Mexicaanse naakthond
Andere namen: Mexicaanse haarloze hond, Xolo, Xoloitzcuintle

De Xoloitzcuintle is een waak- en gezelschapshond die je in verschillende maten en met verschillende soorten vacht tegenkomt. Ondanks de naam “Mexicaanse naakthond” zijn er ook soorten die over hun hele lichaam behaard zijn.
Algemene informatie Mexicaanse naakthond
Hoe oud wordt een Mexicaanse naakthond? :
Karakter :
Speels IntelligentGrootte Mexicaanse naakthond :
Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...
Herkomst en geschiedenis
Dit ras was oorspronkelijk de heilige hond van de Azteken, die werd beschouwd als de aardse vertegenwoordiger van de god Xolotl. Als gevolg van de Spaanse kolonisatie stierf de Xoloitzcuintle bijna uit. Hun overleving danken ze aan de tussenkomst van de diplomaat Norman Pelham Wright, die in 1955, in samenwerking met de Mexican Kennel Club, verschillende exemplaren van inheemse volkeren meebracht in de bergen bij Mexico-Stad.
FCI groep
FCI groep
Groep 5 - Spitsen en oertypen
Rubriek
Mexicaanse naakthond: naakt of niet?
Grootte Mexicaanse naakthond
Teef : 25 tot 60 cm
Reu : 25 tot 60 cm
Gewicht Mexicaanse naakthond
Teef : 3 tot 25 kg
Reu : 3 tot 25 kg
Vachtkleur Mexicaanse naakthond
Ongeacht of ze behaard zijn of niet, de huid moet donker zijn (zwarttinten).
Vachttype
Kort bij de harige variant. In dat geval is de vacht glad en glanzend. Ze hebben geen ondervacht.
Oogkleur Mexicaanse naakthond
De oogkleur kan variëren van zwart tot bruin, kastanjebruin en amberkleurig tot geel (afhankelijk van de kleur van de huid).
Uiterlijke kenmerken Mexicaanse naakthond
De Mexicaanse naakthond is goed geproportioneerd en heeft een brede borst. De borst is groot, de poten en staart zijn lang. De ogen zijn middelgroot, amandelvormig en hebben een intelligente, levendige uitdrukking. De kleur van de iris varieert afhankelijk van de kleur van de vacht, maar donkere tinten hebben de voorkeur. De oren zijn lang, groot en expressief. Met hun elegantie en hun fijne textuur doen ze denken aan vleermuis oren.
Goed om te weten
De juiste vertaling van hun naam is niet "haarloze hond", maar "heilige haarloze hond": Scuintle betekent "hond" en Xolo verwijst naar de haarloze honden die werden beschouwd als aardse vertegenwoordigers van de god Xolotl.
Soorten
Mexicaanse naakthond: Karakter
Mexicaanse naakthond: Gedrag
Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Is het ras Mexicaanse naakthond geschikt voor jou?
Doe de testLevensstijl
Gezelschap
Wat kost een Mexicaanse naakthond?
De prijs van een Mexicaanse naakthond varieert afhankelijk van hun oorsprong, leeftijd en geslacht. Door de lage verspreiding van dit bijzondere ras in Nederland kunnen geen betrouwbare uitspraken gedaan worden over de gemiddelde prijs van een pup met een stamboekinschrijving.
Het gemiddelde budget dat je moet plannen ligt tussen de € 30 en € 40 / maand om aan de behoeften van deze hond te voldoen. De kosten variëren afhankelijk van de grootte van de Mexicaanse naakthond.
Verzorging
Hoewel ze bijna geen haar hebben, wil dat niet zeggen dat ze geen verzorging nodig hebben. Hun huid moet regelmatig gewassen worden.
Haaruitval
Ze hebben geen haaruitval.
Voeding voor de Mexicaanse naakthond
Of je ze nu droogvoer of zelfgemaakt voedsel geeft, het moet van hoogwaardige kwaliteit zijn. Daarnaast moet de dagelijkse hoeveelheid aansluiten aan hun dagelijkse hoeveelheid beweging om overgewicht te voorkomen.
Gezondheid van de Mexicaanse naakthond
Hoe oud wordt een Mexicaanse naakthond?
15 jaar.
Sterk/ bestendig
Ondanks hun fragiele uiterlijk zijn het vrij robuuste honden. Extreme temperaturen kunnen ze echter niet goed mee omgaan.
Kan goed tegen warmte
Hun huid moet beschermt worden tegen de zon zodat ze niet verbranden.
Kan goed tegen kou
Aangezien ze geen vacht hebben zijn ze erg gevoelig voor kou en moeten ze in de winter een honden- of regenjas dragen.
Neiging om snel aan te komen
Het zijn buitengewoon hebzuchtige honden en daarom moet je ze niet te veel eten of traktaties geven om overgewicht te voorkomen.
Veelvoorkomende ziektes
Dit ras is niet vatbaar voor bepaalde ziektes.