Ierse Terrier

Andere namen: Irish Terrier

Ierse Terrier

De Ierse terriër is een actieve werkhond en is erg populair als huisdier. Zoals de meeste werkhonden is de Ierse terrier een levendig ras met flink veel energie. Je hoeft je bij dit ras ook niet zo snel zorgen te maken over ziektes en andere gezondheidscomplicaties omdat ze robuust zijn en een goede weerstand hebben. De Ierse Terrier is van nature een groepsdier, staan daarom bekend om hun sociale aard en voorliefde voor andere honden en kleine kinderen.

Algemene informatie Ierse Terrier

Hoe oud wordt een Ierse Terrier? :

8

20

13

15

Karakter :

Speels Jager

Grootte Ierse Terrier :

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

Deskundigen zijn van mening dat de Ierse Terriër afstamt van de zwartbruine jachtrassen en dat hij een gemeenschappelijke afkomst deelt met de veel grotere Ierse wolfshond.

De eerste fokvereniging werd in 1879 in Dublin opgericht. Kort daarna werden Irish Terriers door de English Kennel Club erkend als officieel terriërras. Ook al zijn ze een natuurlijke eerste keus voor boeren en jagers door hun uitstekende speurwerk en sterke instincten, wordt de Ierse Terrier nu vooral gezien als populair familiehuisdier omdat ze zo liefdevol zijn en goed kunnen omgaan met kinderen.

FCI groep

FCI groep

Groep 3 - Terriërs

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Ierse Terrier

 • Ierse Terrier
  Ierse Terrier

  Grootte Ierse Terrier

  Teef : 43 tot 47 cm

  Reu : 43 tot 47 cm

  Gewicht Ierse Terrier

  Teef : 11 tot 13 kg

  Reu : 11 tot 13 kg

  Vachtkleur Ierse Terrier

  Vachttype

  Oogkleur Ierse Terrier

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Ierse Terrier

  Ierse Terriers hebben een stevige bouw met een diepe borst. Hun benen zijn veel langer dan die van de meeste terriërs. Ze hebben ook een langere nek en een hogere kop. Dit geeft ze een trotse, elegante houding, waardoor je kan zien dat ze altijd klaar zijn voor actie! Ierse Terriers hebben korte, gevouwen oren en lange snuiten bedekt met lang haar.

  Goed om te weten

  Ierse Terriers zijn van nature geen gehoorzaam ras. Zonder de juiste training en socialisatie zullen ze erg moeilijk te hanteren zijn. Een niet-gesocialiseerde terriër zal destructief, eigenwijs en agressief zijn tegenover andere honden en huisdieren.

  Terriers werden gefokt om op vossen, dassen en andere holbewonende dieren te jagen, wat betekent dat ze graag graven. Als je niet wilt dat ze je bloembedden opgraven, zul je ruimte moeten creeëren waar de Ierse Terrier deze behoefte in kan uiten.

  Karakter

  • 66%

   Aanhankelijk

   De Ierse Terrier is heel aanhankelijk naar zijn of haar familie toe, maar verwacht niet dat deze energieke honden urenlang lekker lui op de bank willen knuffelen. Ze zijn te onafhankelijk en actief om de rol van schoothond aan te nemen. 

  • 100%

   Speels

   Zoals de meeste terriërrassen, is de Ierse Terriër erg speels. Ze stellen hun verzorgers graag tevreden en reageren heel goed op beloningen bij spellen of training. Omdat ze niks liever doen dan spelen, zijn deze viervoeters het ultieme vermaak voor iedere hondenliefhebber. 

  • 66%

   Rustig

   Ierse Terriers staan niet bekend als een rustig ras. Ze zitten bordenvol energie en hebben maar weinig tollerantie voor verveling. Alles wat beweegt, moet onderzocht worden. Ze kunnen ook erg territoriaal zijn, wat betekent dat ze waarschijnlijk zullen blaffen en keffen als er vreemden op bezoek komen.

  • 66%

   Intelligent

   De Ierse Terrier is erg slim en vind leren heel leuk, hierom hebben ze een ervaren hondenverzorger nodig die kennis heeft van positieve bekrachtigingstechnieken. Zoals veel intelligente rassen, kunnen ze een beetje eigenwijs en onafhankelijk zijn. Daarom moet je ze op de juiste wijze betrokken houden. 

  • 100%

   Jager

   Ze zijn gefokt als jagers. Net als veel andere terrierrassen, begonnen ze met jagen op kleine dieren, en zijn ze later heel behulpzaam gebleken bij het grotere werk. Hierdoor hebben Ierse Terriers vandaag de dag nog steeds veel jachtinstinct in zich. 

