wordt gelaten, kan deze zeker behoorlijk uitdagend en destructief zijn.

   • 33%

    Eetlust

    Saluki honden staan over het algemeen niet bekend als hebzuchtige huisdieren, tenzij je natuurlijk wat eten op het aanrecht laat staan. In feite zijn de meeste Saluki's kieskeurige eters en zijn deze vaak lastig als het gaat om de maaltijden.

   • 33%

    Geschikt als waakhond

    Als je een waakhond nodig heeft, zal de Saluki je zeker waarschuwen wanneer iemand jouw huis nadert. Omdat deze hond echter geen agressieve neigingen heeft en nogal verlegen is, zal het geen goede waakhond zijn om je te beschermen.

   • 66%

    Geschikt als eerste hond

    Saluki's moeten worden getraind en verzorgd door ervaren mensen die heel goed weten hoe deze met de gevoelige en snuggere honden om moeten gaan. Deze viervoeters zijn niet geschikt voor beginnende hondenbezitters.

    Lees verder na de advertentie

    Advertentie laden ...

    Is het ras Saluki geschikt voor jou?

    Doe de test

    Levensstijl

    • 66%

     Kan de Saluki in een appartement leven?

     Een Saluki is niet geschikt om mee in een appartement te wonen.

     Deze grote honden hebben een huis nodig met een groot, omheind buitengebied waar ze kunnen rennen en galopperen. Zorg ervoor dat jouw tuin of erf goed is omheind met hoge schuttingen of afgesloten heggen, anders zal je huisdier proberen te ontsnappen. 

      

    • 100%

     Behoefte aan beweging/ sportief

     Een geboren atleet, die bijna net zoveel geniet van de jacht als het vangen van het wilde dier. In staat om een ​​snelheid tot 65 km per uur te bereiken en met een sterke drive om prooien te achtervolgen, is het erg belangrijk dat je jouw huisdier aan de lijn houdt. De hond negeert vaak je bevel om te stoppen met rennen. Het meest gelukkig is de viervoeter als deze op hoge snelheid rent.

    • 33%

     Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

     Hoewel deze grote honden vrij volgzaam zijn, maakt het achterdochtige karakter tegenover vreemden en onbekende de viervoeters niet goed geschikt voor het openbaar vervoer. Zorg ervoor dat tijdens het reizen in een auto de Saluki niet kan ontsnappen en de weg op kan rennen zonder te worden vastgehouden.

     Gezelschap

     • 66%

      Kan een Saluki samen met katten?

      Wanneer de Saluki als nieuwe puppy in huis wordt geïntroduceerd, zullen er geen problemen moeten zijn met andere huisdieren, vooral katten. Oudere honden hebben wel meer tijd nodig om aan de kat in het gezin te wennen. Het wordt over het algemeen niet aanbevolen om zowel een kat als een Saluki in hetzelfde huishouden te hebben vanwege de hoge prooidrift van de hond.

     • 66%

      Kan een Saluki samen met honden?

      Over het algemeen kan een Saluki goed overweg met andere honden in huis, maar er is wel een voorkeur voor honden van een vergelijkbaar ras en temperament.

     • 100%

      Is de Saluki een kindvriendelijke hond?

      Hoewel dit ras erg rustig is en graag in een rustige omgeving leeft, is het best een gelukkige hond als deze in de buurt van oudere kinderen kan zijn. Dat wil zeggen, zolang de games en de muziek niet te luidruchtig worden.

     • 66%

      Is een Saluki geschikt voor ouderen?

      Als zeer volgzame en rustige honden, genieten deze van één-op-één gezelschap met de verzorgers. Vanwege het hoge energieniveau en de noodzaak van een intensieve training zijn de Saluki's in principe ongeschikt voor een oudere eigenaar.

      %}

      Wat kost een Saluki?

      De eerste kosten om een Salukihond te adopteren liggen rond de €950.

      Houd rekening met routinematige medische controles, castratie en vaccinaties. Tel daar de kosten van hondenvoer van hoge kwaliteit bij op: €40 per maand.

      Verzorging

      Als het gaat om het verzorgen van de Saluki, vragen deze niet al te veel onderhoud. Een wekelijkse borstelbeurt helpt om het afstoten en het rondvliegen van haar onder controle te houden. Ook heeft dit een ondersteunende functie om de vacht en bevedering van de hond in topconditie houden. Als je hond buiten traint en over de velden jaagt, heeft deze af en toe een bad nodig. Door de Saluki van pup af aan te laten wennen aan badderen, zal deze wennen aan de routine daarvan. Regelmatige gebits- en nagelverzorging zijn nodig, net als bij andere rassen.

      Haaruitval

      De Saluki laat het grootste deel van het jaar haar los, maar ervaart merkbaar meer haaruitval in de lente.

      Voeding Saluki

      De Saluki heeft veel energie, vandaar dat deze hond de hele dag beschikking moet hebben over voeding of minimaal tweemaal per dag eten aangeboden moet krijgen. Dit ras is behoorlijk vatbaar voor maagzwelling. Een hoogwaardige, droge brok wordt aangeraden.

      Gezondheid Saluki

      Hoe oud wordt een Saluki?

      De levensverwachting van deze hond is tussen de 12 en 14 jaar.

      Sterk/ bestendig

      Hoewel dit hondenras erg gevoelig, kwetsbaar en charmant lijkt, laat je daardoor niet op een dwaalspoor brengen. De Saluki is erg fit en wendbaar, en heeft het uithoudingsvermogen en de kracht om een prooi over zeer lange afstanden te achtervolgen.

      Kan goed tegen warmte

      Als van nature een magere hond ligt deze graag achterover op een warm bed, in een verwarmde kamer. In feite moet deze hond worden voorzien van een zachte en comfortabele hondenmand die de benige benen en ellebooggewrichten beschermd.

      Kan goed tegen kou

      De Saluki-hond is zeker gelukkig in een centraal verwarmd huis, maar als deze buiten kan rennen en door de velden kan jagen, vindt de hond het koude weer niet erg. Aan de andere kant is het zeker geen hond die graag buiten leeft.

      Neiging om snel aan te komen

      Vanwege het hoge energieniveau en de behoefte aan overmatige lichaamsbeweging, komt deze hond helemaal niet gemakkelijk aan. Voeg aan de mix toe dat het soms een moeilijke eter kan zijn, deze hond zal geen overgewicht hebben.

      Veelvoorkomende ziektes

      • Gevoeligheid voor anesthesie
      • Hemangiosarcoom (een kwaadaardige tumor van een bloedvatwand)
      • Cardiomyopathie (een aandoening van de hartspier)
      • Hypothyreoïdie (te weinig schildklierhormoon) 
      Laat een reactie achter over dit ras
      Log in om een reactie te plaatsen