  • 33%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Ierse Terriërs zijn niet snel bang of op hun hoede - en als ze dat wel zijn, hebben ze de neiging om in de aanval te schieten. In plaats van vreemden te vermijden of zich voor vreemden te verbergen, is de kans veel groter dat een Ierse Terriër begint te blaffen. Dit is hun manier om te zeggen “wie ben jij? En wat doe je in mijn ruimte?!"

  • 66%

   Onafhankelijk

   Het zijn best onafhankelijke dieren, hierom hebben ze een bekwame verzorger en een goede training nodig. Dat gezegd hebbende, Ierse Terriers zijn ook zeer sociale dieren en kunnen niet voor langere tijd alleen gelaten worden. Als dat wel gebeurt, hebben ze een neiging tot destructief gedrag.

   Gedrag Ierse Terrier

   • 66%

    Kan goed alleen zijn

    Ierse Terriers zijn roedelhonden en hebben veel behoefte aan gezelschap. Een Ierse Terriër voor langere tijd alleen laten, zal een zeer negatief effect hebben op zijn of haar mentale gezondheid en kan resulteren in gedragsproblemen, zoals destructief gedrag en verlatingsangst.

   • 100%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Als je de fundamentele principes van positieve trainingsmethoden begrijpt, is de Ierse Terrier heel gemakkelijk te trainen. Zonder zulke technieken kan de onafhankelijke aard van deze terrier de bovenhand krijgen - want kan resulteren is een zeer koppige en ongehoorzame hond. Als je nog niet een hond hebt gehad, doe dan voldoende onderzoek naar op beloning gebaseerde trainingsmethoden voordat je een Ierse Terriër adopteert. Misschien is het zelfs interessant om te investeren in professionele hulp van een gecertificeerde hondentrainer.

   • 33%

    Blaft graag

    Ze zullen nooit blaffen zonder reden. 

   • 100%

    Neiging om weg te lopen

    Hun aangeboren jachtinstict en uitzonderlijke reukvermogen zorgt ervoor dat ze ieder spoor volgen als ze de kans krijgen.

   • 66%

    Neiging om dingen kapot te maken

    Zolang er aan de behoeftes van deze terrier voldaan wordt, zullen ze niet snel geneigd zijn om dingen te slopen. Echter, kunnen ze wel deze neiging krijgen als ze zich vervelen of eenzaam voelen. Dan kunnen ze alles vernietigen waar ze hun tanden in kunnen zetten. De schade kan dan ook behoorlijk oplopen omdat hun kaken ontworpen zijn om dingen uit elkaar te scheuren. 

   • 66%

    Eetlust

    Ierse Terriers zijn niet bijzonder hebzuchtig. Maar, zoals de meeste rassen, zullen ze te veel eten als je het toestaat. Zorg er dus voor dat je ze binnen de aanbevolen richtlijnen voedt; overgewicht kan tot nare gezondheidsproblemen leiden.

   • 100%

    Geschikt als waakhond

    Ierse Terriers zijn alert, loyaal, territoriaal en zeer luidruchtig. Het zijn uitstekende waakhonden.

   • 100%

    Geschikt als eerste hond

    Ze zijn een prima keuze voor nieuwe hondenverzorgers en een extra goede match voor verzorgers die jagen en/of heel actief zijn.

    Lees verder na de advertentie

    Advertentie laden ...

    Is het ras Ierse Terrier geschikt voor jou?

    Doe de test

    Levensstijl

    • 66%

     Kan de Ierse Terrier in een appartement leven?

     Ze kunnen zowel binnen als buiten leven. Een appartement kan een geschikte woning zijn voor een Ierse Terrier, zolang ze maar genoeg lichaamsbeweging krijgen. 

    • 100%

     Behoefte aan beweging/ sportief

     Ierse Terriers hebben veel beweging en stimulatie nodig. Een korte ochtendwandeling is genoeg om de dag te beginnen, maar dan hebben ze in de middag wel een langere (en interessantere) wandeling nodig. Deze honden houden van ontdekken en hebben veel vrije tijd nodig om echt gelukkig te zijn. Het is ook een goed idee om ze een groot deel van de dag toegang te geven tot een tuin of een omheinde open ruimte, om ze lekker hun eigen ding te laten doen

    • 66%

     Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

     Omdat ze zo levendig en energiek zijn, is dit niet het meest makkelijke ras om mee te reizen. 

     Gezelschap

     • 100%

      Kan een Ierse Terrier samen met katten?

      Hoewel het geboren jagers zijn, kunnen Ierse Terriers goed overweg met katten als ze samen zijn opgegroeid. Er kan een hele mooie vriendschap tussen de twee ontstaan! Blijf wel alert op ontmoetingen met vreemde katten in de tuin of tijdens het uitlaten. 

     • 66%

      Kan een Ierse Terrier samen met honden?

      Ierse Terriers zijn heerlijk sociaal! Maar ook best dominant. Dit kan problemen veroorzaken als ze in aanraking komen met andere koppige rassen.

     • 100%

      Is de Ierse Terrier een kindvriendelijke hond?

      Ierse Terriers zijn hartstikke leuk met kinderen van alle leeftijden. Ze zijn heel liefdevol en speels, dit maakt ze een geweldige aanvulling op gezinnen met jonge kinderen. Tegelijkertijd kunnen ze heel luidruchtig zijn, en moeten ze gemonitoord blijven als ze in de buurt zijn van peuters.

     • 66%

      Is een Ierse Terrier geschikt voor ouderen?

      Ouderen zijn soms geintimideerd door de krachtige, trotse en dominante uitstraling van de Ierse Terrier. Dit kan (mogelijk onterecht) overkomen als agressief en iemand zenuwachtig maken.

      %}

      Wat kost een Ierse Terrier?

      De gemiddelde kosten van een raszuivere Ierse Terrier-puppy liggen ergens tussen € 570 - € 1020.

      Houd ook rekening met kosten van € 30-40 per maand voor voedingskosten. De gemiddelde kosten van een basisverzekering bedragen ongeveer € 20 per maand, hoewel dit van hond tot hond verschilt. Jaarlijkse gezondheidscontroles, vaccinaties en andere kosten zullen bijdragen tot een jaarlijkse uitgave van ongeveer € 900.

      Verzorging

      Een wekelijkse borstel houdt hun vacht schoon en gezond. Af en toe hebben ze wel een bezoekte aan de hondenkapper nodig. Hun dikke ondervacht moet met de hand worden gestript door een expert en het haar tussen hun voetzolen moet ook worden bijgeknipt. Als dat te laat gebeurt, gaat het klitten en wordt het al snel vies. 

      Haaruitval

      Ze hebben geen sterke aanleg voor verharen. Wel zullen ze in warmere periodes meer van hun vacht verliezen.

      Voeding Ierse Terrier

      Een Ierse Terriër van gemiddelde grootte heeft twee keer per dag ongeveer twee kopjes hondenvoer van hoge kwaliteit nodig. Ook moeten ze de hele dag toegang hebben tot schoon en vers drinkwater. 

      Gezondheid Ierse Terrier

      Hoe oud wordt een Ierse Terrier?

      Gemiddeld worden Ierse Terriers tussen de 13 en 15 jaar oud. 

      Sterk/ bestendig

      Hij is een ijzersterke hond maar kan ondanks zijn weerstand en moed toch gezondheidsproblemen krijgen. 

      Kan goed tegen warmte

      Veel terriers hebben een dikke, harde ondervacht omdat ze oorspronkelijk gefokt werden in barre en koude gebieden. In warmere periodes zoals de lente en zomer, zal de Ierse Terrier een deel van zijn vacht verliezen. Daarboven op is het wel aangeraden om zijn of haar vacht die tijd ook te trimmen, om de kans op oververhitting te vermijden. 

      Kan goed tegen kou

      Vanwege hun dubbele vacht zijn Ierse Terriers heel goed bestand tegen koud weer. Hun dikke ondervacht is erg waterafstotend, terwijl de topvacht hen beschermt tegen regen en sneeuw. Veel terriers zijn gefokt in de Schotse Hooglanden, en zijn daarom goed bestand tegen barre weersomstandigheden. 

      Neiging om snel aan te komen

      Zoals de meeste honden, zullen Ierse Terriers te veel eten als je dit toestaat. Dat gezegd hebbende, zorgt hun hoge energieniveau en actieve aard ervoor dat het de kans klein is dat ze overgewicht ontwikkelen. Toch is het belangrijk om ze binnen de aanbevolen richtlijnen te voeren.

      Veelvoorkomende ziektes

      • Cystinurie Sinussen
      • Hyperkeratose
      • Heupdysplasie
      • Staar
      • Hypothyreoïdie
      Laat een reactie achter over dit ras
      Log in om een reactie te plaatsen